Tsiteeri:
No siis on hea, et nad pole veel Aaviksoo ega Laaneotsa numbrit kätte saanud.
100% kindel ei ole, aga minuteada on ka ministrile või KVJ helistada üritatud.
Kupi uus kasarmu on võrreldes Tapa omadega hea, kuigi, kui norida, siis ma teeks ta ka pisut pikema ja siis mahuks terve kompanii ühele korrusele kenaste ära. Kuigi tean, et seal mahub ka näiteks kogu maja rahvas 1. korrusele rivvi.

Avar koridor on väga hea ka hoolduseks ja relvatundide läbiviimiseks.
Tapa kasarmutel on paar plussi ka ehk näiteks mitmete õppeklasside olemasolu kasarmus koridori lõppudes. Kui need ka Kupi projekti kasarmu otstesse liita, siis palju paremat enam tahta ei oskakski.
Praegu on kupi uues korruse mahtuavus miski 80 hinge. Kui lisada maja mõlemasse otsa veel üks tubade paar, saaks majutatud näiteks 120 ja 2 tuba jääks veel rühmaklassidena kasutatavaks.
Parim ja universaalseim kasarmu, mida olen näinud, oli Soomes, kus aegu tagasi õppisin:
- Peasissekäik maja ees keskel ja trepist üles minnes jäid siis vasakule, paremale eraldi pikad sirged koridorid.
- 3-korruseline: 1. allüksuste laod, 2. eluruumid, 3. ühel pool eluruumid, teisel pool klassid.
- Ühe tiiva koridori peal oli u 8-12 (täpselt ei mäleta enam

) tuba, kuhu igaühte mahtus u 10-14 inimest. Minu korrusel elas igatahes oma 100 meest 4 rühmana.
- Koridor ise oli sedavõrd lai, et kogu allüksus mahtus 3- või 4-kaupa joonele lühendatud vahedele.
- Koridoride lõpus majaotstes olid pesuruumid.
- Maja keskel treppide-sissepääsude lähedal olid kaadri tööruumid ja sisetoimkondade teenistuskohad, samuti telekanurk.
Head pilti netist ei leidnud, kuid see tundub olema sama projektiga maja vasak tiib tagantvaates - peauks siis teisel pool.
Tapa kasarmu kohta olen kuulnud siselegendi (tõepõhja ei oska kinnitada), et selle teinud keegi naisarhitekt, kel polnud piisavat teavet sellise maja projekteerimiseks. Leidnud miski Soome ühika joonised, mida pisut kohendanud...
Toonitan, et tõele vastavuses pole kindel, aga äkki keegi teab paremini.