Wehrmachti staabiauto projekt

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Vasta
sturmkommando
Liige
Postitusi: 371
Liitunud: 16 Veebr, 2004 15:30
Asukoht: siin-seal
Kontakt:

Wehrmachti staabiauto projekt

Postitus Postitas sturmkommando »

http://forum.automoto.ee/showthread.php ... &pid=72963

et kes oskavad miskit kosta võiksid
sõna võtta.


tanel
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

värvus

Postitus Postitas hummel »

Saksa tehnikat on värvitud väga erinevat värvi. kasutusel on olnud kõikvõimalikke värvilahendusi ja palju erinevaid laike.

Sõja alguses oli suurem osa tehnikast värvitud välihalliks. Vast peale esimesi kampaaniaid hakati lisama tumedaid omaloomingule viitavaid laike. Aafrika kampaaniaks värviti tehnika liivakollaseks (ka musti laike värviti peale). Võimalik, et sealt levis kuulus liivakollane värv ka euroopa sõjatandrile.
Alates 1943. a värvitigi enamus saksa tehnikast tehasest väljalaskmisel liivakarva. Väeosades kohapeal värviti masinad laiguliseks vms vastavalt kohalikele oludele. Kasutati isegi üleni tumerohelist värvust (Itaalias vist) ja rohelise-pruunikirjut laiku (Norras vist). Maskeering värviti tavaliselt kas laikudena või joontena. Põhiliselt kasutati pealekandmiseks roostekarva pruuni, ja (või) mererohelist, aga ka välihalli. Jooni värviti kas rägastikuna või mõned rasvasemad. Laike tehti täiesti erineva suuruse ja kujuga. Tehti isegi tihedalt täpikesi. 1944. a aretati nn varitsusemaskeering (Hinterhalt-Tarnung), mis oli segu pruunikast joonterägastikust ja rohelistest täpiestest. Talvel värviti tehnika endastmõistetavalt kergelt valgega üle, harvem valgelaiguliseks.

Kahjuks ei ole mul õnnestunud siiani teada saada, mismoodi 20. SS-diviisis tehnika dekoreerimine käis. 44. kevadest kuni suve keskpaigani passiti enamasti Eestis paigal ja küllap oli kohalikelgi "kunstnikel" aega ja viitsimist veist kätt proovida... kui keegi asjast teab, palun südamest - andke teada!

Vaikimisi soovitaks võõbata auto esialgu liivakollaseks (koodi ei tea). Lihtsast liivakollasest autost teevad WH või SS sõiduriista peale värvitud üksuse embleem ja taktikaline tingmärk.
Kasutaja avatar
ivalo
Liige
Postitusi: 1102
Liitunud: 13 Apr, 2004 20:01
Asukoht: Lilleküla
Kontakt:

Värvid

Postitus Postitas ivalo »

Vaata - www.panzerbaer.de ja http://miniatures.de -ehk leiad midagi sobivat?
sturmkommando
Liige
Postitusi: 371
Liitunud: 16 Veebr, 2004 15:30
Asukoht: siin-seal
Kontakt:

Postitus Postitas sturmkommando »

olen taktikaliseid märke ka uurinud,
kuid täpset informatsiooni meie leegionis kasutusel
olnute kohta pole leidnud.
kõige rohkem olekski abi piltidest
kus näha masinaid mis meil olid kasutusel.
hinzeri fotokogumikus oli näha masinaid tartu
raekoja ees, vähemalt 1 laiguline masin ning veokeid
midagi muud mul aga ei leidu.

ivalo: tänud viite eest!

tanel
napoleon
Liige
Postitusi: 88
Liitunud: 17 Apr, 2005 18:30
Asukoht: Lääne-Virumaa
Kontakt:

Postitus Postitas napoleon »

Eesti brigaadil oli kasutusel taktikalise tingmärgina must värvi E täht ja käsi mõõgaga (muidugi mitteametlikult, aga keegi ei hoolinud :wink: ).Üks foto on Rolf Michaelsi raamatus Eestlased waffen-ss -is. Seal hobuvanker kus valgega kompanii embleem ja musta värviga E ja käsi mõõgaga. Hintzeri foto kogus on foto kus habemik politsei pataljoni mees poseerib kollase mootorratta seljas. Tsikkel ise kindlasti Eesti diviisi oma ja kollast värvi ja näha on mustaga eelpool räägitud embleem. Omal on fotode hulgas kodus koopia pildist, kus on rännaku korras 8,8 cm õhutõrje kahur. Värvuselt on kahur kollane ja mustaga märk peal. Kahuri peal ja ümber mehed ss vormis aga meestel puduvad rahvus embleemid ja krae nurkadel tavaline ss.
aga mina olen Moskvas käinud ;)
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Tahaks seda 8,8 fotot näha. Aga ma rääkisin eile Maitla autojuhiga - kõik diviisi suurtükid olla olnud hallid, autod aga halli-laigulised. Hiljem oli ka kollaseid. vot.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Värv

Postitus Postitas hillart »

Mis te ikka poleemitsete selle Saksa sõjamasinate värvi kallal! Probleemi lahendus pole ühene, sest isegi II MS jooksul kehtestati saksa sõjatehnika värvideks mitmete erinevate järjestikuste käskkirjadega väga erinevaid värvusi ja nende kombinatsioone. Sellest ka erinevates mälestustes mainitud erinevad masinate värvused.
Päris täpselt ei mäleta, aga vajaduse korral saab netis need värve reglementeerivad käskkirjad välja peilida. Olen neid netis kindlasti näinud.
Ühte mäletan aga kindlasti. Nimelt plnud isegi erinevate värvikombinatsioonide korral mitte kunagi terve sõja jooksul reglementeeritud kindlaid maskeeringu kontuure ja anti vaid nõutud erinevate värvuste % üldisest värvkattest. Sellest ka väga paljudelt fotodelt nähtud mitmesugused maskeerimisvärvide kontuuride lahendused. 1944. suvel oli aga Eestis liikuvate üksuste tehnika värvuseks kehtestatud ühtne sinepikollane värvus. Üllatav, aga nii see oli, ning seda käsku täideti. Seega pole õige arvamus, et need kollase värviga masinad j.m. kraam oli pärit Aafrikakorpuse varudest jne. See kollane kohustuslik värv kestis küll vaid lühikest aega, 1944. aasta sügiseni.
Nii, et pole mõtet poleemitseda! Kõigil, kes on sellistel või teistel piltidel näinud erinevat värvi saksa lahingutehnikat, on õigus, sest tegu oli lihtsalt fotodega sõja erinevatest ajaperioodidest. Sama kommentaar kehtib ka paljude pealtnägijate arvamuse kohta.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
1661
Liige
Postitusi: 451
Liitunud: 18 Dets, 2004 23:53
Asukoht: Valga
Kontakt:

Postitus Postitas 1661 »

Värviti sellega mis parasjagu väeosas oli. On olemas vähemalt neli erinevat rohelise tooni BMW R-12 WH esiamortidest.
Valga kandis (Koikküla, Karula, Lüllemäe) seisid Aafrika väeosad.
Vaevalt neil kohe värvitagavarad ümber vahetati.
Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Postitusi: 1114
Liitunud: 10 Juun, 2004 15:02
Asukoht: Tartu või Sinimäe
Kontakt:

Postitus Postitas ugandiklubi »

:wink: Siin üks Opel nii http://tanxheaven.com/map/Opel-Olympia1 ... ia1936.htm tehtud , kaugel siis ka sinul auto on ?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 23 külalist