"Riigikaitse uus katsumus" - Tallinna (j)veevärk

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Kui jätkata, siis on veel "riigikaitselisi" katsumusi, nagu mitmepäevane pakane, sellega kaasneda võivad elektrikatkestused. Mis juhtub siis, kui pakasega pole elektrit? Ma parem ei fantaseeri. Aga võimalikku pakast ei usu enam õieti keegi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sa praegu oled üht-teist kahe silma vahele jätnud.

Tallinna lähedal on üks koht, kus on täna võimalik saada puhast vett ka peale NBC rünnakut Tallinnale, rääkimata nii väikesest probleemist nagu elektrikatkestus, mis Tallinna täna veeta jätab. Seda on võimalik saada ka praegu, isegi peale 750 kt plahvatust Tallinna kohal. See väike asi on ära tehtud ühe kriitilise meelega foorumikasutaja algatusel ilma mingi tilu-lilu, kamina raha või lintide lõikamiseta ja pole mingi riigi- ega whatever mis saladus - et sul ei tekiks muljet, et siin niisama virisetakse :|

Saku Läte ei suuda mingit Tallinna linna varustada, seda totrust mine reklaami kuskil mujal. Saku Läte võtab oma vett Saku asula veevärgist, mis on täpselt samamoodi täiesti haavatav elektrikatkestusele, kuna nii väikeses kohas on pumbajaamad ühepoolse elektritoitega ja reservgeneraatoreid pole. Pealegi on SL tootmise kapatsiteet nii väike, et nende võimsusest piisab ehk janusurma vältimiseks. Mingi tõsine kriisiplaan see igatahes pole. Nagu enamik sellised "plaane".

Väike arvutus näitab, et tagada 400 000 inimesele hädavajalik 2 liitrit vett ööpäevas, on vaja 800 000 liitrit pudelivett. Ühe täidetava veepudeli maht on 18,9 liitrit, ööpäevas on vaja 42 300 pudelit. Eeldusel, et nende tootmisliin töötab 24/7, peab üks pudel tulema 2 sekundi tagant. Paraku pole see isegi teoorias võimalik, sest Saku veevärgi veeandvus on praegu kuskil 6-7 liitrit sekundis ja sedagi eeldusel, et kõikide pumbajaamade elektritoide on olemas ning muud veetarbimist ei ole. Hästi töötav kriisiplaan my ass. Lisaks - tootmisliin põhineb seal käsitsitööl ja arvan, et ma väga ei eksi, kui sellel firmal on reaalselt neid veepudeleid vast 3-4 tuhande ringis.

Lisaks on selle pudelivee hind ca 3000 kr/m3, samas kui puurkaevuvee hind pole üheski Eesti veevärgis üle 30 kr/m3.

Ja nendest puurkaevude sulgemisest ei tahtnud sa midagi rääkida?
Viimati muutis Kapten Trumm, 19 Nov, 2009 16:57, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
nokkloom
Liige
Postitusi: 251
Liitunud: 03 Nov, 2008 20:38
Kontakt:

Postitus Postitas nokkloom »

vabandust, aga kas teil kahel on mingi isiklik vimm üksteise suhtes?
Vaielge siis vähemasti mingil huvitavamal teemal, näiteks Gripen vs. F-16 või Leopard 2 vs. M1 Abrams.

Üle hakkab viskama juba see pidev tähenärimine üksteise lausetes.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mina ei näri mingeid tähti, vaid väidan, et EV plaanid igasugu hädadeks on supiaur, nagu koonerist sugulase hõredad püksid, mis igast kandist läbi paistavad. Mis kõige hullem - põhjuseks pole ka rahapuudus, vaid haigutav ükskõiksus ja minnalaskmine.

Lihtsalt üks mees üritab imeargumentidega, sh teemades, mida ta ei jaga (veevärgiteema on selleks kindlasti) ja igasugu demagoogilise ibaga taaskord kinnitada, et kõik on paremas korras.

Minul EV hõredatesse plaanidesse usku pole ja mida rohkem seda uurida, seda rohkem paistab see hõredus ka välja. Ma lihtsalt ei kannata silmaotsaski seda "kõik on korras" tõestamist ja põhjuste otsimist. Pole vaja valmistuda sündmuseks, mida ei pruugi juhtuda.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Huvitav, kui suur hulk lende TL stardib suunaga järve poole? Rõhuv enamus katastroofe pidada tekkima stardi ja maandumise käigus. Ja kui selline kolakas täis paakidega siiski peaks järve sukelduma, pole ilmselt enam tegu paari tunnise või päevase elektrikatkestuse, vaid ilmselt ikka märksa pikema protseduuriga. Huvitav, kui suur on järvest ammutatava päevase vee hulk ja kui suure koguse suudaksid alternatiivsüsteemid stabiilselt Tallinna varustamiseks näiteks kuu aega järjest torudesse ajada. Sest tõenäolsusega on nagu ta on, ühel heal päeval lööb laineloks lennuki vraki tükkide kohal kokku ja ongi tõenäolsus käes. Ja jätta ette valmistumata selle vabandusega, et midagi muud on märksa tõenäolisem... :dont_know:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Dan
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 03 Aug, 2005 16:08
Asukoht: Eestimaa
Kontakt:

Postitus Postitas Dan »

Trumm, kust sa võtad selle jutu Saku veevärgi kohta ? Elad Sakus ? Projekteerid veevärke ? Lihtsalt huvitab, ma ei nori.

Sakus on olemas vähemalt üks tohutult suur vee reservuaar, mis omal ajal andis korraliku surve 5-nda korruseni välja ühe päeva jooksul, juhul kui elekter ära oli...
Medusa
Liige
Postitusi: 860
Liitunud: 21 Jaan, 2005 10:04
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Medusa »

Tsiteerin tollast (2008.a.)protokolli: Üheks võimalikuks veeallikaks linna veega varustamisel kriisisituatsioonis oleks AS Eesti Projekt töö kohaselt Männiku-Raku järved, kust vesi juhitaks Tallinna veepuhastusjaama. Teiseks linna veega varustamise tagamise võimaluseks on olemasoleva pinnaveesüsteemi töökindluse tõstmine. Tallinna varustamiseks joogiveega järve reostumise korral oleks vajalikud alljärgnevad investeeringud: Veehaarde rajamine Pirita-Ülemiste kanalile ja isevoolse kanali rajamine Tallinna Veepuhastusjaamani. Kokkuvõtteks ütles R. Vesiallik, et avarii korral Ülemiste järves ei ole käesoleval ajal kasutusoleva veevarustuse tehnilise lahendusega võimalik linna vajalikus koguses ja rõhuga joogiveega varustada. Töö eeldab lisaks olemasolevatele põhjaveehaaretele ka uute veehaarete väljaehitamist. Kavakohaselt saaks kogu linn küll joogivee, kuid ainult veetarbimise tunduva vähendamise tingimustes.
Corvus, siit jääb mulje et tegu on oleksoloogiliste meetmetega - kas öeldi ka midagi konkreetsemat? Ei taha norida, lihtsalt huvitab. Mulle on jäänud mulje, et paljude probleemide jaoks antakse vastuseid "peaks, teeks, oleks vaja" jne, st tingivas kõneviisis, mitte et " kui juhtub see, siis juba läbitöötatud ja -harjutatud kava kohaselt teeme esiteks seda, siis teist ja kolmandat, tagamaks probleemivaba misiganes". Ükskõik, kas tegu riigikaitse või meditsiini või mõne muu asjaga. Endalgi väikeses mastaabis kogemus, kus riigipoolt lubatakse ühte väikest asja juba mitu aastat.
UR
Liige
Postitusi: 366
Liitunud: 17 Aug, 2007 17:05
Kontakt:

Postitus Postitas UR »

Kui käib riigisaladuse alla siis kustutage ära aga ok: 3 päeva veekatkestust siis on kanakas umbes-- paha paha.. no saime vee tagasi ja pool aastat uhutakse kanakat ja saab jälle vesikempsus käi- no juba parem, aga ma pole saanud adekvaatset vastust - mida peale hakata elektri katkestusega.. mastaapsega.. näiteks piiteri vörk kukub kylmal talvel - meie vörk ..?? kukub järgi vöi pysib? .-- kaua ta ise pysti seisab? Seda va elektri katkestust ... tundub asi kuidagi kylm olevat. Targemad kommenteerivad..?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Dan kirjutas:Trumm, kust sa võtad selle jutu Saku veevärgi kohta ? Elad Sakus ? Projekteerid veevärke ? Lihtsalt huvitab, ma ei nori.

Sakus on olemas vähemalt üks tohutult suur vee reservuaar, mis omal ajal andis korraliku surve 5-nda korruseni välja ühe päeva jooksul, juhul kui elekter ära oli...
Kõige suurem veereservuaar on seal alla 200 m3 ja sealt vee saamine toimub elektriliste pumpadega. Millele diiselgeneraatoreid pole ja mille vastu pole EV ka eales huvi tundnud. Kuigi generaator maksab alla 200 tuhande krooni.

Milline peaks olema Tallinna-suuruse linna vee kriisiplaan - siis kõige reaalsem on sõlmida lepingud veefirmadega ümber Tallinna, maksta kinni osa nende generaatori-investeeringust ning teha leping mingi paakautode firmaga, kes kohustub tellimuse saamisest loetud tundide jooksul oma bensiiniveokid kemikaalidega puhtaks pesema ning minema linna käsutusse. Samuti alles hoida puurkaevud linna sees ja mingi paakautode võimekus valmisolekus (nt makstes nende alalhoidmise eest Tallinna veele. Paakautode võimekus on täna kümmekond 3 m3 mahutavat Zili haagist Ädala tn õue peal.

See Saku Lätte jutt on ehe Bravo-Sierra ehk pulli s*** maakeeles. See ei pea vett isegi lähteülesandega anda igale elanikule kaitseväe "vee DOS" ehk 2 l ööpäevas. Ma arvan, et 90% inimestest ei suudagi selle 2 liitriga hakkama saada - selleks on vaja juba KV koolitust.

Seda vabavoolset jõge Ülemiste puhastusjaama täna ei eksisteeri, Raku järvistut kasutatakse lihtsalt Ülemiste toiteks ja kui Ülemiste ära solkida, ei päästa see midagi. Sedasama regulaatorsõlme kasutatakse vee juurdeandmiseks, kui põuaga järve pind langeb ja kui suurvihmadega tõuseb.

Mis puudutab igasugu terrori ja sabotaazi stsenaariume - Ülemiste ümber pole isegi nõuetekohast piirdeaeda (ma pean silmas 3-3,5 m kõrget keevisvõrgust aeda okaslinttõkkega üleval ja elektrooniliste sensoritega) -on vaid rubla-aegne 2 m kõrgune roostes võrkaed koos mõningate läbironimisaukudega. Inglastest omanikel on täiesti savi, mis siin kriisiajal tehakse, nemad istuvad lennukile ja Tallinna linn pole ka just pükstest välja hüpanud neile päitseid pähe pannes.

Welcome to reality!
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martti
Liige
Postitusi: 311
Liitunud: 21 Nov, 2004 21:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Martti »

Kapten Trumm kirjutas:Mis puudutab igasugu terrori ja sabotaazi stsenaariume - Ülemiste ümber pole isegi nõuetekohast piirdeaeda (ma pean silmas 3-3,5 m kõrget keevisvõrgust aeda okaslinttõkkega üleval ja elektrooniliste sensoritega) -on vaid rubla-aegne 2 m kõrgune roostes võrkaed koos mõningate läbironimisaukudega. Inglastest omanikel on täiesti savi, mis siin kriisiajal tehakse, nemad istuvad lennukile ja Tallinna linn pole ka just pükstest välja hüpanud neile päitseid pähe pannes.

Welcome to reality!
Tegime suvel jalutuskäigu ümber Ülemiste järve. Aed ja sildid on ainult linna ja lennujaama pool, taga pool on mõne posti vahel natuke võrku, aga üldiselt on postid ilma võrguta :wink:
Vanasõiduki huviline
Minu sõidukid: Gaz 22; Moskvich 412 1969
vanahalb
Liige
Postitusi: 2620
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Lennukid stardivad vastutuult, seega üle järve siis kui tuul sealtpoolt puhub. Nii et hinge kinni tasub hoida vaid teatud päevadel :)

Samas ei usu, et järve sumatanud lennuk vee täiesti kõlbmatuks muudab. Söögitegemiseks võib-olla ei kõlba, aga kanalisatsiooni, tööstusele, ehk isegi pesemiseks on veel OK.
Ma käin aeg-ajalt Kiievis ja peale Tsernobõli seal üldlevinud kombe kohaselt kraanivett toiduks ei kasutata. Jõukamad ostavad pudelitega, teised käivad kaevudel. Minu tuttavad näit ca kilomeetri kaugusel. Kõigeks muuks kõlbab see ärasolgitud veevärgivesi küll.
Dan
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 03 Aug, 2005 16:08
Asukoht: Eestimaa
Kontakt:

Postitus Postitas Dan »

Kapten Trumm kirjutas:
Dan kirjutas:Trumm, kust sa võtad selle jutu Saku veevärgi kohta ? Elad Sakus ? Projekteerid veevärke ? Lihtsalt huvitab, ma ei nori.

Sakus on olemas vähemalt üks tohutult suur vee reservuaar, mis omal ajal andis korraliku surve 5-nda korruseni välja ühe päeva jooksul, juhul kui elekter ära oli...
Kõige suurem veereservuaar on seal alla 200 m3 ja sealt vee saamine toimub elektriliste pumpadega. Millele diiselgeneraatoreid pole ja mille vastu pole EV ka eales huvi tundnud. Kuigi generaator maksab alla 200 tuhande krooni.
Ma ei saa su jutust mette aru ! Millest sa räägid, Saku lätte mingist veereservuaarist ? Mina pean silmas asula lõunapoolse osa veereservuaari. Saku Läte saab oma vee endisest sovhoosi puurkaevust, mille ühenduse kohta asula veevärgiga mul antud hetkel ülevaade puudub.

Muidugi on mingist kohalikust veevillimise ettevõttest Tallinna linna jaoks vähe, elementaarne nagu.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Jah, loomulikult Kapten Trumm peaksime rajama 100 000 000 M3 reservuaari, juhuks kui Sosnovõi Bor õhku lendab. Aga näe ei raja...
Trumm pole seda nõudnud, Trumm sooviks näha ELEMENTAARSETE asjade korda tegemist, näiteks:
Tegime suvel jalutuskäigu ümber Ülemiste järve. Aed ja sildid on ainult linna ja lennujaama pool, taga pool on mõne posti vahel natuke võrku, aga üldiselt on postid ilma võrguta
Näed, asi hullem, minu muljed piirdusid mersu keskuse taguse metsaga, kus oli tõesti paar läbironimisauku tehtud.

Ära selle plaani otsimisega liiga palju vaeva näe, sest ma olen selle teemaga ikka natuke kursis ka - ja suudan kerge vaevaga välja vilistada igasugu pakasuhha plaanid. Tallinna veetranspordi võimekus koosneb kümnekonnast üle 30 aasta vanusest Odaz-tüüpi Zili järelhaagisest mahuga kuskil 3 m3, mis ei pea vett kinni, kuna paagid on läbi ussitanud). Tallinna ÜVK arengukava pole sügavamat mõtet lauda lüüa-meenutame, kuidas on lood isegi kanalisatsiooni-väljaehitamise lubadustega.

Siinkohal, kus veereservuaari ümber pole isegi aeda viitsitud korda teha, oleks vist ulmeline rääkida Oslo uuest veepuhastusjaamast, mis on ehitatud graniitkalju sisse ja seda kindlasti mitte kokkuhoiu kaalutlustel

http://www.afgruppen.no/en/Construction ... ent-Plant/
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Dan kirjutas: Ma ei saa su jutust mette aru ! Millest sa räägid, Saku lätte mingist veereservuaarist ? Mina pean silmas asula lõunapoolse osa veereservuaari. Saku Läte saab oma vee endisest sovhoosi puurkaevust, mille ühenduse kohta asula veevärgiga mul antud hetkel ülevaade puudub. Muidugi on mingist kohalikust veevillimise ettevõttest Tallinna linna jaoks vähe, elementaarne nagu.
Ei, Saku asula veereservuaaridest. Saku Läte saab oma vee asula veevärgist, see "sovhoosi puurkaev" pole isegi mitte töökorras. Sakus pole ükski veereservuaar suurema kasuliku mahuga kui 200 m3, paberil on seal kolm reservuaari, üks 200 m3, üks 400 m3 (mis on katki) ja üks 20 m3. Kõik kolm annavad vett võrku läbi elektriliste II astme pumpadega ning ühelgi pole generaatorit. Kõik see info on avalikult netis saadaval.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No ja milline ülevaade on riigil või KOV-il üldse saadaolevast transpordist?
Mõni aeg taheti kehtestada ühte määrust, mis oleks reguleerinud selliste "kriisivolinike" tegemisi (muuhulgas kriisiks vajalike varade arvepidamist ja nende korrasoleku kontrolli rahuajal) - Justiitsministeerium kukutas asja läbi põhjendusega, et andmete kogumine ja eraellu sekkumine põhjendusel, et kunagi võib sõda tulla, olevat ebaproportsionaalne meede. Nimetatud eelnõu on ühes juuraõpikus nimega "Normitehnika" näide kui üks paha-paha põhiseaduslikke õigusi ahistav eelnõu, mida ei tohiks olla......
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist