denis23 kirjutas:
Minule tundub et räägime erinevatest asjadest.
Mina ei räägi siin sellest mis on tõde.
Mina räägin Venemaa sisemisest motivatsioonist ning siseriiklike argumentidest.
Väidan, et nii Putini, kui ka kohalikule valijaskonna motivatsioon, on need minu eelpoolnimetatud faktorid.
Jah, vene inimeste kaitsmine (mitte Venemaaga liitmine) on samuti olnud laual, kuid see on pigem argument, küll ma kahtlen selles on olnud motivatsioonifaktor. See, et Sevastopol on tõesti vene inimesele püha koht, ning see on motivatsioonifaktor, ma ei kahtle.
Ma ei taha selle juttuga edasi minna, kuna jälle siia tekib mingi ebastabiilse närvikavaga punt kodanike kes suhtlevad loosungite abil, ning mina nendega diskuteerima ei soovi.
Miks on tähtis aru saada, mis on Putini ning Venemaa sisemine argumentatsioon ning motivatsioon?
Üldiselt, on empaatiavõime (arusaam teiste tunnetest) üks universaalne väärtus.
Ehk siis Venemaa poole suunatud empaatiavõime on Eestile täiesti fundamentaalse väärtusega teema.
Nii et peab aru saama, mis on Putini ning Venemaa eliidi emotsioonid, motivatsioon ning arusaamad asjadest. Milliste reeglite järgi need tegutsevad? Mis on nende sisemine rules of engagement . Mis on nende jaoks punane joon mida need ei suuda ületada.
Kui selle asemele hakata hüsteeriliselt karjuma loosungid, on see väga tõsine ohufaktor. Kahju et seda on muutunud siin teatud seltskonna tunnuseks (ning veelgi rohkem kahju, et mõni selle seltskonna esindaja, üldiselt teenib ametis, mis eeldab teatud mõtlemisvõimelisus)
Enamikule oma mõistatustele oled ise vastused pakkunud. Kokkuvõtlikult:
1. N.Liit ei ole Venemaal enam juhtiv nostalgiamüüt. Selle asemele on tõusnud 19.sajandi Tsaari-Venemaa. Aleksander I ja II on venelaste panteonis Stalini ja Breznevi varju jätnud.
2. Putin on normaalne ja adekvaatne, mitte nagu näiteks suurushullustuses Hrustsov 1962.a. Aga et ta on Venemaa presidendina juba kõik saavutanud, siis tahab nüüd mängida vahelduseks 19.sajandi tsaaride "suurt mängu".
3. Paralleelid 1938.a. Sudeedimaaga on juhuslikud. Pigem kõlbab ajalooliseks analoogiaks 1878.a.
4. Krimm polnud suurema plaani esimene etapp, vaid kiire reageering soodsaks kujunenud olukorrale. Võimalik on Musta mere laevastiku "võllide" mõningane isetegevus, millele Putin hiljem "dabroo" andis.
Ainult punase joone peavad tsuhnaad ise ära mõistatama.
No ma pakun siis välja, et selleks jooneks saab järsk toiduainete hinnatõus Venemaal. See põhjustaks tõenäoliselt nii suuri rahvarahutusi, et siseväed ei saa mahasurumisega hakkama; ja armee võibolla ei taha seda teha.