Brittide raamatuskandaal

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
alban
Liige
Postitusi: 1208
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:01
Kontakt:

Postitus Postitas alban »

Panen igaks juhuks, et emotsioone vaos hoida, kirja eeldused ja välistused, et mu järgnevat postitust lugeda. Ma ei ole missioonil osalenud, ei ole kaadrikaitseväelane ega tööta Kaitseministeeriumis, olen eraettevõtja. Toetan meie kaitseväelaste osalemist missioonil.

Juhul kui, kordan juhul kui, osagi sellest ajakirjaniku jutust peaks vastama tõele ja meie üksuse juhtkond on üles näidanud hulljulgust, et mitte öelda ogarust, siis ei ole üldsegi halb, et selline info avalikuks sai. Reaalsus on ju see, et laiem avalikkus peale kitsa ringi kaitseväelaste ei tea mis Afganistanis meie kontingendis toimub. Avalikkusele näidatakse ainult klantspilte igapäevasest kommijagamisest lastele (samas reaalsus on ilmselt nii ropp ja rõve, et seda ei peagi näitama). Sellest, kas juhtimine on ülemate poolt hästi korraldatud, ei tea avalikkus mitte midagi. Ma ei kiida heaks surnute ja haavatute nimede avalikustamist ja nende vigastuste täpset kirjeldamist aga selline olukorra ülevaade on osa tsiviilkontrollist (tean, et siin foorumis on see suuresti sõimusõna), mis peab olemas olema. Nüüd kui avalikkuses on tekkinud kahtlus, et kaotused võivad tuleneda osaliselt ka meie oma ohvitseride tegevusest, muutub äkki nende selektsioon ja väljaõpe paremaks, et igasugu rämbud juhiks ei saaks.

Kordan veelkord, et ma usun meie ohvitseride ja sõdurite professionaalsusesse ja võimekusse ning loodan, et see raamat on liialdus ja väljamõeldis.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 11 Mär, 2009 10:32
Kontakt:

Postitus Postitas setu »

kulla alban, mõtle reaalselt, ära hädalda:

Meil ei ole kombeks, teha esimene patrull kõhklemata, kui luureandmed ei ole sobivad. Ükskõik, mis keegi teine sulle räägib (või tagantjärele õigustab). Sa vaatad olemasolevaid fakte. See kirjeldatav lõik võib juhtuda A-stanis, Iraagis, kusiganes igal võimalikul päeval. Seal ei ole vahet, kas eestlane, britt või ameeriklane. Erinevalt pohhuistist ajakirjanikust on mõistlik minimeerida reaalseid turvariske, mitte neid võimendada läbi läbu "et issand halasta, mis toimub. Tõde ilmsiks saagu!" Ühine vaimulike ringkondadega või palveta pigem.
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
B2 Spirit
Liige
Postitusi: 298
Liitunud: 04 Mai, 2009 14:31
Asukoht: Paldiski/Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas B2 Spirit »

To Setu:
B2 Spirit kirjutas:Teeme nii, et "asjatundjad" hoiavad siinkohal moka maas. Väga nõme jutt hakkab juba tulema.
First Cavalry Sniper Regiment of Theatre Critics
Lupus
Liige
Postitusi: 872
Liitunud: 02 Juun, 2005 12:44

Postitus Postitas Lupus »

MInu arust räägitakse seal meie poistest igati hästi . peale seda esimest patrulli. Aga ... rsk nad on mingi kahtluse ussi ikka minus äratanud , kuna mu sõber langes seal 2009 juunis siis...
Juhan K

Postitus Postitas Juhan K »

Qtec kirjutas:Üksuse ülem oli nii või teisiti teada ning haavatu saanu samuti.
Kas haavata saanud kaitseväelase nimi avaldati Eesti meedias?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tegelikult see skandaal näitab järjekordselt kriisikommunikatsiooni alaste teadmiste nulltaset Eesti avalikus sektors - eriti just Kamina vastutusalas, mis peaks igati üks peamine "kriisi" vastutusala olema. Soovitaks soojalt läbi lugeda Aivar Hundimägi raamatu (Äripäev) "Et valvekoer ei hammustaks".

Kogu see Aaviksoo/kamina/peastaabi PR asjameeste tegevus on täiesti amatöörlik ja veel nõmedam oli vast loota, et see päevavalgele ei tule. Wake up, meil on infoajastu ja info on relv infosõja lahinguväljal. Kui sa infoga tegutseda ei oska, oled kaotanud.

Nüüd taganjärgi jätab selline "elevandi tango portselanipoes" lihtsalt mulje, et üritati kinni mätsida mindagi valgustkartvat ning raamat sai tohutu tasuta reklaami. Ma üritan ka kuskilt hankida, küll see varsti netis kuskil välja ilmub - ja kindlasti loen, mida seal siis varjata taheti (muidu poleks lugenud).

Juhtus see, et paratamatu skandaal puhuti kaugelt suuremaks. Meenutame nt selle SAS veterani raamatut tema matkast Jordaaniasse, mida ka üritati peedistada ja just tänu peedistusele saavutas see tohutu tuntuse ning jõudis rekonstrueeringuna ka telesaatesse. Tänu Briti MoD elevantlikule tegevusele teab täna vast igal militaar-neti kasutaja, mis seal juhtus. Ministeeriumis võiks ikka niipalju hallollust olla teadmaks, et sellised poliitbüroode raamatupõletamised on igal pool avaliku skandaalini viinud ja naiivne olnuks arvata, et seekord teistmoodi läheb.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Aspelund
Liige
Postitusi: 1141
Liitunud: 04 Mai, 2005 10:45
Kontakt:

Postitus Postitas Aspelund »

Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tellitud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
KategorieC
Liige
Postitusi: 728
Liitunud: 01 Aug, 2006 17:19
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas KategorieC »

Tundub põnev raamat olevat. Kirjeldus on küll hästi kirjutatud.
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

Vaataks seda asja sellises järjekorras:
1) Tegemist eelkõige Briti sisepoliitilise (MoD, valitsus tervikuna) intriigi ja skandaaliga;
2) Peamine juriidiline ja moraalne näpukas - isikuandmetega uljas ümber käimine;
3) Sellise raamatu kirjutamine on suur äri ja MoD-lt saadi parim tasuta PR-kampaania mis üldse võimalik;
4) Nii raamatus endas (ajalehetsitaatide põhjal) kui ka käivas väitluses üritatkse Eesti riiki näidata jobumana kui me oleme (omastele mitteteatamine, mõju parlamendivalimistele). Aga mis Sa ikka ühelt järjekordselt suur-rahvalt tahad;
5) Ainuke välispoliitiline ja väga tõsine argument, mida uskuda võib on kartus, et pärast raamatu avaldamist eestlased avalikkuse survel tõmbavad ennast välja. See on brittidele ja USA-le poliitiliselt järjekordne kõva laks;
6) Kuni raamatu avaldamiseni - pole ikka väga meie valida kus ja kelle alluvuses me oleme. Lihtsalt tuleb teha hästi seda mida me teeme;
7) Skandaalid selleks aga lootus jääb, et raamat juhib tähelepanu pikale nimekirjale teemadele, alates taktikast, lõpetades sellele miks ja kuidas ühisoperatsioone üldse püsti hoitakse.
Kasutaja avatar
swatest
Liige
Postitusi: 240
Liitunud: 26 Dets, 2009 23:21
Kontakt:

Postitus Postitas swatest »

5) Ainuke välispoliitiline ja väga tõsine argument, mida uskuda võib on kartus, et pärast raamatu avaldamist eestlased avalikkuse survel tõmbavad ennast välja. See on brittidele ja USA-le poliitiliselt järjekordne kõva laks;
Kas kardetakse siis nii väga, et eestlased A-stanist välja tõmbavad, meie üksused seal ei ole suured numbrilt, kuid protsendiliselt on nad suured... on siis Eesti sõdur tõesti nii tegija teiste silmis, et kui väed lahkuvad jääb koheselt miskit katki??? Ma ei oska seda eestlaste kiitmist kuidagi hinnata, samas tundub propagandana, jällegist on ju hea tunne kui öeldakse: näed, need eestlased on ikka ühed kõvad mehed....
Avage veidike mu silmi sellel teemal.... :roll:
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Hm, pisut paneb imestama see "eestlaslik" kohene omade süüdistamine mingite pealiskaudsete avaldatud lõigukeste peale mingist pealiskaudsest raamatust.

Täna juhtusin päeval lugema sama teema käsitlust venekeelsest ja venemeelsest foorumist, kus meie kaasmaalane näitas hoopis ratsionaalsemat ning selgemat nägemust.

http://www.vif2ne.ru/nvk/forum/0/co/2163194.htm

Olulised postitused on seal lõpus.
13 мая 2009 года опубликовано интервью подполковника Рейманна, командира предыдущей группы, который 9 мая сдал командование майору Луга.
" То что эстонцев направили в центр Гильменда, в главный пункт боевых действий, доказывает полное к нам доверие".
http://www.uudised.err.ee/index.php?26164445

На базу Camp Bastion они прибыли 3 мая и две недели тренировались и знакомились с обстановкой.

Сам Луга 17 мая дал интервью, что эстонцы приступают к патрулированию в районе Над-э-Али
http://www.uudised.err.ee/index.php?26164868

А 18 мая на первом патрулировании и напоролись сразу же.
Ehk siis baasi saabusid eestlased 3. mail. 2 nädalat tutvuti olukorraga ning treeniti. 18. mail oli esimene patrull, mil see intsident toimuski.

Kolonelleitnant Tali ja tema kommentaarid - no comments...
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

swatest kirjutas:Kas kardetakse siis nii väga, et eestlased A-stanist välja tõmbavad, meie üksused seal ei ole suured numbrilt, kuid protsendiliselt on nad suured... on siis Eesti sõdur tõesti nii tegija teiste silmis, et kui väed lahkuvad jääb koheselt miskit katki???
Riikide osalemine missioonidel on numbrite mäng, kus oluline pole see kui palju MEHI kokku või riigiti osaleb vaid kui mitu RIIKI missioonil osaleb. Seni on valdavalt konkreetsete riikide sisepoliitilistel põhjustel see number liikunud langevas joones ning iga lahkumise etteteatamine, toimumine ja järellugu on meedia ja poliitikute nämmutada. Ja loomulikult on see toetuspinna ning osaluse vähenemine probleem ettevõtmise initsiaatorile USA-le kui ka tema peamisele liitlasele selles küsimuses - UK-le. Sellest siis ka brittide ülim tundlikkus antud teema suhtes.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

toomas tyrk kirjutas:Hm, pisut paneb imestama see "eestlaslik" kohene omade süüdistamine mingite pealiskaudsete avaldatud lõigukeste peale mingist pealiskaudsest raamatust.

Kolonelleitnant Tali ja tema kommentaarid - no comments...
Eks see on selline taktikalise otsuse koht, kas õhukesel jääl kõndivat vastast asuda tulistama või oodata, kuni ta ise läbi kukub, sest tule peale kõhuli visates kannab jää palju paremini ja siis ta ise läbi ei kuku.

Üsna selge, et mingi susimine siitpoolt Briti MoD-i suunas käis ja selle avalikuks tulek tõi teema meediasse (mis ilma susimata oleks võibolla üldse uudisekünnise ületamata jätnud) ja tänu sellele leidub kohe x uudishimulikku kodanikku, kes ostavad raamatu või tuhnivad netis. Kokkuvõttes jääb asjast mulje, et taheti midagi kinni mätsida.

Miks aga see ämber on - mulle tuli uudist lugedes hoobilt silma ette ühele SAS-i vennale pühendatud telesaade, kus esitleti kogu maailmale, kuidas avastatud SAS grupp jäeti surema ja kuidas pärast MoD üritas seda piiripealsete meetoditega olematuks muuta. Loomulikult tekitas see skandaali ja raamat ilmus minuteada ikkagi - kuskil teises riigis ning "tänu" sellele teame ka meie.

Sestap on siitpoolt ämber mitte protsessi mõjutamine Londonis (mis on õige - omasid tulebki kaitsta), vaid lootus, et seda tehes jääb see teadmata - kui seni on suuremad poliitilised raamatupõletamised toonud kaasa kena skandaali.

Ma arvan, et kui kamin poleks siputanud, oleks see raamat ilmunud ja meedia poleks seda tähelegi pannud. Nüüd on aga palju huvilisi nende isikuandmete kohta.

Hoopis koledam tont on aga see, kui selgub kunagi, et kodumaal aetakse roosat mulli, kui tegelikult on surmade ja vigastuste põhjuseks nt liigne agarus või vead. Loodan, et see nii ei ole.
Riikide osalemine missioonidel on numbrite mäng, kus oluline pole see kui palju MEHI kokku või riigiti osaleb vaid kui mitu RIIKI missioonil osaleb
Justnimelt. Brittidel on seal ju tuhandeid mehi, kui meie max 150 nägu sealt ühel päeval lahkuks, ei juhtu sõjalises mõttes muud, kui inglaste graafikus on natuke rohkem tööd. Ja brittide kartus, et eestlased, kes pole mite hukkunu ja vist 30 vigastatu pärast sealt lahkunud, lahkuvad mingi raamatu pärast - on ikka kah asjatu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Mõni aeg tagasi oli ka Taanis skandaal.

Special forces soldier's book causes storm in Denmark

A court in Denmark has turned down an appeal by the military to ban the publication of a book by a former special forces soldier.
http://www.telegraph.co.uk/expat/expatn ... nmark.html

Raamat on müügil. Minu meelest on ka rootsi keeles olemas.

http://www.bokus.com/bok/9789185183838/ ... y_level1_3
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist