toomas tyrk kirjutas:
No siinkohal pean mina küll ütlema, et minu vanaisad ei ole mitte mingilgi moel mõjutanud minu valikuid. Polnud võimalustki, sest ma pole kummagiga neist kunagu kohtunud.
Kui Toomas on elanud oma vanematega koos paarkümmend aastat, ja Toomase vanemad omakorda on elanud paarkümmend aastat koos oma isadega, siis sõltumata sellest, kas Toomas oma vanaisasid nägi - ikka on tal lademetes arvamusi, põhimõtteid, ütlemisi, hirme jne jne, mis on tulnud tema vanaisadelt. See perekondlik kultuurikiht on visa. Et kultuurikiht üldse edasi ei kanduks, tuleb laps täielikult vanemate käeulatusest eemaldada. Pehmemini saab, kui teha lapsele ääretult kõva ajupesu ja vanemad sundida enesetsensuurile. Aga see ei ole täielik. Õnneks...
Aga kuidas on geenide ja ja geeni mutatsioonidega?
Kas need ei käi igast kasvatuse mõjust üle?
Geenid määravad kuidas organism reageerib alkoholile ja
kas inimesest saab alkohoolik juba esimesest pitsist või mitte.
Gustav Naan kirjutas kusagil läbi lillede, (otse kirjutada veel ei tohtinud) et kasvas täielikus kommunismi ideaalide vaimus aga hakkas Stalinis ja kogun süsteemis kahtlema oma loogilise mõtlemise tõttu.
Loogilise mõtlemise võime on ka geenidega määratud. Õppida saab ainult piirini mida geenid lubavad või määravad. Muidugi on ka geenid päritud aga üksikud anded ja võimed on väga juhuslikku laadi.