Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Toon ühe vanema video vaatamiseks .Külastasin pidajat härrat see nädalavahetus , kurb lugu.
https://menu.err.ee/654077/reinu-talus- ... nimekirjas
Kummalisel kombel ei peeta teist nahavärvi ja kultuuri viljelevat inimhinge ohuks vaid "rikastajaks". Toidulaua rikastaja on aga potentsiaalne OHT.....
https://menu.err.ee/654077/reinu-talus- ... nimekirjas
Kummalisel kombel ei peeta teist nahavärvi ja kultuuri viljelevat inimhinge ohuks vaid "rikastajaks". Toidulaua rikastaja on aga potentsiaalne OHT.....
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Nutriate juurest suitsuvorsti juurde tagasi. Mul on selline tunne tekkinud mälestustele tuginedes, et meil praegu laiatarbena müüdav täissuitsuvorst on ühe astme võrra degradeeritud võrreldes nõukaaegsega ja peaks auastmelt olema tegelikult poolsuitsuvorst - on selline roosa ja pehme. Kui pakendist vabastada, natuke koorida ja mõneks ajaks külmikusse kuivama jätta, siis muutub üsnagi endise suitsuvorsti sarnaseks - tumepruuniks, kõvaks ja ka maitsvamaks. Selline subjektiivne arvamus.
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Nõuka ajal oli igasugu keemiat vähem saada - mitte ainult siin, vaid ka läänes.
See sundis rohkem kasutama ehedaid materjale ja võtteid.
Näiteks toona suitsumaitseainet ei tuntud - täissuitsuvorsti tuli ka piisavalt reaalselt suitsutada.
Kuna polnud taolisi keemiaid/oskusi, et toota kvaliteetsena tunduvat vorsti tapajäätmetest, siis tuli seda ikka lihast teha.
Üldiselt oli toona igasugu keemiat palju vähem - põhiliselt kasutati keemiast säilitusaineid. Naatriumnitritit näiteks. Või kaaliumsorbaati.
Kombe teha vorstitooteid madalakvaliteedilisest lihast, jäätmetest ja anda keemia abiga tootele enamvähem sulnis ilme tuli siiakanti enamasti koos lihatööstuste erastamisega välisomanikele. Eestlastest töötajad imestasid, et selline liha, mida vanasti "auh-auh" kutsuti, on nüüd viinerite tooraine.
Vesisus/veesisaldus on vorsti- ja singitoodete juures tavaliselt tootjal eesmärk omaette - see on odavaim viis suurendada toote kaalu. Kuna müüakse kaalu, siis rohkem vett - rohkem raha. Vee sidumiseks tootesse kasutatakse meetodeid, mis on parimal juhul küsitavad (sojajahu) või lausa tervisele ohtlikud (glükoosisiirup). Ohtlik seepärast, et taolist peidetud suhkrut on meil toidulaud täis ka keha glükeemiline koormus tohutu.
Ma jõulude eel otsisid sobivat suitsusinki. Rimi letis olevad tööstuse omad jäid minust puutumata - näiteks glükoosisiirupi sisalduse pärast. Valik langes natuke kallimale Rebaseonu suitsupeekonile, mille koostises oli vaid liha ja sool.
See sundis rohkem kasutama ehedaid materjale ja võtteid.
Näiteks toona suitsumaitseainet ei tuntud - täissuitsuvorsti tuli ka piisavalt reaalselt suitsutada.
Kuna polnud taolisi keemiaid/oskusi, et toota kvaliteetsena tunduvat vorsti tapajäätmetest, siis tuli seda ikka lihast teha.
Üldiselt oli toona igasugu keemiat palju vähem - põhiliselt kasutati keemiast säilitusaineid. Naatriumnitritit näiteks. Või kaaliumsorbaati.
Kombe teha vorstitooteid madalakvaliteedilisest lihast, jäätmetest ja anda keemia abiga tootele enamvähem sulnis ilme tuli siiakanti enamasti koos lihatööstuste erastamisega välisomanikele. Eestlastest töötajad imestasid, et selline liha, mida vanasti "auh-auh" kutsuti, on nüüd viinerite tooraine.
Vesisus/veesisaldus on vorsti- ja singitoodete juures tavaliselt tootjal eesmärk omaette - see on odavaim viis suurendada toote kaalu. Kuna müüakse kaalu, siis rohkem vett - rohkem raha. Vee sidumiseks tootesse kasutatakse meetodeid, mis on parimal juhul küsitavad (sojajahu) või lausa tervisele ohtlikud (glükoosisiirup). Ohtlik seepärast, et taolist peidetud suhkrut on meil toidulaud täis ka keha glükeemiline koormus tohutu.
Ma jõulude eel otsisid sobivat suitsusinki. Rimi letis olevad tööstuse omad jäid minust puutumata - näiteks glükoosisiirupi sisalduse pärast. Valik langes natuke kallimale Rebaseonu suitsupeekonile, mille koostises oli vaid liha ja sool.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lisan praegused kommentaarid [nurksulgudesse]
Meenutuseks....
ANNO 2020...
Poolsuitsuvorstid
Rakvere poolsuitsuvorst
Koostisosad
sealiha (76%), [MIS sordi liha??]
seapekk, [Kui palju ?]
tärklis, [Kui palju ?]
vadakupulber (sh piim), [Kui palju ?]
toiduveri, [Kui palju ? Milleks?]
taimsed kiud, [Kui palju ? Milleks?]
suhkur,
sool,
lõhna- ja maitseained (sh suitsuaroom, sinep, seller, soja), [Suitsuaroom? Milleks? Soja?]
stabilisaatorid: E450, E452,
happesuse regulaatorid: E451, E575
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant: E316,
toiduvärv: E120, [Milleks??]
säilitusaine: E250.
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-poolsuitsuvorst/
Poolsuitsuvorst Täpi, NÕO LIHAVÜRST
Koostis
Sealiha (54%), [Milline sort?]
veiseliha (22%), [Milline sort?]
sea süda, [Milleks?]
seakamar, [Milleks???]
nisujahu, [Kui palju?]
sool,
lõhna-ja maitseained, maitsetaimed, vürtsid,
happesuse regulator (trifosfaat),
stabilisaator (difosfaat),
maltodekstriin, [Maltodekstriin??? Milleks???]
glükoos, [Milleks???]
lõhna-ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
antioksüdant (naatriumisoaskorbaat),
seavalk,
toiduvärv (karmiin), [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit).
https://www.selver.ee/poolsuitsuvorst-t ... urst-135-g
Poolsuitsuvorst Tõmmu WÕRO
Koostisosad
sealiha 17% [Milline sort?]
kanalihamass 38%, [Ei kommenteeri]
seapekk, [Kui palju?]
vesi, [Kui palju?]
tärklis, [Kui palju?]
vadakuvalk, [Milleks? Kui palju?]
soja, [Milleks? Kui palju?]
maitse taimede ja vürtside segu sh sinep,
stabilisaatorid E450,E451,
glükoos, [Milleks? Kui palju?]
antioksüdant E301,
lihavalk,
dekstroos, [Milleks? Kui palju?]
verepulber, [Milleks? Kui palju?]
sool,
suhkur,
lõhna-ja maitsetugevdaja E621,
happesuse regulaator E575,
lõhna-ja maitseained,
toiduvärv E120, [Milleks?]
säilitusaine E250
https://www.prismamarket.ee/entry/pools ... 0562003144
Võtmesõnadeks: Toiduvärv (sest sitast tehtud asi ei näe enam söögikõlbulik välja), suitsupreparaat (sest suitsuahju pole vorstil enam asja ja kui ongi, siis korraks ainult), maltodekstriin-tärklis-nisujahu-soja-verepulber-veri-taimsed kiud-vadakupulber (täiteaineks liha asemel ja vee sidumiseks), lihabalk-seavalk-valgupreparaat-vadakuvalk (sest tooraine on nii sitt, et valku on selles vähe või olematul hulgal), seasüda-seakamar-jne (odav toore liha aseaineks ja täiteks), lõhna- ja maitsetugevdaja (sest lisaks olematule väljanägemisele poleks muidu ka mingit maitset)....
Täissuitsuvorstid.
Moskva täissuitsuvorst Rannarootsi
Koostisosad:
veiseliha (48%), [Mis sordi liha?]
sealiha (30%), [Mis sordi liha?]
seapekk,
sool,
lõssipulber (sh LAKTOOS), [Miks mitte piim ega piimapulber?]
SOJAVALK, [Milleks?]
glükoos, [Milleks?]
vürtsid,
stabilisaator (difosfaat),
antioksüdant (askorbiinhape (L-)),
lõhna- ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit)
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst
Moskva täissuitsuvorst. Maks ja Moorits
"Ehtsa lepapuuga suitsutatud, klassikaline sea- ja veiselihast täissuitsuvorst"
Koostisosad:
sealiha (45%), [Millise sordi liha?]
veiseliha (34%), [Millise sordi liha?]
seapekk, [Kui palju?]
sool,
tärklis, [Milleks? Kui palju?]
sealihavalk, [Milleks?]
stabilisaatorid E450, E451;
dekstroos, [Milleks? kui palju?]
vürtside ja maitsetaimede segu (sh sinep),
happesuse regulaator E575,
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant E316,
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
toiduvärv E160c, [Milleks?]
säilitusaine E250
http://maksjamoorits.ee/products/moskva ... orst-240g/
*****
Ja siis paar asja, kus koostis on enam-vähem "klassikaline", kuid jällegi - millise sordi liha on kasutatud, seda me ei tea !
EHE täissuitsuvorst. Rannarootsi.
Koostisosad:
sealiha (100 g toote valmistamiseks on kasutatud 155 g sealiha),
sool,
vürtsid,
säilitusaine (naatriumnitrit)
[Normaalsed koostisosad !]
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst
Täissuitsuvorst Saaremaa, SAAREMAA LT
Koostis:
Veiseliha,
sealiha,
(100 g toote valmistamiseks on kasutatud veiseliha 78 g, sealiha 35,5 g.)
seapekk,
sool,
vürtsid (sh sinep),
maitsetaimed,
dekstroos, [MILLEKS KRT!?]
stabilisaatorid: E450, E451, E452;
happesuse regulaator: E575;
antioksüdandid: E316, E330;
lõhna- ja maitseained,
lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, [Milleks??? Viitab sellele, et toore on madalaimast klassist]
säilitusaine: E250.
https://www.selver.ee/taissuitsuvorst-s ... a-lt-220-g
ma rohkem ei viitsi...
Meenutuseks....
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... er#p494551Gost 23670-79 ÜLDNÕUDED vorstitoodete toorainesisaldusele:
Vorstitoode. Kõrgem sort.
Kõrgema sordi veiseliha 46%
Poolrasvane sealiha 45% [Liha kokku 91% sellest 46% kõrgema sordi liha ja 45% 1 sordi liha]
Vesi 3%
Kanamunad 3%
Sool 2%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar 0,08%
Muskaatpähkel 0,06%
Vorstitoode. 1 sort.
1 sordi veiseliha 45%
Poolrasvane sealiha 35% [Liha kokku 80%, kõik 1 sordi liha]
Vesi 7%
Valgupreparaat 2%
Kanamunad 2%
Kartulitärklis 2%
Sool 2,5%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar 0,07%
Must pipar 0,1%
Küüslauk, värske 0,1%
Vorstitoode 2 sort.
1 sordi veiseliha 40%
Poolrasvane sealiha 10% [Liha kokku 50%, kõik 1 sordi liha]
Valgu-rasva emulsioon 20%
Vesi 8%
Sojapreparaadi vesilahus 16%
Kanamunad 2%
Sool 2,5%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar punane 0,07%
Must pipar 0,1%
Küüslauk, värske 0,1%
ANNO 2020...
Poolsuitsuvorstid
Rakvere poolsuitsuvorst
Koostisosad
sealiha (76%), [MIS sordi liha??]
seapekk, [Kui palju ?]
tärklis, [Kui palju ?]
vadakupulber (sh piim), [Kui palju ?]
toiduveri, [Kui palju ? Milleks?]
taimsed kiud, [Kui palju ? Milleks?]
suhkur,
sool,
lõhna- ja maitseained (sh suitsuaroom, sinep, seller, soja), [Suitsuaroom? Milleks? Soja?]
stabilisaatorid: E450, E452,
happesuse regulaatorid: E451, E575
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant: E316,
toiduvärv: E120, [Milleks??]
säilitusaine: E250.
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-poolsuitsuvorst/
Poolsuitsuvorst Täpi, NÕO LIHAVÜRST
Koostis
Sealiha (54%), [Milline sort?]
veiseliha (22%), [Milline sort?]
sea süda, [Milleks?]
seakamar, [Milleks???]
nisujahu, [Kui palju?]
sool,
lõhna-ja maitseained, maitsetaimed, vürtsid,
happesuse regulator (trifosfaat),
stabilisaator (difosfaat),
maltodekstriin, [Maltodekstriin??? Milleks???]
glükoos, [Milleks???]
lõhna-ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
antioksüdant (naatriumisoaskorbaat),
seavalk,
toiduvärv (karmiin), [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit).
https://www.selver.ee/poolsuitsuvorst-t ... urst-135-g
Poolsuitsuvorst Tõmmu WÕRO
Koostisosad
sealiha 17% [Milline sort?]
kanalihamass 38%, [Ei kommenteeri]
seapekk, [Kui palju?]
vesi, [Kui palju?]
tärklis, [Kui palju?]
vadakuvalk, [Milleks? Kui palju?]
soja, [Milleks? Kui palju?]
maitse taimede ja vürtside segu sh sinep,
stabilisaatorid E450,E451,
glükoos, [Milleks? Kui palju?]
antioksüdant E301,
lihavalk,
dekstroos, [Milleks? Kui palju?]
verepulber, [Milleks? Kui palju?]
sool,
suhkur,
lõhna-ja maitsetugevdaja E621,
happesuse regulaator E575,
lõhna-ja maitseained,
toiduvärv E120, [Milleks?]
säilitusaine E250
https://www.prismamarket.ee/entry/pools ... 0562003144
Võtmesõnadeks: Toiduvärv (sest sitast tehtud asi ei näe enam söögikõlbulik välja), suitsupreparaat (sest suitsuahju pole vorstil enam asja ja kui ongi, siis korraks ainult), maltodekstriin-tärklis-nisujahu-soja-verepulber-veri-taimsed kiud-vadakupulber (täiteaineks liha asemel ja vee sidumiseks), lihabalk-seavalk-valgupreparaat-vadakuvalk (sest tooraine on nii sitt, et valku on selles vähe või olematul hulgal), seasüda-seakamar-jne (odav toore liha aseaineks ja täiteks), lõhna- ja maitsetugevdaja (sest lisaks olematule väljanägemisele poleks muidu ka mingit maitset)....
Täissuitsuvorstid.
Moskva täissuitsuvorst Rannarootsi
Koostisosad:
veiseliha (48%), [Mis sordi liha?]
sealiha (30%), [Mis sordi liha?]
seapekk,
sool,
lõssipulber (sh LAKTOOS), [Miks mitte piim ega piimapulber?]
SOJAVALK, [Milleks?]
glükoos, [Milleks?]
vürtsid,
stabilisaator (difosfaat),
antioksüdant (askorbiinhape (L-)),
lõhna- ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit)
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst
Moskva täissuitsuvorst. Maks ja Moorits
"Ehtsa lepapuuga suitsutatud, klassikaline sea- ja veiselihast täissuitsuvorst"
Koostisosad:
sealiha (45%), [Millise sordi liha?]
veiseliha (34%), [Millise sordi liha?]
seapekk, [Kui palju?]
sool,
tärklis, [Milleks? Kui palju?]
sealihavalk, [Milleks?]
stabilisaatorid E450, E451;
dekstroos, [Milleks? kui palju?]
vürtside ja maitsetaimede segu (sh sinep),
happesuse regulaator E575,
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant E316,
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
toiduvärv E160c, [Milleks?]
säilitusaine E250
http://maksjamoorits.ee/products/moskva ... orst-240g/
*****
Ja siis paar asja, kus koostis on enam-vähem "klassikaline", kuid jällegi - millise sordi liha on kasutatud, seda me ei tea !
EHE täissuitsuvorst. Rannarootsi.
Koostisosad:
sealiha (100 g toote valmistamiseks on kasutatud 155 g sealiha),
sool,
vürtsid,
säilitusaine (naatriumnitrit)
[Normaalsed koostisosad !]
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst
Täissuitsuvorst Saaremaa, SAAREMAA LT
Koostis:
Veiseliha,
sealiha,
(100 g toote valmistamiseks on kasutatud veiseliha 78 g, sealiha 35,5 g.)
seapekk,
sool,
vürtsid (sh sinep),
maitsetaimed,
dekstroos, [MILLEKS KRT!?]
stabilisaatorid: E450, E451, E452;
happesuse regulaator: E575;
antioksüdandid: E316, E330;
lõhna- ja maitseained,
lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, [Milleks??? Viitab sellele, et toore on madalaimast klassist]
säilitusaine: E250.
https://www.selver.ee/taissuitsuvorst-s ... a-lt-220-g
ma rohkem ei viitsi...
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Seletan.Suitsuaroom? Milleks? Soja?]
Suitsuaroomil on 2 põhjust: 1. suitsuahjude kütmine vajab energiat, kauem suitsetada - maksab rohkem 2. tervisekaitse kontrollib toodetes kantserogeenide sisaldust (bensopüreenid), naturaalsuitsuga on see tihtipeale paljuvõitu, lihtsam ja riskivabam on mingit "aroomi" panna ja vähem suitsetada.
Soja - seob väga hästi vett. Sojajahu lisamisel vorsti täidisesse on võimalik saada selle parem vee imamise võime ilma, et see muutuks ise nähtavalt vesiseks. Raskem täidis, rohkem kilosid, lisaraha poolmuidu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Need on retoorilised küsimused.
Ei, MINA tean küll, miks nad seda Mendelejevi tabelit sinna tänapäeval topivad.
Küsimärk on neil taga rõhutamaks minu hämmingut ja seda, et üks tavaline ehe normaalne ja õige vorst ei vaja selliseid lisaaineid.
Edit:
Ja kui keegi ei tea, mis asi on maltodekstriin, siis...
https://www.biotheka.ee/maltodekstriin- ... kulgedest/
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Selle GOST-i siia kopeerimine on täiesti mõttetu, kui sisuliselt Lemmikvorsti (mis oli nõukaaegsetest keedusvorstidest parim IMHO) sai valdavalt tutvuse kaudu ja suitsuvorsti sai ainult tutvuse kaudu. Letis võis leida Ülemiste (mida kutsuti Ülemuste) ja mingit Stepivorsit, mis olid ainult rupskitest tehtud. Ja igasgused viinerid olid kah letialune kaup.
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Rupskitest ei tehtud ühtegi inimtoiduks mõeldud vorsti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
1. Stepi vorst ei olnud rupskitest tehtud. Stepi vorst oli 1 sordi keeduvorst ja vastavuses GOST nõuetele 1.sordi vorstitoodete koostise kohta.
2. Ülemiste või "Ülemiste" keeduvorsti ei tehtud GOST nõuete järgi (sellist vorstitoodet GOST järgi polnud olemas) vaid ENSV OST järgi (sellest oli juba kusagil eelpool juttu).
3. Kõige "madalama kvaliteediga" GOST järgi valmistatud keeduvorst oli "Lihaleib" ja seda mitte kasutatud liha madala sordi tõttu vaid seetõttu, et seda valmistati haigete loomade lihast (vajas erinevat töötlemise- ja tootmisprotsessi)
3. Jah, suitsuvorst ning naturaalsooles viinerid olid läbi aja pidevalt defitsiit. Muudest keeduvorstidest rääkides tuleb täpsustada ajaperioodi, mida vaadelda.
1985-1986 ning 1988 vedasin ise muu kraami hulgas ka keeduvorste ETKVL kauplustesse. Vorsti oli siis alati saada, aga poodidesse saadetud kogused ei vastanud nõudlusele ja inimeste ostujõule. Vorstitooted olid kvaliteetne kaup ja nõudlus suur. Vorstitoodete hinnad olid odavad ja neid osteti suurtes kogustes. Väga suur osa toodangust läks venemaale, Leningradi linna ja oblastisse (Eesti lihatööstus oli määratud Leningradi ja Leningradi oblastit lihatoodetega varustama). Nõuka aja plaanimajanduse eripärad ei muuda aga toonaste lihatoodete koostist ja kvaliteeti.
2. Ülemiste või "Ülemiste" keeduvorsti ei tehtud GOST nõuete järgi (sellist vorstitoodet GOST järgi polnud olemas) vaid ENSV OST järgi (sellest oli juba kusagil eelpool juttu).
3. Kõige "madalama kvaliteediga" GOST järgi valmistatud keeduvorst oli "Lihaleib" ja seda mitte kasutatud liha madala sordi tõttu vaid seetõttu, et seda valmistati haigete loomade lihast (vajas erinevat töötlemise- ja tootmisprotsessi)
3. Jah, suitsuvorst ning naturaalsooles viinerid olid läbi aja pidevalt defitsiit. Muudest keeduvorstidest rääkides tuleb täpsustada ajaperioodi, mida vaadelda.
1985-1986 ning 1988 vedasin ise muu kraami hulgas ka keeduvorste ETKVL kauplustesse. Vorsti oli siis alati saada, aga poodidesse saadetud kogused ei vastanud nõudlusele ja inimeste ostujõule. Vorstitooted olid kvaliteetne kaup ja nõudlus suur. Vorstitoodete hinnad olid odavad ja neid osteti suurtes kogustes. Väga suur osa toodangust läks venemaale, Leningradi linna ja oblastisse (Eesti lihatööstus oli määratud Leningradi ja Leningradi oblastit lihatoodetega varustama). Nõuka aja plaanimajanduse eripärad ei muuda aga toonaste lihatoodete koostist ja kvaliteeti.
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Maakeeli - maisisiirup.Ja kui keegi ei tea, mis asi on maltodekstriin, siis...
Analoogne eufemism on panna pakendile maitsetugevdaja asemel kirja "pärnaõieekstrakt" või "pärmiekstrakt".
See on otse öeldes kahjulike komponentide ilusam nimetamine, et inimene ei tajuks ohtu ja ostaks ikkagi.
Sama maisisiirup pidi olema (koos glükoosisiirupiga) leidnud tee ka meie õlletööstusesse, tasub uurida, mida ostate. Õlletootjad miskipärast oma toodete koostist pakendil eriti ei avalda.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
- Sam Beaver
- Liige
- Postitusi: 828
- Liitunud: 09 Aug, 2017 19:54
- Asukoht: Siin & seal, põhiliselt tööl
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mõni valitsuserakond võiks ju teha ka midagi head ja kehtestada Reinheitsgebot ka meie maal.Kapten Trumm kirjutas:Sama maisisiirup pidi olema (koos glükoosisiirupiga) leidnud tee ka meie õlletööstusesse, tasub uurida, mida ostate. Õlletootjad miskipärast oma toodete koostist pakendil eriti ei avalda.
Putin destroyed the pro-Russian lobby in the world with his own hands. Now acting in Putin's interests would mean admitting that you fucked a goat
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Maisisiirupi üks eufemisme on ka "glükoosi-fruktoosisiirup".
https://sobranna.postimees.ee/3656801/k ... da-valtida
Allikas pole kõige ilusam, aga asjatundja seletab.
Leidsin ka esimese patuse, Saku Karl Friedrich.
https://saku.ee/et/products/saku/karl-friedrich/
https://sobranna.postimees.ee/3656801/k ... da-valtida
Allikas pole kõige ilusam, aga asjatundja seletab.
Leidsin ka esimese patuse, Saku Karl Friedrich.
https://saku.ee/et/products/saku/karl-friedrich/
von Rehbinder, kes asutas õlletootmise Sakus (kelle nime kannab toode ja kelle pilt on pakendil) keeraks seda kuuldes vist hauas ringi.Koostisosad
vesi, odralinnased, oder, glükoosisiirup, karamelliseeritud odralinnased, humalad
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Järgmine
https://saku.ee/et/products/saku/saku-m ... Ckey=29043
A Le Coqi toodetes nii diagonaalis ma seda ei leidnud.
Edaspidi peab vist Saku kapist mööda minema
https://saku.ee/et/products/saku/saku-m ... Ckey=29043
A Le Coqi toodetes nii diagonaalis ma seda ei leidnud.
Edaspidi peab vist Saku kapist mööda minema
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Samahästi võiks siia kopeerida NLiidu konstitutsiooni....siiras usus, et kõik nii käiski, kui kirjas on.AMvA kirjutas:Selle GOST-i siia kopeerimine on täiesti mõttetu......
Üldiselt võiks selle sovjeedivorsti teema sinna nõukaliidu kiitmise teemasse ära tõsta.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 40226
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
See on natuke lihtsustatud maailmanägemus (või vahest selle puudumine)
Iga toiduainetetööstuses töötanud inimene (mitte ainult nõuka ajal, vaid ka 90ndate alguses) ilmselt võtaks selliste rumalate paralleelide teemal peast kinni.
Fucs oli minuteada lihatööstuse tehnoloog Rakveres, sh ka nõuka ajal, ilmselt teab sinust paremini, mida millest tehti.
Iga toiduainetetööstuses töötanud inimene (mitte ainult nõuka ajal, vaid ka 90ndate alguses) ilmselt võtaks selliste rumalate paralleelide teemal peast kinni.
Fucs oli minuteada lihatööstuse tehnoloog Rakveres, sh ka nõuka ajal, ilmselt teab sinust paremini, mida millest tehti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 28 külalist