hummel kirjutas:
Põhjuseid on mitmeid ja mitmeid. Üritaks mõningaid kirja panna ja ootaks lisa teistelt kasutajatelt.
2) Kaitseväe kehv maine väga paljude ajateenistuse läbinute seas. Pidev teenistuslik korralagedus ja isamaalise kasvatustöö puudumine kaitseväes. Küllap oma osa mängib ka ajateenistuse ebanormaalne korraldus, kus puudub korralik juhtide valik ja ajateenijad on seatud juba saabudes ebavõrdsesse seisu.
Nii palju, kui mina olen enam-vähem omaealistega rääkinud, on ülalmainiud põhjus just peamine, miks ei taheta sõjaväkke minna. Muidugi on esile kerkinud ka suhtumine a'la "Eesti on nii väike ja mõttetu koht, et seda s***a niikuinii kaitsta ei suudeta ja ei olegi vaja. Mujal on parem", ent seda esineb vähem.
Põhiliseks põhjuseks, miks ei taheta ajateenistust läbida, tuuakse tuttavate-sõprade muljed, kes rääkisid, et ajateenistus on ajaraisk. Just selle tõttu, et sõduriga ei tegeleta, liiga palju on tavalist passimist ja igavlemist ning keegi ei vaevugi ajateenijaid motiveerima kaasa töötama ja ajateenistusest võimalikult paljut võtma. Puudub selgitustöö miks ajateenistus ja riigikaitse üleülde vajalik on ning ka isamaalisest kasvatusest polevat ajateenistuse jooksul mitte midagi kuulda olnud...
Ka Hummeli 5. mõttetera oli omal kohal, kuna praegu tuleb ka endal kohati nutt peale, kui vaadata näiteks tehnikalist taset. Kõige rohkem vihapisaraid tekitab aga tõsiasi, et Kaitseväe paremaks muutmise poole ei püüdle ka need, kellel on reaalselt otsustusõigus. Neil inimestel on suuremalt jaolt üsna savi, mis Kaitseväes toimub ja millisel tasemel see on. Põhiline on ikka oma tööpäev kella 8st kella 17ni ära istuda ja palk kätte saada. Selle kibeda tõsiasja tuletas mulle meelde järjekordne uudisnupp:
http://live.hot.ee/aggregator/postimees/297679