Tsiteeri:
Pigem ikka püüti ahvida meie suuri Lääne eeskujusid, kui sellise nn. vormikomplektiga üldse lagedale tuldi.
Tsiteeri:
Ja "pappi" pole riik nende eest kah mitte just eriti suurelt välja käinud
Tsiteeri:
Esiteks seepärast, et see (õhtivorm) n.ö. riigipoolselt on tagatud vaid väga valitud osale ohvitserkonnast (üksuste ülemad) ja teiseks, isegi neist, kellele see just-kui tasuta ette nähtud on, ei võta seda paljud (või, noh, kui palju neid vastaval taseme ülemaid meil üldse ongi) tegelikkuses üldsegi mitte välja, selle liigkasina kasutusprognoosi tõttu. Et mis ta muidu riidekapis tolmu kogub ja ruumi võtab.
Sinu faktid on valed (tegelikult oli selle lause asemel mul siin hoopis sovavam, aga kustutasin hiljem ära). Ilmselt elad Sa mingites roosades unenägudes:
1. Miks kasutad Sa esimese lause puhul umbisikulist teguviisi? Tuldi, tehti? Kes tegi? Ikka meie riviohvitserid! Või tahad Sa väita, et minister (peaminister, president) tuli ükshommik tööle ja teatas - olgu teil kah, posid, ilus vorm olla! Mõtle järgi.
2. Kuni selle sajandi alguseni tehti õhtuvorm
igale tahtjale. Peaasi, et varustuserahast välja tuleks. Ehk teisisõnu - õhtuvorm osteti välivarustuse arvelt. Ah, et raha jäi üle ja muidu oleks pidanud "riigile tagasi andma"? Aga loomulikult - see on see õige mentaliteet.
3. Vahepealsete mõõnaaastate järel (kus tõepoolest tehti vorme ainult valitud nimekirjas olevatele) tehakse jälle juba aastaid vorme
kõigile, kes tahavad. Aga jällegi - see peab selle varustuseraha sisse ära mahtuma. Lisaks kompenseeritakse 90 EUR õhtuvormi kingade otsmiseks. Ja muuseas, ka vahepealsete mõõnaaastate jooksul ei pidanud kaadrikaitseväelased vormi täies ulatuses kinni maksma - riie anti tasuta.
4. Nende nii-nimetatud parketiohvitseride puhul ei ole ma näinud õhtuvormi kandmisel suuri puusse panekuid. Valesti kannavad ikka need kaadrikaitseväelased, ehk lahinguhundid. Mina ei ole sõna võtnud teemal, kas need reservohvitserid on üleüldse "õiged" ohvitserid või mitte, sellest jutt ei käinud. Jutt käis õhtuvormi kandmisest ja sellest, et kui seda kanda ei osata, siis võiks raha targemini raisata.
5. Arvuta nüüd kokku see rahaline pool. Natuke alla 1000 EUR inimese kohta. Pole suur summa? Võib-olla tõesti. Aga asi hakkab ju põhimõttest - korjame need mõtetult kulutatud sajad eurod kokku ja siis tuleb natuke suurem summa. Või on selline mõtteviis vale?
6. Kogu mu kommentaari mõte oli see, et kui kanda ei osata või ei taheta, siis miks raha sellisele mõtetule asjale, kui õhtuvorm, üleüldse raisata?