Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
saaremaal komme siis selline - kes tahab pulma nugiliseks (võõraks valvejoodikuks) tulla peab enne kannutäie õlut enne ära jooma. venna pulmas oli nii äkiline õlu (lisati vist käima sekka mett ja kuuldavasti pudeliga viina) üks nugiline sai poole kannuga hakkama laskis põlvili ja hakkas nutma sest ülejäänuga ei saand enam hakkama. toda õlut jätkus päris hulgaks ajaks
Ajalugu kirjutavad alati võitjad, ja kaotanud poolte ajalugu kuulub osalejate kahanevale ringile.
(Joachim Peiper)
(Joachim Peiper)
-
- Liige
- Postitusi: 341
- Liitunud: 18 Veebr, 2006 14:48
- Kontakt:
EEstimaal küll andekaid tegijaid.Ainult avalda oma soovid.Mitu liitrit, mis materjalist, kas universaalne või ainult õlle tegemiseks.Minule tehti tutvuse kaudu Viljandis roostevabast terasest univarsaalne.Millega saab teha nii õlut ja konserve kuumutada.Juba 10 aastat tegutseb.Kiitus tegijatele.meesmetsast kirjutas:Keegi ei tea kust õlleankrut osta saab (kui saab enam )
Saaremaa õlu nii hea et viina küll ei oleks vaja lisada.Muidugi nn.retseptid tegijatel erinevad.johnbull kirjutas:saaremaal komme siis selline - kes tahab pulma nugiliseks (võõraks valvejoodikuks) tulla peab enne kannutäie õlut enne ära jooma. venna pulmas oli nii äkiline õlu (lisati vist käima sekka mett ja kuuldavasti pudeliga viina) üks nugiline sai poole kannuga hakkama laskis põlvili ja hakkas nutma sest ülejäänuga ei saand enam hakkama. toda õlut jätkus päris hulgaks ajaks
Kuna plaanis nädalavahetusel õlletegu käima panna, siis lugesin teema läbi ja otsustasin sedapuhku seda retsepti proovida- ainult selle vahega, et viina vist ei riski panna. Samuti peab aru pidama, kuidas siit Tallinna kandist kadakaoksi hankida.ormsö kirjutas:Panime siis jaanipäevaks õlle sedapsi käima. Keetsime 40 liitrit vett koos riidest kotti (et ei peaks pärast läbi kurnama) pandud kadakaokstega. Tuli selline tee värvi ollus. Siis jahutasime maha ca 30 kraadini ning lisasime 4 pudelit maltoosat, 1 kg suhkrut ja 60g suhrusvedeldatud pärmi. Vana kombe kohaselt valasime õllejumalale ka ankrusse suts valget viina. Kogu meski siis ankrusse, ankur sauna eesruumi sooja ning 2 päeva pärast läheb ankur kinni. Jaanipäeval peaks siis va märjuke valmis olema. Eks näis mis seekord tuleb.
Aga mida kujutab endast see suhkrusvedeldatud pärm? Ma küll enam-vähem aiman aga keegi asjatundja võiks siiski valgustada.
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
HAH!
Leib leitud, Põlva selvehallis müüakse.
Kodupruulijad, tormake frontaali, kellel soovi. Seal tundus seda jätkuvat, aga mine sa tea, jaan tulemas, äkki ostetakse nina alt ära.
Nimi "Õlletegemiseleib", 1kilogrammine ringikujuline pätsike, kõva kui mõne OMON-lase pea.
Saab äkki jaaniks kenakese pruuli tehtud, enne vaja eelmine sats välja lasta (maltoosast).
Tuju on laes vähemalt
Leib leitud, Põlva selvehallis müüakse.
Kodupruulijad, tormake frontaali, kellel soovi. Seal tundus seda jätkuvat, aga mine sa tea, jaan tulemas, äkki ostetakse nina alt ära.
Nimi "Õlletegemiseleib", 1kilogrammine ringikujuline pätsike, kõva kui mõne OMON-lase pea.
Saab äkki jaaniks kenakese pruuli tehtud, enne vaja eelmine sats välja lasta (maltoosast).
Tuju on laes vähemalt
Augustini asi ei veninud, vaja Jaanipäeal äkki roolis olla
Lasime maltoosalaari kenakesti pudelitesse ümber. Nagu alati, tuli algul ainult kõrgsurvelist vahtu, mis ämbrikeses kenasti õluks digimuutus.
Pudelitesse villisime õlut läbi t-särgi (puhas särk!), saime teada ka nö. kuldreegli: 1 särk 5liitri õlle peale. Järgmine kord oleme targemad, seekord oli kasutada 2 särki ja töödelda tuli 15 liitrit.
Maitseomadustelt siiamaani kõige parem laar, pärmi hapukat maitset oli küll tunda, ent see oli tingitud sellest, et laari käima pannes liialdasin veidi pärmiga.
Pärast villimist tuli muidugi teha õllele ka töö ja korrasoleku kontroll.
Tööviljakus oli tasemel, kaaspruulija, kes oli enne joonud 3 tavalist õlut, degusteeris ühe liitrise pudeli ära ning konstateeris nukralt fakti, et ta on nüüd koledasti purjus.
Üritus tundub olevat korda läinud ka selle poolest, et korki ei löönud tarbijatel eest ei ülalt ega alt, ka hommikul oli hea olla.
PS! Valmistama hakates lasime 24 tundi käia lahtiselt toatemperatuuril, edasi kaas peale ja külma keldrinurka arenema ja iseloomu koguma. Seal ta tuksus kinniselt 7 ööpäeva.
Pika jutu lühike kokkuvõte: maltoosast on võimalik enam-vähem joodavat märjukest teha. Pühapäeval peab aga õlleleivale kasutust leidma, et aasta kõige valgemal ööl kurk kuivaks ei jääks
Lasime maltoosalaari kenakesti pudelitesse ümber. Nagu alati, tuli algul ainult kõrgsurvelist vahtu, mis ämbrikeses kenasti õluks digimuutus.
Pudelitesse villisime õlut läbi t-särgi (puhas särk!), saime teada ka nö. kuldreegli: 1 särk 5liitri õlle peale. Järgmine kord oleme targemad, seekord oli kasutada 2 särki ja töödelda tuli 15 liitrit.
Maitseomadustelt siiamaani kõige parem laar, pärmi hapukat maitset oli küll tunda, ent see oli tingitud sellest, et laari käima pannes liialdasin veidi pärmiga.
Pärast villimist tuli muidugi teha õllele ka töö ja korrasoleku kontroll.
Tööviljakus oli tasemel, kaaspruulija, kes oli enne joonud 3 tavalist õlut, degusteeris ühe liitrise pudeli ära ning konstateeris nukralt fakti, et ta on nüüd koledasti purjus.
Üritus tundub olevat korda läinud ka selle poolest, et korki ei löönud tarbijatel eest ei ülalt ega alt, ka hommikul oli hea olla.
PS! Valmistama hakates lasime 24 tundi käia lahtiselt toatemperatuuril, edasi kaas peale ja külma keldrinurka arenema ja iseloomu koguma. Seal ta tuksus kinniselt 7 ööpäeva.
Pika jutu lühike kokkuvõte: maltoosast on võimalik enam-vähem joodavat märjukest teha. Pühapäeval peab aga õlleleivale kasutust leidma, et aasta kõige valgemal ööl kurk kuivaks ei jääks
- gvardimatros
- Liige
- Postitusi: 397
- Liitunud: 30 Mai, 2009 10:16
- Asukoht: TLN, Võru, Värska
- Kontakt:
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 24 külalist