www.militaar.net

Militaarteemad minevikust kaasaega
Tänane kuupäev 13 Aug, 2020 3:38

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]




Tee uus teema Vasta teemale  [ 2776 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 186  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 26 Jaan, 2008 4:05 
Eemal
Liige

Liitunud: 22 Nov, 2006 19:22
Postitusi: 34
Asukoht: Kitseküla,Eesti
Rohkem selline tööõnnetuse jutt.
Mul sai ka ükskord kraani ja atmosfääriga "nalja".
Ilus 80 liitrine ankur käis keldris,ainus mure oli kraani ja ankru vahelt tilkuv kesvamärg.Läksin siis torutangidega natuke tihedamaks kruttima.Niipea kui tangid kraani puutusid käis litakas ja kesvamärja juga lõi mu kohe hoobilt pikali.Kraps püsti ja ankur auguga taeva poole pikali,et kraam raisku ei läheks.Siis märkasin,et keermest pooleks murdunud kraaniraibe oli veel pahandust teinud.Lennanud teine läbi ilusa EW aegse klaasist silgupüti(mis oli silku täis) ja oli poolest saati veel läbi kardulasalve tollisest lauast.
Ja siis nad(silgud) seal mööda keldripörandat õllevahus ujusidki,vahelduseks mõni vanaisast jäänud karukonserv vahel hulpimas.

Ainus hea asi oli see,et nüüd pidi kesvamärja ruttu ära jooma :lol: .


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 16:38 
Eemal
Liige

Liitunud: 10 Juun, 2005 20:52
Postitusi: 153
Asukoht: Tallinn/Vändra
Juhan K, mis kandi mees oled? Põhjapoolses kandis (Tallinn +100 km) võin sulle korraliku õlleankru laenata ja retseptiga saan ka abiks olla. Hädaga saab maltoosast ka õlut, aga ega see õige kraam pole. Linnaseid pole sugugi lihtne teha, mul läks kolm satsi pekki, enne kui korralikud sain. Hallitanud linnas võtab mõnusalt perse lahti. Sellest pudist (Cibus või kes iganes seda teeb) õlut ei saa, jõle maitse ja pasataud ainult. PS või mail abiks kui arvad et aidata saan.

Edit: Krt mul äi tegi ükskord leivast õlut, päris joodav oli...


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 17:00 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 13 Okt, 2006 15:51
Postitusi: 303
Asukoht: Tallinn
Kurat, ajate siin isu peale niimoodi. Ma otsin siis ikka oma ankru ka üles. Kas võiks ikka mitteprivaatselt neid retsepte jagada ja teistele ka kodukeemialabori jaoks siia foorumisse üles panna?

Priit

_________________
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 17:12 
Eemal
Liige

Liitunud: 10 Juun, 2005 20:52
Postitusi: 153
Asukoht: Tallinn/Vändra
Eks igal mehel on oma retsept :) Korraliku õlle tegemiseks peab kõigepealt linnased kasvatama, st odra kasvama laskma ja ära kuivatama. Nagu ma enne kirjutasin, pekki läheb see asi väga lihtsalt. Maltoosast tegemise retsept on pudeli peal kirjas...


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 18:49 
Resideerun Hääde Mõtete Linnas. Mõtlesin, et algatuseks kütan ühe laari leivakalja. Kuivatasin juba leivadki ära ja olin valmis pärmi noorendamiseks, aga siis liitsin aja kokku ja sain tulemuseks, et pean 16 tundi üleval passima järjest, et see saadus pudelitesse villida. Sellele avastusele jõudsin aga täna kell 1 päeval, nii et lükkasin asja edasi. Vähemalt on leivad kuivatatud, seegi hea.
A üks küsimus kalja kohta: Kas noorendamata pärmiga head nahka asjast ei saa?


Üles
  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 19:08 
Eemal
Liige

Liitunud: 10 Juun, 2005 20:52
Postitusi: 153
Asukoht: Tallinn/Vändra
Krt, Tartusse on natuke kaugel tulla... Selle pärmi noorendamise kohta ei oska ausalt öeldes miskit rääkida, linnaseõlu läheb üsna hästi ka ilma pärmita käima. Noorendamise all mõtled sa ilmselt pärmi niiöelda käima laskmist, ma ei ole seda kunagi proovinud, üks tuttav soomest küll rääkis sellest, aga ise proovinud pole. Pane niisama pärmi, peaks toimima kül, aga liiga palju pannes tuleb kehv maitse ja see pasataudi teema võib ka juhtuda. Pull lugu on see, et põdrad käivad siin maltoosat ostmas, neil vist mingit asja müüakse, aga sigakallis on.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 21:23 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 31 Mai, 2004 20:51
Postitusi: 352
Asukoht: Kuressaare
meie peres tehakse jõulude ajal lahtist jõulukalja sellisest asjast nagu õlleleib. Kuna teeb seda mul isa, siis protseduuridest ei tea rääkida. Põhimõtteliselt peaks see olema maltoosa asendaja. kui üks päev asi käima panna avatud nõus, siis järgmisel päeval saab sellist mõnusat magusatr kaljajooki, kui aga veel oodata ja kehasse panna, siis vist peaks ka kangemat kraami saama. Tootjaks oli miski Lõuna-Eesti pagaritööstus, eksin kui ütlen kas Põlva või räpina leivakombinaat.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27 Jaan, 2008 22:08 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 09 Jaan, 2007 1:05
Postitusi: 3860
Asukoht: Tartu
Mina olen õlut teinud 3l purkides ja ikka sestsamusest maltoosast (sellest on juttu T. Niibergi raamatus "Koduõlu, kali, siider"). Joojad jäid üllatavalt kiiresti totaalselt purju... :lol:

_________________
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!

"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 28 Jaan, 2008 20:36 
Manurhin kirjutas:
Mina olen õlut teinud 3l purkides ja ikka sestsamusest maltoosast (sellest on juttu T. Niibergi raamatus "Koduõlu, kali, siider"). Joojad jäid üllatavalt kiiresti totaalselt purju... :lol:


Soetasin Niibergi edasiarenduse sellest raamatust. Minuostetud teose nimi on "Kodused rüüped & napsud". Igasugu vahvaid kärakaretsepte ja värke on seal :)


Üles
  
 
 Teema pealkiri: koduöllest
PostitusPostitatud: 29 Jaan, 2008 21:06 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 07 Jaan, 2007 1:59
Postitusi: 468
Asukoht: Saaremaa
maltoosivirre puhul kõige tähtsam et suhkur oleks ilusti sulanud ja vesi enne jahutamist läbi keedetud (kergem pohm)
õigesti sulamata suhkru puhul hakkab meski lõpuks tagurpidi käima (läheb
äädikataoliseks)

_________________
Ajalugu kirjutavad alati võitjad, ja kaotanud poolte ajalugu kuulub osalejate kahanevale ringile.
(Joachim Peiper)


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 14 Juun, 2008 23:40 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 29 Nov, 2005 0:54
Postitusi: 323
Asukoht: Stockholm-Ormsö-Tallinn
Panime siis jaanipäevaks õlle sedapsi käima. Keetsime 40 liitrit vett koos riidest kotti (et ei peaks pärast läbi kurnama) pandud kadakaokstega. Tuli selline tee värvi ollus. Siis jahutasime maha ca 30 kraadini ning lisasime 4 pudelit maltoosat, 1 kg suhkrut ja 60g suhrusvedeldatud pärmi. Vana kombe kohaselt valasime õllejumalale ka ankrusse suts valget viina. Kogu meski siis ankrusse, ankur sauna eesruumi sooja ning 2 päeva pärast läheb ankur kinni. Jaanipäeval peaks siis va märjuke valmis olema. Eks näis mis seekord tuleb.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 26 Juun, 2008 14:05 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 18 Mär, 2007 17:26
Postitusi: 351
ormsö kirjutas:
Panime siis jaanipäevaks õlle sedapsi käima. Keetsime 40 liitrit vett koos riidest kotti (et ei peaks pärast läbi kurnama) pandud kadakaokstega. Tuli selline tee värvi ollus. Siis jahutasime maha ca 30 kraadini ning lisasime 4 pudelit maltoosat, 1 kg suhkrut ja 60g suhrusvedeldatud pärmi. Vana kombe kohaselt valasime õllejumalale ka ankrusse suts valget viina. Kogu meski siis ankrusse, ankur sauna eesruumi sooja ning 2 päeva pärast läheb ankur kinni. Jaanipäeval peaks siis va märjuke valmis olema. Eks näis mis seekord tuleb.


No ja kuda välja kukkus, oled elus?:D

_________________
et see vana nodi maamunalt ja maamunast veel niipea ei lõppeks!


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 26 Juun, 2008 15:31 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 29 Nov, 2005 0:54
Postitusi: 323
Asukoht: Stockholm-Ormsö-Tallinn
Elus aga lapselt saadud tuulerõugetes. Märjuke aga tuli päris korralik. Päev enne Jaani tegin esimese proovi - võtsin januga kannu ja veel veerand lisaks. Läks 5 min mööda ja korralik surin oli peas. Maitsel pole aga viga midagi, kuigi kilojagu suhkrut oeks vist võinud veel panna. Nüüd ta aga käärib rehetoas edasi ja ootab mil ma tuulerõugetest paranen. Kuivad särjepoisidki on räästa alla ootereziimil.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 26 Juun, 2008 17:58 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 18 Mär, 2006 2:59
Postitusi: 1643
Asukoht: Eesti Kuningriik
Võsa Pets kunagi näitas, kuidas pesumasina ja maltoosaga õlle-solki teha... :)

Ise teeme linnastest ja humalatest. Käima panek toimub Kingissepa vanaema 200 aastase vaadi sees... :D

PS! Suhkurt ära unusta, kui tahad väga "võtjat" saada.

_________________
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 26 Juun, 2008 21:07 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 10 Juun, 2005 9:57
Postitusi: 1067
Jaanipäev möödas, kas panete õlled jõuluks minema?

_________________
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 2776 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 186  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Eestikeelne tõlge phpbb.ee poolt