Homme Kanepisse otsima

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

See raamat on välja antud 1972 a. Vanu raamatuid tasuks ehk otsida taaskasutuskeskustest, kuhu inimesed oma kõikvõimaliku vana ja seismajäänud kraami tuua saavad ja kus seda siis soovijatele odavalt müüakse. Ma ei tea, kuidas on lood teistes linnades, aga Tartus on selline koht olemas.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
dZonn
Liige
Postitusi: 204
Liitunud: 08 Veebr, 2005 14:24
Asukoht: Kanepi (Põlvamaa)///Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas dZonn »

Piigandi järvest vahetult põhjapoole liihudes on Ahijärve sopp nimega Kellasoo. Sinna sõitis 1944. üks vene t-34 kinni. Välja teda ei saadud/ei viitsitud vedada ning aasta jooksul pääle sõda lasti ta seal õhku. 1 km kaugusel lendasid taludel aknad eest. Soosopp on pisike, kuid võsane ning pole olnud aega kohalikku vanapapit kohale vedama minna, et koha ilusti kätte näitaks. Enamik rauda veeti ilmselt minema, kuid midagi oleks ju võinud kobakast ka maha jääda.
Teine t-34 jooksis sohu Kogrelärvest(Mõntsi küla) välajavoolanud Hilba oja soisesse orgu. See olla sealt küll välja kakutud. Iseenesest polegi nii huvitav võibolla Piigandi järve ots, kuhu kohalikud talunikud on aegade jooksul palju prügi matnud ning detektimise seega suht vaevanõudvaks ja mõtetuks muutnud vaid seesama Hilba org kust venkud pidid tahes tahtmata üle minema. Heisri küla taga läbi Sellesema Hilba kulgeva tee ääres (ka Tilundi org) oli veel peale sõda tohutu aeg suur hulk vene miine vedelenud. Tont teab, mis neist sai. Oruservad on väga järsus. Piigandi kõige kitsamast kohast (sellesama otsa juures) aeti ilmatu hulk venelasi ujudes üle järve rünnakule. Väga palju neist uppus ning seega on see kitsas (järve laius seal vast 50 m) lõik huvitav ilmselt sellisel juhul kui sinna paadist magnetit loopida. Piigandi järve taga Mõntsi külas viidi hiljuti osa langenud sakslaste põrme minema, kuid sealsamas umbed poole ruutkilomeetrisel alal asub vennashaud paarikümne sakslasega, mida pole siiamaani suudetud leida. Haud kusagil keset põldu.
Piigandi taga Ahijärves (maaameti ajalooliste kaartides on koht enam vähem tuvastatav) asub Kullisaar kuhu terve Kanepi asula pakku läks venelaste eest 1944. Kuna uus Tartu-Luhamaa maantee rajati tühjale kohale, siis oli tegemist keset sood asuva üksildase soosaarega, mida kindlasti kasutasid hiljem ka metsavennad (seal asusid maasse kaevatud palkidest eluhooned jms.(põgeneti sinna juba Põhjasõja ajal. Kahjuks on saart tänu soo ulatuslikule kuivendamisele ja hiljutisele metsaraiele teistest küngastest raske eraldada. GPS-i abil (mida mul pole) on asi ilmselt lihtsam...

Vot.. Kindlasti mitte ammendav ülevaade piirkonnast
Kooraste kohta veel seda, et seal on üks metsapiirkond kuivalt kaevikuid täis. Pääle sõda oli sealsamas lademes laskemoona jms. metsas vedelenud. Samas massiivis olla kindlasti ka metsavennapunkreid olnud.

Mingid vennad leidsid hiljuti Rebaste külast Saksa mingit marki automaadi..


Vot
Kasutaja avatar
dZonn
Liige
Postitusi: 204
Liitunud: 08 Veebr, 2005 14:24
Asukoht: Kanepi (Põlvamaa)///Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas dZonn »

Ja veel seda, et kui kaarti vaadata ja segav Tartu-Luhamaa ära unustada, siis Kanepist lõunasse jäi suur metsamassiiv (peamiselt praegusest Kanepi-Antsla maanteest idapoole. Seal kulgesid suht väikesed teed mille peal olla vähemalt 7 vene tanki puruks lastud. Eks seal muudki toimus, kuigi kus täpselt ei tea. lähedale jääb Sulbi kus peale sõda üks aktiivsemaid metsavennamadinaid käis. Kui paar aastat tagasi Kanepist u 5-7 km Urvaste suunal Kevadtorm käis, siis sepikud hakkasid lampi kaevikut kaevama ja sattusid venelaste kontide peale. Veidi läänesuunal (Otepää poole), seal kust kulges sakslaste kaitseliin Jõksi järve otsast (piki Maruorgu) Kooraste suunal, on mets kohati pommiauke nagu sõelapõhi täis.
Kanepi asulast väljas asus Kanepi garnisoni punkerlinnak (vähemalt 2 aastat) Siiamaani auguread metsas näha. Teist punkrilinnakut pole ma veel leidnud kahjuks, kuigi ka see on olemas. Kui Kanepist Otepää teed sõita, siis kusagil vasakul oli mingi tankimadin ka olnud... ja paremal äestati üks Vene pataljon korralikult ära...

Vot. Rohkem hetkel ei meenu, kuid vastupidiselt üldlevinud arusaamadele on siis toimunud madinat piisavalt
eikeegi
Liige
Postitusi: 145
Liitunud: 08 Sept, 2005 8:53
Kontakt:

Postitus Postitas eikeegi »

Mul on kusagil paberikuhjas üks sõjaaegne kaart, mis osaliselt ka seda piirkonda puudutab. Vana-Piigaste ja Karaski (loodetavasti on õiged kohanimed meelde jäänud) ümbrusse on keegi omal ajal ka pisut jooni vedanud ning rõngaid joonistanud. Talvel sai seal korra ühel pärastlõunal ka asja uurimas käidud ja mõned augud isegi leidsime. Pimeduse tõttu jäi tol korral muidugi kolamine pooleli ja rohkem pole sinna jõudnud. Kui millalgi aega on, siis peaks minema ja huvi pärast proovima kõik need kaardile märgitud kohad üle vaadata. Tänapäevase kaardiga võrreldes tundus, et suurema enamuse neist leiab suht lihtsalt ülesse.
Kasutaja avatar
dZonn
Liige
Postitusi: 204
Liitunud: 08 Veebr, 2005 14:24
Asukoht: Kanepi (Põlvamaa)///Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas dZonn »

Karaski jääb Kanepist 8 km Vana Tartu võru maantee suunas. See tee oli äärmiselt oluline pealetungisuund. Karaskist läheb läbi seesama Hilba orund, mis algab Piigandi järve otsast. Seal on see aga muutunud veelgi sügavamaks ning sellest läbi ei kulgenud palju teid. Üks neist suundus Karaskilt Krootuse peale (enam vähem põhjasuunda) ning kuigi pole seal palju käinud on väga tõenäoline, et kaitseliinid sealt jooksid. Enne seda jääb aga veel veel järsem Ahja jõe org .Sealt kulgeb lisaks suuremale Põlva - Saverna maanteele, mis viib läbi Piigaste Savernasse ning läbib ka Hilba orundit läbi vaid 1 väisem tee (Möksi veski kohapealt). Järgmine olulisem tee on Vana Tartu Võru maantee (ka Postitee), mis läbib orgu Tilleoru kohal tänapäeva Maanteemuuseumi kohal. Sealkandis olevat talude pööningutelt palju relvi leitud nii et kant on huvitav. Huvitatutel soovitan uurida Maaameti ajalooliste kaartide rakendust, sest sealse EW aegse kaardi peal on palju väikesi kohanimesid mida nt. Kalvo raamatus on ohtralt kasutatud
Kasutaja avatar
Bald
Liige
Postitusi: 215
Liitunud: 27 Jaan, 2007 10:05
Asukoht: Võromaa
Kontakt:

Postitus Postitas Bald »

Ahi või Ähijärve tankist olen ise ka kuulnud.Külapoiskesed olevat torust sisse lasknud.
Rebastest kuulipritsi leidmine on küll jutt,mida keegi miis olevat poe taga rääkinud!
fireman
Liige
Postitusi: 463
Liitunud: 07 Mai, 2005 11:46
Asukoht: põlvamaa
Kontakt:

Postitus Postitas fireman »

Lisan omaltpoolt, et need Kooraste kandi palgid on siiani jubedalt kilde täis. Vii või Emexsisse :)
Muideks lahe foorum on see :)
Kasutaja avatar
LionRat
Liige
Postitusi: 327
Liitunud: 10 Jaan, 2007 14:46
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas LionRat »

Kas organiseeruks ja teeks väikese jalutuskäigu vastavalt kasutaja"eikeegi"kaardile?
Kasutaja avatar
Bigboss
Liige
Postitusi: 420
Liitunud: 07 Veebr, 2007 17:32
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Bigboss »

võiks küll organiseeruda.

igatahes mina oleks kindel tulija.
Kasutaja avatar
dZonn
Liige
Postitusi: 204
Liitunud: 08 Veebr, 2005 14:24
Asukoht: Kanepi (Põlvamaa)///Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas dZonn »

Ahijärve soo klassikalise tankilegendiga (see mida mina lapsest peale kuulnud olen) on kahjuks jokk. Mõeldi selle all siis tanki, mis turbalõikamisteid mööda suhu oli pannud (soo peamassiivi) ning seal uppunud. Juttude järgi olevat jah pooled külamehed sinna sisse kusenud. Kohapealsete papide juttude järgi polevat midagi sellist aga kindlasti mitte kusagil olnud. Ilmselt, siis paisus see väikesesse sohu kinni jäänud t-34 suurde sohu uppunud sakslaseks. Fakt on see, et see lugu on ilmselt jama, kuigi kui vaadata maaameti fotot antud piirkonnast, siis sakslastel oligi oma rasketehnikaga (seda aga olevat seal neil üldse mitte olnud) ainult sohu pageda. Sealt aga sisuliselt ühtegi head teed läbi ei viinud. Ning miks see t-34 sohu üldse seal teedeta kohas pani... Ilmselt panigi mingit turbalõikamisteedmööda metsamassiivi ajama. Tuletan meelde teadjamatele, et tee, mis algab Tartu luhamaa maanteelt ja jõuab läbi Ahijärve ringiga piigandi taha välja ei kulgenud sõja ajalt üldse sealt Kellasoo kõrvalt nagu praegu, vaid viis otse Mõntsi külla. See otseviiv teeosa on praegu aga kadunud kuigi maaameti kaartidelt metsastruktuuri järgi tuvastatav. Maastikul pole aga seda veel kätte saanud. Sealtkaudu käis aga sõja ajal aktiivne liiklus kindlasti, sest see oli Mõntsis olevatel sakslastel ainuke väljund Otepää suunas. Taas võrrelge EW aegset kaarti tänapäeva aerofotodega.
Mõntsi küla avarale põllumassiivile (sama kus hunnik sakslasi on maetud) oli aga mingi suur jurakas puruks lastud küll. Ilmselt mingi Vene soomusmasin. Kohalikud käisid seda veel juppa aega rüüstamas, et puskarimasinate jaoks torusid saada. Ka see jutt võib olla võimendatud Kellasoo t-34-st välja kasvanud ning võibolla saadi torusid hoopis sealt, sest sealne masin istus minuteada üle aasta seal mülkas enne kui õhku lasti..
eikeegi
Liige
Postitusi: 145
Liitunud: 08 Sept, 2005 8:53
Kontakt:

Postitus Postitas eikeegi »

Mul pole praegu kaarti käepärast aga mälu järgi läkski sellele joonistatud liin nii, et kattis ära dZonn`i mainitud teed. Selle nö põhiliini ette (ida- või pigem kagusuunas) oli veel mitmele teele väikemaid kriipse veetud.

Mis LionRat`i ja Bigboss`i pakutud organiseerumisse puutub, siis minugi poolest. Lähme ja vaatame, mida huvitavat need sirgeldused pakuvad. Mul on sellel nädalal kole kiire aga vast järgmisel leiab aega. Eks võtab ühendust.
viiking
Liige
Postitusi: 594
Liitunud: 06 Mär, 2008 11:00

Postitus Postitas viiking »

Juhul kui tööga klapib et siis vaba olen pakuks välja CHRYSLER bussi seltskonnale Kanepi kanti, omal ka seal vanemate suvemaja järve ääres...Et kui kütte asjus ühele meelele saaks siis töise päeva teeksime!

Mida arvatakse?
Kasutaja avatar
Valeri
Liige
Postitusi: 68
Liitunud: 15 Jaan, 2007 17:11
Asukoht: werro
Kontakt:

Postitus Postitas Valeri »

Hei mehed, kui plaan Lõuna-Eestis kogunemine teha, siis võtke mind ka punti.Kolasin eelmine suvi Mõntsi ja Piigandi järve ümbruses, aga midagi erilist välja ei tulnud.
viiking
Liige
Postitusi: 594
Liitunud: 06 Mär, 2008 11:00

Postitus Postitas viiking »

Kas toimetame või on tegijatel juba transport paigas, tahaks teada ette vähekenegi et plaane mõlgutada, et kas jah, ei v. ehk...

Edu!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist