Venemaa sõjaline võimekus ja armeereform(id)

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 19945
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Sõjaväereform ilma eesmärgi ja mõtteta.

Võtmeküsimuste vastuste asemel kuluaariotsused
2009-03-13 / Алексей Портанский - ведущий научный сотрудник Института торговой политики ГУ ВШЭ.


Viimasel ajal räägitakse palju reformidest armees. Veebruari esimesel poolel esines õhujõudude kindralstaabi ülem armeekindral Nikolai Makarov riigiduumas ning seejärel toimus samas “valitsustund”, pühendatud VF relvajõudude reformeerimisele. Kaitseministri Anatoli Serdjukovi vestlus Riigiduuma saadikutega toimus kinniste uste taga.
Veidi üle nelja aasta tagasi , 2004 aasta novembris, kuulutas tollane VF kaitseminister Sergei Ivanov sõjeväereformi toimumisest. Kui nii, siis kas ei toimu meil sõjaväe reformid mitte liiga tihti?
Ütleme kohe- ei 2004ndal ega 1990-ndatel mingit sõjaväe reformi meie maal ei toimunud. Olid küll katsed reformeerida relvajõudusid, mis andsid paiguti kohtadel mõningaid tulemusi. Siiski ei ole ükski kaasaegse Venemaa ajaloos ette võetud katse mudatusteks armees omanud midagi ühist sellega, mida traditsionaalselt peetakse sõjalise reformiks. Võib-olla tahaks nii mõnigi probleemi kohe päevakorrast maha võtta terminoloogiasse mittesüvenemisega. Mõelda vaid, sõjaline reform, armee reform, relvajõudude reform, sõjaväe reform ja nii edasi…! Kahjuks ei mõtle nii ainult tavalugejad, vaid ka paljud poliitikud, ajakirjanikud, sõjaväelased. Tegelikult aga on vahe terminites lausa ja absoluutselt põhimõtteline, kuna nende taga on erinev sisu. “Sõjaline reform” on kõikehõlmav mõiste, samas kui “sõjaväe reform” on vaid esimese koostisosa. “Sõjalist reformi” ei vii ja ei saagi viia läbi vaid sõjaväe juhtkond. Sellega tegeleb riik tervikuna, reformide ettevalmistamise ja realiseerimisse peavad olema kaasatud vastavad ministeeriumid ning ametkonnad, samuti ka ühiskondlikud organisatsioonid nagu näiteks ka Sõduriemade komitee. Sõjaline reform on ettevõtmine, mis oma mastaapsuselt on võrreldav vast rahvamajanduse arengu viie aasta plaaniga nõukogude ajal. Sealjuures on tema edukuseks absoluutselt hädavajalik ka avalikus ja ühiskonna toetus. “Suletud duumaistungite” režiim on sellisel puhul kohatu. Mõned endistest kaitseministritest on olnud arvamusel, et nimelt nemad ongi sõjalises reformis kesksed figuurid. Ja mõistes sealjuures reformi väga kitsastes piirides. Näiteks oli Pavel Gratšov veendunud, et sõjaline reform peab viima piisava finantseerimiseni ning väeosade arvulise komplekteerituseni. Meelde on jäänud tema lennukas fraas:” Ärge segage mul armeed reformimast!”. Veelgi sügavamat sõjalise reformi sisust asjast mitte arusaamist näitas üles endine kaitseministeeriumi juht Sergei Ivanov, raporteerides kiirkorras selle sooritamisest. Meie riigi ajaloos pole sõjaväe ülesehituses olnud just palju ümberkorraldusi, mida võiks nimetada sõjaliseks reformiks. Nende hulgas on Peeter Suure , Aleksander Teise, aga ka 1924-1925 aasta Kodusõja järgsed sõjalised reformid. On selge, et selliste reformide läbiviimiseks on vaja tõsist põhjust või tõuget. Üheksateistkümnenda sajandi teisel poolel oli selliseks tõukeks Vene armee lüüasaamine Krimmi sõjas. Samuti on vajalik majanduslik tõus. Mainitud perioodil oli see olemas. Oli vajalik ka ühiskondlik toetus. Aleksander Teise ajal läksid põlistest aadliperekondadest pärit noorukid teenima alamastme komandöridena, et hiljem astuda reeglina sealt edasi tsiviilteenistusse. Positiivselt suhtuti ühiskonnas ka sõjaväeringkondade süsteemi loomisse (mis on säilinud meie päevini) ning kinniste kadetikorpuste muutmisse demokraatlikeks sõjaväegümnaasiumiteks.
Need kaks faktorit- ühiskondlik tunnustus ning piisav finantseerimine- kindlustasid üheksateistkümnenda sajandi teise poole sõjalise reformi edu.
1924 aasta sõjaline reform, mis on seotud Mihhail Frunze nimega, toimus samuti NEPi poolt valja kutsutud majandusliku tõusu tingimustes. Ja ka ühiskondlik entusiasm, vaatamata julmale ühiskondlikule korrale, oli neil aastatel olemas. Piisab, kui meenutada tollal populaarseid loosungeid: “ Noorus- lennukitele!” või “ Noorus- laevastikku!”. Rohkem epohhiloovaid sõjalisi reforme Venemaa ajaloos pole olnud. Küll on aga 20 sajandi ajaloos mitmeid taolisi näiteid teiste maade ajaloos. Pärast Vietnami sõja lõppu suudeti USAs sügavalt analüüsida selle raskeid õppetunde ning alustada maa ajaloos suurimat sõjalist reformi, mis ka edukalt realiseeriti.
Kaasaegsel Venemaal tekkis iseseisvuse väljakuulutamise hetkest alates tõsine imperatiiv suuremamastaabilise ja sügava sõjalise reformi läbiviimiseks. See oli tingitud eelkõige riigi enda loomuse muutumisest, aga ka sõjakogemusest Afganistanis. Hiljem liitusid sellele kogemusele ka kahe Tšetšeenia sõja ja möödunud aasta augusti kogemused. Teisisõnu, vajadus sõjalise reformi järele on juba ammu küpsenud ja üleküpsenud, aga siiani seda pole. Kas tõesti pole isegi katseid tehtud?
Katseid oli. Veel enne NSVL lagunemist , 80-ndate lõpul, andis M.S. Gorbatšov grupile tuntud ekspertidele ülesande sõjalise reformi ettevalmistamiseks. Nendest ühe sõnul käis jutt tõepoolest täiemahulise sõjalise reformi väljatöötamisest. Kahjuks jäigi see Gorbatsovi sõjaline reform ette valmistamata. Esiteks ei olnud riigil vajalikke finantsvõimalusi, teiseks ei olnud enam varsti riiki ennast kah. Uue Venemaa juhtkonda tulid teised inimesed. Nende ekspertide kogemused ja teadmised, kes alles hiljaaegu Gorbatšovi ajal probleemiga tegelesid, ei leidnud nõudlust. Uuel juhtkonnal olid sõjalisest reformist omad ettekujutused, täpsemalt öeldes polnud neid üldse, kui nüüd rangelt sõjalise reformi mõistest rääkida. Nende asemel olid ambitsioonid ja fragmentaarne lähenemine sõjaväe ülesehituse vajadustele. Ja tegelikult elame me selles paradigmas ka tänapäeval.
2003 aasta algul valmistas Rahvusliku Strateegia Nõukogu
(Совет по национальной стратегии) ette kontseptsiooni ministeeriumi või riikliku komitee astmes iseseisva föderaalorgani moodustamiseks, mis pidi eksklusiivselt tegelema sõjalise reformi või täpsemalt uue vene armee loomisega. Kuid tundub, et see unustati kiiresti. Loomulikult, öelda, et sõjalise reformi raames ei toimu midagi, oleks vale. 2008 aasta märtsis kinnitati “Vene Föderatsiooni relvajõudude sotsiaalse arengu strateegia kuni 2020 aastani“. Üldsusele räägiti armee uuest kuvandist, mis näeb ette relvajõudude ümberrelvastamist ning pidevas lahinguvalmiduses olevate mobiilsete väeosade loomist. Kindraleid jääb 1100 asemel alles ligi 900, praporštšikke ja mitšmaneid ei jää üldse. 65 kõrgema sõjaväelise õppeasutuse asemel ilmub 10 õppekeskust, esmakordselt Kaitseministeeriumi ajaloos viidi läbi kaitseametkonna kinnisvara müümiseks avalikud oktsionid jne. Kõik see on loogiline ja õige, aga siiski mitte sõjaväe reform, vaid parimal juhul selle koostisosa.
Sellest, mis toimub antud hetkel armees, ei suuda selgusele jõuda alles hiljuti selle eesotsas olnud sõjaväelased. Nii kuulutas alles hiljuti VF õhujõudude endine ülem Pjotr Deinekin ühes interviuus:
“ Käimasoleva sõjaväereformi mõte ja eesmärk jäävad mulle arusaamatuks. Relvajõududes toimuv tegevus on varjatud, puudub seletus nii ühiskonnale kui ka sõjalistele ekspertidele. Ja sellel võivad olla väga ebameeldivad tagajärjed.”
Sõjalist reformi pole võimalik läbi viia, vastamata reale võtmeküsimustele.
1. Kes on tulevikus meie tõenäoline vaenlane, kas rahvusvaheline terrorism või ikkagi Lääs?
2. Kus asuvad tõenäolised sõjategevusteatrid?
3. Milliste sõdade pidamiseks me armeed reformime, kas lokaalsete, regionaalsete või globaalsete?
Need on iseenesest mõistetavad ja loomulikud baasküsimused. Millistele oli vastus olemas nii Peeter Esimesel, Aleksander Teisel kui ka bolševikel peale Kodusõda. Paraku tundub, et täna nendele küsimustele selgeid vastuseid pole. Veelgi halvem, eksisteerivad ilmsed vasturääkivused dokumentides ja erinevused kõrgetasemeliste poliitikute väljaastumistes, märkimaks, kelle vastu tulevikus Venemaa sõjaline võimsus suunata. Näiteks võib vastandada kasvõi president Medvedevi välispoliitilise läkituse ilmse antiamerikanismi, millega ta astus üles Föderaalnõukogus esimesel päeval peale USA presidendivalimisi, tema ilmse ameerikameelse kõnega, mis peeti 2008 aasta novembris Washingtonis G20 summiti raames. Muide, selle kõne teesid kriipsutavad läbi Vladimir Putini tuntud Müncheni kõne põhimõtted, mille viimane pidas 2007 aasta algul.
Kas mitte sellepärast ei toimu arutlused sõjalistest muudatustest meil tihti mitte ainult ühiskonna, vaid ka sõjaväelaste endi eest salajas, et puuduvad vastused neile põhilistele küsimustele. Vastamata endale püstitatud põhimõttelistele küsimustele, ei olegi meil lootust kindlaks määrata, millega relvastada meie armeed ja kuidas tema struktuuri üles ehitada. Kas on vaja ehitada lennukikandjaid ning uute ballistiliste rakettide põlvkondi või ikkagi moderniseerida meie jalaväelase ja dessantlase varustust, suurendades nende effektiivsust ja lahingus ellujäämisvõimet? Hiljutine konflikt Kaukaasias ei kalluta vaekaussi just lennukikandjate ja rakettide poole…

http://nvo.ng.ru/forces/2009-03-13/6_reform.html
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Lemet
Liige
Postitusi: 19945
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Paistab, et venelaste viienda generatsiooni masina valmimine lükkub taas edasi, sedapuhku siis seda masinat valmistama pidanud tööliste arvu vähendamise tõttu

http://www.lenta.ru/news/2009/03/16/fighter/
Сроки реализации проекта российского истребителя пятого поколения ПАК ФА в очередной раз могут быть перенесены из-за предстоящих массовых увольнений на "Комсомольском-на-Амуре производственном авиационном объединении имени Ю.А.Гагарина" (КнААПО), которое входит в концерн "Сухой". Как сообщает агентство "Новый Регион" со ссылкой на представителя профкома Павла Арсланова, в начале марта на предприятие поступило уведомление о сокращении части коллектива. Увольнения должны начаться через три месяца.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6234
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Российские истребители вылетают из строя
16.03.2009
Бывший главком ВВС (в 1998-2002 годах) генерал армии Анатолий Корнуков заявил "Ъ", что к полетам нельзя допускать почти все истребители МиГ-29, они безнадежно "состарились". По его словам, большую часть нужно снимать с вооружения, а остальные отправлять на длительный и дорогой капремонт.
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsI ... &NodesID=2
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Medvedev käskis Vene vägedel relvastuda

Postitus Postitas mutionu »

http://www.postimees.ee/?id=95230

Selline artikkel Postimehes.
Olen lugenud igasuguseid artikkleid sellest, kuidas Venemaa relvajõud kohekohe kokku kukuvad(kõige hullem väide) ja muud seesugust. Samas, loogika nagu väidaks, et kui kõik muu Vene riigis p*rsse kisub siis peaks just sõjavägi olema see, kuhu rahamägesid maetakse. Mine võta kinni.
Ega vist kellelgi päris täpset ettekujutust pole, mis seal täpsemalt toimub. Ma ei pea isegi silmas kõrgtehnoloogilist relvastust vaid nö tavarelvastust, sellist, mida võidakse kasutada nii meie kui ka venelaste endi vastu.
Leegion
Uudistaja
Postitusi: 5
Liitunud: 09 Mär, 2009 20:35
Kontakt:

Postitus Postitas Leegion »

Vb on venemaa aru saanud et nad on ennast nurka mänginud, relevantseid liitlasi on vähe ja nende oma kalli majanduse ujuvusvõime sõltub euroopa kütusetarnetest.
Lemet
Liige
Postitusi: 19945
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

kaur3 kirjutas:Российские истребители вылетают из строя
16.03.2009
Бывший главком ВВС (в 1998-2002 годах) генерал армии Анатолий Корнуков заявил "Ъ", что к полетам нельзя допускать почти все истребители МиГ-29, они безнадежно "состарились". По его словам, большую часть нужно снимать с вооружения, а остальные отправлять на длительный и дорогой капремонт.
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsI ... &NodesID=2
kusjuures on asi ilmselt kinni ka venelaste üldises tehnilises kultuuris (või kultuurituses) sest näiteks India samatüübilised lennukid, kus korrosioon peaks olema ju veel tugevam (soe ja niiske kliima), osutusid olevat lennukõlblikud. Vaatamata sellele, et Venemaa võiks ju olla tavaettekujutuses tehnilise kultuuri poolest Indiast üle olla...kui venelaste endi arvamusi kuulata :wink:

http://www.lenta.ru/news/2009/03/16/migs/
Но индийские военные, которым в том числе приходится эксплуатировать эти самолеты в приморских регионах, с самого начала пользовались эффективными методами технического обслуживания и проверок состояния истребителей. Это позволило избежать аналогичных последствий.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
kert122
Liige
Postitusi: 619
Liitunud: 27 Juun, 2007 21:22
Kontakt:

Postitus Postitas kert122 »

ta ei käskinud teps mitte relvistuda vaid jahvatas jälle moderniseerimisteemat, et mingiks aastaks tuleb midagi ära teha, pealkiri on eksitav, lugege tekst läbi.
samas kui lugeda uudistes et paet või mihkelson või keegi väristas lõuga et õhutajad on ärganud, siis jääb vägisi mulje et venelastel on kevadeti vist mingi menstruatsiooniperiood, kus ärgatakse koomast ja hakatakse lõrisema, pohm vist.

a samas mine hulle tea, äkki hakkavadki jälle õhutama ja möllama.
ei seda tea keegi vist.
a ma miskipärast ei usu et venelasel ikka on seda pappi nagu putru, endal on 6 miljonit inimest töötud, jahvatavad midagi et panevad 140 miljardit doltsi armeele, aga noh topol-m on olemas, asi need tuumapead siis sinna kruvida on.
paraadil näeme, raisk
Lemet
Liige
Postitusi: 19945
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

jääb vägisi mulje et venelastel on kevadeti vist mingi menstruatsiooniperiood, kus ärgatakse koomast ja hakatakse lõrisema, pohm vist.
Karu pidada ka kevadel senikaua väga pahur olema, kuni esimese si...mise sit...tud saab. Pidada väääga vaevane tegevus olema see talvega kogutu väljapressimine... :roll:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Postitusi: 674
Liitunud: 08 Veebr, 2008 13:36
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

Lemet kirjutas:
jääb vägisi mulje et venelastel on kevadeti vist mingi menstruatsiooniperiood, kus ärgatakse koomast ja hakatakse lõrisema, pohm vist.
Karu pidada ka kevadel senikaua väga pahur olema, kuni esimese si...mise sit...tud saab. Pidada väääga vaevane tegevus olema see talvega kogutu väljapressimine... :roll:
Selle tegevuse õnnestumiseks pidada mainitud loom mulluseid, käärinud jõhvikaid ja muid marju sööma, mille tagajärjel teinekord purju jääb. Joriseb, kipub laamendama ja ei saa s****gi aru. Nii et väga tabav võrdlus.
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
Lemet
Liige
Postitusi: 19945
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

http://www.lenta.ru/articles/2009/03/18/rusty/

Tuleb välja, et venelaste seis MIG-29 on veelgi nutusem.
Как уточнил представитель ВВС, по мере "выделения финансовых средств забракованные самолеты будут ремонтироваться по отработанным методикам и возвращаться в строй". Но, по данным НВО, в реальности подняться в небо смогут далеко не все из них. Значительная часть МиГов будет списана, поскольку ресурс планера истребителя составляет 2,5 тысячи летных часов, или 20 лет службы. При этом практически все российские МиГ-29 эксплуатируются с советских времен, а возраст некоторых уже превысил 25 лет.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Pärast neid kõlavaid avaldusi "peatsest ümberrelvastumisest" olin ma kindel et varsti tõmmatakse vene armeel p..se taas lohku.....
Tavaliselt varjatakse taolist käitumist kõlavate avaldustega, antakse suuri lubadusi ja kõmistatakse kõvasti trummi......
Ja ennäe....
http://www.lenta.ru/news/2009/03/18/budjet/
Võeti armeel 77 miljardit ruublit vähemaks nägu niuhti....
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9151
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kaarel Kaasilt huvitav analüüs Venemaa armeereformide kohta. Mull isiklikult tundub, et seal on tiba soovmõtlemist sees, kuid üldjoontes on tegu hea jutuga.

http://www.postimees.ee/?id=97950

Meile oluline:
Olgu eraldi rõhutatud, et piiratud ulatuses tavavägede operatsioone oma suhteliselt väikeste piiririikide vastu on Venemaa endiselt suuteline teostama. Sellise operatsiooni näiteks oli augustikuine sõda Gruusiaga. Selle sõja järel tunnistas Vene kindralstaabi ülem armeekindral Nikolai Makarov mullu sügisel näiteks avalikult, et kogu Vene õhuväes on kokku vaid viis kohe lahinguvõimelist hävituslennuväe polku. Seda on ligi 120 hävituslennukit ehk kaks korda rohkem kui ... Soomel.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6234
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Iisraeli UAV'd Venemaale.
Министерство обороны России определилось с тем, какие беспилотные летательные аппараты оно закупит для своих нужд у Израиля. По данным "Ъ", это будут три системы ближней и средней дальности компании Israel Aerospace Industries (IAI). Сумма первой сделки не так велика - порядка $50 млн. Но, по мнению экспертов, важен не ее объем, а сам факт разворота отечественных военных заказчиков в сторону иностранных поставщиков. И одной закупкой дело не ограничится.
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1151550
Lemet
Liige
Postitusi: 19945
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Esmasel lugemisel anekdootliku alatooniga uudis- vene viienda põlvkonna hävitajat hakatakse ehitama Brasiilias....

http://www.lenta.ru/news/2009/04/07/fighter/
07.04.2009, 11:16:19



Россия не исключает участия Бразилии в выпуске по лицензии истребителя пятого поколения отечественной разработки. Об этом заявил РИА Новости заместитель директора федеральной службы по военно-техническому сотрудничеству (ФС ВТС) Александр Фомин. По его словам, переговоры об обмене технологиями и создании в Бразилии площадки для сборки и лицензионного производства перспективных боевых самолетов ведутся с крупнейшей авиастроительной корпорацией этой страны Embraer. Пока процесс находится на начальной стадии.

Разработка перспективного авиационного комплекса фронтовой авиации (ПАК ФА), на основе которого создается новый российский истребитель пятого поколения, ведется рядом отечественных конструкторских бюро с конца 1980-х годов, когда впервые были выработаны требования к этому самолету. В перспективе он должен сменить истребители МиГ-29 и Су-27 и стать основным истребителем российской армии в текущем столетии. Первый полет машины ориентировочно должен состояться уже в 2009 году.

Параллельно российская сторона заключила соглашение с Индией, согласно которому специалисты двух стран будут совместно заниматься разработкой истребителя пятого поколения на основе ПАК ФА. Российские ВВС планируют принять на вооружение одноместный вариант нового самолета, а ВВС Индии рассчитывают на двухместный истребитель, поскольку согласно военной доктрине страны он должен выполнять более широкий спектр задач.

Отметим, что на российском "Комсомольском-на-Амуре производственном авиационном объединении имени Ю.А.Гагарина", где в перспективе планируется серийное производство новых российских истребителей, в конце прошлого года возник внутризаводской конфликт. Рабочие требуют поднять им зарплату, тогда как руководство намерено уволить значительное количество специалистов.

Бразильская авиастроительная компания Embraer является одним из самых успешных производителей боевых самолетов в своем регионе. Она, в частности, получила известность благодаря популярным учебно-боевым самолетам Tucano и Super Tucano, которыми пользуются армии многих государств. О намерении взять в лизинг эти машины недавно заявило руководство ВМС США. Американские военные рассчитывают, что Super Tucano можно будет использовать для поддержки спецподразделений, выполняющих боевые задачи в иррегулярных конфликтах.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9151
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Lemet kirjutas:Esmasel lugemisel anekdootliku alatooniga uudis- vene viienda põlvkonna hävitajat hakatakse ehitama Brasiilias....

http://www.lenta.ru/news/2009/04/07/fighter/
07.04.2009, 11:16:19



Россия не исключает участия Бразилии в выпуске по лицензии истребителя пятого поколения отечественной разработки. Об этом заявил РИА Новости заместитель директора федеральной службы по военно-техническому сотрудничеству (ФС ВТС) Александр Фомин. По его словам, переговоры об обмене технологиями и создании в Бразилии площадки для сборки и лицензионного производства перспективных боевых самолетов ведутся с крупнейшей авиастроительной корпорацией этой страны Embraer. Пока процесс находится на начальной стадии.

Разработка перспективного авиационного комплекса фронтовой авиации (ПАК ФА), на основе которого создается новый российский истребитель пятого поколения, ведется рядом отечественных конструкторских бюро с конца 1980-х годов, когда впервые были выработаны требования к этому самолету. В перспективе он должен сменить истребители МиГ-29 и Су-27 и стать основным истребителем российской армии в текущем столетии. Первый полет машины ориентировочно должен состояться уже в 2009 году.

Параллельно российская сторона заключила соглашение с Индией, согласно которому специалисты двух стран будут совместно заниматься разработкой истребителя пятого поколения на основе ПАК ФА. Российские ВВС планируют принять на вооружение одноместный вариант нового самолета, а ВВС Индии рассчитывают на двухместный истребитель, поскольку согласно военной доктрине страны он должен выполнять более широкий спектр задач.

Отметим, что на российском "Комсомольском-на-Амуре производственном авиационном объединении имени Ю.А.Гагарина", где в перспективе планируется серийное производство новых российских истребителей, в конце прошлого года возник внутризаводской конфликт. Рабочие требуют поднять им зарплату, тогда как руководство намерено уволить значительное количество специалистов.

Бразильская авиастроительная компания Embraer является одним из самых успешных производителей боевых самолетов в своем регионе. Она, в частности, получила известность благодаря популярным учебно-боевым самолетам Tucano и Super Tucano, которыми пользуются армии многих государств. О намерении взять в лизинг эти машины недавно заявило руководство ВМС США. Американские военные рассчитывают, что Super Tucano можно будет использовать для поддержки спецподразделений, выполняющих боевые задачи в иррегулярных конфликтах.
Sa ei lugenud seda uudist korralikult. Hävitajat hakkaks tootma Brasiilias Embraer litsentsi alusel. Venelased valmistavad enda tarbeks oma hävitajad ikka ise.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: tsiviilinärakas ja 48 külalist