Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Huvi on muidugi, lase aga tulla.
Tulemustest:
Eelmiseks pühapäevaks oli paljulubav jook käärinud nädal aega, paras aeg välja laskmiseks.
Üllatus oli aga suur, kui avastasime, et ankrus on väga vähe rõhku ja rüübe ei taha kuidagimoodi sealt välja voolata. Kuidagimoodi utsitasime sealt poolteist liitrit välja, uudishimu oli ikkagi nii suur. Põhjuseks on see, et panime ~16 liitri märjukese peale kuivpärmi koguse, mis vastas umbes 35-40 grammile presspärmile. Seda selle pärast, et siiani on toodang koledasti pärmimaitseline tulnud. Õlleleiva etiketi peal oli aga kirjas, et ühe leiva peale läheb 50 kuni 100 grammi pärmi. Meil oli kasutada 2 leiba, ehk siis oleks pidanud panema 100 kuni 200 grammi. Eelpoolmainitud põhjusel me seda ei teinud.
Teiseks saime joogil lasta alguses lahtiselt käärida kõigest ca. 12 tundi, hea oleks olnud 24 tundi, nii vähese pärmikoguse juures ehk isegi 30 tundi.
Ehk siis: Vähe pärmi ja vähene käärimisaeg lahtiselt ei andnud rüüpele korralikku vunki sisse, jätsime selle edasi käärima, homme ehk laseme välja. Siis on kinniselt käinud juba 11 päeva, peaks lubama küll.
Maitseelamust aga oli!
Mekkis nagu A. Le Coq-i kali, helgemad hinnangud (lahked inimesed nagu me oleme, kutsusime ka sõbrad pruulimisele tunnistajateks) kannatasid võrdlust setude koduõllega (ja see on juba kompliment!). Leivast on ikka hoopis teine asi teha, mis maltoosast. Saab näha, kas homseks on meie vaimusünnitis enesele ka väikese volüümi sisse kruvind
Tulemustest:
Eelmiseks pühapäevaks oli paljulubav jook käärinud nädal aega, paras aeg välja laskmiseks.
Üllatus oli aga suur, kui avastasime, et ankrus on väga vähe rõhku ja rüübe ei taha kuidagimoodi sealt välja voolata. Kuidagimoodi utsitasime sealt poolteist liitrit välja, uudishimu oli ikkagi nii suur. Põhjuseks on see, et panime ~16 liitri märjukese peale kuivpärmi koguse, mis vastas umbes 35-40 grammile presspärmile. Seda selle pärast, et siiani on toodang koledasti pärmimaitseline tulnud. Õlleleiva etiketi peal oli aga kirjas, et ühe leiva peale läheb 50 kuni 100 grammi pärmi. Meil oli kasutada 2 leiba, ehk siis oleks pidanud panema 100 kuni 200 grammi. Eelpoolmainitud põhjusel me seda ei teinud.
Teiseks saime joogil lasta alguses lahtiselt käärida kõigest ca. 12 tundi, hea oleks olnud 24 tundi, nii vähese pärmikoguse juures ehk isegi 30 tundi.
Ehk siis: Vähe pärmi ja vähene käärimisaeg lahtiselt ei andnud rüüpele korralikku vunki sisse, jätsime selle edasi käärima, homme ehk laseme välja. Siis on kinniselt käinud juba 11 päeva, peaks lubama küll.
Maitseelamust aga oli!
Mekkis nagu A. Le Coq-i kali, helgemad hinnangud (lahked inimesed nagu me oleme, kutsusime ka sõbrad pruulimisele tunnistajateks) kannatasid võrdlust setude koduõllega (ja see on juba kompliment!). Leivast on ikka hoopis teine asi teha, mis maltoosast. Saab näha, kas homseks on meie vaimusünnitis enesele ka väikese volüümi sisse kruvind
- gvardimatros
- Liige
- Postitusi: 397
- Liitunud: 30 Mai, 2009 10:16
- Asukoht: TLN, Võru, Värska
- Kontakt:
siidri tegu
kõigepealt tuleb õunad puult välja meelitada
siis pesta ja teha mahlaks, mina mädaseid isendeid
mahlaks ei pressi, nii igaks juhuks
mahla tegemisel tuleb purustatud õunamassil lasta
väheke seista enne kui pressi alla paigutad
et siis hakkavad koorealused pärmiseened aktiviseeruma
kääritamisnõuna kasutan vana õllevinkut 25L
mille ma ennem hoolikalt soodaga seest puhtaks pesen
mahl sisse ja ootan kuni on vajalik protsess käivitunud
kaanekene peale ja käärima
poole aasta pärast on käärimine lõppenud
ja siis no ma ei tea mida selle siidriga teised teevad
mina näiteks rüüpan viinale peale
kõigepealt tuleb õunad puult välja meelitada
siis pesta ja teha mahlaks, mina mädaseid isendeid
mahlaks ei pressi, nii igaks juhuks
mahla tegemisel tuleb purustatud õunamassil lasta
väheke seista enne kui pressi alla paigutad
et siis hakkavad koorealused pärmiseened aktiviseeruma
kääritamisnõuna kasutan vana õllevinkut 25L
mille ma ennem hoolikalt soodaga seest puhtaks pesen
mahl sisse ja ootan kuni on vajalik protsess käivitunud
kaanekene peale ja käärima
poole aasta pärast on käärimine lõppenud
ja siis no ma ei tea mida selle siidriga teised teevad
mina näiteks rüüpan viinale peale
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
- gvardimatros
- Liige
- Postitusi: 397
- Liitunud: 30 Mai, 2009 10:16
- Asukoht: TLN, Võru, Värska
- Kontakt:
Mina kasutan maltoosaga segi Nordic´u kaljaekstrakti ja selle juures olevat kuivpärmi ning läheb käima ilusti. Võib-olla on see mingi spets kuivpärm aga siiani ei kurda. Ja kaljaekstrakt annab hea maheda maitse märjukesele . Kasutan siis 10 liitri vee kohta 1 pudeli maltoosat ja 1 karp kaljaekstrakti (karbis 3 kotikest ekstraktiga) ja umbes poole kaasas olevast pärmist + 1kilo suhkurt (naine tahab magusamapoolset õlut ).
olgem inimesed mitte lambad
ma tegin ükskord maasika õlut maasikamoos läks nihu õde keetis 2x läbi pani kõvasti suhkurt juurde ikka läks viltu mina toppisin selle õllenõusse saatsin pärmi järgi ja uhh kus tuli äge teoloom välja pisikse limpsipudeli jõin ära ja ei saandki sirgu igatahes ägedam kui viin
Ajalugu kirjutavad alati võitjad, ja kaotanud poolte ajalugu kuulub osalejate kahanevale ringile.
(Joachim Peiper)
(Joachim Peiper)
Kas Sa laidad odra maha või oder maitselt kui maasikas, või kuidas nüüd see varjant oligi?johnbull kirjutas:maitse oli muuseas väga hea maasikas ikka midagi muud kui oder
Viimati muutis juss000, 28 Juun, 2009 20:36, muudetud 1 kord kokku.
Mitu ööd, päeva pikali olid?johnbull kirjutas:ma tegin ükskord maasika õlut maasikamoos läks nihu õde keetis 2x läbi pani kõvasti suhkurt juurde ikka läks viltu mina toppisin selle õllenõusse saatsin pärmi järgi ja uhh kus tuli äge teoloom välja pisikse limpsipudeli jõin ära ja ei saandki sirgu igatahes ägedam kui viin
-
- Uudistaja
- Postitusi: 3
- Liitunud: 12 Nov, 2007 22:11
- Asukoht: Pärnumaa
- Kontakt:
http://www.starmeks.ee/Tooted/Boilerid/ ... %2040L.pdfmeesmetsast kirjutas:Keegi ei tea kust õlleankrut osta saab (kui saab enam )
Kto ne znajet Gori,to ne znajet gore...
Ei tea, mis selline maksta võib?stardollar kirjutas:http://www.starmeks.ee/Tooted/Boilerid/ ... %2040L.pdfmeesmetsast kirjutas:Keegi ei tea kust õlleankrut osta saab (kui saab enam )
Toetan põhimõtet: Käed eemale muinaspärandist!!!
Pühapäeval võtsime jõu&nõu kokku ja lasime ka ülejäänud vedelikul lahkeste ankrust välja voolata. Sedapuhku oli algus sama, mis eelmiselgi korral, st. kraani avades see ainult turtsus veidi ning pärast seda oli vaikus majas (või siis pigem ankrus). Ei olnud see märjuke nädalakesega märkimisväärselt edasi käärinud, mistõttu ei saanud seda kraanist välja lasta (rõhku polnud, survet polnud). Keerasime siis aga kraani pealt maha ning lihtsalt kallasime pruuni vedeliku ämbrisse, kus ta oli vägagi kalja moodi. Edasi läks meie "projekt" läbi "filtri" (taaskord üks puhas T-särk) ja lehtri pudelitesse oma edasist saatust ootama.Juhan K kirjutas:Ehk siis: Vähe pärmi ja vähene käärimisaeg lahtiselt ei andnud rüüpele korralikku vunki sisse, jätsime selle edasi käärima, homme ehk laseme välja. Siis on kinniselt käinud juba 11 päeva, peaks lubama küll.
Algul panime ankrusse vedelikku ca. 15-16 liitrit, esimesel pruulimisel lasime välja 4 ja pool liitrit, seekord tuli pudelitesse 10 liitrit (põhi lendas põõsa alla punasesõstrapõõsaga tutvust sobitama).
Maitse&mõnu:
Maitse oli väga hea, meenutas mingit pehmemat kalja. Koduse pruulimiskoja toodangut seedeorganitesse manustades tuli esmalt esile leiva maitse (mida olingi püüdnud saavutada), järelemaik oli tiba hapukas (endiselt pärmipoisi seiklused, see võiks olemata olla). Tõsiselt hea kraam, kannatas ka ilusasti suuremate lonksudega ja mitu korda järjest juua nagu poeõlut (eelmised laarid nõudsid minu puhul natukene tagasihoidlikumat lähenemist - üks või kaks lonksu ning siis natukene pausi ).
Nagu heaks tavaks on saanud, siis töö&korrasoleku kontroll teostatakse koheselt: pruulimise käigus või vahetult pärast lõppu.
Kahekesi degusteerisime ära 3 liitrit meie toodangut, kuna kesvamärg paitas nii mõnusaste kurku ning alkoholi maitset kui sellist ei olnud kuskilt otsast tunda. Samal ajal vaatasime Konföderatsiooni karika finaali (USA vs. Brasiilia) ning elasime meie suurepärastele NATO partneritele kõvasti kaasa. Mängu lõpuks jõudsime veendumusele, et meie poolehoid Onu Sami vutimeeskonnale oli niivõrd piiritu, et olime ennast Redneck'ideks rüübanud...
Tõmbas surina pähe küll ja veel üsna korraliku, ehkki paari esimese lonksu järel arvasin, et selles üle 1-2% küll sees ei ole...
Mida tulevik toob?
Plaanis uus laar lähiajal käima panna, kasutades eelpool mainitud meetodeid:
2 kilo leiba ~16 liitri peale, 2 KG suhkrut, pärmi ~40g (mõtleb veel, kas kuivpärm või presspärm).
Lahtiselt tuleb, aga, lasta vähemalt 24 tundi käia, selle ajaga peaks ta meeldivasse susinaolekusse minema küll.
Kinniselt kääritamine taaskord jahedas keldris, ajalimiiti hetkel peal ei ole, saab näha, kas nädal või kaks
Juhan K kirjutas: Maitse oli väga hea, meenutas mingit pehmemat kalja. Koduse pruulimiskoja toodangut seedeorganitesse manustades tuli esmalt esile leiva maitse (mida olingi püüdnud saavutada), järelemaik oli tiba hapukas (endiselt pärmipoisi seiklused, see võiks olemata olla). Tõsiselt hea kraam, kannatas ka ilusasti suuremate lonksudega ja mitu korda järjest juua nagu poeõlut (eelmised laarid nõudsid minu puhul natukene tagasihoidlikumat lähenemist - üks või kaks lonksu ning siis natukene pausi ).
Nagu heaks tavaks on saanud, siis töö&korrasoleku kontroll teostatakse koheselt: pruulimise käigus või vahetult pärast lõppu.
Kahekesi degusteerisime ära 3 liitrit meie toodangut, kuna kesvamärg paitas nii mõnusaste kurku ning alkoholi maitset kui sellist ei olnud kuskilt otsast tunda. Samal ajal vaatasime Konföderatsiooni karika finaali (USA vs. Brasiilia) ning elasime meie suurepärastele NATO partneritele kõvasti kaasa. Mängu lõpuks jõudsime veendumusele, et meie poolehoid Onu Sami vutimeeskonnale oli niivõrd piiritu, et olime ennast Redneck'ideks rüübanud...
Tõmbas surina pähe küll ja veel üsna korraliku, ehkki paari esimese lonksu järel arvasin, et selles üle 1-2% küll sees ei ole...
asi läks kiha e. tagurpidi käima oli hapukas kindlasti . suhkru segasid ikka korralikult läbi
Nagu heaks tavaks on saanud, siis töö&korrasoleku kontroll teostatakse koheselt: pruulimise käigus või vahetult pärast lõppu.
Kahekesi degusteerisime ära 3 liitrit meie toodangut, kuna kesvamärg paitas nii mõnusaste kurku ning alkoholi maitset kui sellist ei olnud kuskilt otsast tunda. Samal ajal vaatasime Konföderatsiooni karika finaali (USA vs. Brasiilia) ning elasime meie suurepärastele NATO partneritele kõvasti kaasa. Mängu lõpuks jõudsime veendumusele, et meie poolehoid Onu Sami vutimeeskonnale oli niivõrd piiritu, et olime ennast Redneck'ideks rüübanud...
Tõmbas surina pähe küll ja veel üsna korraliku, ehkki paari esimese lonksu järel arvasin, et selles üle 1-2% küll sees ei ole...
asi läks kiha e. tagurpidi käima oli hapukas kindlasti . suhkru segasid ikka korralikult läbi
Ajalugu kirjutavad alati võitjad, ja kaotanud poolte ajalugu kuulub osalejate kahanevale ringile.
(Joachim Peiper)
(Joachim Peiper)
- gvardimatros
- Liige
- Postitusi: 397
- Liitunud: 30 Mai, 2009 10:16
- Asukoht: TLN, Võru, Värska
- Kontakt:
aasta siis oli 2006 küsisin sealtLohetapja kirjutas:Ei tea, mis selline maksta võib?stardollar kirjutas:http://www.starmeks.ee/Tooted/Boilerid/ ... %2040L.pdfmeesmetsast kirjutas:Keegi ei tea kust õlleankrut osta saab (kui saab enam )
ja kapitalistlik vereimeja tahtis õllesõpru nöörida 5000- ga
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 30 külalist