lennuk kirjutas:
mõneti OT, aga ei saa vaiki olla.
Tsiteeri:
Riiklikud struktuurid suudavad ka kitsal ajal pakkuda erasektoriga võrreldes natukene vähemkonkurentsivõimelist sissetulekut, kuid see sissetulek on stabiilne ning kaitseväe puhul seotud pikemas perspektiivis üsnagi korraliku eripensioni paketiga
Seda väidet olen aegade jooksul mitmeid kordi kuulnud. Tõttöelda mõjub see õõnsana - ja siin foorumis justkui läbinähtav propagandana.
Et kui eelarveid tõmmatakse koomale, siis ei saa minu arvates sissetulekute stabiilsusest juttu olla?
Ja meelitamine eripensioniga - hmm - huvitav kui suur on tõenäosus seda kunagi saama hakata? Kunagi saadav eripension eeldab, et ilmselt tuleks omas ametis aastakümneid püsida. Selleks aga peab olema täidetud mitu eeldust: peab tahtma ametikohal nii kaua töötada, ametikoht/kvalifikatsioon peab nii kaua vajalik olema (tsivilist sõjaväes teeb ilmselt suht kindlat asja) jne.
Ma ei taha halvustada sõjaväge kui leivaandjat tsiviil-spetsialisti jaoks, aga taoline retoorika ja argumentatsioon mõjub sisutühjalt.
Fakt on see, et viimaste poole aasta majandussurutis mõjub erasektoris töötavale inimesele palju rängemalt, kui avalikus sektoris. Riigisektoris tehtud töötajate koondamised olid tegelikult suhteliselt harvad - erinevalt erasektorist peab riik jätkama tegevust ka raskel ajal. Tööle jäänud riigiametnike palka keegi vähendama ei hakanud, ei olnud mingeid töökoormuse (ja sellest tulenevat palga) vähendamist. Erasektoris aga koondamised alles hakkavad hoogu sisse saama. Nii riigisektoris on elu siiski stabiilsem.
Kaitseväge ei puuduta koondamised ja kärpimised praktiliselt üldse - kaitseväelasi on meil niikuinii ettenähtust vähem ja koondada pole kedagi. Samuti vajab riik ka majanduslikult raskel ajal riigikaitset. Palgad küll ei tõuse ilmselt lähimal paaril aastal, aga see on ikka parem kui töötu abirahast elada.
Mis puudutab pensionit, siis kaitseväe eripensioni väljateenimiseks ei pea teenima "aastakümneid". Veel mõne aja eest teenis eripensioni välja 13 aastaga (kui ma ei eksi), praegu vist 20-nega. Kusjuures iga sellest piirist "üle teenitud" aasta suurendab automaatselt pensioni suurust. Pealegi hakkab kaitseväelasele pensionit maksma riik, mitte aga mõni fond, mis võib ühel päeval pankrotti minna. Mina ütleks kokkuvõttes kaitseväeteenistuse kohta, et pole paha!