Rahvaalgatus raha kogumiseks riigikaitse arendamiseks

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta

Kas paneksid õla alla?

Hääletus lõppes 23 Jaan, 2010 8:48

Jah, aitaks nõu ja jõuga ning võimaluse piires ka rahaliselt.
14
58%
Jah, aitaks nõu ja jõuga
2
8%
Olen nõus oma osaluse andma võimaluste piires rahana.
4
17%
Minge kuu peale oma juttudega
4
17%
 
Hääli kokku: 24

Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Ma peaksin Teid kurvastama selles mõttes, et taolise korraliku ja töökindla lennuki ehitamine ei ole päris naljategemine ja 0-ist alustades kulub valmisproduktini vähemasti 5 aastat. Süsteemid iseenesest on jah lihtsad, kuid just nende koos tööle saamine ja armeekasutuseks piisava võimsuse + töökindluseni jõudmine nõuab (spetsialistide sõnul) lisaks rahakoormatele aastaid.
Juhtumisi pidi aga meie lennuk lõpuks siiski täiesti kasutusvalmis olema. Uut jalgratast leiutada pole nagu mõtet.

Iseasi muidugi tüüpiline kaitseväeline segadus, kes peaks seda kasutama ja mis ajast ning mis inimestega. Luik, haug või vähk. Tulemus on ilmselt, et riistapuud talle ette nähtud (vähemalt nagu mujal maailmas) lahingülesannete täitmiseks kasutusele lähiajal ei võetagi.

Seda rahakogumist võiks muidugi ikkagi teha. Aga ma väidan, et kui keegi teeb UAV sihtkapitali ja mina teeks soomusväe sihtkapitali, siis mina saaksin mingi ajaga milj EEK enne kokku. "Tanki idee" müüb kahtlemata ühiskonnas paremini ja tekitab enam diskussiooni (loe: reklaami). Miljoniga korralikku usutavat armee UAV-d kasutusvalmis ilmselt ei saaks, 1x T-72 või 1x T-55 + 2x BMP-1 aga saaks juba välja osta küll.

Toome rumala näite, et kui antud foorumi kasutajatest 2/3 viitsiks annetada kesmiselt 100 EEK soomuselukate muretsemiseks, oleks 1/4 summast juba koos. Ma oleks nõus vb 1000 ka andma, kui ma täpselt tean, mis selle rahaga lõpuks tehakse.
Asja moraalne efekt riigikaitse arengule on aga veelgi suurem, sest varsti tekib ajakirjanikel palju huvitavaid küsimusi. Soomusväe loomine on minu arusaamisel pm nagunii otsustatud ja vaevalt ministeeriumil või peastaabil saab asja vastu midagi väga põhjendatut olla. Vaevalt avalikult tagasi ajama juletaks hakata, sest sellele järgneks ilmselt meedias poriga üle valamine. Pigem nad peaksid riigikaitseinitsiatiivile kaasa plaksutama. Mis neid muretsema võib panna, on kingitava tehnika hoiutingimused ja tulevased kasutusressursid. Saaks läbi arutada. Hiljem, kui midagi korralikku hangitud, saab annetuste eest muretsetud elukad sõjamuuseumile edasi anda.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Ehk minu idee oleks moodustada MTÜ Soomusväe Fond või Tankiväe Fond vms ja üritada kokku kraapida paar miljonit EEK. Selle raha eest muretseda 3x BMP-1 ja 1x T-55, lisaks 1 BMP + 1 T-55 tagavaraks. T-72 osta ei jaksa ja see oleks vist tehniliselt liiga keeruline ka juba.
Hinnad arvestatud http://www.mortarinvestments.eu/list.ph ... ked&page=1.
Ei tea, ehk saaks põhjanaabrite käest kuidagi isegi soodsamalt, aga vabalt nad ei müü ilmselt.

Kasutus esialgu ühe ajateenijatega komplekteeritud soomusrühmana mingi väeosa küljes. Nagunii on ajateenijate struktuurist ülevõtmine pidevalt ning veel enam jääb ukse taha. Vabatahtlikud oleks hea lahendus ja nii pooled tehnilise haridusega-kogemusega. Reservi läheksid kirja esialgu jalaväelastena. Rühmaga saab juba õppida ja harjutada taktikalist tegevust. Kolmveerand aastat sisustataks kindlasti huvitavalt ära. Vaja oleks leida kaitseväe abiga muidugi 3-4 pädevat kaadrikaitseväelast, kes õpetama-juhtima hakkaksid. Leiaks üles veel algõppeks instruktoreid, kes NL armees vastava tehnikaga sõitnud.
Need paar elukat ei rüüpa ka mingit märgatavat auku kütuseeelarvesse ja muud jooksvad kulud on nagunii ajateenijatega.

See kõik tuleks üritada kokku kõlastada ministeeriumiga ja kaitseväega, aga ma arvan, et õnnestuks tegelikult. Ikkagi rahva algatus ja toetatud eelarvevälistest vahenditest. Tsipa heatahtlikku (mitte ministeeriumi sõimavat) promo ka meedias ja ehk õnnestuks.
Vaja oleks kedagi tuntumatest inimestest kaasata sinna kampaaniasse ühtlasi. Mina näiteks end eriti tuntuks ei pea, kuigi ma võin juriidiliselt MTÜ-sse kuuluda ja selle ka asutada.

Kui ei õnnestu kuidagi raha kokku saada, saaks midagi kindlasti ja raha saaks annetada ikkagi soomusvägede loomisel mingite kindlate kulude katteks.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Pane arve nr üles, kuhu raha kanda. Hapukurgihooaeg nagu ta on, küll meedia ka asjale taha tuleb.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Gfreak
Liige
Postitusi: 562
Liitunud: 11 Jaan, 2007 18:05
Kontakt:

Postitus Postitas Gfreak »

Kas keegi kavatseb siis asjaga tegeleda? Sest pihta hakata on tavaliselt kõige raskem.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Olen tagamaad uurinud ja üritaks veel mõttekaaslasi ja fanaatikuid (keda peaks tegelikult jaguma) koondada, kes viitsiks asjaajamist toetada. Tuleb MTÜ teha, mis pole väga raske. Ise ma ei saa seda värki eetilistel põhjustel juhtida ja nii on eestvedaja vaja ka leida.
Muidu seda paari miljonit, mis kokku vaja kraapida, ei pea projekti-spetsialistid just väga ulmeliseks summaks.

Olulistest asjadest on aga veel kokku puutumata ministeeriumiga, et nende arvamused saada ja siis koostöös (et ei hakkaks üksteist avalikult poriga loopima) kokku leppida. Idee ju positiivne. Ei ole kahjuks võimalust avanenud.
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Postitus Postitas Larry »

Avalikkusele tuntud militaarhuvilistest tulevad kohe meelde Riisalu ja Milling. Mõlemal on kindlasti ka head sidemed meedia esindajatega ja vähemasti Riisalu on ka ise suur tehnikahuviline. Tasuks nendega asju arutada.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Avalikkusele tuntud militaarhuvilistest tulevad kohe meelde Riisalu ja Milling.
Tegelikult ma olen mõlemaga saanud ikka mõne sõna vahetada, kuid jah sellest siis juttu ei olnud.
Riisalu rääkis jah, et tema Nõuka armees seda T-55 ja värki teab-mäletab nagu... jah... Aga meil oli hoopis teine jututeema ja vaid mõneminutiline jutt. Riisalu on paistnud ajakirjanduses silma oma soomustehnika vaenulikkusega pigem minuarust "Eestile on tankipolgu ülalpidamine kallis" vms artikkel oli kunagi. Teisest küljest poliitilisest huvist oleks ta ilmselt nõus seda asja isegi vedama, kuid selline käik tekitaks asjale vaid kahju, sest tõlgendataks otseselt parteide vahelise kemplusega ja lõpeks ministeeriumi ennetava vetoga.
Millinguga ei ole niiviisi ka rääkinud, kuid ei kujuta ette, kas ta tihkaks sellises ürituses kaasa lüüa. Ei tunne teda ka nagu ise. Samas Milling ei ole üldse rumal inimene ja ma eeldan, et teda huvitab eelkõige, et asi oleks veatult orgunnitud ja põhjendatud. Eks kui peaksin jälle trehvama, võin huvi pärast küsida, kuid vaevalt ta nüüd valmis oleks seda asja vedama.

Hea ja organiseerimisvõimeline vedaja on siiski vaja leida ja ministeeriumist on vaja dabro saada, et nad oleks nõus meedia ja PR koostööks, mis seisneb teineteise mitte poriga loopimises ja loomulikult selles, et ministeerium annab loa selle sõjatehnika sisseveoks.
Kui ministeerium nõus, küll siis ka kaitsevägi leiab võimaluse selle rühmakese+tehnika vastavaks rakendamiseks väljaõppes ja 3-4 kaadri eraldamiseks. Ülekattega võetud ajateenijatest oleks konkurss ma arvan. KV juhataja käiks ka esimese aasta jooksul iga 2. kuu revideerimas ma arvan... :P
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Võrno on veel üks tuntud ning samas aktiivne tegelane, kuigi otseselt sellest teemast ei ole temaga juttu olnud.
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Qtec »

Hummel, kuidas asi edeneb?
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Esialgi halvasti. Olen hetkel väga ajahädas, et asja konkreetselt ajada ja inimesi enda ümber kokku koguda. Ja nagu ma juba mainisin, siis pole mul võimalik seda eest vedada.

Muidugi MTÜ võiks valmis meisterdada, kui keegi viitsib asjaajamisega aidata ja saaks vähemalt arve ikkagi avada. Rahale leidub nagunii sihtotstarbeline rakendus. Põhikirja valmistegemisel oleks omakorda abiks. Netileht tuleks ka meisterdada, kus arve nr, asja kirjeldus ja eesmärgid kirjas.

Nagu arvutused on näidanud, siis 2 milli oleks lagi, mis oleks mõtet koguda (tugevdatud soomusrühm + varumasinad), kuid siin teises teemas välja käidud kasvõi 1 masina raha kokkusaamine poleks ka loomulikult halb hakatus.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Näed, jõulutunneliga kraabiti kokku 1,5 miljonit ja vist nädala ajaga. Saab küll, kui huvi on. Eelmine aasta saadi poole rohkem veel.

Mitte et mul oleks midagi naiste rehabilitatstiooni vms vastu, kuid ma arvan, et ega suur osa meesterahvastest neile vist ikkagi ei annetanud. :)

Kas keegi foorumlastest annetas? Või annetaks minu poolt eespool nimetatud eesmägiks?

http://uudised.err.ee/index.php?06189316
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Annetaks, seoses ajateenistusse minekuga küll mitte palju, aga mingi summa ikka leiaks.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Ikka annetaks ja lisaks leiaks ka paar endist tankisti kes seda värki õpetada mõistaksid. Lisaks võiksin aidata ühte-teist vajaduse korral moderniseerida.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
represseritu
Liige
Postitusi: 198
Liitunud: 24 Veebr, 2005 18:27
Asukoht: Metsakooli tee9, Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas represseritu »

Rahvalt kaitseväe arenguks raha küsimine peaks olema konkreetse eesmärgiga, mille vajadus on inimestele arusaadav (näiteks hävituslennukid, õhutõrje raketid, laevade vastased rannakaitse raketid ja miks ka mitte allveelaevad-veealused miiniveeskijad). Enne Teist Maailmasõda Eesti vabariik hankis rahvaannetuste kaasabil kaks moodsat
allveelaeva-miiniveeskijat. Selleks vahendite hankimise korraldamiseks
moodustati Allveelaevastiku Sihtkapital. Vastase laevateede märkanmatu
mineerimine on nõrgema poole potentsiaalne relv tugevama poole laevastiku vastu.
Kasutaja avatar
Takishi
Liige
Postitusi: 381
Liitunud: 05 Aug, 2005 22:08
Asukoht: siin-seal
Kontakt:

Postitus Postitas Takishi »

Tean ka ühte väljaõppinud tankikomandöri, kes oleks võimeline oma teadmisi ja oskusi jagama. Ta ei ole niisama passinud, vaid võimaluste piires hoiab ennast värskena.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 18 külalist