Eestlased ja natside kuriteod

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Postitusi: 555
Liitunud: 20 Jaan, 2006 20:30
Asukoht: haava salu
Kontakt:

Eestlased ja natside kuriteod

Postitus Postitas harri13 »

Marin S.Kulli ümber käiva arutelu juures on tegelikult aktuaalseks tõusnud väga huvitav temaatika, mille üle arutleda: nimelt Kaplinski artiklist võetud provokatiivne osa, mis on Tartu Koonduslaagri raamatu tagaküljel.

Minu meelest pole tabu see, et eestlased on osalenud natside represioonides eestlaste, juutide ja teiste vastu. Minu meelest on see üldtunnustatud fakt. Vaieldav seejuures on se, et kas eestlastest koosnenud väeosad on teadlikult osalenud holokaustis, massimõrvades jne. Ainus, kellele enam-vähem seda silti võib külge panna on Omakaitse(mitte küll terve omakaitse, aga osa Omakaitse liikmetest osalseid ju 1941. suvi kätemaksusoovist või isiklikest probleemidest lähtudes sellistes aktsioonides). 36. Politseipataljon 1942 Novogrudokis - spekulatiivne, pole piisavalt tõestatud. Küll aga eestlased natsi represiivaparaadis - Karl Linnas, Ain Mere(keda ma hoolimata osalemisest 1944. kaitselahingutes vabadusvõitlejaks ei nimetaks), Roland Lepik, Aleksander Laak jne; teada on ju eestlaste osavõtt Sonderkomandodes. Aga ei suuda uskuda, et Mäe, Soodla, Angelius jne ei teadnud represioonidest midagi - minu meelest on nad kaasvastutavad Eestis 1941-1944 natside poolt toime pandud repressioondes.

Järgmine Kaplinski väide on, et võib-olla kõnnib "vabadusvõitlejate" koosolekul rivis mõni karistussalklane. See, et nad on vabadusvõitlejad, on fakt kuna enamik neist osalesid 1944 kaitselahingutes - tõesti, nad pikendasid pruuni terrorit enda selja taga ning kaugemal läänes, aga nende põhimotiiv oli ju võidelda vaenlase nr 1 vastu, mis sest, et vaenlased nr 2 ridades. ja see, et mõni karistussalklane nendes ridades marsib - täitsa võimalik.

Seda tendentsi esineb, et Eestis olev ajalookäsitlus on pisut saksameelne(nt Mart Laar), aga samas ka on palju rohkem saksameelseid(internetis on hästi palju nende materjale, samas ka Vaino Kallase raamat), kuid samas on ka neutraalseid(nt. raamat korpusepoisid ja nende autorite poolt välja antud teosed). Punameelsus on kadunud.

Viimase väite kommentaariks ütlen seda, et punaste kuriteod EESTIS olid tõesti suuremad kui natside omad. Rahvusvahelisel tasandil on nad võrdsed. Ja ma ei räägi siin arvulistest näitajatest(neid ei saa isegi võrrelda, sest natside okupatsioon oli siin ainult 3 aastat, punaste 48), vaid püüan anda üldise hinnangu.

Minu subjektiivne arvamus.
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

eestlased ja natsid

Postitus Postitas istorik »

Veidi hämaraks jääb sinu postituse eesmärk aga palun anna mulle kui nõuka ajal koolis käinud inimesele siis järgnevad küsimused andeks (tegelikult ei saa jätta lisamata, et tol ajal ei kahelnud küll keegi, vähemalt ametlikult, et eestlaste näol on tegemist kõige aktiivsemate natsitoetajatega):
1. Ainus, kellele enam-vähem seda silti võib külge panna on Omakaitse(mitte küll terve omakaitse, aga osa Omakaitse liikmetest osalseid ju 1941. suvi kätemaksusoovist või isiklikest probleemidest lähtudes sellistes aktsioonides).
Keda sa nüüd siis süüdistad- kas organisatsiooni või selle üksikuid/mõningaid/hulgalisi liikmeid? Palun lisa siis mõnigi üldtunnustatud fakt holokaustist või massimõrvadest oma arvamusele lisaks mis oleks seotud OK liikmetega.
2. teada on ju eestlaste osavõtt Sonderkomandodes.
Mina näiteks peast küll ei tea. Ilmselt, nõukaaegsest kirjandusest leiaks aga ehk täpsustad. Mul pole ei tollaseid ega kaasaegseid raamatuid praegu käepärast.
3. See, et nad on vabadusvõitlejad, on fakt kuna enamik neist osalesid 1944 kaitselahingutes - tõesti, nad pikendasid pruuni terrorit enda selja taga ning kaugemal läänes.
Vaat minu pea kohe ei võta, et kuidas oma maa kaitsmine nn.kaitselahingud ja pruun terror on seotud? Et ära kaitse ja siis ka terrorit ei toimu või? Kas mitte Öise Vahtkonna läbiv teema aasta tagasi Sinimägedes selline polnud?
4. M.Laar on natuke saksameelne, V.Kallas palju saksameelne- kas seda peab mõistma nii, et kui saksa armees teeninud pole oled vähe saksameelne ja vastupidi?
Need siis minu subjektiivsed küsimused/mittemõistmised sinu kokkuvõtte kohta.
Kasutaja avatar
kanakukk
Liige
Postitusi: 247
Liitunud: 22 Mär, 2008 22:57
Kontakt:

Postitus Postitas kanakukk »

Aga mille järgi seda kindlaks teha, kas üks või teine kodanik on eestlane? On see kõneldav keel? Päritolu? Kodakondsus? Või hoopistükkis miski muu näitaja?

Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis vististi Arnold Susi oma raamatus "Vene impeerium hukk" meenutab, et tollases tsaariarmees määratles üksjagu kodanikke endid olevat mitte vene rahvusest, seletades vastu, et nemad on õigeusklikud.

Kui me räägime Eesti kodakondsust omanud isikute kuritegudest, on pilt minu jaoks selge. Kui me räägime eestlaste kuritegudest, siis on minu arvates tarvis olukorda selgitada-täpsustada.

// trükiviga
Viimati muutis kanakukk, 27 Juul, 2011 10:45, muudetud 1 kord kokku.
"Me oleme nii lootusetult inimpalge minetanud, et igapäevase kasina leivapalukese pärast anname ära kõik: põhimõtted, oma hinge – kõik võimalused tulevastele põlvedele, et mitte ainult ohustada oma ebakindlat eksistentsi." A. I. Solženitsõn
ivanorav
Liige
Postitusi: 922
Liitunud: 30 Juun, 2008 22:38
Asukoht: Soome
Kontakt:

Postitus Postitas ivanorav »

Viasat historist jooksva seriaali alusel, on lätlane Cukris,sakslane Eihmann, ukrainlane Ivan(ei mäleta, mis ta nimi oligi!)
Kui teie poolt mainitud nimesid ei ole juutide poolt üles tähendatud kurjategijate nimekirjas, siis neid ei ole olemaski! :scratch:

Kahjuks meil ei ole oma Wiisentali! :write:
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

Vaat minu pea kohe ei võta, et kuidas oma maa kaitsmine nn.kaitselahingud ja pruun terror on seotud?
Oma maa?
Ons seee siin suursaksamaa foorum? :dont_know:

Tegelt ei ole vist ükski julge mees teinud, kuiva arvutust-prognoosi, et milline olnuks sõja "hind" Eestimaale ühe-teise-kolmanda stsenaariumi korral?

Sestap on väited "kaitsmisest" ja teistpoolt siis - "vabastamisest" Eesti kui kolmanda osapoole jaoks siiani pisut ähmased...
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Väita, et 44 aastal mindi Uluotsa kutsel sõtta ja tulid Soomepoisid Eestisse Suur-Saksamaad kaitsma on samal tasemel väidetega Punaarmee vabadusetoomisest viiekümneks aastaks ja nõukogude võimu selgest õnnistusest meile. Minu meelest.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

OK
Panen kohe i - le punkti vältimaks asjatut sõnasõda.
Jah - ma ei näe piisavat loogilist seost eestimaa huvide ja vabaduse - ning igasuguste natside või sovjettidega koostöös toimetatud vabastamiste ehk kaitsmiste vahel
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
heino
Uudistaja
Postitusi: 21
Liitunud: 15 Okt, 2009 14:32
Kontakt:

loogiline seos on ilmne

Postitus Postitas heino »

Minu kadunud vanaisa, kes osales ka Sinimägede lahingutes, rääkis alati, et olgu sakslased millised tahes, venelased on hullemad ja neid peab iga hinna eest eemale hoidma. 44. oli ikka üsna ilmne,et saksa sõda ei võida ja seega on Eestile kasulikum, kui saksa kaotuse ajaks ei ole Eestis venelasi. Siis on lootust ka Eesti riik taastada. Kahjuks läks teisiti.
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

Karuke kirjutas:OK
Panen kohe i - le punkti vältimaks asjatut sõnasõda.
Jah - ma ei näe piisavat loogilist seost eestimaa huvide ja vabaduse - ning igasuguste natside või sovjettidega koostöös toimetatud vabastamiste ehk kaitsmiste vahel
Ega seda seost tõesti ei ole aga on palju neid kes sellist seost tahavad oma huvides näidata :D
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Selge- 44 aastal tulid eestlased kui üks mees Soomest ja Saarest, et kaitsta Tannenbergi liinil Suur-Saksamaad. Niimoodi paistab see siis poliitkorrektne olema...? :mrgreen:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

Lemet kirjutas:Selge- 44 aastal tulid eestlased kui üks mees Soomest ja Saarest, et kaitsta Tannenbergi liinil Suur-Saksamaad. Niimoodi paistab see siis poliitkorrektne olema...? :mrgreen:
Tunneme huvi, et kelle meelest tuleb just nii arvata. Umbmäärasel poliitkorrektsusel on alati ikka konkreetne eestvõitleja ka siis kui ta suurest tagasihoidlikkusest ennast ei taha avaldada. Kellele on vastukarva väide, et meid röövel päästis röövli käest.
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

e&n

Postitus Postitas istorik »

Kuna kaasfoorumlane karuke tõi välja minu lause siis pean oma kohuseks talle vastata (kuigi ta pani i-le juba täpi peale):
ma olen 100% kindel, et said minu lausest nii aru nagu ma isegi selle püstitasin, et 1944.a. kaitselahingute all mõtlen ma Narva rinnet ja Emajõge (sul lihtsalt on varasemad postitused liigagi arukad, et muud silmas pidada). Seega arvan, et sinu lisandus Suur- Saksamaast minu lausele on veits provokatiivne. Kelle huvides?
Ja jään ka siinkohal enda juurde, et ei näe Narva rindel või Emajõel saksa vormis sõdinud eestlastel ja nn.pruunil terroril mingit sidet. Kui teiselpool on vaenlane, kes võib vallandada punase terrori laine, tulebki temaga sõdida. Vabastamisest/okupeerimisest polnud siin juttugi!
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

See lauluke rahvast, kes kõigest väest hõiskas, levis ikka 41 aastal ja kehtis rohkem sakslaste sissetuleku kohta. 44 aastal vaevalt seda teist röövlist päästjat oodati, selle tunnistuseks on nii sõdimine ligineva röövli vastu kui ka lahkujatest tulvil mereäär.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Re: e&n

Postitus Postitas Karuke »

istorik kirjutas: ...lisandus Suur- Saksamaast minu lausele on veits provokatiivne. Kelle huvides?
Ja jään ka siinkohal enda juurde, et ei näe Narva rindel või Emajõel saksa vormis sõdinud eestlastel ja nn.pruunil terroril mingit sidet...
Meie siinses lokaalses ruumis sidet pole.
Kuid samal ajal, õiendab saksamaa arveid Varssavi ülestõusuga, peab lahinguid Normandias, giljotineerib prantsuse vastupanuvõitlejaid
Miks mitte giljotineerida kui idapiir Baltikumis on kindlates kätes?
Sedapidi on side "pruuni terroriga" enam kui ilmne.
Ehk küll peaaegu tahtmatu ja sunnitud kuid ikkagi võitlus suursaksamaa huvides.
Ei mingit provokatsiooni.
Pigem juhin tähelepanu Laarlaste kohatule aktiivsusele nn vabadusvõitluse propageerimisel.
Siinkohal võib tõesti küsida: Kelle huvides?

Minu arusaamist mööda olid eesti poisid lihtsalt suure sõja ohvrid ja võõraste võimude mängukannid.
Nii need kes leegionis, kui ka need kes laskurkorpuses.
Mõlemil poolel võideldi vapralt, kanti raskeid kaotusi.
Võimas lugu ja inimlik tragöödia.

Kuid Eesti riigi vabadust ja sõltumatust kaitsnute nimekirja siit täiendust ei tule
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

Lemet kirjutas:See lauluke rahvast, kes kõigest väest hõiskas, levis ikka 41 aastal ja kehtis rohkem sakslaste sissetuleku kohta. 44 aastal vaevalt seda teist röövlist päästjat oodati, selle tunnistuseks on nii sõdimine ligineva röövli vastu kui ka lahkujatest tulvil mereäär.
Üks oluline küsimus ajaloolastele ja ebameeldiv sakslaste kiitjatele. Kunas võttis sakslane merelt valve maha ja lubas eestlastel vabalt Rootsi põgeneda?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist