HISPAANIA 1936-1939

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
gans
Liige
Postitusi: 228
Liitunud: 22 Nov, 2005 20:09
Kontakt:

HISPAANIA 1936-1939

Postitus Postitas gans »

Avan uue teema just IIMS all kuna, seda sõda võib pidada II MS eelmänguks. Ootaks huvitavaid fakte ja soovitusi täiendava informatsiooni otsimiseks.
Ise sain just hiljuti teada, et Hispaania riigi kullavaru ( üle 500 tonni) leidis selle ürituse käigus oma tee suure nõukogudemaa varakambritesse. Nagu naabritele tavaline, sinna ta ka jäi.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Huvitavaid fakte ? Vahest leiad mõne:
Hispaania kodusõda võib jagada 2 perioodiks:

I periood: 1936 – veebruar 1938
Vabariiklaste jõudude järk-järguline suurenemine ja organiseerumine, sõjaliste oskuste kasv ja edu. Mereblokaadist tulenevalt hakkab perioodi lõpul üha suuremat mõju avaldama lahingumoona ja toiduainete puudus.

II periood: veebruar 1938 – 1939.
Mässuliste armee erakordne tugevnemine ning vastupidiselt vabariiklastele varustatus tehnikaga.

Eeltooduga seotult võib mõlemas perioodis eristada mitmeid etappe, mis kajastavad muutusi strateegilises olukorras.

Sõja I perioodi olulisemad etapid:
1. juuli – august 1936
Mässuliste vägede paiskamine Marokost Pürenee poolsaarele; kontakti loomine mässuliste põhja ja lõunagrupeeringute vahel Portugali piiriäärsete alade hõivamise teel ning pikkade rinnete tekkimine Hispaanias.
“Mittevahelesegamise poliitika” 27 Euroopa riigi poolt – keelustati relvade väljavedu ja transiit Hispaaniasse.
2. september – oktoober 1936
Mässuliste kiire pealetung riigi keskossa Madridi suunal.
3. november – detsember 1936
Mässuliste edutud lauprünnakud Madridi suunal ja välismaise abi suurenemine kindral Francole. Vabariiklaste valitsus kolib Valenciasse .
4. jaanuar – mai 1937
Lahingute põhiraskuse kandumine manööversõja operatsioonidele Madridi piirkonnas, lõunas ja Hispaania põhjaosas.
5. mai – detsember 1937
Vabariiklased kaotavad põhjaprovintsid ja hõivavad Terueli “astangu”. Vabariikliku Hispaania laialdane blokaad, võitlus Vahemere kommunikatsioonidel.

Sõja II perioodi olulisemad etapid:
6. jaanuar – mai 1938
Sõjategevuse raskuskeskme kandumine Idarindele, murrang sõjas. Interventide armee tugevnemine ja tehnikaga varustatuse kasv.
Mässulised hõivavad Terueli piirkonna. Pealetung Idarindel Ebro jõe mõlemal kaldal ja mässuliste jõudmine Vahemere rannikule. Inglise – Itaalia kokkuleppe sõlmimine 16. aprillil 1938. Vabariiklaste kontrollitav territoorium on mässuliste tegevuse tagajärjel jagatud kaheks isoleeritud piirkonnaks.
7. juuni – juuli 1938
Mässuliste kolmekuine (mai – juuli) edutu pealetung Valencia hõivamiseks. Rannikulinnade ja –asulate pommitamine mässuliste ja nende liitlaste poolt.
8. juuli – november 1938
Kolmekuuline võitlus Ebro jõel, misjärel jõustus Inglise – Itaalia kokkuleppe (16. aprillil 1938).
9. detsember 1938 – veebruar 1939
Mässuliste pealetung Kataloonia rindel, Barcelona langeb mässuliste kätte. Kogu Kataloonia hõivamine mässuliste poolt. Vabariiklased liiguvad üle Prantsusmaa piiri.
Vabariiklik valitsus naaseb Madridi otsusega jätkata võitlust (13. veebruar 1939).
10. Veebruar – aprill 1939
Prantsusmaa ja Franco kirjutavad alla kokkuleppe. Inglismaa ja Prantsusmaa tunnustavad Franco valitsust. Vabariiklaste leeris tekib nn. “kapitulantide mäss” Cartagenas, mis surutakse maha. Vabariiklaste laevastik lahkub Bisertasse.
Uued määramised vabariiklaste armees. Äraandlik pööre Madridis. “Rahvusliku kaitse valitsuse” moodustamine. Valencia, Murcia ja Almeria üleminek viimase poolele.
Vabariiklaste ülestõus “Rahvusliku kaitse valitsuse” vastu, 6 päeva rängad lahingud Madridis. Lahingud Mursiis, Guadalajares ja Almeerias. Franco kuulutab välja blokaadi Vabariikliku Hispaania rannikule.
Läbirääkimised vaenupoolte vahel ja rahulepingu sõlmimine.
Franco ja Portugal sõlmivad sõpruse ja mittekallaletungi pakti.
Prantsusmaa annab Francole üle vabariiklaste laevastiku.
Madridi ja Valencia tingimusteta üleandmine.
USA tunnistab Franco valitsust, mis kuulutas 2. aprillil 1939 sõja lõppenuks.
terv
o
mangust
Liige
Postitusi: 509
Liitunud: 15 Apr, 2006 13:49
Asukoht: Eesti

Postitus Postitas mangust »

Propagandafoto Hispaania kodusõjast: http://nagi.ee/photos/ego14/475175/in-set/10021/ Paar aastat tagasi püüdis üks "tark"mulle selgeks teha,miks oli Sinimägedes nii visa vastupanu.Sakslased olevad eestlased pannud käeraudadega,kuulipilduja külge.Kui küsisin informatsiooni allikat,siis vastus oli,keegi punaveteran oli talle 1972.a.rääkinud.Mitu kümmend aastat möödas,aga punane tolm ikka ajudes.
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
gans
Liige
Postitusi: 228
Liitunud: 22 Nov, 2005 20:09
Kontakt:

Postitus Postitas gans »

Arvestades, et "vabariiklaste" leeris tegid ilma kommunistid, kelle suurimaks liitlaseks olid anarhistid pole sellise praktika üle midagi imestada. Olid ju "vabariiklaste" põhilisted abilised-nõuandjad Stalini poolt saadetud.
Suvorov oma uues raamatus mainib ka dokumentide ärakorjamist välismaalastest vabatahtlikelt. Viimast väidet toetab kaudselt asjaolu, et (pärast sõja lõppu) Prantsuse interneerimislaagrites oli neil tõsised isikutuvastamisprobleemid.
Tundub, et hispaanlased ei ole siiani mõistnud kuidas neil Franco võiduga tegelikult vedas.
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Postitusi: 555
Liitunud: 20 Jaan, 2006 20:30
Asukoht: haava salu
Kontakt:

Vabariiklased peale Kodusõda

Postitus Postitas harri13 »

Teatavasti viidi enamus interbrigaade 1938-1939 vahetusel Katalooniasse, Hispaania-Prantsuse piirile, desarmeeriti, saadeti üle piiri, kus Prantsuse armee konvoi valve all liikusid nad põgenike laagritesse.

Kas mingid Vabariikliku armee osad ja osa Interbrigaade NSVL-i ka toimetati? Ikkagi olid Vene instruktorite all õppinud ja osa tehnikast oli Vene tehnika.

Miks ei pidanud Venemaal olema huvi tehnikat ja inimmassi endale saada, olukorras, kus valmistuti täie hooga Euroopa vallutamiseks? Teada on ju osa Lennuväe liitmisest Punalennuväega ja isegi üks "Nõukogude Kangelane", Benito Agirre-Hispaania Vabariigi Lennuväes teeninud bask-, on ju enda "kangelasteo" sooritanud Peipsi kohal.

Mis sai Venemaale viidud/põgenenud Hispaanlastest/Interbrigaadlastest edasi? Kas loodi mingi väeosa või võideldi hajutatuna?
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Postitusi: 555
Liitunud: 20 Jaan, 2006 20:30
Asukoht: haava salu
Kontakt:

Postitus Postitas harri13 »

gans kirjutas: Tundub, et hispaanlased ei ole siiani mõistnud kuidas neil Franco võiduga tegelikult vedas.
Vestlesin 2009 sügisel ühe noore eestlannaga, kes Hispaaniast oli ajutiselt Eestisse tagasi tulnud, et doktorikraadi saada ja ta ütles, et hetkel on Hispaania avalik arvamus rohkem Vabariigi poolt kui Franco...

Aga Komunistide laiutamine 1930-date lõpul Hispaania Vabariiklaste leeris osadele ei meeldinud - 1939 lõpus alustas Madridis üks osa Vabariigi sõjaväelasi mässu poolpunase valitsuse vastu ja tegid Francole vaherahu ettepaneku, aga Franco neid ei kuulanud ja enne Madridi langemist franksistidele pidasid seal lahingid 3 osapoolt: franksistid, parempoolsed vabariiklased ja vasakpoolsed vabariiklased. Sisevõitlus lühendas Vabariigi lõppu...
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Selle Hispaania jandi kohta on üks päris hea eestikeelne raamat, nõukaajal välja antud ja pealkirjaga "MA LANGESIN VANGI HISPAANIAS", lugesin alles hiljaaegu uuesti üle.

Raamatu autor on üks kummaline pooleestlasest ilmahulgus, kes seal sõja käigus oma identiteedi kaotas ja kogu ülejäänud elu elas ise väljamõeldud nime Williams ALEJANDRO all... Vennike teenis 30-te esimesel poolel Võõrleegionis, 30-te teisel poolel oli suur interbrigadist ja siis tuli tal umbes Stalini surmani Franco vanglas sitsida :cry: .

Ja siis on veel üks nõukaaegne eestlase raamat tollest kodusõjast, Richard EHRLICH-i "DOLORES ja MARIANNE". Too oli otse Eestist interbrigaadi läinud mingi noor kommar, sõja lõppedes põgenes üle Prantsuse piiri ja istus siis seal vangilaagris kinni kuni II maailmasõja lõpuni :cry: .

Selle raamatu olen kahjuks suutnud ära kaotada. Aga ehedalt lahedad lugemised on nad mõlemad, eriti esimene 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Postitusi: 555
Liitunud: 20 Jaan, 2006 20:30
Asukoht: haava salu
Kontakt:

Postitus Postitas harri13 »

Alejandro on lihtsalt endale varjunime võtnud(ma ei saanudki aru mille pärast), kui Küllo Arjakas tegi artikli eestlastest Hispaanias(17.07.2006 Postimees), siis ta rääkis, et ta nimi on Leopold-Rudolf Bette(sünd 1907 ja oli Franco juures vangis 1939-1954 ja suutis uskuma panna, et on lihtsalt madrus mingilt kaubalaevalt ja saabus Tallinna 1956). Enda mälestuses räägib ta, et osales 1924. mässus ja kuigi politsei ei teinud kindlaks, et ta osales, ta lahkus Marokosse Prantsuse Võõrleegioni.

________________________________

Endal ta mälestused olemas, hakkasin lugema oma 5 aastat tagasi, täpselt enne Hispaania Kodusõja peatükki jäi pooleli ja nüüd jätkan.

Seal tuleb pisut jälgida ka punapropaganda osakaalu(minu käes olev väljaanne on aastast 1989), mida mälestustes ja Kaido Jaansoni kommentaarides leidub, aga teose laad pole täielikult stiilis Kommunism valge- Antikommunism must
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Postitusi: 555
Liitunud: 20 Jaan, 2006 20:30
Asukoht: haava salu
Kontakt:

Postitus Postitas harri13 »

corvus kirjutas: PS! Seda te kindlasti ju teate, kes moodustasid Franco 'brigada politica y social'' nimelise brigaadi? Vaadake järgi... ;) Ehk saate aru, kust mõni Saksa mees oma viha IB'sse munsterdamiseks sai...
Aitäh hea ülevaate eest! aga selle nimelise brigaadi kohta ei tea ma midagi? kust seda vaadata saab?

Aga Punaarmee ohvitserid on jah huvitav teema selle juures, kuna nt. Mihhail Rodmitsev, kes oli Stalingradis tähtis komandör lahingu ajal olnud, oli linnalahingu kogemuse saanud juba Madridis 1936.

Aga siit tulebki sisse see huvitav teema: Kuidas värvati NSVL-is Hispaaniasse(teada on et 3000 meest oli Punarmee kontingent) interbrigaadidesse? Kas saadeti lihtsalt ja paberites kirjutati et liitus vabatahtlikult interbrigaadiga või läksid sealtki vabatahtlikud??? Kas mingid Interbrigaadide ja Hispaania armee osad evakueerisid Venemaale ja mis seal neist sai???
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

1965.aastal ilmunud: Hispaania tules. Mälestusi ja dokumente fašismivastasest võitlusest Hispaanias 1936.-1939. aastal. (Olaf Kuuli, V.Riis, O.Utt) annab meile teada, et Eestist pärit inimesi oli 200. Nagu öeldud ei usu mina, et nende kõigi puhul oli tegu "puhastverd" kommunistidega.


Ei mäleta praegu kes (Küllo HARJAKAS?) seadis hiljuti selle nõukaeesti punapropaganda numbri 200 eestlast interbrigaadides kõva kahtluse alla. Asja olevat uuritud ja üle poolesaja nime kohe mitte kuidagi tuvastada ei õnnestu... Et suure tõenäosusega ongi Eestist pärit ilmahulguste üldarv nois interbrigaadides vaid poolsada lumpenit - ebaproportsionaalselt suur ja müstiline number kakssada pole aga muud, kui nõuka kroonuajaloolaste kuulide/riiside/uttide ja Co tellimuslik soovmõtlemine :write:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Lemet
Liige
Postitusi: 19908
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Üks toonastes sündmustes osalenu, Richard Erlich aka Erka rääkis koduses ringis samast suurusjärgust kui Borja. Tegelikult võis see number väiksemgi olla, sest ühelt poolt sõideti talle sisse stiilis "Palju teid õnnetoojaid seal Hispaanias ikka oli, tuli inimest kümmet ära?", mille peale Erka siis mäletamist mööda vastuargumendiks ülaltoodud numbri välja käis. Kusjuures jutt oli mitte viiekümnest, vaid ikka "poolesajast". Mis teatavasti ikka palju suurem number on. Aga üldiselt oli metallhammastele ja pruunile nahkmantlile vaatamata vaatamata mäletamist mööda suht lahe onkel, oma Hispaania minevikule vaatamata kartis surnuid ja niipalju, kui mul vanemate hilisematest juttudst ette tuleb, vist väga padukommunist ei olnud. Kirjutas olnust ka raamatu, "Valencia ööd" või kuidagi sedamoodi nimi sel oli... :scratch:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Lemet
Liige
Postitusi: 19908
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Eesti vabatahtlikest Hispaanias on PM 2006 aastal kah jutu ilmutanud...

http://www.postimees.ee/170706/esileht/ ... _print.php
1938. aasta sügisel teenis 27 eestlast kontrollohvitseridena Hispaania sõjas ning 1938. ja 1939. aasta vahetusel juba 33 Eesti ohvitseri.
Kas need ohvitserid samuti 200 sisse on loetud?
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Postimehe lugu päris hariv lugeda. Aga ka sealt ju selgesti näha, et väljakäidud eesti interbrigadistide nummer 200 ilmselt nõuka ajal laest võetud ning reaalselt pole üle poolesaja nime ajaloolastel kunagi õnnestunud tõestada - kui sedagi :lol:

Extra für Corvus: Vabadusrist pole ka mingi eluaegne lõpliku tõe indulgents. Kui ikka mingi VR kavaler oma hilisemas elus kaotas orientatsiooni maailma asjades ja hakkas tegema lollusi a la Kominterni lõa otsas kuskil kodusõjas vasakkalkaritega ühinemine, siis minu poolt nullrespekt sellistele (Corvusel võivad muidugi omad eelistused olla).

Ja kas polnud mitte ka Johannes Vares-Barbarus VR kavaler :oops: :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ära siis pahanda, kui arvan, et pikad relvad sinu avataril märgivad arvamust omaenese füüsilisest puudujäägist, mida üritad semiootiliselt kompenseerida...


Naljakas on, et paar konkreetset tüüpi siin foorumis nii seksistlikus stiilis erutuvad ja reageerivad - no vägisi tuleb kohe see Sami Lotila meelde... :roll:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Prinz Eugen
Liige
Postitusi: 400
Liitunud: 26 Aug, 2005 19:51
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Prinz Eugen »

Muidugi võis eestlastest vabatahtlikke olla vabariiklaste poolel ka 200, kuid nagu kirjutab Valdur Ohmann oma artiklis "Hispaania fashismivastasest sõjast naasnud pandi NSV Liidus türmi" (ajakiri Tuna nr 4/2006, lk 95-107)

http://rahvusarhiiv.ra.ee/public/TUNA/A ... 4_sisu.pdf

on neid nimeliselt suudetud 67 aastaga tuvastada kõigest 56.
Ma tean, et wikipediale viitamine ärritab paljusid, kuid asjahuvilistele üks kena ülevaatlik artikkel vabariiklike sisside võitlusest Franco Hispaania vastu peale kodusõja lõppu nimega "Spanish maquis"

http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_maquis

Arvestagem siis sellega, et see info ei ole kindel ja vajab kontrollimist teistest usaldusväärsetest allikatest!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 0 külalist