Mul on mitu ära märkimist vajavat detaili/täiendust senistele postitustele liseada. Esiteks, sai siis eile kah Tartus "Covidikoopas" käidud. Tuli ametlik kutse osaleda sõeluuringus. Eile siis sai käidud. Tekkis küsimus, et kas ja kuidas kajastatakse (kas koos või eraldi) nüüd need sõeluuringu tulemused. Seal toimus kõik ühte moodi, neil on lihtsalt testitavate nimekiri ees mida kontrollitakse kaks korda. Tulemused ilmuvad kah samamoodi 24h jooksul terviseinfo lehele. Kui nüüd hakkab ilma igasuguste meditsiiniliste näidustusteta inimeste ja perearstide poolt saadetute ühte patta panemine, siis võib seda ju nimetada viisakalt öeldes "andmete ilustamiseks". Samal ajal tean ise vähemalt ühte 2-3 nädala tagust juhtumit, kus kiirabikosmonaudid käisid koheselt vilkuritega kodus, tunnused olid ilmsed, ka õhupuudus, brigaad käskis karantineeruda edasi, kinkis ühe maski aga testima ei suunatud, öeldi, et pole veel hull kui rääkida ühtlaselt suudad, kui just ise tahad, siis räägi oma arstiga. Siiani pole teda ka testitud- pole olnud haige, ei saa saada ka terveks... See oli siis mingi 5.-8. aprilli paiku. Teine märkus oleks Trummi jutu juurde eelmisest kriisist. Loomulikult said siis kõiksugu "heaoluasjade-teenuste" osutajad esimeses reas ehitussektori järel litaka. Majutus ja toitlustusasutustel oli sitad ajad. Polnud kliente, polnud ka raha, ja seejärel palka ja siis ka tööd. Ministeeriumid ja muud riigisaksad kuulutasid üksteisevõidu meedias kui solidaarsed ja kokkuhoidjad nad rahvaga on. Et kõiksugu suve- ja jõulu- ja muude päevade eelarved tõmmatakse kokku jne. Palgafondid ja preemiad jne. Kuna rahvas oli rahata ja tegeles iseenda päästmisega, siis paljud sektorid kiratsesid, mäletate ju ise kah seda juttu- teaks palju käibest alles jääb, siis teaks otsustada mis edasi teha... Aga samal ajal prominentide ja muidu-ministeeriumiüritustele cateringi tegeva ettevõtte projektijuht-administraator ütles tookord omavahel, et "räägivad mis nad räägivad, aga mina nende ürituste laudades ega kavades küll kokkuhoidu ja säästu ei näe, kui nägema hakkan, eks siis ütlen sulle!". Ei ütelnudki, elu läks ju edasi. Kokkuvõtteks- kes end riigi nisa külge suutis imeda, selle ettevõtte juhtkond elas vaat, et samamoodi, ainult töötajatele tehti benjihüppeid kasvõi ilma nöörita. Aga kes pidi piirduma tavatarbija rahakotist väljaräägituga, neil olid ikka raskelt hambad varnas. Siit ka ääremärkuse ääremärkus: töötaja palga suurus ei ole seotud mitte töötaja panusega, haridusega ega tema enese arvamusega, vaid hoopis otseselt järjekorra pikkusega tema ametikohale ettevõtte ukse taga. PR-jõugust. Me näeme praegu seda, et aprillist on üks riigiamet võtnud omale lisaks neli jutuinimest palgale. Tegelikku tehingut me ei tea. Ainult oletame siin. Fakt on, et nende nelja inimese palgakulu on nüüd riigieelarvest. Nad oma büroost ei pea nüüd ise maksma. Kas maksavad, see on iseasi. Vb vormistasid end palgata puhkusele need neli, see võib olla üks diili osadest. Ja töö võis alata ka koheselt juba märtsis, kui TA sai aru, et kohe on asjaga kellad kui proffe appi ei võeta. Lihtsalt vormistati 2.kvartalisse nt. Juba meie siin foorumiski andsime ju neile ohtralt nii fakte saamatusest kui ka lihtsalt soovitusi kuidas ise juba heaga köit seebitama hakta. Lehitsedes seda töötukassa palgatoetusmeetme tabelit, siis jäi mulle silma juba tabeli peas ka üks advokaadibüroo ja ka üks notaribüroo. Näe kes kõik juba end ka "riigipalgale" pressivad, kasvõi paariks kuuks! Pole minu asi analüüsida, on siin tegemist põhjendatud olukorraga või mitte. Riigi palgal olevatest PRtöötajatest kes abis käisid ei piisanud. Ja me ei tea veel ju ka seda, kas kaasati ka jurteenust väljastpoolt maja. Ja see, kellele rohkem palka makstakse, kas Popovile või musta valgeks pesijatele, see näitab lihtsalt TA prioriteete. Neile on maine olulisem kui rahvatervis.
Seda Saaremaa-jama ma ei mõista. Need on väga valed signaalid mis nii sealt kui ka valitsusest nüüd tulevad. Ühinen Trummiga. Sellist jama niimoodi tolereerida. Et saaks juuksuri juurde, maniküüri, massaaži ja siis vanaema juurde. KAPO saaks selle lause eriolukorra ajal koos avaliku meeleavaldusega liigitada riigivastalisuseks, sabotöörluseks. Ja täpselt samamoodi ei mõista ma VV-d kes vastuseks sellele need otsused tegi. Mina ei avaks Saaremaad mitte kuupäevade, vaid epidemioloogilise otsuse alusel. Siis kui kolded on neutraliseeritud. Või on VV-l soov lasta saarlastel laiali sõita üle vabariigi?
P.S. vastus negatiivne.
|