Kaadrimuudatused

Vasta
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

man21 kirjutas:
Põdder oli ju vabadussõja alguseks kõvemate kuppudega, jah... Aga kuidas te kujutaksite Laidoneri 3. diviisi juhina ja Põdderit peastaabi juhina!?
Midagi on nagu vahelt puudu... E.Põdder pandi riigi esimese reaalse jõu sõjaliseks juhiks - kas selles oli midagi halba või ebaväärikat? Noorem ja madalama auastmega Laidoner hakkas reaalset sõjaaegset riigikaitset üles ehitama (loomulikult koos meeskonnaga...) Mina ei näe esialgu küll mingit vastuolu. Kui sõjaaegne riigikaitse oli formeerunud ja riigi esimese reaalse jõuna tegutsenud EKL-i tähtsus sellevõrra vähenenud - anti EKL juhtimine politseinikule ja Põdder sai väärika positsiooni 3. diviisis ja rindelõigu...
Ikka ei näe vastuolu :dont_know:
Minu arust olid mehed õigetel kohtadel.
Sellega olen täiesti päri :write:

terv
o
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Kapten Trumm kirjutas:
Minu jaoks isklikult on KVJ see, kelle esmane ülesanne on edukas sõjapidamine, mitte riigikaitsekomisjoni parketil kraapsu tegemine või muu rahuaegne admintegevus. KV eesmärk pole ju rahuagne administreerimine, vaid edukas sõjapidamine.
On see nüüd hea või halb, aga suure osa tänase KVJ (institutsiooni, mitte konkreetse inimese) tööst seisnebki just rahuaegses administreerimises, kaitseväe esindamisest välisvisiitidel, riigikaitsekomisjonis ja NATO Sõjalises Komitees, iganädalastes koosolekutes Kaitseministeeriumis jne.

Ei ole KVJ see multitalent, kes oma käega tõmbab siniseid ja punaseid nooli kaitsetegevuse operatiivkavasse, koostab oma isikliku läpakas väeosade väljaõppegraafikuid ja -eeskirju või nikerdab valmis jalaväepataljoni koosseisutabeleid. Kui mõni KVJ peaks hakkama isiklikult tegelema selliste asjadega, siis:
a) võib terve peastaabi ja väeliikide staabid laiali saata, sest sündinud on absoluutne geenius;
b) või tuleb selline KVJ maha võtta, sest juht, kes üritab ise tegeleda kõigega, ei suuda enam tegeleda mitte millegagi, eelkõige aga oma põhiülesandega – juhtimise ja delegeerimisega.

Üks õige KVJ ei pea olema korüfee absoluutselt kõikides taktikalistes, tehnilistes ja rivilistes küsimustes; ja ta ei saagi seda olla, arvestades seda, üks inimene ei saa lihtsalt olla täielikult kodus kõikide väe- ja relvaliikide detailides. Selle asemel on õige juhi tunnus see, et ta suudab omale komplekteerida endale kompetentse meeskonna; ning seejärel kuulab ja laseb ellu viia selle sama meeskonna ettepanekuid ja soovitusi.

Mis puudutab sisulist sõjaliste operatsioonide juhtimist ja läbiviimist, siis praeguse seadusandluse kohaselt nimetab president sõja korral ametisse Kaitseväe Ülemjuhataja, kusjuures mitte kuskil ei ole kirjas, et ülemjuhataja peab olema sama persoon, kes on rahuajal parajasti kaitseväe juhataja. Aga ka sõja ajal ei valmista ülemjuhataja ette ega juhi isiklikult kõiki operatsioone, vaid selleks moodustatakse nn operatiivstaap. Tõsi, lõplikud otsused langetab loomulikult ülemjuhataja ja vastutab nende eest täielikult.
Kasutaja avatar
man21
Liige
Postitusi: 822
Liitunud: 01 Juun, 2005 13:34
Kontakt:

Postitus Postitas man21 »

See meie õnn vabadussõjas oligi, et õiged mehed loksusid õigetele kohtadele - soomusrongide juhtkond, Kuperjanov... ja loomulikult Pitka...
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

man21 kirjutas:See meie õnn vabadussõjas oligi, et õiged mehed loksusid õigetele kohtadele - soomusrongide juhtkond, Kuperjanov... ja loomulikult Pitka...
Ära nüüd neid kahtlemata tublisid sõjamehi aga oma taustalt ikkagi vaid asjaarmastajaid ainsateks isamaapäästjateks ka kuulutama hakka :wink:

Sest lõppude lõpuks olid ikkagi kindralstaabi profid (Laidoner, Soots, Reek, Rink, Mutt jmt) need, kes kõik muud tublid asjaarmastajad võiduka sõja formaadi õigetesse lahtritesse paigutasid 8) 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

A4 kirjutas:On see nüüd hea või halb, aga suure osa tänase KVJ (institutsiooni, mitte konkreetse inimese) tööst seisnebki just rahuaegses administreerimises, kaitseväe esindamisest välisvisiitidel, riigikaitsekomisjonis ja NATO Sõjalises Komitees, iganädalastes koosolekutes Kaitseministeeriumis jne.
See ongi kahjuks EKV riigikaitse ülalkorrusel leviv misconception, et KV oleks justkui mingi rahuaegne nähtus. See ei paista välja üksnes selles teemas, vaid ka puudulikes sõja ettevalmistustes. Mulle tundub, et see mõttelaad on laialt levinud - sõda ei tule ja armee on vaid üks järjekordne pisut põnevam riigiteenistuse vorm, kus vahepeal saab hää palgaga safaril käia, et siis saada palka/tärne juurde. Minuarust peab KV juhtima nii, et homme algab sõda. Kogu armee peab olema üles ehitatud nii, et pöörmeseadja tõmbab kangi ja kogu rong läheb mingi viivitusega SA rööbastele ilma vedurijuhti vahetamata või kütust lisamata.
Ei ole KVJ see multitalent, kes oma käega tõmbab siniseid ja punaseid nooli kaitsetegevuse operatiivkavasse, koostab oma isikliku läpakas väeosade väljaõppegraafikuid ja -eeskirju või nikerdab valmis jalaväepataljoni koosseisutabeleid. Kui mõni KVJ peaks hakkama isiklikult tegelema selliste asjadega, siis:
See on tegelikult mulle sõnade suhu panemine. Ma pole kuskil öelnud, et KVJ peab ise kõike tegema, aga first and foremost peab KVJ olema väejuhtimise proff. See, et ta peab täitma esindusfunktsiooni kaminas ja sobima selleks, on kamina seltskonna väljamõeldis.
Üks õige KVJ ei pea olema korüfee absoluutselt kõikides taktikalistes, tehnilistes ja rivilistes küsimustes; ja ta ei saagi seda olla, arvestades seda
Ma polegi väitnud, et ta peab olema korüfee kõigil aladel, aga vaieldamatult peab ta olema korüfee lahingujuhtimise ja sõjapidamise korraldamise alal. Kaminas käimine ja komisjonides istumine võib tõesti olla peastaabi ülema business.
üks inimene ei saa lihtsalt olla täielikult kodus kõikide väe- ja relvaliikide detailides. Selle asemel on õige juhi tunnus see, et ta suudab omale komplekteerida endale kompetentse meeskonna; ning seejärel kuulab ja laseb ellu viia selle sama meeskonna ettepanekuid ja soovitusi.
Eesti puhul ei saagi jutt olla kõikides väeliikides, sest peale maaväe meil muud käegakatsutavat ju pole. Ma arvan, et isik, kes on käinud läbi kõik astmed kuni brigaadiülemani on lahingujuhtimises kindlasti pädevam kui isik, kes juhtis viimati kompanii suurust "pataljoni" 15 aastat tagasi.
Mis puudutab sisulist sõjaliste operatsioonide juhtimist ja läbiviimist, siis praeguse seadusandluse kohaselt nimetab president sõja korral ametisse Kaitseväe Ülemjuhataja, kusjuures mitte kuskil ei ole kirjas, et ülemjuhataja peab olema sama persoon, kes on rahuajal parajasti kaitseväe juhataja.
See väide põhineb järjekordselt ülal märgitud väärarusaamal, et rahu on pikk ja meil on aega küll. Ei pruugi seda aega olla, väga palju uue aja sõdu on saanud alguse nii, et äratus tuli pommiplahvatuste saatel.
Aga ka sõja ajal ei valmista ülemjuhataja ette ega juhi isiklikult kõiki operatsioone, vaid selleks moodustatakse nn operatiivstaap. Tõsi, lõplikud otsused langetab loomulikult ülemjuhataja ja vastutab nende eest täielikult
Tule taevas appi :shock: Mida teevad siis maaväe staap, KJ peastaap jne? Meil on kokku Eestis ca 30 staapi ju! Või on need rahuaegsed "adminüksused".

Ma arvan, et kui Laidoner ja Mannerheim oleks tegelenud eelneva karjääri paberimäärimisega, siis oleks aastal 1920 loodud Soome NSV ja Eesti NSV. Asi sai käima ikka nii, et meestel oli reaalne ettekujutus, mida on vaja, et sõda võita.

Kui tähele panete, siis eespool ära nimetatud kahe kodaniku CV-s on aga esimese koolina NSVL sõjakool..... :roll:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

On absoluutselt mõistetav, et suur väejuht ei saa ega pea olema kodus kõigis detalides. Maaväe ülem näiteks ei pea teadma, kuidas käib mingi x relvasüsteemi x sihiku rihtimine jne. siiski ma väidan, et mingi relvaliigi asjades võiks ta olla täitsa kodus alates rühma tasemest. On see siis jalaväerühm, siderühm, luurerühm, pioneerirühm vms. Kõrgemates koolides õpetatakse piisavalt üldiselt tundma kõiki teisi relva- ja väeliike. Teatud militaarne baasosa jääb aga sarnaseks kõigile ehk kui sa ikka tead hästi jalaväerühma üldist teenistus- ja õppekorraldust, siis on ettekujutus ka pioneerirühma omast. Nüansid nüanssideks - selleks ongi juhil abiks spetsialistid.

Olles ise allüksuses teeninud aastaid ja näinud, kuidas vormikandjate karjäär kujuneb, julgeks väita, et iga ohvitser võiks hilisema pädevuse huvides teenida kompaniis mitte vähem, kui 4 a. ja pataljoni tasemel (staap, juhtkond) kuluks omakorda samapikalt. Kui liita siia ajateenistus, SK põhikursus (3 a) ja keskastmekursus (2 a), saame, et enne nii 12...14 staažiaastat (eluaastaid u 30...35) pole ühel heal tulevasel vanemohvitseril (käib ka vanemallohvitseri kohta!) pataljonist kaugemale asja. Kuidas karjäär brigaadi (KRK) ja kusagil Tallinna staapides edasi kulgema peaks, on liiga hea küsimus ja ei hakkaks hetkel spekuleerima...

Kui aga uurite härraste CV-sid, saate soovi korral alati arvutada, kas pataljoni tasemeni ametikohtadel (sh NA) on oldud enne kõrgemasse staapi liikumist kokku 3, 5, 10, 12 või isegi 15 a. Sügavalt isikliku arvamuse ja teenistuskogemuse põhjal väidaks, et hiljem juba kõrgema väejuhina on nii kompetents (kusjuures nii adminnimisel kui välitegevuses), kui autoriteet alluvate silmis üldiselt märkimisväärselt vastavas korrelatsioonis.

Loomulikult tuleb aru saada, et 1990ndate esimesel poolel valitses veel paras segadus ja auastetki anti juurde pea iga aasta, kuid soovitaksin siiski härrastel/prouastel ajakirjanikel ning muidu huvitatud isikutel süveneda arvustustes ajapikku professionaalsuse huvides järjest enam ka karjääri esimesse, mitte viimasesse (tüüpiliselt "säravasse") poolde. :)
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Kapten Trumm kirjutas: See ongi kahjuks EKV riigikaitse ülalkorrusel leviv misconception, et KV oleks justkui mingi rahuaegne nähtus. See ei paista välja üksnes selles teemas, vaid ka puudulikes sõja ettevalmistustes. Mulle tundub, et see mõttelaad on laialt levinud - sõda ei tule ja armee on vaid üks järjekordne pisut põnevam riigiteenistuse vorm, kus vahepeal saab hää palgaga safaril käia, et siis saada palka/tärne juurde. Minuarust peab KV juhtima nii, et homme algab sõda. Kogu armee peab olema üles ehitatud nii, et pöörmeseadja tõmbab kangi ja kogu rong läheb mingi viivitusega SA rööbastele ilma vedurijuhti vahetamata või kütust lisamata.
Iseenesest on muidugi nukker kui kuskilt kaitseliidust pilt nii masendav paistab. Ma saan aru, et on popp ülemaid lollideks pidada sest lihtsalt ei mõisteta seda miks sellistele otsustele jõutakse, aga võiks natuke ikka mõelda ka.

Ahjaa, muideks, kas mitte just siin foorumis (ma ei tea kas just sinu poolt) ei ole olnud suurt hala sellel teemal et EKV on üks suur staabiarmee, küll on maaväe staabid, küll KRK staabid jne.

Ja samas arvatakse, et EKV peaks sujuvalt sõjaaja struktuurile üle jooksma nagu lepase reega. Vaadake asju natuke laiemas kontekstis ja saate vastused ka oma küsimustele.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Ma saan aru, et on popp ülemaid lollideks pidada sest lihtsalt ei mõisteta seda miks sellistele otsustele jõutakse, aga võiks natuke ikka mõelda ka.
Aga miks ei võiks siis need targad ülemused lollidele alluvatele asja üksipulgi lahti seletada võtta? Niimoodi puust ette ja punaseks. Võtta faktid ja numbrid ja tuua oma arutlus avalikuks. Ei usu, et kõik siin foorumil nii juhmid on, et ei suuda põhjendatud argumentatsiooni vastu võtta. Kui see argumentatsioon tõepoolest põhjendatud on.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Terras peab läbi viima kamina ja KJPS ühendamise. Nagu Kõuts pidi läbi viima NATO-ga liitumise KV-s. See ongi kogu seletus. Kõutsi ajal muidugi jooksis kodune elu ligadi-logadi, sest kõik lõimusid suure hoolega. Loodetavasti ei kaasne tulevase ühendusprotsessiga seda, et esimest viiulit asuvad mängima ühendasutuse fukujamalikud julgeolekuarhitektid ja iseseisva kaitsevõime sisuline ülesehitus jätkub samasuguse tempoga.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Lemet kirjutas:
Ma saan aru, et on popp ülemaid lollideks pidada sest lihtsalt ei mõisteta seda miks sellistele otsustele jõutakse, aga võiks natuke ikka mõelda ka.
Aga miks ei võiks siis need targad ülemused lollidele alluvatele asja üksipulgi lahti seletada võtta? Niimoodi puust ette ja punaseks. Võtta faktid ja numbrid ja tuua oma arutlus avalikuks. Ei usu, et kõik siin foorumil nii juhmid on, et ei suuda põhjendatud argumentatsiooni vastu võtta. Kui see argumentatsioon tõepoolest põhjendatud on.
Võiks, muidugi võiks, aga umbes 50% juhtudest pole aega, 30% pole soovi ja 20% juhtudest on tõesti, kas loll otsus või siis lihtsalt lahendamatud erimeelsused..
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

BS, KV ja kaminal mõlemal terve suur pressiesindaja palgal...niipalju aega võiks aastate jooksul ikka leida, et rahvale vajalik lahti seletada...teine võimalus on muidugi leppida sellega, et alluvad ülemusi tumedateks peavad. Ja sellisel juhul juba põhjusega. Kui viimased ei suuda leida aega ja tahtmist sihte seletada ja põhjendada.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Lemet kirjutas:BS, KV ja kaminal mõlemal terve suur pressiesindaja palgal...niipalju aega võiks aastate jooksul ikka leida, et rahvale vajalik lahti seletada...teine võimalus on muidugi leppida sellega, et alluvad ülemusi tumedateks peavad. Ja sellisel juhul juba põhjusega. Kui viimased ei suuda leida aega ja tahtmist sihte seletada ja põhjendada.
Üldiselt see info miks ja kuidas midagi otsustati vastavates struktuurides ka liigub. Osad alluvad suudavad selle ise ka ära mõtestada kuidas ja miks midagi tehti. Kas aga peaks KV ja KaMin aega ja vaeva kulutama selleks et mingitel tugitoolikindralitel süda soojaks ja tuju heaks teha on iseasi.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Et kui on valida kaitsevõime rahva seas tõsiseltvõetavuse ja mittevõetavuse vahel, siis on siinkohal lugupeetava arvates mõttekoht või? Valija närigu muru, ta on liiga loll, et millestki teadlikuks saada??? :evil:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Lemet kirjutas:Et kui on valida kaitsevõime rahva seas tõsiseltvõetavuse ja mittevõetavuse vahel, siis on siinkohal lugupeetava arvates mõttekoht või? Valija närigu muru, ta on liiga loll, et millestki teadlikuks saada??? :evil:
Valija peaks arvestama faktiga et otsustusprotsessi reklaamimine pole alati mõistlik.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

corvus kirjutas: Minu soovtus: ara parem kasuta termineid, millede sisu jääb sulle tegelikult arusaamatuks ning millede kohatu kasutamine näitab teatavat puudjääki enesetäiendamises...
Termin laenatud Hvostovilt ja kasutuses täpselt samas tähenduses. Ei mingeid puudujääke.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 17 külalist