www.militaar.net

Militaarteemad minevikust kaasaega
Tänane kuupäev 19 Sept, 2020 4:45

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]




Tee uus teema Vasta teemale  [ 2793 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 187  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 10 Dets, 2019 16:07 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 08 Okt, 2004 17:59
Postitusi: 2823
Asukoht: Viljandi
Kriku kirjutas:
Õuna peaks kindlasti lisama.

Õuna ei tohi mitte mingil juhul lisada! :D Minu isiklik kiiks! :lol:

_________________
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!

...kui jahimees oled, klikka siia!!!


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 10 Dets, 2019 16:16 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 12 Dets, 2006 22:43
Postitusi: 10438
Asukoht: Metsas / Ämbris
Minu kuus eurosenti kah siia 8)

* Vorsti ja singi asemel võib kasutada ka head, kvaliteetset ja korralikku ahjus küpsetatud tailiha. Nii looma, sea kui linnuliha (filee, karbonaad).
* Sibulaga on see jama, et koos sibulaga salat kaua ei seisa. Läheb kiirelt hapuks. Kui kõik kohe ära süüakse pole probleemi.
* Õun salatis on väga hea (Sorry Troll). Aga söön ka ilma õunata salateid. Olen saanud ka konserveeritud ananassi tükkidega salatit ja oli kah hea.

* Maitseasi, aga mulle ei istu eriti värske kurk ja paprika kartulisalatis. Samas sobivad need mõistlikus koguses (loe: väheses koguses) IMHO nt riisi-krabi salatisse.

Mis teemad siin veel eespool olidki....

Kartulid.
See, kas keeta koorega või ilma, oleneb peaasjalikult kartuli vanusest.

Ahjukartulid.
On kaks erinevat koolkonda:
1. enne kartulid keedetakse (ja on versioon, kus mitte läbi ei keedeta vaid ainult nii palju, et pealmine kiht on pehme), vesi valatakse ära ja kartuleid raputatakse keedunõus enne ahju panemist (lööb kartulitel pealmise kihi "kergelt lahti" mis muutub ahjus üleküpsedes hõrguks).
2. kooritud kartulid pannakse ilma keetmata ahju ja lastakse kuldpruuniks. Värske kartul ei sobi.

Praekartulid.
Põhiline "nipp" mitteplögaste, lagunevate ja teineteise külge kleepuvate praekartulite valmistamisel on see, et pärast ketasteks või kangideks lõikamist tuleb need külmas vees tugevalt läbiloksutada, kuniks enam vette tärklisesoga ei erita (vett tuleb nii mitu korda vahetada).

Tuhas ja sütes küpsetatud kartulitele lisaks tehti meie peres (vana-vanaemad ja vanaemad jne) minu lapsepõlves ahjus või pliidi all süte sees ka küpsesibulaid.
Terved koorimata mugulsibulad ahju tuha ja süte sisse. IMHO ülihääd asjad olid.

_________________
Kohustuslik riigikaitseõpetus väldib hilisemaid ERROR-eid riigikaitses !


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 10 Dets, 2019 20:38 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 23 Veebr, 2015 1:14
Postitusi: 363
Minu viimane kartulikeetmine jääb juba kahekümneaastatagusesse minevikku, ja lõppes sellega kui aurutuspoti ostsin...
Aga praadimise kohta nõuanne: Kui eelpoolmainitud kangikesed lõikuda sikk-sakiliselt kolmnurkseteks kuubikuteks, siis nad kokku ei kleepu. Sedasama isekasvatatud Laurat (kartulisort) liistakutena praadides moodustuvad pambud.

Õuna salatisse toppimine tundub endalegi vägivaldne.

_________________
Shit stalo ludshe, shit stalo veseleje (J.V.Stalin)


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 10 Dets, 2019 23:48 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 09 Jaan, 2007 1:05
Postitusi: 3917
Asukoht: Tartu
Z03 kirjutas:
Ise olen elu jooksul õppinud, et kartulisalatisse ei maksa panna midagi muud kui keedukartulit (eelnevalt koorega keedetud ja siis kooritud), hapukurki, keedumuna ja lastevorsti,

Lastevorsti asemel ma paneks pigem doktorivorsti. Eestis toodetud lastevorst on juba viimased paarkümmend aastat toiduks kõlbmatu käkerdis. Ega doktorivorstki palju etem pole, aga parema puudumisel hädapärast veel kuidagi käib kah.

_________________
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!

"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2019 10:08 
Eemal
Moderaator
Kasutaja avatar

Liitunud: 10 Aug, 2010 19:55
Postitusi: 20461
Asukoht: Viljandimaa
Olivier' salati (kõikide Ida-Euroopa kartulisalatite eellane) ja eesti lihtrahva kartulisalati retseptide võrdlus: https://lood.delfi.ee/omamaitse/retsept ... d=77695430

Muidugi tuleb silmas pidada, et Olivier' salati koostisosad vaheldusid vastavalt aastaajale.

_________________
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2019 23:01 
Eemal
Liige

Liitunud: 05 Sept, 2011 8:07
Postitusi: 534
Kriku kirjutas:
Õuna peaks kindlasti lisama. Muidu jutt õige.

Ma juba õudusega lugesin, kas te räägite ikka õigest ja heast kartulisalatist või mingist jamast :)

Õun käib ikka iga õige kartulisalati sisse


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 11 Dets, 2019 23:10 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 08 Okt, 2004 17:59
Postitusi: 2823
Asukoht: Viljandi
smr kirjutas:
Õun käib ikka iga õige kartulisalati sisse

Kõšš, šaitan, kõšš!

_________________
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!

...kui jahimees oled, klikka siia!!!


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 4:22 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 26 Jaan, 2009 19:45
Postitusi: 2257
Asukoht: Viljandi
Õun on kartulisalatis sama sobimatult mõttetu nagu kartul. Kui on tarvis, kasutage pirni, see annab salatile iseloomu.

_________________
Võtke teed ja tulge homme jälle..


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 7:43 
Eemal
Liige

Liitunud: 22 Juul, 2016 11:09
Postitusi: 1095
Õuna lisamine muudab kartulisalati maitselt veidi magushapukaks ja mahlasemaks, aga teisalt ka lisab natuke siidrist, käärinud maitset, mis mulle väga ei istu. Õun sobib minu meelest paremini rosoljesse, mis nagunii on peedi tõttu veidi magusa maitsega.

Aga Olivier`salatist rääkides, siis see on venelastel traditsiooniline vana-aastaõhtu toit, mida ikkagi valmistatakse ilma põldpüüde, vähilakkade ja ööbikukeelteta, sest lihtne venelane on vaesem kui eestlane, välja arvatud Moskva ja Sankt-Peterburgi elanikud. Kokaraamatus "Vene köök" (autorid Oksana Putan ja Julia Lisnjak) on antud järgmine Olivier`salati retsept: 300 g keedetud loomaliha (kanafileed, keelt, äärmisel juhul sinki või vorsti), 2 väikest soolakurki (100 g), 2 keskmist kartulit (200 g), 1 porgand (150 g), 2 keedetud muna, 2-3 sl rohelisi konservherneid (100 g), 2 sl majoneesi (100 g). Hakkida, segada, süüa.


Viimati muutis Z03, 12 Dets, 2019 14:06, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 11:38 
Eemal
Moderaator
Kasutaja avatar

Liitunud: 10 Aug, 2010 19:55
Postitusi: 20461
Asukoht: Viljandimaa
Mitmele see raamatus mõeldud on? Kuuele?

Kokaraamatud opereerivad tihtipeale naeruväärsete kogustega... Ma keeraks sellise portsu üksinda kinni.

_________________
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 12:39 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 01 Dets, 2004 18:53
Postitusi: 2073
Asukoht: Saarel
Ilmselt ei koosne vana aasta ärasaatmise laud ainuüksi sellest salatist vaid on vene kombe kohaselt heast ja paremast lookas...


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 13:18 
Eemal
Liige

Liitunud: 22 Juul, 2016 11:09
Postitusi: 1095
Peaks kokku liites ca 1 kg salatit olema. Neljale sööjale siis.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 17:00 
Eemal
Liige

Liitunud: 31 Mai, 2007 14:17
Postitusi: 3155
Eks kartulisalatit ole igasugust (sakslased teevad äädikaga), aga õige Eesti kartulisalati (ka rosolje jm. tänaste "rahvustoitude") juuri peaks otsima ennesõjaaegsest vabariigist, kui seda kokanduskursustel tutvustati. Vanu Taluperenaise numbreid sirvides peaks ka asjast aimu saama. Algselt oli kartuli osatähtsus salatis arvatavasti üsna suur - odav ja kõigile kättesaadav toiduaine, lisaks ka toitev kõigi teiste köögiviljadega võrreldes. Kartulisalatit on kerge nii komponeerida, et on maitsev, aga samas tõeline "viimsepäeva" söök ehk odav ja samas toitev.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 17:53 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 09 Aug, 2017 20:54
Postitusi: 430
Asukoht: Siin & seal, põhiliselt tööl
Uusaastaretsept:
Võtate taldrikule 100g Olivier'd (võib asendada ka kartulisalatiga)
siis võtate 100g viina,
siis võtate veel 100g viina,
seejärel veel 100g viina
siis 100g konjakit,
edasi üks pokaal šampust
ja veel 100g viina.
Siis toetate näo pehmelt taldrikule.
Salat on valmis.
(Ma tean küll et selle oleks pidanud naljanurka postitama, aga kui Olivier' salat juba jutuks tuli)

_________________
Pingviinid haisevad. (isiklik tähelepanek)


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
PostitusPostitatud: 12 Dets, 2019 21:53 
Eemal
Liige

Liitunud: 22 Juul, 2016 11:09
Postitusi: 1095
Sam Beaver kirjutas:
Uusaastaretsept:
Võtate taldrikule 100g Olivier'd (võib asendada ka kartulisalatiga)
siis võtate 100g viina,
siis võtate veel 100g viina,
seejärel veel 100g viina
siis 100g konjakit,
edasi üks pokaal šampust
ja veel 100g viina.
Siis toetate näo pehmelt taldrikule.
Salat on valmis.
(Ma tean küll et selle oleks pidanud naljanurka postitama, aga kui Olivier' salat juba jutuks tuli)
Minu meelest on see mõistlik viis vana-aastaõhtu (mis sujuvalt läheb üle uue aasta hommikuks) veetmiseks.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 2793 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 187  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 26 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Eestikeelne tõlge phpbb.ee poolt