9. leht 9-st

Re: Kuum jook ja söök

Postitatud: 02 Veebr, 2014 13:39
Postitas Juhani Putkinen
Ütlen veelgi, et see Trangia on väga hea asi:
- korralik alus, mis seisab hästi püsti
- korralik priimus, mis toodab kõrge temperatuuri
- korralik tuulekaitse tagab kiire soojenduse ja hoiab katlat
- kaks head katlad, teises söök, teises jook ja pesuvesi
- käepide katlatele ja pannile
- panni
- see kõik kraam läheb üksteisele ilusti sisse väikseks ja suhteliselt kergeks pakiks.

Suurepärane leiutis.

Väga kõval pakasel piiritus ei taha süttida, aga ka sellele probleemile on lahendus - priimuse alla saab panna väga väikse küünla andma algsoojenduse piiritusele.

Re: Kuum jook ja söök

Postitatud: 02 Veebr, 2014 14:10
Postitas Lemet

Re: Kuum jook ja söök

Postitatud: 02 Veebr, 2014 14:49
Postitas Juhani Putkinen
On suurepärane asi, et neid Rootsi leiutisi valmistatakse Tartus.

Re: Kuum jook ja söök

Postitatud: 03 Veebr, 2014 12:43
Postitas holt
Ei hakanud vana teemat uuesti üles upitama.
Madis22 kirjutas ligi paari aasta eest:
Huvitav idee toidukeetmis vahendi valmistamiseks:
http://www.youtube.com/watch?v=hHugMrvIxg0
Matemaatika on lihtne: teeküünal sisaldab u. 16 g parafiini, kütteväärtusega 11.1 kwh/kg = kokku u. 180 wh. Mida kiiremini küünal põleb, seda suurema võimsusega ta kütab. Oma tavalise tahiga põleb ta u. neli tundi, andes u. 45 w küttevõimsust, kui ta aga põleb 10 minutiga, annab u. 1100 w, mis on võrreldav tavalise koduse elektripliidi väiksema raua võimsusega. Kui teoreetiliselt võiks selles küünlas sisalduv energia ajada 10 kraadi pealt keema 1.7 liitrit vett siis, arvestades energiakadusid, oleks sellest viiendikugi keema saamine täitsa hea tulemus. Piisav ühele mehele kiirhelvestest pudru valmistamiseks, või kohvi ehk puljongi keetmiseks.

Proovisin asja ära - videos nähtule lähedase suurusega papiriba tahiks, rootsi kateloki sisse ca 1,2l vett, katelok tema originaalümbrisesse, küünal alla ja kogu kupatus õue, ca -5 kraadi juurde. Vee algtemp ca 10 kraadi. Küünal põles ca 12min ja suutis selle ajaga tõsta vee 50-ni. Ehk et kui vett võtta ca 400ml(termoskruusitäis näiteks), siis oleks samades tingimustes ilmselt ka keema ajanud. Paraku kaasnes sellise forsseeritud põlemisega KOHUTAVA hulga tahma tekkimine :D , nii et ei toas(eriti suitsuanduriga toas) ega ausaltöeldes ilmselt ka telgis sellise asja kasutamine kõne alla ei tule. Kateloki põhja ja külgede puhtakssaamine nõudis hulga vaeva ja Fairyt :P

Re: Kuum jook ja söök

Postitatud: 03 Veebr, 2014 15:53
Postitas Jaanus2
Vabandan, kui see kusagil eespool juba on, aga googeldage "turbo stove". Taastumatuid energiaallikaid ei ole vaja, piisab oksajuppidest, isegi kuivad ei pea tingimata olema. See turbo tahendab asja juures u. 3 W puhurit, aga pliit töötab ka ilma selleta. Kui on kuiv puu, jääb lõpuks süsi järele, kui märg, siis ei jää (süsi kulub kütuse kuivatamiseks), muud vahet ei ole. Võimalik valmistada ka suuremast konservikarbist. Võib vaadata ka "inverted downdraft gasifier".
Topsile augud põhja, puujupid sisse, süüdata pealt ja peale leegisuunaja nagu gaasipliidil. Kütuse ja gaaside vahele tekib söekiht, kus toimub gaaside pürolüüs enne süttimist, õhk liigub alt üles läbi kütuse ja söekihi, lõplik põlemisõhk saadakse ülalt. Puhas põlemine ja sinine leek, väike toss ainult süütamise ajal.