Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Need roosad või oranzid kummist pallikesed on jah klassika. Veeklistiir on ka tänapäeval tavaline värk, näiteks naistel enne sünnitust või suuremat operatsioone, et vältida roojamänge operatsiooni ajal. Sisuliselt pumbatakse sooja vett tagant sisse, kuni ainult puhast vett välja voolab. Ise olen seda kümneid kordi teinud, kuid endale ei ole tehtud, nii et ei oska kogemusasjatundjana arvata, mis tunne on. Keegi ei ole suvatsenud kurta, nii et ilmselt väga jube ei ei olegi.
See vee alt väljatoodud naps müüakse ilmselt oksjonil maha hea hinnaga, ehk satub mõni Eestissegi, et siis rahakad huvilised saavad proovida. Seal ei pruugigi midagi erakordset olla, kunagi varem oli juttu, et sajandeid merepõhjas olnud vein oli sisuliselt raisku läinud, kergelt kopitanud maitsega, rääkisid need, kes seda ise proovida said ja hea veini maitsest aru saavad.
See vee alt väljatoodud naps müüakse ilmselt oksjonil maha hea hinnaga, ehk satub mõni Eestissegi, et siis rahakad huvilised saavad proovida. Seal ei pruugigi midagi erakordset olla, kunagi varem oli juttu, et sajandeid merepõhjas olnud vein oli sisuliselt raisku läinud, kergelt kopitanud maitsega, rääkisid need, kes seda ise proovida said ja hea veini maitsest aru saavad.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Elavdaks korraks siia klistiiripumpade alla mattunud lihatööstuste ja vorstide teemat.
Nimelt oli nõuka ajal minu üks lemmikkeeduvorste "Doktori" kõrval ka väikeste pekitükkidega "Lemmik" keeduvorst.
Originaalkoostis GOST-46 järgi 1kg kohta:
Veiseliha kõrgem sort 350gr
Väherasvane sealiha 400gr
Kõva seapekk, kuubikud 250gr
Sool 3gr
Suhkur 1gr
Jahvatatud must või valge pipar 0,5gr
Muskaat või kardemon 0,25gr
Salpeeter 0,5gr
Originaalkoostis GOST-86 järgi 1kg kohta:
Veiseliha esimene sort 650gr
Sealiha pekiga, rinna- või küljetükk 350gr
Sool 3gr
Suhkur või glükoos 2gr
Jahvatatud must või valge pipar 1gr
Lõhnapipar 0,5gr
Muskaat või kardemon 0,3gr
Naatriumnitrit 0,1gr
Kuigi ma Läti keeduvorste põhimõtteliselt siin ei osta (Lätis olles võib ette tulla, et ostan), siis ühel päeval jäi letil silma R.G.K. "Lemmik" keeduvorst ja kuna ma polnud seda väga ammu söönud, siis sai võetud "nostalgia laksu all" maitsmiseks üks väike pakike.
Üllataval kombel see asi isegi meenutas maitselt kohati "Lemmik" vorsti, aga järelmaitse oli imelik, selline matalli maitse jäi suhu ja vorst ise roosamast roosam. Ühesõnaga rohkem ei osta.
Koostis:
Sealiha, searasv, joogivesi, kartulitärklis, sool, vürtsid, vürtsiekstraktid, säilitusaine E250, antioksüdant E315, stabilisaator E450, maitsetugevdaja E621, värvaine E120, maltodekstriin, lõhna- ja maitseained.
RGK oma tootele liha kogust pele millegipärast ei märgi ja selle olemasolu ning kogust tootes võib vaid aimata.
Energiaväärtus 1213.00 kJ / 293.00 Kcal
Rasv 26,80 g
Küllastunud rasvhapped 9,10 g
Süsivesikud 4,10 g
Suhkur 0,50 g
Valku 8,90 g
Sool 1,70 g
Aga sellest kogemusest tekkis "sportlik huvi" teiste tootjate "Lemmik" vorste maitsta.
Seega läksime osturallile "Lemmik" vorsti otsima.
Üllataval kombel osutus see suht keeruliseks ülesandeks, kuna avastasin üllatuseks, et "Lemmik" keedukat mitte igast poest kohe letilt ei leia.
Eraldi tahaks juhtida tähelepanu toodete täiesti erinevatesse retseptuuridesse. Vaatad ja imestad, et kuidas niivõrd erineva koostisega tooted kõik on meil nüüd järsku "Lemmik" vorstid. Oleks viimane aeg kehtestada kindla nimega toodetele mingid standardid, nagu kunagi oli GOST ja OST. Standardiväliselt võiks siis igaüks vorpida oma leiutatud "marke" ja mõelda neile välja unikaalseid tootenimetusi.
Niisiis, järgmisena õnnestus pärast pikemaid otsinguid hankida Saaremaa LT "Lemmik" vorsti.
Koostis:
sealiha (30%), joogivesi, veiseliha (20%), seapekk, tärklis, sool, stabilisaator: E450, suhkur, maitsetaimed, vürtsid (sh. sinep), happesuse regulaator: E575, lõhna- ja maitseained, antioksüdant: E300, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621; säilitusaine: E250
Energiasisaldus 1046,2 kJ/252,5 kcal
rasvad 21,4g, millest küllastunud rasvhappeid 8,0g
süsivesikud 3,5g millest suhkrud 0,2g
valgud 11,4g
sool 2,2g
Lõhn meenutas natukene vana head "Lemmik" vorsti. Maitse aga mitte eriti. See ei olnud nii roosa, nagu RGK oma, aga jättis suhu ikkagi mingi võõra järelmaitse.
Võrdluses RGK asjaga meenutas toote maitse "Lemmikut" vähem. Pigem meenutas natuke maitselt endist "Moskva" keeduvorsti. Ühesõnaga süüa võib, aga see ei ole mitte "Lemmik" vorst. Paljalt see, et pekitükid vorstist paistavad (nagu tunduvad arvavat enamus selle margi tootjaid) ei tee vorsti veel "Lemmik" vorstiks.
Järgmisena õnnestus saada OG Elektra "Lemmik".
See meenutas proovitutest vist kõige rohkem seda vana "Lemmik" keedukat. Nii konsistentsilt, lõhnalt kui maitselt.
Kahjuks ei kirjutanud üles koostist. Mõtlesin, et võtan lõdvalt netist selle, aga OG Elektra oli proovitutest ainus tootja, kelle toodangut koos koostisega netis lihtsalt ei ole.
Seega täiendan seda koostise osa siin kunagi hiljem.
Edasi sain kätte Frank Kutteri "Lemmik" vorsti.
Koostis: sealiha 63%, vesi, seapekk, sool, fraksioneeritud herned, dekstroos, lehtpeedi mahl, maltodekstriin, acerola kirsipulber, emulgaator E471, hüdrolüüsitud taimne valk, sidruni õli, lõhna- ja maitseained, suhkur, suitsutuspreparaat, vürtsid sh. sinepipulber, säilitusaine naatriumnitrit.
Siin on kõige "loovamalt" lähenetud ühe "Lemmik" vorsti koostisele ja retseptuurile. Fraksioneeritud herneid, lehtpeedi mahla ja kirsipulbrit ei leia mitte igast "Lemmik" vorstist.
Vorst on vorsti maitsega, aga mitte "Lemmik" vorsti maitsega. "Lemmik" vorsti meenutab see toode proovituist kõige vähem.
Lisaks sisaldab see "suitsupreparaati", mida ma isikliku kiiksu tõttu võib lausa öelda, et jälestan. Õnneks pole seda tootesse ülemõistuse palju sisse uhatud (pigem tundub on pandud vähem, kui meie lihatööstustel kombeks) ja järelmaitses suitsupreparaati õnneks tunda ei ole.
Proovimata on:
Sigwar "Lemmik"
Koostos: Veiseliha(30%),vesi,sealiha(13%), pekk, keedusool (max 2%), maitseained. (Rohkem infot koostise kohta ei ole)
UVIC "Lemmik"
Koostis: sealiha (36%), veiseliha (29%), joogivesi, seapekk, seakamar, kartulitärklis, piimapulber (sh.laktoos), sojavalk, keedusool (max. 1,8%), lõhna-ja maitseained, lõhna-ja maitsetugevdajad E621, stabilisaatorid: E450, E451, E407; toiduvärv E120 , antioksüdandid: E300, E301; konservandid: E250, E262.
Energiat (100g kohta): 232 kcal/961 kJ
Valku: 12g
Rasva: 20g
Süsivesikuid: 1g
Wikmani "Lemmik" (seda ma ei taha proovida ka!)
Koostis: Vesi; mehhaaniliselt eraldatud kalkuniliha 23%; sealiha 12%; sea rasv; koed sealihast; sojavalk; keedusool; modifitseeritud tärklis; stabilisaatorid: E450, E451, E452, E508; lõhna- ja maitsetugevdaja: E621; zeleeriv aine: E407; glükoos; maitseained; antioksüdandid: E316, E315; vürtside ekstraktid; aroomained;
värvaine: E120; säilitusaine: E250. Sisaldab sojat, gluteeni. Toode võib sisaldada väikestes kogustes piima valke, laktoosi, sellerit ja sinepit.
Toiteväärtust 100 g toote kohta:
Energiasisaldus 985kJ / 238 kcal;
Rasva 21 g; millest küllastunud rasvhappeid 7,5g
Süsivesikuid 2,5g; millest suhkrud 0,1g
Valke 9,7g
Sool 3,3g
Rannarootsi tundub olevat lõpetanud "Lemmik" tootmise.
Nimelt oli nõuka ajal minu üks lemmikkeeduvorste "Doktori" kõrval ka väikeste pekitükkidega "Lemmik" keeduvorst.
Originaalkoostis GOST-46 järgi 1kg kohta:
Veiseliha kõrgem sort 350gr
Väherasvane sealiha 400gr
Kõva seapekk, kuubikud 250gr
Sool 3gr
Suhkur 1gr
Jahvatatud must või valge pipar 0,5gr
Muskaat või kardemon 0,25gr
Salpeeter 0,5gr
Originaalkoostis GOST-86 järgi 1kg kohta:
Veiseliha esimene sort 650gr
Sealiha pekiga, rinna- või küljetükk 350gr
Sool 3gr
Suhkur või glükoos 2gr
Jahvatatud must või valge pipar 1gr
Lõhnapipar 0,5gr
Muskaat või kardemon 0,3gr
Naatriumnitrit 0,1gr
Kuigi ma Läti keeduvorste põhimõtteliselt siin ei osta (Lätis olles võib ette tulla, et ostan), siis ühel päeval jäi letil silma R.G.K. "Lemmik" keeduvorst ja kuna ma polnud seda väga ammu söönud, siis sai võetud "nostalgia laksu all" maitsmiseks üks väike pakike.
Üllataval kombel see asi isegi meenutas maitselt kohati "Lemmik" vorsti, aga järelmaitse oli imelik, selline matalli maitse jäi suhu ja vorst ise roosamast roosam. Ühesõnaga rohkem ei osta.
Koostis:
Sealiha, searasv, joogivesi, kartulitärklis, sool, vürtsid, vürtsiekstraktid, säilitusaine E250, antioksüdant E315, stabilisaator E450, maitsetugevdaja E621, värvaine E120, maltodekstriin, lõhna- ja maitseained.
RGK oma tootele liha kogust pele millegipärast ei märgi ja selle olemasolu ning kogust tootes võib vaid aimata.
Energiaväärtus 1213.00 kJ / 293.00 Kcal
Rasv 26,80 g
Küllastunud rasvhapped 9,10 g
Süsivesikud 4,10 g
Suhkur 0,50 g
Valku 8,90 g
Sool 1,70 g
Aga sellest kogemusest tekkis "sportlik huvi" teiste tootjate "Lemmik" vorste maitsta.
Seega läksime osturallile "Lemmik" vorsti otsima.
Üllataval kombel osutus see suht keeruliseks ülesandeks, kuna avastasin üllatuseks, et "Lemmik" keedukat mitte igast poest kohe letilt ei leia.
Eraldi tahaks juhtida tähelepanu toodete täiesti erinevatesse retseptuuridesse. Vaatad ja imestad, et kuidas niivõrd erineva koostisega tooted kõik on meil nüüd järsku "Lemmik" vorstid. Oleks viimane aeg kehtestada kindla nimega toodetele mingid standardid, nagu kunagi oli GOST ja OST. Standardiväliselt võiks siis igaüks vorpida oma leiutatud "marke" ja mõelda neile välja unikaalseid tootenimetusi.
Niisiis, järgmisena õnnestus pärast pikemaid otsinguid hankida Saaremaa LT "Lemmik" vorsti.
Koostis:
sealiha (30%), joogivesi, veiseliha (20%), seapekk, tärklis, sool, stabilisaator: E450, suhkur, maitsetaimed, vürtsid (sh. sinep), happesuse regulaator: E575, lõhna- ja maitseained, antioksüdant: E300, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621; säilitusaine: E250
Energiasisaldus 1046,2 kJ/252,5 kcal
rasvad 21,4g, millest küllastunud rasvhappeid 8,0g
süsivesikud 3,5g millest suhkrud 0,2g
valgud 11,4g
sool 2,2g
Lõhn meenutas natukene vana head "Lemmik" vorsti. Maitse aga mitte eriti. See ei olnud nii roosa, nagu RGK oma, aga jättis suhu ikkagi mingi võõra järelmaitse.
Võrdluses RGK asjaga meenutas toote maitse "Lemmikut" vähem. Pigem meenutas natuke maitselt endist "Moskva" keeduvorsti. Ühesõnaga süüa võib, aga see ei ole mitte "Lemmik" vorst. Paljalt see, et pekitükid vorstist paistavad (nagu tunduvad arvavat enamus selle margi tootjaid) ei tee vorsti veel "Lemmik" vorstiks.
Järgmisena õnnestus saada OG Elektra "Lemmik".
See meenutas proovitutest vist kõige rohkem seda vana "Lemmik" keedukat. Nii konsistentsilt, lõhnalt kui maitselt.
Kahjuks ei kirjutanud üles koostist. Mõtlesin, et võtan lõdvalt netist selle, aga OG Elektra oli proovitutest ainus tootja, kelle toodangut koos koostisega netis lihtsalt ei ole.
Seega täiendan seda koostise osa siin kunagi hiljem.
Edasi sain kätte Frank Kutteri "Lemmik" vorsti.
Koostis: sealiha 63%, vesi, seapekk, sool, fraksioneeritud herned, dekstroos, lehtpeedi mahl, maltodekstriin, acerola kirsipulber, emulgaator E471, hüdrolüüsitud taimne valk, sidruni õli, lõhna- ja maitseained, suhkur, suitsutuspreparaat, vürtsid sh. sinepipulber, säilitusaine naatriumnitrit.
Siin on kõige "loovamalt" lähenetud ühe "Lemmik" vorsti koostisele ja retseptuurile. Fraksioneeritud herneid, lehtpeedi mahla ja kirsipulbrit ei leia mitte igast "Lemmik" vorstist.
Vorst on vorsti maitsega, aga mitte "Lemmik" vorsti maitsega. "Lemmik" vorsti meenutab see toode proovituist kõige vähem.
Lisaks sisaldab see "suitsupreparaati", mida ma isikliku kiiksu tõttu võib lausa öelda, et jälestan. Õnneks pole seda tootesse ülemõistuse palju sisse uhatud (pigem tundub on pandud vähem, kui meie lihatööstustel kombeks) ja järelmaitses suitsupreparaati õnneks tunda ei ole.
Proovimata on:
Sigwar "Lemmik"
Koostos: Veiseliha(30%),vesi,sealiha(13%), pekk, keedusool (max 2%), maitseained. (Rohkem infot koostise kohta ei ole)
UVIC "Lemmik"
Koostis: sealiha (36%), veiseliha (29%), joogivesi, seapekk, seakamar, kartulitärklis, piimapulber (sh.laktoos), sojavalk, keedusool (max. 1,8%), lõhna-ja maitseained, lõhna-ja maitsetugevdajad E621, stabilisaatorid: E450, E451, E407; toiduvärv E120 , antioksüdandid: E300, E301; konservandid: E250, E262.
Energiat (100g kohta): 232 kcal/961 kJ
Valku: 12g
Rasva: 20g
Süsivesikuid: 1g
Wikmani "Lemmik" (seda ma ei taha proovida ka!)
Koostis: Vesi; mehhaaniliselt eraldatud kalkuniliha 23%; sealiha 12%; sea rasv; koed sealihast; sojavalk; keedusool; modifitseeritud tärklis; stabilisaatorid: E450, E451, E452, E508; lõhna- ja maitsetugevdaja: E621; zeleeriv aine: E407; glükoos; maitseained; antioksüdandid: E316, E315; vürtside ekstraktid; aroomained;
värvaine: E120; säilitusaine: E250. Sisaldab sojat, gluteeni. Toode võib sisaldada väikestes kogustes piima valke, laktoosi, sellerit ja sinepit.
Toiteväärtust 100 g toote kohta:
Energiasisaldus 985kJ / 238 kcal;
Rasva 21 g; millest küllastunud rasvhappeid 7,5g
Süsivesikuid 2,5g; millest suhkrud 0,1g
Valke 9,7g
Sool 3,3g
Rannarootsi tundub olevat lõpetanud "Lemmik" tootmise.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Siinkohal teen ettepaneku et lihatööstused kes tahavad müüa keeduvorsti nimega "Lemmik" peavad jälgima GOST-86-te. PUNKT.Fucs kirjutas: Originaalkoostis GOST-86 järgi 1kg kohta:
Veiseliha esimene sort 650gr
Sealiha pekiga, rinna- või küljetükk 350gr
Sool 3gr
Suhkur või glükoos 2gr
Jahvatatud must või valge pipar 1gr
Lõhnapipar 0,5gr
Muskaat või kardemon 0,3gr
Naatriumnitrit 0,1gr
Ja kõigile kel käpp lihatööstustes sees, siis teadmiseks et jahimehed on 1 kapriisne rahvas, kui me teile anname põdra või sea ja tahame vastu saada vorsti, konserve või pelmeene sellestsamast loomast, mitte näiteks hirve, kopra või kährikumaitselist, siis ärge imestage kui järgmine kord tellimust ei pruugi tulla.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Paistab silma, et vanas retseptis on soola 3 grammi kilos, uutes pigem 2-3 grammi 100 grammi kohta ehk ligi 10x rohkem.
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40172
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Levinud eksiarvamus on, et nõuka ajal oli keeduvorstis vähem liha, "kuna see oli vesine ja hall".
Tegelikkuses on vorsti tänane kaubanduslik välimus rohkem keemia, mitte lihasisalduse teene.
Tolles nõuka lihatootmises lihtsalt polnud muud keemiat peale naatriumnitriti (säilitusaine).
Taolisest pasast nagu täna vorste tehakse, poleks tolle aja tehnoloogiliste (loe keemiliste) võimalustega see asi oma kuju hoidnud.
Tegelikkuses on enamik tänaseid keeduvorste ebatervislikumad kui olid nõuka aegsed.
Lihtsalt raha räägib täna.
Fucs kuskil eespool kirjeldas, kui Rakvere kombinaati saabusid välismaa investorid ja missuguseid "viinereid" siis tootma hakati. Personal (RLK ei pääsenud ka päris igaüks tööle) käis ja naeris pihku.
Tegelikkuses on vorsti tänane kaubanduslik välimus rohkem keemia, mitte lihasisalduse teene.
Tolles nõuka lihatootmises lihtsalt polnud muud keemiat peale naatriumnitriti (säilitusaine).
Taolisest pasast nagu täna vorste tehakse, poleks tolle aja tehnoloogiliste (loe keemiliste) võimalustega see asi oma kuju hoidnud.
Tegelikkuses on enamik tänaseid keeduvorste ebatervislikumad kui olid nõuka aegsed.
Lihtsalt raha räägib täna.
Fucs kuskil eespool kirjeldas, kui Rakvere kombinaati saabusid välismaa investorid ja missuguseid "viinereid" siis tootma hakati. Personal (RLK ei pääsenud ka päris igaüks tööle) käis ja naeris pihku.
Rohkete maitseainete (aga ka maitsetugevdajatega) saab peita toote nappi kvaliteetse materjali sisaldust, sest peeneks jahvatatud tapajäätmed ei ole just kuigi meeldiva lõhna/maitsega. Kvaliteetne liha on ju maitsev ka ilma soola/pipra/maitsetugevdajata.Paistab silma, et vanas retseptis on soola 3 grammi kilos, uutes pigem 2-3 grammi 100 grammi kohta ehk ligi 10x rohkem.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Soomes on ka näha, et viimase 10 aastaga on juurde tulnud palju väiketootjaid, kes vana ja halva vedela soolalahuses immutatud keedusingi asemel toodavad korralikku sinki või vorste, milles ei ole liigselt säilitus- või maitseaineid. Tarbija lihtsalt on targemaks saanud ja ei suvatse suvalist säilitusainetega segatud tapajäätmete pastat kilesse aetuna vorsti pähe süüa. Tootjad suisa võistlevad, kellel on rohkem liha ja vähem lisaaineid sees. Korralik vorst, mis ei ole säilitusainetega rikutud, lähebki halvaks, see on normaalne. Kirkalt roosa vorst sisaldab reipalt toiduainevärvi, tavaline keeduliha ongi hallikas, kui sealt veri on välja võetud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Aga lemmiku Lemmiku valimisse ka oma isiklik lemmik Lemmik vorst ehk Karni (Akre LT) toodang. Põhjas ei ole kohanud, pole ka eraldi otsinud, aga lõunas on ikka saada. Lapsepõlv tuleb meelde küll.
Sealiha (39 %), joogivesi, veiseliha (23 %), pekk, kamar, kartulitärklis, sool, lõhna- ja maitseained (sh SINEP), vürtsid, stabilisaatorid E413, E415, E451, antioksüdant E300, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, happesuse regulaator E500, säilitusaine E250.
1275 kJ/309 kcal, rasvu 28 g (sh küllastunud rasvhappeid 11 g), süsivesikuid 3,8 g (sh suhkruid 2 g), valke 9 g, soola 1,8 g.
Lõunas toodab ka Nõo Lemmikut, aga noo ei ole lemmik.
Sealiha (39 %), joogivesi, veiseliha (23 %), pekk, kamar, kartulitärklis, sool, lõhna- ja maitseained (sh SINEP), vürtsid, stabilisaatorid E413, E415, E451, antioksüdant E300, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, happesuse regulaator E500, säilitusaine E250.
1275 kJ/309 kcal, rasvu 28 g (sh küllastunud rasvhappeid 11 g), süsivesikuid 3,8 g (sh suhkruid 2 g), valke 9 g, soola 1,8 g.
Lõunas toodab ka Nõo Lemmikut, aga noo ei ole lemmik.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kui ained GOST-ides kokku liita, on tervik üle 100%. Mitte küll palju, aga ikkagi. See ei saa olla ka kaal enne töötlemist, sest kaalulangus peaks valmistootes tulema suurem kui paar protsenti. Kui keegi leiab kuskilt nõukaaegse kamajahu paki, siis ka see sisaldas üle 100% aineid - paki peal oli nii ausalt kirjas ajastu lõpuni.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
see lemmiku teema tuletas meelde, et kunagi oli ka mingi vilets pekitükkidega vorst. raie vorstiks justkui kutsuti.
koogelmoogel miskit asjalikku ei ütle, aga äkitse keegi teab tolle asja õiget nime ja standardeid ka öelda?
koogelmoogel miskit asjalikku ei ütle, aga äkitse keegi teab tolle asja õiget nime ja standardeid ka öelda?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
See pekine ja vilets võis olla äkki teevorst. Minu mäletamist mööda oli tol ajal olemas raiesinkvorst . Meelde tuli sellepärast, et vanaisa ostis seda lati kaupa. Lõikas lati pikuti pooleks, mähkis marli sisse ning suitsetas tünnist tehtud suitsuahjus ära. Täitsa maitsev kraam oli.
Siin üks artikkel, kus kommentaarides mainitakse seda raiesinkvorsti.
Siin üks artikkel, kus kommentaarides mainitakse seda raiesinkvorsti.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Raievorsti ei olnud. Oli raiesink.
Pekiga olid Lemmik, Moskva ja Teevorst
ГОСТ 23670-79 järgi (80-ndatest alates) olid sellised tooted:
(Nutiplutis ei hakka eesti keelde näpuga ümber toksima)
https://nami-nami.ee/retsept/8642/teevorst
Pekiga olid Lemmik, Moskva ja Teevorst
ГОСТ 23670-79 järgi (80-ndatest alates) olid sellised tooted:
(Nutiplutis ei hakka eesti keelde näpuga ümber toksima)
Колбасы вареные:
высший сорт - говяжья, докторская, диабетическая, краснодарская, любительская, любительская свиная, молочная, русская, столичная, телячья, эстонская;
первый сорт - московская, обыкновенная, отдельная, отдельная баранья, столовая, свиная, с сорбитом;
второй сорт - чайная.
Сосиски:
высший сорт - любительские, молочные, особые, сливочные;
первый сорт - русские, говяжьи.
Сардельки:
высший сорт - свиные, шпикачки;
первый сорт - сардельки 1-го сорта, говяжьи.
Мясные хлебы:
высший сорт - заказной, любительский;
первый сорт - отдельный, говяжий, ветчинный;
второй сорт - чайный.
(Измененная редакция, Изм. N 5).
Jahbodom kirjutas:See pekine ja vilets võis olla äkki teevorst.
https://nami-nami.ee/retsept/8642/teevorst
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
aitüma. see teevorsti retsept on jumekas. ei mingeid e-sid ega muud keemiat. või no salpeeter ehk välja arvata. ja see pidi kehvema otsa asi olema. suisa teine sort. kirjapandu pigem käib delikatessi kohta.
a see pagana raie ei anna rahu veel. olgu ta siis kasvõi sinkvorst. mis kujuga ta oli? ikka ümmargune latt? mitte päts nagu lihaleib?
a see pagana raie ei anna rahu veel. olgu ta siis kasvõi sinkvorst. mis kujuga ta oli? ikka ümmargune latt? mitte päts nagu lihaleib?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Need on vist mind üleliidulised vorstistandardid?
Tallinna kandis müüdavatest oli kõige tavalisem Lastevorst. 2.20 kilo. Doktorivorsti mäletan aga alles siit foorumist sain aimu, et see omal ajal väga väärt kraam oli. Ma pidasin teda toona mingiks ersatsvorstiks
Kevadine oli täitsa söödav , hinda ei mäleta ja iga kord polnud saada.
Väga hulludest vorstidest meenub Stepivorst - see oli mingete tumedamate tükkidega millele pudedam hammas peale ei hakanudki. Legendid rääkisid, et suslikuliha. Sealt paar sammu edasi kommunismi poole , kuskil 1983 a paiku ilmus lettidele Ülemiste vorst. Kui Stepivorstis oli mingigi, olgugi et kahtlane liha, siis Ülemiste vorsti oli minumeelest küll järveäärset pajuvõsa hakitud. Nähtust tunti ka Ülemuste vorsti nime all.
Tallinna kandis müüdavatest oli kõige tavalisem Lastevorst. 2.20 kilo. Doktorivorsti mäletan aga alles siit foorumist sain aimu, et see omal ajal väga väärt kraam oli. Ma pidasin teda toona mingiks ersatsvorstiks
Kevadine oli täitsa söödav , hinda ei mäleta ja iga kord polnud saada.
Väga hulludest vorstidest meenub Stepivorst - see oli mingete tumedamate tükkidega millele pudedam hammas peale ei hakanudki. Legendid rääkisid, et suslikuliha. Sealt paar sammu edasi kommunismi poole , kuskil 1983 a paiku ilmus lettidele Ülemiste vorst. Kui Stepivorstis oli mingigi, olgugi et kahtlane liha, siis Ülemiste vorsti oli minumeelest küll järveäärset pajuvõsa hakitud. Nähtust tunti ka Ülemuste vorsti nime all.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
See oli EW aegne retsept aastast 1937diesel kirjutas:aitüma. see teevorsti retsept on jumekas. ei mingeid e-sid ega muud keemiat. või no salpeeter ehk välja arvata. ja see pidi kehvema otsa asi olema. suisa teine sort. kirjapandu pigem käib delikatessi kohta.
Nõuka aja "Teevorst" oli teise koostisega. Kasutati teise sordi liha.
Aga pekitükid olid mõlemal sees.
ümmargune-lopergune.diesel kirjutas: a see pagana raie ei anna rahu veel. olgu ta siis kasvõi sinkvorst. mis kujuga ta oli? ikka ümmargune latt? mitte päts nagu lihaleib?
Midagi sellist
https://i.ytimg.com/vi/cxzc-cB6qAE/maxresdefault.jpg
https://cs9.pikabu.ru/post_img/big/2019 ... 393956.jpg
Nb. Heledamad tükid ei olnud nõuka aegsel asjal mitte pekk vaid sealiha. Tumedamad tükid olid loomaliha.
http://militaar.net/phpBB2/viewtopic.ph ... 00#p306000
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mis vorstisort see selline oli, pole nagu kuulnudki varem?Fucs kirjutas:ГОСТ 23670-79 järgi (80-ndatest alates) olid sellised tooted:
Колбасы вареные:
высший сорт - ...эстонская
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot], Bing [Bot] ja 30 külalist