Identifitseerime õllepudelit...

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
gruppen
Liige
Postitusi: 388
Liitunud: 01 Dets, 2005 3:49
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Identifitseerime õllepudelit...

Postitus Postitas gruppen »

Siin on kindlasti palju õllesõpru. Alljärgnevalt kaks pilti ühest pudelist. Väidetavalt olla tegu "Valtu nippel" hüüdnime kandva "Kuldne oder" õllepudeliga. Kas see on nii? Põhja all olevast markeeringust loeks välja, et tegu IV 89 aasta toodanguga. Kas sellist taarat kasutati mitmeid kordi, või kokkukorjatud taara läks siiski kõigepealt klaasivabrikusse ja sealt ümbersulatatuna tagasi õlle valmistajale? Kaua tolleaegne õlu üldse pudelis säilis? 7 päeva? On nagu ähmaselt meelde jäänud mingi sildi pealt :scratch:

Samalaadse kirjutise üritan toimetada ka Valtu vabrikusse - iseasi kas ja kuipalju, keegi sealt selle kohta mäletab.

Pilt
Pilt
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3837
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Eh, noorsugu, ei tea te vanu aegu... Nõukaaegse õllepudeli järgi (kui silti pole) ei saa määrata, millal ja mis vabriku õlu seal viimati sees oli. Praegu me küll kiidame, et taaskasutame, aga tegelt peksame täiesti korralikud pudelid puruks ja teeme neist siis taastumatu energia abil uued pudelid, ise uhked ka. Nõukaajal ringles pudel õllevabrikute (kõik kasutasid samu pudeleid) vahel seni, kuni kael terve. Keegi vist katsus pudelite kaelad üle... Või on see miski iidsem pudel? Siis ka korralikke pudeleid puruks ei taotud, ma arvan.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2197
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Sellise kujuga pudelites, nagu nõukaajal oli, müüdi hiljuti alles mingit white spirit vms kodu/remondikeemiat. Keemiapudelit eristas õlle omast spetsiifiline krae sel tasapinnal, kuhumaani vedelikku kallati. 0,33-sed olid õllepudelitele sarnase kujuga, ent pisemad ja klaarist klaasist, neis müüdi limonaadi. Viimati nägin sellistes müüdavat 90-date keskel viina - neid pudeleid hüüti lutikateks ehk lutipudeleiks. Millal need tänapäevased kumera astmega kaelaga pudelid (nagu pildil) ilmusid, ei mäleta, minu arust koos Originaaliga millalgi 90-date algul? Nõukaajal midagi sihukest minu arust ei liikund, siis läks kogu õlu ühesugustesse 0,5 ltr pudelitesse. Tallinna tehases oli vaid limonaadiga eripära: kui mujal villiti limonaadi nendesse väikestesse pudelitesse, siis Tallinnas villiti pikkadesse koonilistesse nn Pepsi pudelitesse? Või oli see vaid hiljem nii, et vanasti olid Tallinnaski moes need väiksed pudelid?
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
gruppen
Liige
Postitusi: 388
Liitunud: 01 Dets, 2005 3:49
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

Primaarne ei ole õlle mark, ega valmistaja tegelikult. Kuigi, kuna samas rajoonis oli ka Valtu tehas ja selle toodangut kohalikus poes müüdi - siis võiks ju sinnapoole mõelda, aga ärme siis parem mõtle (sest see ei oma ka absoluutset tähtsust) :wink:
Lõppkokkuvõttes on oluline ainult selle pudeli kaubandusvõrgus eksisteerimise aeg. Mis ajani selle sisse villiti ja mis ajast neid tagasi ei võetud? Maal on samalaadseid 0,33-seid hunnikute viisi, sest vastu neid ei võetud ja mingi moment kõrvaldati ka käibelt (s.t. sellises pakendis enam õlut ei müüdud - kusagil 1990ndate alguses?!?). Aga millal?
Viimati muutis gruppen, 23 Aug, 2010 15:58, muudetud 1 kord kokku.
Lemet
Liige
Postitusi: 19944
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kui ma nüüd õieti mäletan, siis villiti sellistesse 0,3 pudelitesse 80-ndate teises pooles Valtus tõepoolest, aga mitte õlut, vaid jõhvikaveintsu. Ja ka muid veine..."Kuldne Oder" oli ikka Saku teema.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
heino
Uudistaja
Postitusi: 21
Liitunud: 15 Okt, 2009 14:32
Kontakt:

Postitus Postitas heino »

Kuldset otra, tuntud ka kui "väle põder", tehti kindlasti Tartu Õlletehases. Võib-olla Sakus ka, selle toodng tavaliselt Lõuna-Eestisse ei sattunud ja tema toonase sortimendiga pole kursis.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Postitusi: 2160
Liitunud: 02 Mär, 2004 13:18
Asukoht: Kilulinn/Kardulavabariik
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Oi, neid Valtu peete siuksest niplist omal ajal kugistatud küll. Meenub esimese hooga "777", mul kuskil isegi selle sildiga pudel alles.
Гив Ми Мани
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Kas mitte polnud vene ajal mingi Saku õlletehase toode 0,33l pudelis? Vähemalt ma nagu mäletaks, et Kibu õlu, mis iseenesest oli jube jook, oli villitud millegisse sarnasesse. Samamoodi nagu ka üks parem mark, mille nimi meelde ei tule(sildil oli vist rahvariietes naisterahvas, viljavihud käes, Kuldne oder ehk?).
koff
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 20 Veebr, 2010 17:08
Kontakt:

Postitus Postitas koff »

PiltPilt
antud pudeli kohta ei oska midagi öelda...
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3837
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Asi vist sedamoodi siis, et Valtu villis Sakust toodud õlut oma väikestesse pudelitesse (kuhu muidu veini villiti). Et endal selle kandiga tegemist pole olnud, siis nõukaaegne õlu väikeses pudelis täielik üllatus.
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Valtu nn. "nippel" oli kuum kaup 91-l, eelkõige odava hinna ja kättesaadavuse tõttu, 92-st seda enam eriti ei mäleta (siis oli igalpool lahtine õlle ja selle müügiputkad, vähemalt Tartumaal), veine müüdi nendes 85-88, kindlasti varem ka, kuid olid vähelevinud.
sitt päev, kellele kurdad
gruppen
Liige
Postitusi: 388
Liitunud: 01 Dets, 2005 3:49
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

Aitäh, Jackpuuk ja teised vastanud! Konkreetse pudeli eksisteerimiseks kaubandusvõrgus võiks siis pidada aprill 1989 kuni ~1991. Või oskab-tahab keegi veel midagi "nipli" kasutusaja kohta pajatada? Vastu ma kindlasti ei oleks. :write:
Dan
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 03 Aug, 2005 16:08
Asukoht: Eestimaa
Kontakt:

Postitus Postitas Dan »

Mis teema selle vanuse määramisega on ? Pildilt tundub nagu oleksid leidnud kellegi punkri ja püüad kindlaks teha millal seal on käidud "tinti panemas ?" Või on tegu endise metsavendade elukohaga ?
Kasutaja avatar
gvardimatros
Liige
Postitusi: 397
Liitunud: 30 Mai, 2009 10:16
Asukoht: TLN, Võru, Värska
Kontakt:

Postitus Postitas gvardimatros »

see oli ka parim pakend mida sai diskosaali sisse toimetada
tore, et on häid napsisõpru kes süviti lähenevad mineviku hobidesse
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Eriku jutt õige, 30 tk. oli kastis, peedikaid mäletan veel kutseka ajast, keegi poistest käis neid sealt hulgi toomas. Õlle selles taaras ilmus Tartumaale äkki 91-el ja oli pmst. ainuke vabalt kaubanduses kättesaadav õlle toona. Kuhu olid kadunud Tartu ja Saku õlled, see tekitab nüüd järele mõeldes endalgi küsimusi? Sama äkki kui see ilmus, sama äkki see ka kadus. Õllekaid kerkis nagu seeni peale vihma, eks see põntsu panigi. Kaubandusse ilmus "Livoonia", esimene 6 vol.-i õlle vabamüügis, Tartu õlu "Tartu" oli kah üksikjuhtumitel kaubanduses saadaval (see oli vist esimene 6 vol. õlle nõukaajal), "Tartut" toodeti pikka aega, kuid peale "püssirohu keldri" ei saanud seda eriti kusagilt (küll oli see aegajalt NL pealinnas Moskvas vabamüügil). Siis tegi Tartu õlletehas oma müügikioski nõlva sisse, seal oli enamik aega head-paremat saadaval, nii need niplid välja suretatigi. :wink:
sitt päev, kellele kurdad
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 76 külalist