Eesti Vabadussõjalaste Liit ja Pätsi "vaikiv ajastu

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Vasta
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Toetusallkirjade kogumine on otseselt riigivanema valimiste osa. Ilma selle osata ei saagi olla valimisi.
Nüüd hakkab siis pihta tüüpiline vingerdamine. Kasutaja Krizz nimelt ei väitnud, et Larka sai "riigivanema valimiste osa" jooksul rohkem toetusallkirju jne.

Meenutan veelkord mida kasutaja Krizz väitis:
... sest Larka sai riigivanema valimistel üksi rohkem hääli, kui vastaskandidaadid kokku!
Sellest sõnastusest järeldub, et riigivanema valimised viidi läbi, sest ainult sellisel juhul saab toimuda häälte saamine, see tähendab hääletamine, mille tulemusena keegi valitakse. Toetusallkirjade kogumine polnud oma iseloomult hääletamine. Ja just seda, et riigivanema valimisi ei viidud läbi, pidasin silmas, kui väitsin, et valimisi ei toimunud.

Ning see polnud ju ainukene väide-pärl. Lause esimene pool sisaldas veel teistki:
Ja rahva valdav enamus nende seljataga ka oli, sest Larka sai riigivanema valimistel üksi rohkem hääli, kui vastaskandidaadid kokku!
Oletame, et kasutaja Krizzil keel vääratas ja ta mõtles tegelikult toetusallkirju. Ainuke asi, et toetusallkirjade arvud ei tõesta veel midagi rahva "valdava enamuse" kellegi selja taga olekust. Vaadaku keegi järele, aga Marandi vist midagi seletas seal, et maarahvas ei jõudnud täiel määral oma allkirju andma hakata enne pööret. Aga vapsid olid eelkõige nö linnapööbli liikumine. Maarahvas valdavalt neid ei toetanud.

Kõigile, kes ei väsi seletamast rahva "valdavast toetusest" vapsidele, ei väsi ma meenutamast kohalike omavalitsuste valimiste tulemusi jaanuaris 1934: vapsidele linnas 37,6 % ning maal 8,9 %.

Ruusmann raamatus "Eesti maast ja rahvast...", lk 273

Ent ligi kolmveerand Eesti rahvastikust elas maal.


See, et vapside põhiseaduseelnõu sai 1933 suure toetuse, on tõsi, aga: "Maal oli eelnõu võidu peamõjuriks põllumeestekogude agitatsioon ning eriti K. Pätsi, J. Laidoneri ja K. Einbundi üleskutsed".

Ruusmann raamatus "Eesti maast ja rahvast...", lk 269
Henn
Liige
Postitusi: 514
Liitunud: 19 Nov, 2007 13:38
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Tegelikult said Vabadussõjalased 1934.aasta kohalikel valimistel linnades 41,2% häältest ja valdades 10,7%.

Rein Marandi "Must-valge lipu all" 1991, lk.367

Suur vahe linnas ja maalt saadud häältel oli tingitud ka sellest, et enamikes valdades (näiteks Harjumaal 44-st 30-s) ei seadnud Vabadussõdalased oma kandidaate üles.

Päevaleht 18.01.1934

Juhul kui oleks kandidaadid seatud üles igal pool, oleks toetusprotsent maal kahtlemata märksa suurem olnud. Seega ei saa otseselt väita nagu ei oleks neid maal toetatud, kuigi seal oli juba traditsiooniliselt Põllumeeste Kogul ja Asunikel suur toetus.

Igasuguste Vabadussõjalasi väsimatult maha tegevate tegelaste soigumine, et tulemus polevatki hea olnud, ei muuda tõsiasja, et kokkuvõites oli tegemist suure triumfiga. Need protsendid ei tulnud ju taevast, vaid kellegi arvelt - Vabadussõjalastele antud häälte võrra langes teiste parteide toetus rahva seas. Nende kõikumalöönud positsioon tingis aga omakorda erakondade ringkaitse Vabadussõdalaste vastu.
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

Kui linnade 40 ja maapiirkondade 10 protsenti taandada linna ja maaelanikkonna tolleaegsele proportsioonile, mis oli maaleanikkonna kasuks, siis saame absoluutarvudes natuke parema (halvema) pildi.

Toetusallkirjade kogumine ei peegelda paraku kellegi tegelikku populaarsust. Vabsidel oli värskelt üles ehitatud organisatsioon ja nende sisedistsipliin aitas kaasa sellele kiirele allkirjade kogumisele ja tegemist on kõigest tuhandete mitte sadade tuhandete inimeste allkirjadega.

Inimestel oli kahtlemata siiber tol ajal päevapoliitikas toimuvast ja vabsid olid populaarsed aga paraku oli ka Keskerakond mõnda aega tagasi väga populaarne ja võib vabalt väga populaarseks saada kui õigetele populisminupukestele vajutatakse.

Vabadussõajalasi ei ole vaja maha teha. Nad on need kes nad on. Suutsid nad ennast oma fašismi ja kõva käe ihalusega naeruvääristada (ja tõmbusid kiirelt tagasi) ning suutsid nad ennast oma konfliktsuses nurka mängida. Kahtlemata sattusid nad õigele lainele 30-ndate alguses aga ajalugu on meil teada ning nad pole esimesed, kes ka õilsaimate kavatsustega eriti hästi ei lõpetanud.
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Araterl:
Kui linnade 40 ja maapiirkondade 10 protsenti taandada linna ja maaelanikkonna tolleaegsele proportsioonile, mis oli maaleanikkonna kasuks, siis saame absoluutarvudes natuke parema (halvema) pildi.
Ent igal juhul ei saa me pilti sellest, kuidas enamus rahvast vapse pooldas, mis oligi kogu minu jutu mõte.
Vabadussõjalasi ei ole vaja maha teha.
Siin on nüüd ikka vaja hoopis vastupidist manitsust: vabadussõjalasi pole vaja üle kiita. See näib aga olevat mõne mehe (nt kasutajad Krizz ja Henn) elu mõte. Käiakse ringi ja postitatakse naiivseid ning lapsikuid jutukesi sellest, kuidas ikka oli tegu selgesilmsete ja ausate inimestega, kes ei tahtnud üldse võimu, vaid ainult rahva õnne, samas aga kui vastas seisid neil võimuahned korruptandid, reeturid jne.
Henn
Liige
Postitusi: 514
Liitunud: 19 Nov, 2007 13:38
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Araterl:"Suutsid nad ennast oma fašismi ja kõva käe ihalusega naeruvääristada"
No mis lapsikult rumal jutt see nüüd on?

Ja millegi kasutaja Reigol ei maksaks teistele sõnu suhu toppida. Kui on raskusi loetust arusaamisega, võiks pigem piinlikkust tundes vaikida. Kas valimistel osaletakse selleks, et võimust loobuda? Tobeduse tipp. Küsimus on vägivaldses võimuhaaramises, mida püütakse vabadussõjalastele sinusuguste kallutatud libaajaloolaste poolt pähe määrida ja see on absoluutne pullis--t.
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Täiendamaks enda poolt eelmises postituses väidetut, toome sellise näite.

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... &start=345
Kasutaja Henn agiteerib:
Loe nende lehte. Kogu aeg rõhutakse demokraatiale. Kõik oletused, vihjed ja süüdistused autoritaarsusele jne. lükatakse järjekindlalt ümber. Ainus eesmärk oli moodsa sõnaga kodanikuühiskond. Loomulikult olid kõik erakonnad nende vastu, kuna nad paljastasid valitsenud korruptsiooni ja omakasu ning olid ainuüksi seetõttu valitsevale ringkonnale ohtlikud.
Vot tak, tavaariši, lugege ka rohkem "Pravdat"! Ja huvitav on see "moodsa sõnaga kodanikuühiskond", milles sotside partei tuleks kinni panna.
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

See näib aga olevat mõne mehe (nt kasutajad Krizz ja Henn) elu mõte
Empaatiat võiks ka natuke olla. Ma saan krizzist ja Hennust täitsa aru. krizz tundub olevat selline noor inimene (vabandan kui eksin) kelle maailmapilt ei pruugi veel välja kujunenud olla. Eesti leegionärid, natsid, skinheadid ja vapsid on segi nagu pudru ja kapsad ning alternatiive eriti ei ole näha. Hennust õhkub solvumist, et Pätsi ametliku poliitika ja sovjeedi ajalooteaduse toel on vapse tehtud halvemaks kui nad tegelikult olid.

Paraku on reaalsus alati värvilisem ja meelerahu andvad lihtsustused ei pruugi pädeda.

Henn,

Kuna ma hetkel uurin natuke lähemalt 1933-ndal aastal toimunut ehk siis nö vapside allakäigu algust, siis mitte ei saa salata, et nad tõmbasid iseendale vett. Marandi kirjutab ka sellest päris hästi ja väga netraalselt aga pilt on ikka inetu. Alguses fašismihalleluuja ja Hitleri imetlemine, siis kui selgub, et Hitleri plaan on siiski idaaladega üks null teha, siis kiire tagasitõmbumine. Tobedad kaklused (reaalsed füüsilised kaklused) ja skandaalid (ok sotsid mängisid ka lolli aga tundub, et provotseerimaks vapse). 33-nda lõpuks 34-nda alguseks oli vapsidega seotud nii palju jama, et see tegi Pätsile nendega arveteõiendamise täiesti võimalikuks, et mitte öelda lihtsaks. See, et vapsidel võis olla näiteks 30% toetajaskonda ei tähenda, et näiteks 40% ei kiitnud vaikides heaks nende äranullimist.

Muuseas, oled Sa ikka Marandit lugenud? Mina suhtusin vapsidesse enne Marandi lugemist tunduvalt positiivsemalt. Vapsidel oli äge argumentatsioon, et korruptsioon ja parteipoliitiline lehmakauplemine aga asemele pakkusid nad ainult autokraatlike "mina tean kõige paremini" riigikorraldust ja mingit sisulist programmi neil paraku polnud. Samas kõik toredad eesti mehed. Ja tõde ei tea me paljalt sellpärast, et reaalselt võimu juurde nad ei pääsenudki. Täpselt nii nagu detsembrikommunistid. Nondel viimastel olid ka muuseas päris õilsad ideed.
Henn
Liige
Postitusi: 514
Liitunud: 19 Nov, 2007 13:38
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Araterl, Olen lugenud nii Marandit kui ka palju muudki. Ta on vaieldamatult teinud ära suure ja tänuväärse töö. Marandil ei olnud aga kahjuks võimalik siinsetele arhiividele ligi pääseda ja see annab tunda. Ja kuigi ta püüab olla objektiivne, tundub, et ta ei ole täielikku erapooletust siiski suutnud ülal hoida.

Mis puutub aga tänasesse päeva, siis on uskumatu ja ebanormaalne, et vanad stereotüübid mõnedel veel nii sügavalt sees on, et vapsidest tehakse igas asjas patuoinad. Mingit erapooletust ega objektiivsust nende suhtes pole, kõike nähakse ainult läbi mustade prillide. Täiesti ükskõik, kas vastupidist tõendavaid fakte on või ei, ikka raiutakse ühtesid ja samu valesid ja laimu, mida Päts ja hiljem Nõukogude ajaloovõltsijad välja suutsid mõelda. Ometi ei suutnud isegi Päts seda fabritseeritud jama oma kohtufarsiga vapsidele pähe määrida. Sama lugu on ka sinuga, kes sa mingeid asju üles loetled, aga jätad tähelepanuta, et näiteks need kaklused algatati hoopis sotside poolt jne. ja et "puhtad poisid" käitusid kõiges täpselt samamoodi. Meeldib see meile või mitte, kuid valimisvõitlus käiski tollal meie jaoks vastuvõtmatul moel. Teistel aga plekki ei nähta, kuigi tegelikult käitusid teised vapsidest võrreldamatult hullemini. Sest ega vabadussõjalased ju põhiseaduslikku korda ei kukutanud ja riigipööret ei korraldanud. Neil polnud seda mõtteski.

Tobeduse tipp on väide, et vabadussõdalastel puudus rahva toetus. Kui aga vapsidel millegikasutaja Reigo väitel rahva toetust ja lootustki valimistel võimule tulla ei olnud (kuigi faktid räägivad hoopis teist keelt), miks siis Päts üleüldse riigipöörde tegi? Kindlustas igaks juhuks, ebaseaduslikul teel enda "kindla" valimisvõidu? Lubage naerda :lol:

Repliigi korras, ma tean, et ühe uurimuse raamides püüti hiljuti näiteks Saksamaa arhiividest leida vähimatki märki sellest, kas vapse toetati ja rahastati Saksamaalt, nagu mõned siinkirjutajadki väitnud on. Mida pole seda pole.

Vot tak tovaaritš Reigo, mina olen enda sõnade taga endiselt. Sina loe aga Pravda asemel, mida mulle ja Krizzile soovitad, parem Võitlejat. Saad palju targemaks.
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Araterl:
Empaatiat võiks ka natuke olla. ... Hennust õhkub solvumist, et Pätsi ametliku poliitika ja sovjeedi ajalooteaduse toel on vapse tehtud halvemaks kui nad tegelikult olid.
Empaatia ei tee kahtlemata paha, aga sellisel juhul ei piisa meil kasutaja Henn mõistmiseks kõigest tõdemusest, et vapside tegevust on siin ja seal ebaõiglaselt kajastatud, mis kasutajas Henn solvumist on tekitanud. Sellega on nimelt raskesti seletatavad järgmised probleemid:

1) miks kasutaja Henn ikkagi ei lähene asjale (antud juhul siis poliitiline võitlus Eestis 30-te esimesel poolel) niiöelda tasakaalustatult, vaid ülistab mõõdutundetult ühte poolt, samas kui nende vastaseid teeb mõõdutundetult maha?

2) miks kasutaja Henn arvab, et ta on võimeline antud küsimuses objektiivne olema, samas kui ilmselgelt on tegu lausa karjuvalt kallutatud isikuga, kes samas pole võimeline oma subjektiivsust vähimalgi määral korrigeerima (minu isikliku arvamuse kohaselt on seetõttu ka täiesti mõttetu üritada talle midagi selgitada).

3) miks kasutaja Henn väitleb/võitleb mingite enda poolt välja mõeldud kujutletavate oponentide kujutletavate argumentidega? Näiteks väidab kasutaja Henn arvates ju keegi, et vapsid olid kõiges süüdi ja teised nö puhtad poisid. Samuti paistab ta arvavat, et keegi püüab väita, et vapsid plaanisid 1934. a riigipööret. Väga kummaline on kasutaja Henn teade, et kellegi väitel puudus vapsidel toetus. Kes seda võis väita? (Või on kasutaja Henn siinkohal võimeline mõtlema vaid kahes kategoorias: 1) toetust polnud; 2) toetus oli üle 50%)

Hmm... kui nüüd empaatiat rakendada ja pingeliselt järele mõelda, siis hakkab vägisi tunduma, et kasutajal Henn on peas mingid hääled. See ju seletab näiteks, kust tulevad need argumendid, mille vastu ta hirmsasti võitleb. Samuti ei saa välistada, et see on ka kurja juur kõige muu puhul...
Henn
Liige
Postitusi: 514
Liitunud: 19 Nov, 2007 13:38
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Tovaaritš Reigo võitleb väsimatult kui stalinlik kotkas. Ainult, et järgmine kord võiks ta sõna võtta siis, kui tal ka midagi asjalikku ja tarka öelda on. Seda on muidugi palju loota.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2075
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Vaatame siis lakooniliselt käesolevale aruteluteemale. Ilma süüdistusteta ei mõisteta kedagi vanglasse. Nii et mingid "mis oleks siis saaanud" teemaarendused võib õlleklaasi taha jätta. Vaatame "kohtualuste" süüd.

* Vapside süüdistused
1. Oletatav riigipöörde kavandamine (alusetu, nad tulid demokraatlike vahenditega võimu suunas!)
2. Energiline, temperamentne ja jõuline valimiskampaania tegemine (hahahaa...)
3. Mundri kandmine, käe tõstmine ja marssimine (hahahaaa, mida sa (endistest) sõjaväelastest ikka tahad :) )

* Pätsu ja Ko süüdistused
1. 1934.a põhiseaduse vastane sõjaväeline riigipööre (ms otseselt rahvavastane tegu!)
2. Vapside ebaseaduslik, fabritseeritud süüdistustega vangi mõistmine ja vangis hoidmine
3. Üheparteilise autoritaarse diktatuuri kehtestamine, mis lihtsustas hilisemat eesti mahaparseldamist Venemaale, mis oli loogiline lõpp, kui võimul on upsakas ja kõrk Laidoner, ja võimuahne ja usaldamatu päts.

Sirgi tapmisest ma ei räägi, kuid Pätsu on otseselt sellega seostatud....

Paneme nüüd need süüdistused pimeda õiglusjumalanna kaaludele. Kes on see rumal, kes ütleb, et vapside süü on kaalukam? See on pime ignorant, keda faktid ei huvita. Muud õelda ei saa.

Kõige selle juures ei tohiks ära unustada Euroopas valitsevat olukorda 30-date algul. Enamus riike olid ebademokraatlikud või teel sinna, ultrarahvusluses nähti tervendavat alternatiivi nõrgale demokraatiale ja vereisele kommunismile. Näiteks Churchill ise imetles 20-datel Itaaliat (mis ühendas sotsialismi ja rahvusluse, tehes kommud sellega relvituks!), inglismaa valitsuses oli ka piisavalt Hitleri imetlejaid. Tol ajal ei nähtud potensiaalselt kaasnevat ohtu, kuhu pidurdamatu autoritaarsus võib viia. Kuid kõigi nende liikumiste kõrval Euroopas, on vapsid tõelised demokraatlikud poisikesed.

Enda isiksuse väljakujumise kohapealt ütlen niipaljut. Igast ajaloos eksisteerinud liikumisest, milles on midagi positiivset (kasvõi suurema negativistliku poole kõrval), saab seda kasutada oma maailmapildi avardamisel ja kujundamisel ära. Sest meie elu on liiga lühike selleks, et jalgratast leiutama hakata. Negatiivsel poolel ei pea kaua peatuma, peaasi on seda mõista, siis saab selle rahulikult kõrvale jätta.
Viimati muutis krizz, 03 Mai, 2008 21:17, muudetud 1 kord kokku.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5558
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Foorumi reeglitest:
Militaar.net foorum ei ole poliitika tegemise ega ideoloogiate üle arutlemise koht.
Postitused poliitikast on lubatud ainult militaar(ajaloo) kontekstis.
Samuti
Sobimatud ning koheselt kustutatavad on järgmised postitused:
- isiklikud solvangud (mittesoovitavad on üldse igasugused mõtteavaldused kaasfoorumlaste isikuomaduste osas)
Siin teemas on peamiselt tegeletud poliitikaga, seda küll ajaloolises kontekstis, kuid väga vähese militaarse seosega.

Üksteise isikuomaduste mõõtmise osas soovitan tugevalt tagasi tõmmata. Igasugu "stalinlikke kotkaid" tasub otsida muudest keskkondadest.
Reserv
Liige
Postitusi: 151
Liitunud: 14 Mai, 2007 15:51
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Reserv »

* Pätsu ja Ko süüdistused
1. 1934.a põhiseaduse vastane sõjaväeline riigipööre (ms otseselt rahvavastane tegu!)
2. Vapside ebaseaduslik, fabritseeritud süüdistustega vangi mõistmine ja vangis hoidmine
3. Üheparteilise autoritaarse diktatuuri kehtestamine, mis lihtsustas hilisemat eesti mahaparseldamist Venemaale, mis oli loogiline lõpp, kui võimul on upsakas ja kõrk Laidoner, ja võimuahne ja usaldamatu päts.


Kõigepealt võiks riigijuhtide nimed selgeks õppida. Kõnesoleva isiku nimi oli Konstantin Päts, mitte "Konstantin Pätsu" ega "päts" (kui viimane kirjaviis just kirjutaja suhtumist ei näita).

1. Mis oli "põhiseaduse vastane riigipööre", mida ikka ja jälle korrutatakse? See oli põhiseaduses ja Kaitseisukorra seaduses ettenähtud kaitseseisukorra kehtestamine kogu riigis, mida oli juba teinud Päts 1918. aastal, Akel 1924 ja Tõnisson 1933. Miks neid (enam) riigipööreteks ei nimetata? Kas nendes Eesti Vabariigi osades, kus kaitseseisukord kehtis pidevalt juba enne 12. märtsi 1934, oli riik juba keeratud või jäigi riik seal keeramata? Laidoner oli rahuajal ülemjuhatajaks nimetatud juba varemgi, 1. detsembril 1924 (Akel olevat selle juures öelnud, Eduard Laamani päeviku järgi: "andku nad meid või sõjakohtu alla" - aga ei antud). Kaitseseisukord kinnitati Riigikogu poolt.

2. Agressiivsed kraaded mõisteti vangi täiesti korrapäraste ja seaduslike kohtute poolt kehtivate kriminaalseaduste alusel. Kas kõik Eesti Vabariigi kohtud koosnesid "pätsu ja ko'st"?

3. Erakondade tegevus pandi seisma 1935 ja nende likvideerimine algas 1938. Olen täiesti kindel, et alates 1935. aastast polnud tegevuses mitte ühtegi erakonda. Omadussõnad tuletavad meelde Eesti NSV ajalookirjutust, kus eesti töörahva punaste lippude all Kadriorgu marssimine oli samuti "loogiline lõpp".
Ich bin kein Soldat. Ich bin ein Reservist.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2075
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Kirjaviisina on Päts-Pätsu ammu kasutusel.

Mis tähendab, et seadusega on lubatud? Äkki võib siis ka tänavapühkija koos paarilisega kaitseseisukorra kehtestada? Selleks, et kehtestada kaitseseisukorda, peaks omama ikka rahva mandaati. :idea:
Eesti Vabariigi teine põhiseadus hakkas kehtima 1934. aasta jaanuaris ning sama aasta aprilliks kuulutati välja riigivanema valimised. Ent neid ei toimunud: 12. märtsil 1934 panid üleminekuvalitsuse juht Konstantin Päts ja sõjaväe etteotsa naasnud kindral Johan Laidoner põhiseadust rikkudes demokraatia kaitsmise (s.o. paremäärmusliku riigipöörde ärahoidmise) ettekäändel toime sõjaväelise riigipöörde ja haarasid võimu. Mõjukamate erakondade esialgsel vaikival heakskiidul kuulutati riigis välja kaitseseisukord, Vabadussõjalaste Liidu organisatsioonid suleti, üle 400 vapside juhtiva tegelase arreteeriti. Peagi peatati Riigikogu tegevus, keelati erakonnad ning seadusandlik võim koondati riigipea kätte. Eesti poliitilises elus algas nn. vaikiv ajastu (1934-1938), mida iseloomustab parlamentaarse demokraatia lammutamine ja autoritaarse valitsuskorra järkjärguline sisseseadmine. Riigijuhtimine läks triumviraadile, mille moodustasid riigivanem Päts, sõjavägede ülemjuhataja Laidoner ja siseminister Kaarel Eenpalu (1888-1942). 1937. aastal kokku tulnud Rahvuskogu (opositsioon boikoteeris selle valimisi) töötas Pätsi eelnõu alusel välja Eesti Vabariigi kolmanda põhiseaduse, mis jõustus 1. jaanuaril 1938.
Tõde on ikka valus olnud. Ei kannatanud seda Päts, ei kannata ka teised, sest valega on mugavam ja lihtsam läbi ajada. Seda, et Päts päris paadunud polnud, näitab tema hilisem kahetsus Mäe ees, siis oli paraku lootusetult hilja. Kahju, et vana mees oma nime nii igavesti ära rikkus. Meil jääb sellest õppida, et mtte neid vigu korrata. Kuid kõigepealt tuleb vigu ausalt tunnistada.

Diktaatorluse suurimat ohohtu, mil juht samastab end rahvaga ja väidab end teadvat mida sel vaja on, näitavad meile ilmekalt sellised nimed nagu Hitler, Mussolini, Päts jne. See sai saatuslikuks.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Kuid kõigepealt tuleb vigu ausalt tunnistada.
Milliseid vigu?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist