Tartumaal Luunja vallas Sääskülas Polla talu maadel on maetud ühishauda 17.09.1944 langenud Osvald Meema Danieli p. (s. 22.01.1912, Võrumaalt Kasaritsa vallast), Hugo Rahumägi (s. 12.03.1907, Harjumaalt Kuimetsa valla Lääne talust, naine Adele Rahumägi) ja Kaarel Pohla Karli p. (s. 01.12.1911, Harjumaalt Rae vallast)
Osvald Meema lesk on püüdnud 90-te teisel poolel saada Saksamaalt pensioni (saadeti pikalt) ja mõlgutanud mõtteid mehe ümbermatmisest, paraku kuulsin mina sellest loost alles üleeile!
Peab vist sugulasi otsima hakkama, haud on tähistamata, aga täiesti olemas ja paari meetri täpsusega teada.
Jenni Meema kiri 1997. aastast:
Tervitus Võrumaalt Meegomäelt!
Minul on päris piinlik Teid tülitada, aga siis on süda natuke rahulikum. Minul pole neist asjadest kellegagi rääkida, sest kõik on noored ja neid ei huvita üldse see sõja olukord. Minul aga seisab kõik see asi elavalt silmade ees, nüüd vanaduspäevadel veel rohkem kui noorelt. Siis oli tervis käes ja seda tööd tohutult palju, et muudele asjadele mõelda ei olnud aega.
Kirjutan Teile need nimed, see esimene on minu abikaasa Osvald Meema Danieli poeg sündind 22. jaanuaril 1912 a.
Kui sain säält kirja siis saatsin nende naiste adressil mõlematele kirja. Üks vastas, et tema ei saa kuidagi ümbermatmist korraldada, aga teine ei vastanud üldse. Ka minul ei lubatud ametlikult seda teha, aga süda ei andnud rahu, lootsin siiski et need andmed on valed, aga ei olnud.
Kui läksin sinna leidsin eest hauakünka puu ristiga. Risti pääl olid kirjutatud nimed ja minu mehe nimi oli esimene. Selles talus oli ainult vana ema ja üks noor poiss kelle nime mina ei tea. See poiss aitas minul haua lahti kaevata, sest väga sügaval nad ei olnud. Minu mees oli kõige pealmine teiste pääl kummuli sõjaväe vrents üle pää kaetud ja selg paistis
(jätkub pöördel)
säilinud väga hästi, sest oli puhtast villast. Kaevasime sinna kõrvale nii palju, et saime selle kastiga ära matta. Minul oli kodust kaasas villane omakootud tekk ja voodi lina. Panime enne teki siis voodilina sinna kasti ja tõstsime nende pääle, katsime nii ka kinni. Lõime kasti kinni ja muld pääle, risti ka panime. Loodan et see püsis veel kaua.
Kes võivad mäletada seda risti kohta on need kaks õde. Mina ei tea meetrites enam midagi sest on möödunud nii palju aastaid ja minule on see koht võõras. Minul endal mingit sõiduvahendit ei ole ja tervis on väga halb, eriti sellel suvel sest oli väga soojad ilmad. Saadan Teile sellest valgus(????) mis minule saatis Jüriado. Sääl on ka nende kahe nimed kirjas. Ainult see on küllalt halb sest see teade oli niskust saanud ja ära kulunud.
Võib olla saate Teie teada mis selle väeosa nimi ja numer oli. Kui mina ka seda teada saaksin siis saaksin Saksamaalt pensioni.
Kõike hääd soovides
Jenni Meema
19.04.2009 Mehed leitud!