III Reichi majandus

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

III Reichi majandus

Postitus Postitas hugo1 »

III Reichi majandus on teema, mis on päris huvitav aga mida ma pole ise eriti jõudnud uurida.
Üks põhjusi, miks Hitler võimule sai oli see, et Saksa majandus enne Hitlerit oli omadega täiesti perses. Saksa mark ei maksnud enam mitte midagi, sellega võeti ka juba jõukamatelt inimestelt säästud. Marga eest ei saanud enam midagi osta. Meeletu tööpuudus, rahvas olevat olnud nälja piiril ja tööd tehti isegi vaid toidu eest. Tänavad olevat täis olnud kerjuseid. Selline olukord tõi muidugi kaasa meeletu kuritegevuse laine, millele lisandusid poliitilsed rahutused(märatsevate kommunistide ja SA jõugud).. Saksa kultuur käis tollel ajal täielikult allamäge, näitlejad kirjanikud ja kuntsnikud elasid sellel ajal täielikult ilma sissetulekuteta, keegi ei rahastanud ooperimaju ega teatreid, filmikuntst jäi alla kõikidele suur-riikidele.
Von Hindenburg ja saksa valitsus ei suutnud selles olukorras, mitte midagi ette võtta ega muuta.
1933a. kui Hitler sai võimule muutus kõik, majandus sai päris ruttu jalad alla, tööpuudus vähenes, tänavalt kadusid nii kurjategijad, kui ka kerjused.
Vabrikud läksid jälle tööle, alustati kuulsate saksa kiirteede ehitust. Kultuuri alla investeeriti meeletuid summasid, ehitati uusi teatreid ja oopereid, korraltati kõikvõimalike kultuuri üritusi.
Paljud kaubad, mis ennem olid vaid rikastel jõutsid ka tavainimeseni, raadio, auto, pesumasin jne.... Sõjaväest ei maksa rääkidagi :lol:
Olen kuulnud, et tänpäeval pidi Saksamaal selline olukord olema, kus koolis räägitakse Saksa noortele, et Hitler oli paha ja kõik , mis sellel ajal toimus oli halb. Kuid kui see noor sakslane koju läheb ja vanaisa käest küsib, kuidas lood olid sel ajal, siis vanaisa räägib, et elu oli hea. Ta räägib oma lapselapsele, et tol ajal ehitasid nad oma maja ja ostsid esimese auto, arvatavasti WW :lol: ja iga laupäev käidi teatris või ooperis. Pappi oli piisavalt ja toit oli laual. Lisaks räägiti igal pool lehtedes, raadios ja kinos, et sakslased-aariarass on kõige targem ja võimekam maailmas. Olid ajad :lol:
Kuidas Hitleril õnnestus sellist masendavat olukorda muuta :?:
Mis moodi sai III Reich jalad alla :?: Niivõrd masendavast olukorrast tuldi ruttu välja ja saadi, ma julgeks isegi väita majanduslikult nr.1 riigiks euroopas.
Tänapäeva ajaloolased ei taha eriti seda teemat puudutada, või kui seda tehakse matertatakse kohe Hitlerit ja natse. Umbes, et jah tõesti kultuur sai elu sisse aga allutati see ju saksa propagandale.
On üritatud seda ka seletada, et juutide varandus oli see, mis Saksa majandusele hoo sisse andis, ise ma selles kahtlen, või oli see tõesti nii :?: :?: :?:
Kindlasti andis see juurde, et Hitler keeldus edasi maksmast I.m.s. kahjusid võitjatele. Olevat ju see papp üle mõistuse suur olnud, mis sakslastelt välja nõuti.
Ühesõnaga, mis te asjast arvate :?: :?: :?:
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Alkar
Liige
Postitusi: 129
Liitunud: 01 Apr, 2005 19:55
Asukoht: Pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas Alkar »

Noh majandust aitas muidugi see, et enam reparatsioone ei makstud, kuid tegelikult on asi ikka selles, et 1933 lõppes ju ülemaailmne majanduskriis. Igal pool läks elu paremaks kaasa arvatud saksamaal, natsidel pole sellega suurt midagi pistmist. Tööpuudust vähendati kiirteede ehitamisega küll jah, kuid palka seal eriti ei makstud, söögi ja riiete eest käis töö.
Kasutaja avatar
starkatter
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 06 Mär, 2005 13:49
Kontakt:

Postitus Postitas starkatter »

"Tööliste heaolu eest hoolitseti natslikul Saksamaal rohkem kui enamuses demokraatiamaades.Saksamaa oli majandusdepressiooni aastail kannatanud suurimate tööpuudusnäitajate all.Uue reziimi esimestel aastatel,jaanuarist 1933 juulini 1935,kasvas töötavate isikute arv 11,7 miljonilt 16,9 miljonini (st.üle 5 miljoni uue töökoha) ja töötute arv langes 6 miljonilt 1,8 miljonini.1936.aastaks olid halvimad töötuse näitajad muutunud tööjôu vähesuseks.Tööpuuduse kôrvaldamise ühe lahendina nähti ette nende töötute,kes ei ilmutanud soovi asuda pidevale tööle,saatmist koonduslaagritesse.Tehastes paranesid töö ja olmetingimused."Jôud rôômu läbi" ("Kraft durch Freude"-KdF) kujutas endast riiklikke puhkuse programme,mis sisaldasid erinevaid kultuuriüritusi:turismireise,kontserte ja teatrietendusi lihtrahvale.Riikliku tellimusena projekteeriti F.Porsche poolt "Volkswageni" rahvaauto mudel,olles algselt tuntud kui "KdF-wagen".Masina konstrueerijatele esitati nôudmised,et masin ei vôtaks üle 7 liitri bensiini 100 km läbimiseks,ületaks 100 km/h piiri,oleks ôhkjahutusega,mahutaks 4 reisijat ning oleks taskukohane igale töölisele.Enne II maailmasôda see masin masstootmisse paraku ei jôudnudki,kuid on laialt levinud kogu maailmas pärast sôda.
Hitlerliku Saksamaa pôllumajanduspoliitikat tuleb seostada R.Darre ja H.Himmleri arendatud suunaga,mis nägi tulevikus ette talurahva arvukuse suurendamist linnarahvastiku arvelt.Seetôttu oli pôllumajandus hitlerlikul Saksamaal eelistatuim paljudest majandussektoritest.Ka partei eliidile kavatseti eraldada maavaldused,et nad säilitaks sideme maaga.Asula programm "Siedlung" nägi ette kodude rajamist sadadele tuhandetele noortele töölisperedele,kus iga lapse sünniga oleks majadel lasuv vôlg vähenenud kolmandiku vôrra,nii et pärast 3.lapse sündi oleks pere olnud vôlast vaba.Need asundused asusid linnade läheduses ning iga maja juurde kuulus ka aiamaa.Sellise rahvastikupoliitika positiivseks resultaadiks oli Saksamaa inimressurside kiire taastumine pärast II maailmasôja lôppu.
Nelja aastaga suudeti tôsta tervishoiu taset nii,et laste suremus oli Saksamaal väiksem kui Inglismaal.Maa ilmet muudeti mitmesuunaliste automagistraalide rajamisega.mis on osaliselt kasutusel tänapäevani.Kultuur pidi alguse saama just ühendusteede rajamisest.Tähelepanu pöörati ökoloogiprobleemidele.Tulevikuperspektiivis nähti loodusliku energia-vee,tuule,tôusu-môôna energia laialdast kasutamist.Tulevikukütus loodeti välja arendada vesiniku baasil.
Riiklikud tellimused,tööpuuduse likvideerimine,edusammud sotsiaalsüsteemis tekitasid massides kindluse tunde.Kuigi see kôik oli seotud kodanikuvabaduse piiramisega,vôitis antud perioodil rahvus kui tervik.Kasu natsionaal-sotsialismist oli tuntav ning kaalus antud ajahetkel üles tema puudused.Maa väljatoomine kriisist pälvis maailma tähelepanu ja soosingu ning momendil tundus demokraatia mahajäänud ühiskonnakorrana.Saksamaal valitsenud reziimi nähti kui tsentraliseeritud ja efektiivset ,mis oli vastukaaluks parlamentaarsuse otsuste langetamise kauakestvale protsessile.Hitler suutis maailmas tekitada mulje rahu soovivast ja paljukannatanud Saksamaast.Kui Hitler oleks hukkunud vôi surnud sellel perioodil,oleks ta läinud saksa rahva ajalukku kui suurmees positiivses tähenduses".

Urmas Kuusik "Kolmas Riik" Pôltsamaa 1999

Olgu siin veel selgituseks öeldud et U.Kuusiku näol on tegemist kooliôpetajaga ja tema raamat Kolmandast Riigist ei ole mingi propaganda maiguline tagaôhkamine,vaid kaine pilguheit sellele ajahetkele Saksamaal.Selles raamatus on ka küllaldaselt kriitikat reicji ja selle juhtkonna aadressil.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Lisaks veel, et kuritegevus langes vuhinal. Võrreldes tänapäeva Sksm-ga oli olukord silmaga nähtavalt parem. Kes ringi liikunud Berliinis v teistes linnades kus palju immigrante, teab hästi millest jutt. Praegu tavasakslane naljalt türgi migrantidega asustatud linnajakku naljalt oma jalga ei tõsta. Fakt. Kontrollitud
TÕDEONAJATÜTAR
Kristjan
Liige
Postitusi: 114
Liitunud: 22 Mär, 2005 22:04
Kontakt:

Postitus Postitas Kristjan »

Ordnung saavutati Hitleri ja SS riigis julmade ja brutaalsete meetmetega,peaaegu nagu Nsvl.Esimene laager ehitati juba 1933.aastal Dachausse ja sinna visati kõik kes Hitleri kuritegelikule reziimile julges midagi halva õelda ja teha.Ka kõige väiksema asja eest võidi sind laagrisse pista,nt juudi raamatute hoidmise eest(sic).Hitleri riigi välise võimsuse taga paiknes tegelikult tühi kest.Isegi sõjaajal töötas Saksa riik rahuaja võimsusega :!: Hitler oli tegelikult saksa riigile väga halb valik,sangar Ernst Thälmann oleks sobinud paremini.Hitler saavutas taseme tõusu riigi algusaastatel sellega,et hakkas ehitama erinevaid objekte,nt kiirteid mis andsid suurele massile tööd.
Kes elab minevikuta,see elab tulevikuta.
Ps,kohtume Berliinis.
Kasutaja avatar
starkatter
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 06 Mär, 2005 13:49
Kontakt:

Postitus Postitas starkatter »

Kristjan88 kirjutas:Ordnung saavutati Hitleri ja SS riigis julmade ja brutaalsete meetmetega,peaaegu nagu Nsvl.Esimene laager ehitati juba 1933.aastal Dachausse ja sinna visati kõik kes Hitleri kuritegelikule reziimile julges midagi halva õelda ja teha.Ka kõige väiksema asja eest võidi sind laagrisse pista,nt juudi raamatute hoidmise eest(sic).Hitleri riigi välise võimsuse taga paiknes tegelikult tühi kest.Isegi sõjaajal töötas Saksa riik rahuaja võimsusega :!: Hitler oli tegelikult saksa riigile väga halb valik,sangar Ernst Thälmann oleks sobinud paremini.Hitler saavutas taseme tõusu riigi algusaastatel sellega,et hakkas ehitama erinevaid objekte,nt kiirteid mis andsid suurele massile tööd.

Kas need teadmised pärinevad järjekordselt "erapooletu vaatleja" Knoppi sulest?Mis selles Dachau vangilaagris siis nii erilist on?Eestis ja mujal euroopas olid ka sunnitöölaagrid,rääkimata USA-st.
Ja millega see Tählmann siis hakkama sai et ta selline "sangar" on?
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Kristjan88, kust võttis Hitler raha, et selliseid projekte rahastada ja miljonitele tööd anda, ega ometi juutide kulla eest kõike tehtud(välja tõmmatud kuldhambad) :roll: :?: :?: :?:
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
sturmkommando
Liige
Postitusi: 371
Liitunud: 16 Veebr, 2004 15:30
Asukoht: siin-seal
Kontakt:

Postitus Postitas sturmkommando »

Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Postitusi: 790
Liitunud: 10 Jaan, 2005 16:35
Asukoht: EW
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

mida tähendab lause "isegi sõjaajal töötas riik rahuaja võimsusega"?
kui sa kristjan mõtled tööstust see see töötas 42-44 täisvõimsusega ja toodang suurenes kordades võrreldes rahuajaga.
Kasutaja avatar
taipohh
Liige
Postitusi: 320
Liitunud: 03 Aug, 2004 17:05
Asukoht: Kelder
Kontakt:

Postitus Postitas taipohh »

saksa tööstus ju pandi alles 42 ju sõja reziimile! või oli mingi muu aasta.
Kui ma oma suhkru normi ei saa, siis ma vihastan!
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Suvorovit on, siin paljud lugenud, ise ma ei teagi kas valetab või räägib tõtt , selle koha pealt:?:
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

Saksa majanduse organiseerimist sõja ajal võib tõesti nimetada värdjalikuks, valitses kohutav laristamine ja tööjõu pillamine. Samal ajal kui Suurbritannias ja NL-s moodustasid naised lõviosa tööjõust, kasutati Saksamaal naiste tööjõudu väga vähe. Natsid pidasid kuni lõpuni kinni Hitleri "kolme K poliitikast": naiste kohustused olevat "Küche, Kinder und Kirche" (köök, lapsed, kirik). NL-s töötasid 10-12 aastased lapsed tööpinkide taga, Saksamaa aga vedas sisse võõrtööjõudu, suurelt osalt sundvärbamistega. Mis tulemuslikkust sellistelt võis loota, kes püüdsid ainult kuidagi ellu jääda ja võimalusel poetasid liivapeotäie laagritesse?
Teine probleem oli pillav ümberkäimine toorainetega. Võtame näiteks sellise tähtsa tooraine nagu alumiinium. NL tootis ja sai lendliisiga 1941-45.a ca 600 000 tonni alumiiniumi, Saksamaa samal ajavahemikul ca 1700 000 tonni! NL tootis selles üle 100000 lennuki (OK, osa neist polnud täismetallist, kasutati ka presenti ja puitu) pluss tohutu hulga alumiiniumist tankimootoreid, Saksamaa aga ca 85000 lennukit! Milles siis asi, miks selline tohutu vahe? Aga näiteks toodeti Saksamaal pea sõja lõpuni alumiiniumist aiaredeleid!! Selliseid näiteid oli hulgi. Tarbekaupade osa üldtoodangus vähenes järsult alles 1944.aastal ja ka siis olid osalt süüdi pommitamised.
Kolmas suur probleem oli planeerimine, ei osatud pikema perspektiiviga tootmist käivitada. Kord anti prioriteet lennukitele, siis äkki oli vaja kiires korras tanke, siis allveelaevu, siis sai järsku laskemoon otsa jne. Aga iga selline pöörak nõudis tehaste tootmisvõimsuste ümberseadistamist, selline tõmblemine kestis kogu sõja aja.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Midagi sellist, nagu troll räägib olen ka mina kuulnud. Just see naiste osa oli imelik, ma ei saa aru, miks naised sellised pühad lehmad Hitleri jaoks olid :lol:
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
starkatter
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 06 Mär, 2005 13:49
Kontakt:

Postitus Postitas starkatter »

Midagi sellist, nagu troll räägib olen ka mina kuulnud. Just see naiste osa oli imelik, ma ei saa aru, miks naised sellised pühad lehmad Hitleri jaoks olid

Arvatavasti tuleb see tema suurest austusest oma ema vastu.
Veel üks sellekohane lause Hitlerilt:
"Rahvus ei hävi heade meeste puuduse läbi,küll aga heade naiste".
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Hitleri puhul oli selline asi, et tegemist oli äärmiselt sihikindla inimesega, mees ei olnud kunagi nõus kas või karvavõrdki järele andma ja see nii temale, kui ka Saksamaale saatuslikuks sai.
Üks asi need naised, olgu see selleks aga väga palju oli olukordi, kus kindralid palusid teda pisar silmis, et palun tõmbame mehed, kusagilt rindelõigust korraks välja, hiljem ründame vallutame tagasi, alati oli vastus kindel EI. Kõige hullem näide sellest jäärapäisest käitumisest oli Stalingrad ja Saksa 6 armee häving. Puhtalt oli selles katastroofis süüdi A.Hitler. Kus juures seda sündmust peetakse sõja murdepunktiks.
Kui vaadata tema alguse ja lõpu valitsemis aega, siis tundub, et tegu on kahe erineva inimesega, alguses realistlik ja sihikindel füürer, kes võtab vastu õigeid otsuseid(juudid välja arvata), hiljem märatsev eufoorias hull, kes ei saa mitte millegiga hakkama ja peab end kõige targemaks.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist