Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Postitusi: 672
Liitunud: 08 Veebr, 2008 13:36
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

Mul muti tegi nooremana pea igast asjast õlut kui suurem pidu oli. Leivast, maltoosast, isegi võililledest on teinud! Peaks retsepti küsima, kuni on veel võimalus küsida...
Ise olen teinud poest ostetud leivapudist sellist kalja-õlle vahepealset jooki. No lihtsalt et suvel kuuma ilmaga hea larpida, mitte ennast pildituks juua. Kui mul õllenõud veel ei olnud, valasin segu peale filtreerimist ja mõningast käimist 1,5L limpsipudelitesse, kork kõvasti peale ja külmkappi. Kõlab ohtlikult nagu granaadiga mängiv ahv :D aga lõhki ei lennanud ükski. Need pudelid kannatavad väga hästi survet. Välja võttes olid pudelid kõvad küll nagu kivid ja korgid pealt paistes. Esimene kord keerasin lolli peaga korgi rops! lahti ja.... :shock:
On kellelgi tulekustuti käes lahti läinud? No mitte ühte tilka ei jäänud pudelisse! Edaspidi olin targem, sussitasin hästi aegamööda ja ettevaatlikult surve korgi vahelt välja. Päris joodav kraam oli, gaas sees ja vaht peal nagu vaja. A kui keegi soovib järele teha, siis mina võimalike õnnetuste eest ei vastuta. :roll:
Ah jaa, rahvasuu teab pajatada et vanasti leotati õlle tegemise ajal seal sees vana vikatit. Et paremini niidaks või nii.
Ja Saaremaal olla sookailu sisse pandud. See peaks juba suht tappev segu olema. Jooksed tükk aega lollina ringi kui päris ära ei kutsuta. :twisted:
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
Kasutaja avatar
urmas
Liige
Postitusi: 80
Liitunud: 02 Mär, 2007 15:15
Asukoht: Riihimäki, Soome
Kontakt:

Postitus Postitas urmas »

Need 1,5 ja 2-liitrised plastpudelid taluvad väga hästi õllesurvet, isegi vahepeal nendesse tegin seda va märjukest ja ei lõhkenud neist ükski. Kuid survet tuli pudelist oma pool tundi välja sussutada enne kui valama sai hakata :lol:
olgem inimesed mitte lambad
janno
Uudistaja
Postitusi: 10
Liitunud: 20 Sept, 2004 11:29
Kontakt:

Postitus Postitas janno »

urmas kirjutas:Need 1,5 ja 2-liitrised plastpudelid taluvad väga hästi õllesurvet, isegi vahepeal nendesse tegin seda va märjukest ja ei lõhkenud neist ükski. Kuid survet tuli pudelist oma pool tundi välja sussutada enne kui valama sai hakata :lol:
Mingi aeg tagasi mingis tobedas telesaates (oli vist Bravo?) tegi keegi füüsikaonu katseid. Ühendas kompressori taha paralleelselt võrkpalli palli, rattakummi, tühja 1,5l plastikpudeli ja võibolla veel midagi ning hakkas siis aeglaselt rõhku suurendama. Küsimus oli, et mis kõige enne rõhu all ennast lõhki lööb. Võrkpall oli esimene, rattakumm pidi teine olema. Plastikpudelit ta katki ei ajanudki, kuid tema väidetel pidi plastikpudel isegi 10 atm-i ära kannatama.
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Postitusi: 672
Liitunud: 08 Veebr, 2008 13:36
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

urmas kirjutas:Need 1,5 ja 2-liitrised plastpudelid taluvad väga hästi õllesurvet, isegi vahepeal nendesse tegin seda va märjukest ja ei lõhkenud neist ükski. Kuid survet tuli pudelist oma pool tundi välja sussutada enne kui valama sai hakata :lol:
Oli jah sedasi, et pool tundi läks ära. Istu ja maiguta janusena seal juures. Näed, aga kätte ei saa! :?
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
Kasutaja avatar
Mati
Liige
Postitusi: 392
Liitunud: 10 Veebr, 2005 21:42
Asukoht: Raplamaa
Kontakt:

koduõlu

Postitus Postitas Mati »

Korralik koduõlu tahab valmistamiseks korralikke nõusid.
Ma olen 100% nendega nõus, kes soovitavad seda teha odralinnastest.
Linnased tuleb ära kuivatada ja siis jahvatada, edasi peab olema puutõrs
millel on pika prundiga suletav auk tõrre põhjas.
Tõrre põhja tuleb panna puhtad õled koos kadakaokstega, sellele
lisada linnasejahu ja siis omakorda keedetud vesi.
Hiljem prunti üles tõmmates lastakse virre välja, jahutatakse maha, lisatakse suhkur ja pärm. Virre peab käärima lahtises nõus kuni käärimise lõpuni, siis paned virde ankrusse lisad veidi suhkrut ja sulged ankru.
Nii lihtne see ongi.
Si vis pacem, para bellum.
Kasutaja avatar
Mati
Liige
Postitusi: 392
Liitunud: 10 Veebr, 2005 21:42
Asukoht: Raplamaa
Kontakt:

koduõlu

Postitus Postitas Mati »

Mina proovisin sellisel moel teha õlut kortermajas.
Kasvatasin linnased radika lähedal üles ja kuna mul puudus nende
kuivatamisvõimalus, siis ma lihtsalt litsusin nad pudeliga lauapeal laiaks.
Tegin neist pätsid ja küpsetasin need gaasiahjus. Pärast panin pätsid suurde emailnõusse ja valasin keeva vee peale, hiljem filtreerisin ära
ja valasin lahtisesse 40 liitrisesse piimanõusse. Edasine menetlus oli sama.
Tegin seda poja sünnipäevaks ja poeg ütles, et muud alkoholi ei olnud vajagi.
Si vis pacem, para bellum.
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

No sai siis juuni keskpaiku ~10 liitrit tehtud, tarvitasin selleks ära 1 pudelit maltoosat, miski 15g pärmi ja kilokese või nii suhkrut.
Keetsin siis 10 liitrit vett, lasin maha jahtuda ja jagasin vedeliku 2 kolmeliitrise piimapurgi ja ühe viieliitrise plastkanistri vahel ära (kankas oli ennist piiritus sees olnud, aga loputasin korralikult kuuma veega mitu korda ära, lõhna juurde ei jätnud). Siis oli asi päevakese toas, otsese päikesevalguse eest eemal. Edasi panin anumad rõdu peale, kus lasin paar päeva seista.
AGA! Panin korralikult pange ühe asjaga: nimelt olid vahepeal purkide kaaned jubedalt kummis ja kanka oli ka veits moonutatud kujuga, nii ma lasin sealt siis targa peaga gaase välja vahel. See arvatavasti keeraski asja nässu.
Nimelt viisin lõpupeole selle märjukese, kus ma ise ~3 või 4 liitrit seda sisse väänasin....no kurat, jalust ta küll ei niitnud. Lisaks sai muud õlut ja napsi ka joodud, nii et soovitud effekt jäi tulemata.

Eile panime aga uue laari 12liitrisesse pange käima. Sinna läks ~10 liitrit keedetud ja jahutatud vett, kilo suhkrut, 30g noorendatud pärmi, 2 pudelit maltoosat ning siis tegin värskest piparmündist ja nelgist sellise teetõmmise, mille maitseks juurde valasin. Kokku sai see keeratud eile kella 8 ajal õhtul, viisime ta lahtiselt kuuri ja panime käteräti peale. Nüüd käisime vaatamas (ehk siis ~16 tundi hiljem) ja midagi hõisata seal ei olnud, sest asi ei kihise ega aja vahtu. Ehk siis midagi on lörri läinud, nüüd siin nuputamegi, et kas on üldse mõtet ta ankrusse ümber valada või mitte. Nimelt retsepti järgi peaks see sats ööpäeva lahtiselt elurõõme nautima ning siis kinnisesse anumasse ümber ja paariks päevaks jahedasse. Sai selle tarvis isegi väiksemat sorti (18liitrine) õlleankur sebitud.
Ehk targemad mehed oskavad öelda, kas annab veel miskit päästa, kui see kupatus rõhu alla susata?
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Postitusi: 672
Liitunud: 08 Veebr, 2008 13:36
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

Olen kuulnud et igasugune rasv või õli paneb õlleteo tuksi. Kui mõni nõu kasvõi natukenegi on rasvaseks jäänud, siis sellest juba piisab. Äkki need sinu "õlid" saidki hukatuslikuks?
Kui lugu nii, siis on sul ämbritäis solki. Tee uus ja nõud olgu nii puhtad et kriuksuvad! Kangus peaks minu teada sõltuma suhkru hulgast. Pead ei anna, aga vist saab isegi nii et kui vähe on saanud, teed nõu lahti ja paned juurde. Kui liiga palju paned, saad mitte õlle vaid praska! :D Ära siis ennast ära tapa! :wink:
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

mul ongi nõu lahti, nimelt on see sats hetkel suures 12liitrises ämbris, lahtiselt, käterätt on üle laotatud. Muidugi, see koht, kus ta hetkel on, ei anna toatemperatuuri (~22 Celsiust) välja, jääb pigem sinna 20 kanti.
See värk lõhnab enam-vähem leiva järele (sest maltoosa minule just leivalõhna meenutab), on tumepruun, kuid põhjas mingit sodi ei ole, st. et kõik on ära segunenud. Lasen tal praegu seal edasi olla, ent kui keegi, kes asjast jagab, arvab, et tuleks see sats enne kinnisesse ankrusse sulgemist soojemasse kohta panna, siis andke kindlasti teada!
Hüva nõu on alati oodatud :roll:
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Postitusi: 672
Liitunud: 08 Veebr, 2008 13:36
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

20 kraadi juures peaks asi igati käima minema. Kui ei lähe, siis on midagi p****s. Kehv pärm või mingi vale ollus sees, mis ei lase käima minna. Kas kohe üldse ei mullita?
Kunagi müüdi turul mingit Soome päritolu suhkrut mis oli mõeldud moosi keetmiseks ja sisaldas säilitusaineid. Kohalikud vandusid nii et maa must. Ükski õlu ega praska käima ei läinud. Aga moosid ei käärinud samuti. Igasuguse koduse alkoholi valmistamiseks pidi olema kõige parem Ukraina suhkur. Kui ida pool suhkrust tehtud "karastusjoogid" käima ei lähe, lüüakse seal suhkrutootja maha! :D
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

Asi vist selge:
Ämbri viisime puukuuri, selle peale muidugi ei tulnud, et öösel ei ole väljas teps mitte 20 kraadi vaid pigem 10. Lisaks käib sealt ka tuul läbi.
Nüüd parandasime asja ära, panime ämbri vannituppa. Sealne termomeeter näitab 27´celsiust, nii et loodame nüüd parimat. Laseme tal seal soojas vast nüüd uue ööpäevakese eluleda ja kui nüüd head nahka ei saa, siis peab vist uuesti poodi lippama :P
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

Vitsad saadud, koduõlu ka saadud.

see esimene sats, mis käima ei läinud, lendaski põõsa alla. Põhjus lihtne:
keetsime alguses vee ära ning viskasime ankrusse, vesi auras, seal lahustasime suhkru ära. Suhkur nimelt soojemas vees lahustub paremini.
pärast seda keerasime kohe maltoosa sisse ning ka pärmi takkaotsa. Siit ka vitsad: 0 kraadi juures pärm sureb, samasugune komme on tal ka ~50 kraadi celsiuse juures. Tolleks hetkeks oli meie keedetud vesi jõudnud hinnanguliselt jahtuda ~80 peale.

Katse 2:
järgmisel päeval panime uuesti hakkama, selle pärmi lolli omaduse avastasin napilt enne seda, kui ka teise laari oleks täpselt samamoodi tuksi keeranud. Egas midagi: suhkur ja maltoosa olid juba keevas vees lahustatud, pärmi õnneks ei olnud veel sisse pannud.
Viisime õlleankru dušikabiini, panime ämbri sisse ning siis ~15 minutit lasime dušist jääkülma vett külgede peale, et seda vähegi jahutada.
vahel testisime, kui huuli ära ei kõrvetanud, tundus leige, siis võtsime riski ja viskasime pärmi sisse.
Ööpäeva lasksime lahtises ankrus käia, käteräti viskasime ainult ava ette. Järgnevalt lasime poolel satsil 4 päeva ja teisel poolel 5 päeva kinniselt käia. Rõhku ei taibanud vahepeal välja lasta, manomeeter ei tööta.

Tulemus: lasime õlle enne villimist 12l ämbrisse, rõhk oli ankrus nii suur olnud, et pm-selt saime ämbritäie vahtu. tasapisi muutus see aga õluks ning saigi esimesed pudelid ära täita. Aega võttis see vahu muundumine, aga asja sai. Lasin sõbral ka pöörde ära testida: see viiepäevane sats sisaldas 6,42 pööret ;) Võib siis arvata, et neli päeva kinniselt käinud laadung oli tsipa lahjem.

Nüüd juba siis kolmas laar on käimas, homme lähme villima. Hetkeseisuga on kinniselt käinud 4 ja pool ööpäeva.

:!: Nõuannet oleks vaja: nimelt maitse poole pealt, kuidagi hapu on. Keegi teadis kommenteerida, et see on pärmi maitse, ise ei oska seisukohta võtta selles suhtes.
Eelmist satsi samas kuskilt sõelast vms. läbi ei lasknud, sellel satsil on samsugune maitse, ehkki suhkrut panime seekord rohkem. Plaan on lasta seekord märjuke läbi sõela. Vajadusel paneme sõelale marlisideme lisaks, see peaks pärmi välja filtreerima. Siiski, kui keegi midagi vähegi oskab öelda selle hapu maitse kohta, siis palun lahkeste oma teadmisi jagada!

1 lisand veel: see eelmine laks, ehk esimene õnnestunud (niivõrd-kuivõrd) sai villitud pudelitesse koos pärmiga. Selleks, et pärm aga enam edasi ei kääriks, viskasime plastikpudelid ööseks sügavkülma, edasi hoidsime tavalises külmas. Pärm peaks seal 0 kraadi juures sussid püsti viskama.
Kasutaja avatar
T-62
Liige
Postitusi: 885
Liitunud: 24 Juul, 2007 9:50
Asukoht: Pärnumaa metsad
Kontakt:

Postitus Postitas T-62 »

Pärmi säilitatakse ka sügavkülmas, ärkab soojenedes jälle ellu :lol: , nii et vaata ette.
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

:shock: hmm..... no siis oli tal joomise ajaks vist juba üle 7 pöörde sees :roll:

Aga mingit nõuannet, kuidas pärm ilusasti eraldada?
Kasutaja avatar
T-62
Liige
Postitusi: 885
Liitunud: 24 Juul, 2007 9:50
Asukoht: Pärnumaa metsad
Kontakt:

Postitus Postitas T-62 »

Pole seda, va pudeli õlut teinud. Nii palju, kui olen viitsinud mängida, siis ikka ankrus olev õlu. Sellel jääb pärm põhja, samal põhjusel ka kraan põhjast kõrgemal. Ja noh, kui hästi läheb, siis on rõhk selline, et kui kraani päästad, siis ankur hüppab ja põriseb :lol: . Korra on tulnud enne tarbimist ka rõhku välja lasta :roll: .

Aga üldiselt teen harva, pole head põhjust, et mängida. Pealegi iga kord kui saab õlu käima pandud, siis juhtub midagi, kui mitte enamat, siis vähemalt Pärnu saab kiiksuga linnapea :oops: .
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 22 külalist