Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36576
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Kalle omad :)
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas oliver »

Saares teeme niimoodi - laseme metssea, kondistame, lisame lihale ca. 5% kodusea kamarat ja rasva, sool, pipar ja loorberileht.
bodom
Liige
Postitusi: 216
Liitunud: 01 Jaan, 2012 23:54
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas bodom »

Kapten Trumm kirjutas: Taolisi konserve, mida võib nimetada ulukiliha solkimiseks, on poodides küll, ka 12 krooniga purk, sellisel juhul on tegemist ära rikutud karulihaga.
Puhtust taga ajades on kindlam valik väikse raha eest osta kalakonserve, neid vähemalt ei solgita sellises ulatuses kahjulike lisanditega.

Siinkohal kaptenihärraga 100% nõus.
Sellel Barboras pakutaval metskitse liha konservil väidetavalt köbri(metskits) liha sees 90%. Teadaolevalt on köbri liha suht rasvavaene, järelikult see konserv on töenäoliselt suht kuivavöitu.
Ise olen kasutanud köbri liha kahte moodi, lasknud köbri suitsuahjust läbi vöi on seda ulukilihast suitsuvorsti hulka pandud. muud variandid mulle ei istu. :(
Samas mõned teevad neist igasugu praade ka.
Neid elukaid palju ka viimastel aastatel, kui looduses ringi käid, siis mu meelest töllerdab neid peaaegu iga kolmanda põõsa taga. :D
Möödunud jahihooaja jooksul oli seltsil norm neid küttida 90 isendit,ja proportsionaalselt,sokk, kits, tall.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Troll »

Kapten Trumm kirjutas:
AMvA kirjutas:Ei pea ju 3-4 eurot maksma, saab ka odavamalt https://www.selver.ee/vurtsine-sealiha- ... otsi-240-g

Lubage üks homeeriline hirnatus:
Sealiha (80%), joogivesi, sool, tardaine E407,vürtsid, suhkur , säilitusaine E250.
Kvaliteetne (kordan kvaliteetne) sealihakonserv koosneb sealihast omas mahlas/rasvas ilma lisatud veeta, kuhu on pandud ainult soola ja maitseaineid.
Sealsamas AMvA toodud lingil on allpool "Sealiha omas mahlas, RANNAROOTSI, 240 g", mille koostis on sõna-sõnalt samasugune, aga hind odavam - 1,99 EUR. https://www.selver.ee/sealiha-omas-mahl ... otsi-240-g
Huvitav, mis neil vahet on?
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
vanahalb
Liige
Postitusi: 2632
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Kapten Trumm kirjutas: Kuna keskmine nuustik vaatab vaid hinnasilti ega jaga midagi selle koostisest, siis 3-4 eurot maksvat kvaliteetset 250g konservi lihtsalt keegi ei ostaks, kui kõrval riiulis on 1,50 maksvad konserveeritud tapajäätmed rohke maitsetugevdajaga.

Samal põhjusel on Maxima riiulitelt kadunud ka need kvaliteetsed nõuka militaarretseptide järgi tehtud Nostalgia konservid, kus parimates muud peale liha, vee ja maitseainete polnud.
Niisuguseid nuustikuid siin foorumis kirjutajate hulgas vist polegi kes läheks poodi nagu noor pereema, rabaks hinnasildi järgi lihakonservi ja kukuks toitu vaaritama. Ja pärast oleks solvunud kui stseeni astuvad õhust raskemad kuid sellegipoolest lendavad esemed. Nagu taldrikud või seesama pann mille peal 1.50 maksnud konservi küpsetati.

Ma sajatasin sel põhjusel, et minumeelest ( väga kõvasti küll mütsi vastu maad loopima ei hakkaks) oli Rannarootsi "Veiseliha omas mahlas" mingid ajad tagasi täiesti normaalne 80 % lihakonserv. Nüüd on tootja sama ja topsik sama pildiga kuid sees on tootmisjäätmed. Seepärast oleks hea alati enne ostmist peenikeses kirjas tekst läbi lugeda sest ratsionalisaatorid ei maga.

Maximas müüdud Nostalgia konservid olid söödavad siis kui nad kunagi sellise nime all müügile ilmusid. Ma ostsin neid ise samuti päris tihti. Selge muutus koostises toimus kuskil seakatku ajal ehk nii viis aastat tagasi. Võib-olla vahetus Läti tehasel omanik, võib-olla tõsteti tööviljakust või veel midagi kuid mingist ajast tekkis purki läbipaistva kallerdise asemel ploomirasv, liha hulka hakkas harjaseid sattuma ja ma 5-6 purki väga mustadeks päevadeks säilitasin. Eelmine aasta tegin ühe lahti, vaatasin ja mõtlesin et võib -olla saaks sellega hädapärast kartuleid praadida. Paljalt söömiseks see kooslus küll ei sobi. Siis hakkas kartulitest kahju ja viisin kõik oma Nostalgia konservid ohtlike jäätmete konteinerisse. Neid on asulakohtades ja eraisikud võivad sinna kõike panna mis endale või keskkonnale ohtlik tundub olema.
Minumeelest ei kadunud nad mitte sellepärast ära et olid liiga kvaliteetsed ja kallid vaid ärarikutud kaubamärk on odavam ajaloo prügikasti saata kui hakata uuesti tarbijate usaldust võitma.
See ongi terve konservitööstuse traditsiooniline elukaar - tehakse üks söödav asi hinnaga 3 ühikut. Järgnevalt hakatakse seda vähem söömiskõlbulikumaks muutma kuni sinnamaani, et isegi poetagused ei osta viina kõrvale. Siis on õige hetk see kaubamärk unustada ja tuua turule algne retsept , uue nime all ja hinnaga 5 ühikut.

Kui konservil on sõna-sõnalt sama koostis kuid erinev hind nagu akf Troll kirjutas tuleks juurelda, et mida sinna sisse on uhmerdatud. Liha on juba iseenesest lai mõiste ja enamasti koosnevad taolised konservid
tummisemateks tükkideks pressitud hakklihast mis annab tehnoloogidele vabad käed. Võib-olla on pandud abatükki, võib-olla kõõluseid hakitud - kõik on ühtemoodi liha.
Sigwar on üks selline tootja mis suures plaanis päris söödavat kraami teeb. Ometi oli nende sealiha konserv ca 54 % (kui viimati vaatasin). Tol korral küsisin nende Ida-Virus asuvas poes, et endil on teil sigala siinsamas üle tee. Mis krdi pärast on lihakonserv selline, et tükati oskavad isegi leedukad paremini? Naeratati vabandavalt, et kulla inimene, me ei saa ju ometi kaelakarbonaadist konservi teha. Seda ostetakse ilma purki ajamatagi. Aga vat tapajäätmed, nendega on jah selline lugu et hästi ei taheta, eks siis tuleb neid kuhugi sokutada...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eks nende läti kvaliteetkonservide kadumise põhjus (suurem osa neist omas muidu E250, aga see eriti kallis versioon mitte) on lihtsalt see, et puudusid ostjad. Ja nendele 1,50 piires maksvatele tapajäätmetele neid ostjaid on. Tegelikult konservide ostjaid jääb kogu aeg vähemaks, mis paistab ka poe valikutest - näiteks Kaupmehes oli 5a tagasi päris korralik konserviriiul, nüüd on üks pisike riiulivahe võibolla 5-6 sordiga.

Muide üks nüanss veel. "Sealiha 80%" pole kogu tõde. Olulisemgi veel on see, milline liha ja mis sordi järgne see on. Selles pole mingit saladust, et nendesse halli olemisega konservidesse jahvatakse sisse analoogne sodi nagu vorstile - mida liha kujul müüa ei kannata. Kõhuääred, igasugu ülejäävad ribakesed - mahub juriidiliselt suurepäraselt mõiste "liha", kuid see "liha" kvaliteediklass on vist sorditu? Fucs, aee…?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas oliver »

Vähemalt ikkagi liha mitte jahvatatud kanakondid...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No seal Nostalgia konservide hulgas oli ka kanakonserv, nimega "kanakoivad omas mahlas" või midagi taolist. St mitte mingi kondiliha mass.
Kahjuks polnud see kuigi maitsev, eks selle kana kõval kuumutamisel tuleb lihale selline kondimaitse juurde.
Sees olid terved poolkoivad, kondi tükid sees. Sealiha ja veiseliha olid ehedamad ja see kallim naturaalne, mis mingeid konservante ja asju ei sisaldanud, oli kõige parem - see oli ainult sealihast.

Kas see terve kana peenjahvatuseks mõeldud veski pole mitte eestlaste leiutatud, nimega desintegraator? Sellega jahvatatakse igasugu kraami, eks ka kanu :D

Lihatoodetega on lihtne - et see oleks maitsev ja kena välimusega, peaks see olema naturaalne. Peeneks jahvatatud kondilihamass ja tapajäätmed muutuvad pandavaks üksnes kõva keemia abiga, sest ilma keemiata pole selline kraam just kuigi kulinaarset laadi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Muide üks nüanss veel. "Sealiha 80%" pole kogu tõde. Olulisemgi veel on see, milline liha ja mis sordi järgne see on. Selles pole mingit saladust, et nendesse halli olemisega konservidesse jahvatakse sisse analoogne sodi nagu vorstile - mida liha kujul müüa ei kannata. Kõhuääred, igasugu ülejäävad ribakesed - mahub juriidiliselt suurepäraselt mõiste "liha", kuid see "liha" kvaliteediklass on vist sorditu? Fucs, aee…?
Kuldsed sõnad 8)

AGA ära kutsu kurja karja :mrgreen:

Niisiis, kuna koroovaviirus nuhib mööda põlde ja metsaaluseid, siis tõmbas Fucs alustuseks pähe pädevad kaitsevahendid....
Pesuehtne Fucs tegelikult ka
Pesuehtne Fucs tegelikult ka
Koroovaviirus.jpg (126.89 KiB) Vaadatud 3493 korda
... ja asus tuumasõja varude kallale :shock:

Alustame siis kusagilt keskkohast, sest siin just räägiti nendest Läti "De Lux" konservidest.

1. "Minu" Sealiha "De Lux"
sealiha de lux.png
sealiha de lux.png (468.16 KiB) Vaadatud 3493 korda
Üle hulga aja üks õuduskuubis konserv. Ei normaaset välimust, ei normaalset maitset...
Sinna on tõesti kõike sisse topitud, välja arvatud normaalset liha. Kohutavalt rasvane.
Maitse on nii halb, et seda ei kõlvanud isegi sooja söögi sisse segada (proovisin keeduriisiga segada, rikkus ära).
Proovisin ka keedukartulite kõrvale ja soojendada, veel hullem.
Lõikasin viilakaid leiva ja sepiku peale, musta pipart lisaks peale, alla läks ja tagasi ei tulnud, aga sööks nagu mingit viletsat kamararulaadi.
Kamarat (võnkus ja vetrus nagu silikon või kummi), süda ja neere (tumedaid tükke täis) tunduski seal kõige rohkem sees olevat .

Õnneks olid pädevad kaitsevahendid kasutuses ! :D
Ei soovita kellelegi !


2. "Minu" Loomaaliha "De Lux"

Umbestäpselt sama jama. Ei ole eelnevale midagi lisada. Võib-olla natuke vähem rasvane... vbl isegi karva võrra maitsvam...
Ei hakka internettide ruumi rohkem raiskama sellele tootele, sest eelmise konservi juures sai sama jutt juba kirja.

3. "Minu" Kanaliha "De Lux"

See oli nüüd neist "Deluksidest" ilmselt kõige söödavam. Maitse pole aga sellelgi eriti kiita.
Samas puudub sealt KAMAR (või on seda nii vähe, et ei häiri), mis teised "Deluksi" konservid teeb selliseks, nagu näriks kummist õhurehvi.
Seda kõlbas isegi keedetud makaronidega kokku keerata.
Aga kui on midagi muud võtta, siis jätke see riiulile kõige suurema näljahäda puhuks.
Kanaliha Deluxe.jpg
Homme jätkan veidi pädevamate ja söödavamate artiklitega ja võtan ette järgmised konservid, mida siin koroovapagenduses viimane kuu aega degusteerida on saanud.
Tulemas on Ranna Rootsi tavaar, Vivat, Felix, Adavere meat, Dinaburg ja mõningad grilltooted. Sekka vbl ka mõned kalakonservid ja konservkompotid.
Vaatan, kuidas aega on ja jõuan, aga tulemata ie jää 8)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Nii.

Läheme edasi siis.

Rannarootsi valmistoidud.
Rannarootsi (2).jpg
Hakklihakaste kartuliga

Koostisosad:
Sealiha 36%, kartul 30%, joogivesi, modifitseeritud tärklis, lõssipulber, taimne rasv (kookos, palmiõli, rapsiõli), sool, paksendajad: naatriumalginaat, rasvhapete mono- ja diglütseriidid ja nende estrid, happesuse regulaator piimhape, toiduvärv beeta-karoteen, nisujahu, pipar, maitseained

Seda, et seal liha on sees rohkem kui kartulit, saab aru kohe.
Hakkliha maitse on keskmine, kuid mitte halb.
"Kaste" ise aga on vesine.
Külmalt eriti ei kõlba, aga kui korralikult ära soojendada (nii, et enamus vett ära aurab), siis on kõvasti parem.
Kui kõht väga tühi, siis soojalt kannatab korra süüa küll. Ja siis vbl jälle mingi pikema aja tagant.
10 palli süsteemis annaks vbl 5. (nendele Läti MINU "Deluks" sea- ja loomalihakonservidele annaks 2 punkti, kanalihale 3)

Strooganov kartulitega

Koostisosad:
Sealiha 36%, kartul 30%, joogivesi, modifitseeritud tärklis, sool, pärmiekstrakt, suhkur, koorepulber, taimne valk soja , dekstroos, sibulaekstrakt, tomatipulber, nisujahu, glükoossiirup, sojakaste, maitseained

Seda, et seal liha on sees rohkem kui kartulit, saab jälle aru kohe.
Liha maitse on isegi üle keskmise.
"Kaste" tundub pole nii vesine, kui hakklihakastmel.
Talutav isegi külmalt. Korralikult ära soojendades jällegi kõvasti parem.
10 palli süsteemis annaks isegi 6

Guljašš kartuliga

Koostisosad:

Sealiha 36%, kartul 30%, joogivesi, modifitseeritud tärklis, sool, pärmiekstrakt, suhkur, koorepulber, taimne valk soja , dekstroos, sibulaekstrakt, tomatipulber, nisujahu, glükoossiirup, sojakaste, maitseained

No nagu näha, siis ega neil on koostisosad suht sarnased.
Külmalt ei saa eriti aru, et tegemist oleks just "guljaššiga", aga hädaga läheb ka külmalt alla.
Ära soojendades jällegi asi parem ja isegi klassikalist guljašši maitset on natukene tunda.
Liha tundub olevat normaalne.
* Proovisin ühe konservi puhul lisada guljašši maitseainet natukene juurde enne kuumutamist ja tulemus oli parem kui originaaltoode.
10 palli süsteemis 6 palli.

Ühepajatoit lihaga

Koostist praegu hetkel võtta ei ole.
Liha on sees normaalne.
Ära soojendades kõvasti parem kui külmalt. Täitsa klassikalise ühepajatoidu maitsega.
10 palli süsteemis 6

Kartulipuder lihapallidega

Koostist praegu hetkel võtta ei ole.
Sees viis (või oli isegi kuus?) päris suurt lihapalli. Lihapallid päis hea maitsega (üllatavalt hea maitsega... eelarvamus oli tagasihoidlikum)
Lihapalle võib ka külmalt süüa aga kartulipuder tahab ikkagi korralikku ülessoojendamist, et normaalsem maitse oleks.
KPuder lihapallidega.jpg
Lisasin marineeritud ja riivitud peeti ja sai üle ootuste täiesti normaalne toidukomplekt :D
KPuder lihapallidega 2.jpg
10 palli süsteemis eee... 6,5 või isegi vbl 7
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Tatrapuder veiselihaga

Koostisosad:
joogivesi, tatratangud 19%, veiseliha 10%, veisesüda 10%, sibul, pipar, sool, säilitusaine naatriumnitrit

Kes tatraga sinapeal ei ole, nende jaoks muidugi vahet pole, sest nad ei sööks seda nii ehk naa, aga kes tatart sööb siis....
....Külmalt päris õudne :shock:
No ei ole mingi maitseelamus igatahes ja kuidagi vesine tundub ka.
Korralikult ülessoojendades aga hakkab midagi lubama.
Liha (ja südame) maitset nagu eriti tunda siiski ei ole. 10% südame asemel võiks olla 20% liha või siis 20% liha ja 10% südant, kui see süda seal sees peab olema.
Mina olen suht suur tatra fänn ja seepärast läks alla küll.
Hind 10 palli süsteemis 4,5 või heal juhul 5

Aga siis järgmisele konservile panin Läti "Dinaburg" konservi sealiha juurde...
Tatrapuder.jpg
Asi muutus kohe märgatavalt paremaks !
Hind pärast täiendava liha lisamist 10 palli süsteemis 6 või isegi 7 :shock:

...siit edasi siis sujuvalt korraks vahepeal nende Rital-D "Dinaburg" konservide juurde enne, kui jõuame Rannarootsi lihakonservideni...

"Hautatud sealiha"; "Hautatud veiseliha" ja "Hautatud kanasink" on liha % 80 (pilt esimeses postituses koos "Deluks" kanakonserviga).

Kuigi ka sinna pole sisse pandud ainult puhast liha (mida ongi tänapäeval suurtootjate puhul ilmselt palju loota), on nende konservide konsistents ja maitse kõvasti üle keskmise hea, mis oli meeldivaks üllatuseks.
Hind 10 palli süsteemis 7,5...8
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Vahepeal kõrvalpõige Travellunch Lightweight Food ja Adventure Food müslide maailma....
Müslid jms.jpg
Minul see asi alla ei lähe. Ei piima ega jogurtiga. :twisted:
Isegi naisel ei lähe... või läheb väga vähe ja harva :scratch: :D
No tuumasõja puhul muidugi läheks. Aga selle poolkõva koroovaviiruse ajal vat mitte ei lähe.

Seega tuli leida tuumasõjavarude sellele artiklile mingi koroovapandeemia olukorra eripärasid arvestav vastav kasulik lahendus.

Väike idee siis neile, kellel seda müslit liiga palju üle ja/või kellel selle sõõmisest täielik siiber juba on, aga ära visata ka ei raatsi...

MÜSLIKÜPSISED !

400-500 gr müslit
3-4 muna
100-150g sulatatud võid
(väiksemate müsli koguste puhul muna ja või hulka siis vastavalt vähendada umbestäpselt)

...kokku segada, vormida pätsikesed ja küpsetada ahjus.
Peris head on !
Müsliküpsised.jpg
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas oliver »

Kahju et sa ei ole saanud kroonu toidupakist maksakastet kätte...
Vanades pakkides olnud Fleischlaibchen, Gefüllte Paprika ja Chilli con carne olid tegijad. Maitse asi muidugi:)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Maksakastet olen saanud küll, aga see jääb kõvasti sinna koroovaepideemia eelsesse aega.
See oli IMHO peris jube asi... :D

Fleischlaibchen, Gefüllte Paprika ja Chilli con carne asju pole saanud.
Kõlavad väga hästi igatahes !

Mul on siin veel mingi kogus USA MRE-sid aga ma pole neid lahti teinud selle pandeemia ajal.
Küll aga olen neid MRE-sid kasutanud varemalt välitöödel ja eriti talvel. Siis on saanud kiirelt võsas keemiliselt soojendada ja sooja toitu.
Hoiangi neid USA MRE-sid töö jaoks rohkem.

* Esitletud toodetest ainult osa pärineb Eesti KJ toidupakkidest. N.ö. "jäägid" ** mis valdavalt üle jäävad. Enamus kraamist on ostetud Grossi Toidukaupadest kui on olnud mõni suurem "ale". Kuna nende kuupäev kohe kukub (no neid kaua säilivaid varusid on saanud soetada ja hoida kokku juba oma viis-kuus aastat vist ja pole soetatud mitte käesoleva pandeemilise hullumaja raames) siis paras aeg nüüd osa neist siin paguluses ära tarbida. Samal ajal kui on olnud poodi asja, siis olen ostnud söödavamat ja vähemalt üle keskmise maitsvamat kraami pidevalt ka juurde. Näiteks osasid Rannarootsi tooteid hea hinnaga kui on olnud ja muid liha- ning kalakonserve.

** No ei lähe kõik see kraam poistele eriti isukalt sisse 8) Eriti "kaadrile", kui sul tuleb neid ikka ja jälle tarbida mitte 8 -11 kuud vaid 8 aastat näiteks.... Eile sõitis minu paguluspiirkonna keskusest läbi (oli vist Toetuse väejuhatuse) väike kolonn, osad keerasid kiirelt COOP juurde ja sõjamehed (ilmselgelt kaader) hankisid kiiruga omale hunnikus pitsasid, pirukaid ja saiakesi... :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot] ja 15 külalist