Millaski poole veebruari peal tuli meelde, et riik lubas tellida-organiseerida suure juubeliaasta puhul soomusrongi. Uurisin pisut järele - mitte miskit, nii nagu meie riigis ikka. Tekkis oht, et Suurel Tähtpäeval ei eksisteerigi meie riigis ühtegi soomusrongi. Sestap sai näppudele valu antud Suureks Juubeliks oli üks kõlava nimega põrguvärk valmis.
Hetkel on meil soomusrong nr5-t vaid ühe suurtükivaguni jagu

Täna tegin otsa lahti koletise teise löögirusikaga, milleks on suurtükivagun "Wõitleja."

Fotode järgi tehtud joonis ja nagu ikka, õigeid skeeme-jooniseid säilinud ei ole ja pole üldsegi kindel, kas selliseid asju Vabadussõja ajal eksisteeriski - kogu see põrguvärk ju klopsiti kättejuhtuvast kokku, mõõtmeid määrasid katrlaraua tahvlite mõõdud, et vähem lõikama peaks ja vagunid kärmemini lahingusse saaks saata jne. Kas see nüüd õige mudel saabki olema, pigem on see justkui "sarnane toode."
Loodame selle Minimaailmaks lahingukorda saada...
Siia juurde on veel rahvast vaja. Ja rahva tekitamisel on nõu vaja. Seda me teame, et nii meie kui punaste poolel võitlesid põhimõtteliselt kaltsakad: vorme enamasti polnud, kõigil oli seljas see, mille kätte sai, eraldusmärgiks vaid käepael.
Aga mõnedel olid ka mundrid. Millised? Ilmselt vene impeeriumi armee mundrid? Mis värvi olid vene impeeriumi mundrid?
Mul on komplekt Saksamaa raudtee jaamaametnikke,

millega mul ilmselt eriti miskit targemat peale pole hakata, kui... Näiteks teha osadest neist soomusronglased. Kui see sinine munder värvida tsaariarmee värvi ja lisada valge lint ümber käise - kas pädeks?