Keedetud kartuli glükokeemiline (on see eesti keel) indeks on 78, glükoosil ehk suhkrul 100 ja kikhernel näiteks 28, nii et DMII patsient peaks ainult kartulist toitudes (päriselt ju sellist inimest ei ole), sööma kartulit ükshaaval ja iga täistund, et ei oleks suurt veresuhkru kõikumist, rohkem vaata siit
http://www.kaloritaulukko.fi/glykeeminen-indeksi/
Kartulipudru ajab paksuks, kui vesise kartuli maitsvamaks tegemiseks sinna reipalt piima, koort, võid või praetud pekikõrneid sisse uhatakse, kuid kui päevane energiahulk jääb samaks, ei peaks hullu olema (see on siis terve inimese teemal), alla võetakse ikkagi peamiselt siis, kui saadakse vajalikust vähem energiat ja mingil hetkel organism jõuab tasakaalupunkti, kui energiat piisab X kilode toitmiseks. Kui vaadata klassikalist taldrikumudelit, siis pool salatit või juurvilju, veerand süsivesikuid ja veerand valku, see kehtib ka DM patsiendile, lihtsalt peavad jälgima, et korraga liiga palju süsivesikuid sisse ei aja ja vastavalt sellele insuliini annust sättima.
Kaunviljade ja seemnete söömine eeldab ka suures koguses vee joomist, et seeditav mass oleks piisavalt püdel ja liiguks mõistliku kiirusega läbi, kui on liiga vedel või tahke, on jama. Liiga palju vett sisse imeda on ka jama, inimene läheb paiste ja südame ning neerude koormus suureneb.
See on loll jutt, et Soomes müüakse ainult või peamiselt laktoosivabasid piimatooteid. Kuidas laktoos piimast kätte saadakse, ei tea, see on piimatööstuse tehnoloogia teema, tasub mõnelt asjatundjalt küsida. Olen neid elu jooksul mõned üksikud korrad pidanud äärmise häda sunnil kasutama. Sedamüüakse sellepärast, et on hea äri, sest paljudel soomlastel on laktoosi-intolerants koos sellest tuleneva kõhuvalu ja -lahtisusega.Muide, Eestis olevat selliseid inimesi veel rohkem, kuid enne nad lihtsalt ei söönudki piimatooteid. Kui seda suudetakse Venemaale ravimina müüa, väga tore, kuid igas Soome poes on ka täiesti tavalisi piimatooteid mitmelt valmistajalt, ka Eestist, näiteks kohupiimad ja hapukoor. Milline see normaalne piim on? Sõbrad on sõprade taludest ostnud oma kasutusse piima, mis on lehmast tulnud ja maha jahutatud, kuid kui müüa toorpiima ametlikult ja suures koguses, siis tuleb tagada ka see, et seal ei ole midagi ohtlikku ja siis hakatakse piima tootlema. Mingeid vähem töödeldud vanamoodi piimatooteid on ka poodides müügil.