Spike ATGM

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas TTA »

Kapten Trumm kirjutas:TTA, aga mis segas grusiine korraldamast sobivas kohas lihtlabast varitsust näiteks tankirühma ja mõne ATGM teamiga? ATGM-id on muide BMP-del "põhivarustuses". Juhtimine ja side siin vaevalt põhjus on. Lihtsalt need skoorid oleks olnud lihtsalt ületatavad ka üheleainsale tankimeeskonnale, kes seab end sobivas kohas sisse.

Side? Grusiinid kasutasid Harrise jaamu ja kahtlen, kas nendes juutide tuunitud T-72des ka vene jaamad sisse jäeti. Meie sidekursustel kiidab iga istruktor, et Harris (ja laiemalt uuemad lääne jaamad) on segamise ja pealtkuulamise kindlad? Eks tegelikkuses on vast lollikindluses probleem. Kuidas meil selle sidega on? Samad Harrised? Kevadtormil kasutatakse endiselt vägede juhtimiseks mobiili. Eksasekantsleri jutu järgi tuleb vist 1942. a telefoniga kõvasti arvestada?

Kui dzigitt tahab plagada, ei aita teda ka M1A2 SEP tankid. Muide, samas ettekandes on täpselt samad probleemid toodud ka VF armee kohta. Mulle tundus, et VF armee oli edukas seepärast, et neil need külma sõja aegsed drillid veel toimisid, grusiinidel läks eri põhjusel lihtsalt asi käest. Trofeede arv ja iseloom ei anna põhjust arvata, et tegemist oli mingi organiseeritud eemaldumisega. Tankidel on päris suur käiguvaru ja teadupärast sõidab T-72 mootor enamvähem kõikide kergete vedelkütustega.
Mis grusiine alt vedas oli juhtimine ja side, mitte tehnika.
Minuarust vedas grusiine alt põhimõtte "suur tükk ajab suu lõhki" eiramine. Selmet kütta miljardeid soomusbrigaadidele, mida kael ei kanna, võinuks selle T-72 tuunimisraha eest osta näiteks Spike ER-e ja võin kihla vedada, et 3 tanki asemel oleks venelased 50 kaotanud. Ja äralastud raketivaruga ning rikutud laskeseadmega mingi secondhand G-mersu või Hummeri jätmine vastase kätte (ja sealt jalga laskmine) pole ka teab mis rahaline kaotus (erinevalt miljonite eest moderniseeritud tankist).

Minuarust me käsitleme sõjapidamist siin kui karate varivõitlust, kus punkte saab iga löögi tehnika eest. Korralik miinitõrjesalk - 5 punkti, toimiv soomuskomponent -12 punkti, jalaväekompanii A-stanis - 10 punkti, hurraa, MM tiitel omas kaalukategoorias ongi käes. Tegelikkuses on sõda aga ehe vabavõitlus, hullem kui MMA, ringi võid ka kirve või odaga minna, kaaluklasse pole ja miski pole keelatud. Võid ju teha 2 tehniliselt laitmatut lööki, aga kui vastane sind odaga läbi torkab, oled ikka kaotanud. Võidab last man standing. Mike Tysoni vastu pole 45 kg mehel mõtet poksima hakata, tuleb kohe oda võtta ja üritada talle see ribidesse torgata. Veel parem - tulistada ta MG-st juba enne matshi sõelapõhjajs.

Ma lihtsalt ei saa sinust aru KT. Küsid mis segas grusiinidel tegemast varitsusi? Mitte midagi ei seganud, sisseimbuvad SF üksused oleksid seda võinud väga edukalt teha, aga probleem oligi just selles et selliseid otsuseid ei võetud kas vastu, või tehti neid liiga hilja. Ehksiis, probleem oli juhtimises. Grusiinid on ise ka kurtnud et sõja ajal oli neil side üks suur segapudru. Kui pole sidet on juhtimine raskendatud, kas sa ei arva?

Kui üht tüüpi tehnikaga ei suudeta edukalt sõdida siis vahet pole mis rauda osta, tulemus on ikka sama. Sul võib olla miljon über atgm'i, aga kui sa neid ei kasuta siis..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mis mulle isiklikult tundub - see pole mingi tõde ega õigus - aga probleemiks oli see, et dzigitile tundus asi hapu ja naha turule viimine soovimatu tegevus, mille tulemusena läks lahti lihtsalt juhitamatu lagunemisprotsess. Sellele on näiteks iseloomulik suure koguse üksikmehe relvastuse langemine vastase kätte. Meenutab kangesti 1941. a suvesündmusi, kus Punaarmee kaotas peale tankide ka kolosaalsel arvul laskurrelvastust, põhjusel, et nõukogude inimene sai elus esimest korda hääletada ja seda tehtigi - jalgadega. Selllises olukorras võis sõjaline juhtkond ükskõik mis otsuseid teha, aga protsess ei olnud enam juhitav. Ka siis olid kasutada head sideseadmed (oma aja kohta) tohutus koguses ja õppustel toimis asi õlitatult.

Edasi on küsimus, mis meil oleks paremini. Natuke seda rohujuuretasandit teades (sh näiteks vabatahtlike osalusprotsente) tundub mulle, et analoogses olukorras ei ole meil asjad suurt teisiti. Meditsiinist ja selle mõjust moraalile on siin palju räägitud. Isegi rahuajal on "side sitt" ja GSM ruulib. Isegi kuudepikkuse etteteatamisega ei saada reservüksusi normaalselt rahuajal kokku ja inimesed pannakse lihtsalt tuimalt kastidesse paberil. Miks me arvame, et kui läheb kiireks, toimib kõik õlitatult? Kui pommid kukuvad, siis tuleb kogunemispunkti 70% asemel kokku maybe 18% isikkoosseisu. Loodetavasti tuleb ikka 70....

Minu prognoos - analoogses olukorras, isegi 1 vs 1 kontaktis juhtub täpselt sama, mis Gruusias ja vastane saab pärast teha trofee- Leopardide, Marderite ja tont teab mille näituse, vähemalt nädala kontrollib olukorda lahingus ning kannab umbes analoogseid episoodilisi kaotusi. Ja need mehed, kes saaksid lajatada, hakkavad seda ikkagi IED-dega, hapuks läinud kusti rakettidega ja alternatiivsidega tegema, sest kogu papp kanaliseeriti just miljardiprojektidesse. Selle asemel tuleks kanaliseerida märksa rohkem pappi neile, kes kindlasti pauku teevad ja piisavalt, et neil oleks relvastus, mis lubaks ka järgmisel päeval elus olla ja pauku teha. Mitte s****i me pole strateegilises plaanis A-stanist õppinud...
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas kaur3 »

TTA, kui grusiinidel oli häda juhtimise ja sidega, siis kuidas meil lood on? Ma ei taha siin riigisaladustesse nina toppida, kuid kuidas on meil mehitatud kasvõi tänasel päeval brigaadi, kaitseringkondade, väljaõppekeskuste staabid? Kas seoses läheneva sõjalise konfliktiga toimub kvalitatiivne hüpe? Ma loodan siiralt imesse. Kui esimese punktiga on jama, siis pole sidest mõtet üldse rääkida. Grusiine haarati 3. küljest ja üsna pea muutus juhtimine erinevates suundades kiireks kokkutõmbamiseks Tbilisi suunas. Enne seda olid aga nii mõnedki üksused ilma jäänud tulejõust, sest lootsid seda saada teiste üksuste käest. Jõuamegi tagasi immediately-available precision artillery fire mõtteni, mille heaks küljeks on see, et Sa ei pea tellima omale tulejõudu läbi võimaliku tõrkuva sidevõrgu ja inimtihendite. Kui on käsk kätte antud (mission) hävitada vastast (enemy, kes teele satub), siis hävitad nii nagu oskad. Troop on see, mis Sul parajasti käepärast on ja immediately-available precision artillery fire suurendab Sinu võimekust täita ülesannet. Maastiku (terrain) valikul annavad pikema ulatusega relva suurema valikuvabaduse ja ellujäämisvõimaluse, et tulla homme tagasi ja jätkata ülesande täitmist.

tommy:
Mind ka ei huvita, hävitame me konflikti korral 50 või 500 tanki.
Vaid, et lõpptulemus oleks mulle meelepärane...
Kas kaitseplaneerimise puhul ei toimu selliseid kalkulatsioone? Naabrid venelased on pühendanud taolistele kalkulatsioonidele väga kopsakaid üllitisi. Näiteks tankipataljon rünnakul teemalistes kirjatükkides on nad välja arvutanud kui kaugelt rünnakut alustades suudavad nad hävitada kui palju TOW'e ning murda vastase vastupanu ja "üllataval" kombel jõdsid nad järeldusele, et rünnakut tuleb alustada kaugelt ning ohtra suurtükiväe tule toetusel :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõige vähem on sõda vastase hävitatud tehnikaühikutega masturbeerimine.
Kui grusiinid oleks oma riigi kaotanud, poleks neil suurt vahet, kas nad lasksid põlema 3 või 300 vastase sõjamasinat.
Mind ka ei huvita, hävitame me konflikti korral 50 või 500 tanki.
Vaid, et lõpptulemus oleks mulle meelepärane...
Mängides vaid ühele kaardile, saab olema seda raske saavutada...
Mul on neid ridu lugedes küsimus, et kas kirjutaja ikka aimab eri protsesside seoseid? Minuarust mitte....

Kui me suudame hävitada 888-tüüpilise sõja käigus 500 vastase tanki, siis tähendab, et me peatame pealetungi. 500 tanki on VF relvajõudude lahingukorras tankidest päris suur %. Gruusia sõjas oleks tähendanud see ründaja tehnika hävitamist viimseni. Vastane on sunnitud võtma operatiivpausi ja hakkama Uuralist tanke kohale vedama. 5 ja isegi 50 masinat vastast jalga puhkama ei pane. Ainult aeglustab natuke.

Ehk mida rohkem suudetakse siin vastast "kasti lüüa", seda suurem on ka meelepärase lõpptulemuse tõenäosus. See on muide kodukootud klausvitside levinud mõtteviis, et vahet pole, mida me ise pusime, ikkagi NATO teeb. Kui räägid sellest mõne sõjaväelasega, naerdakse sind välja. Kui sõjaline olukord 3 päevaga katastroofiks muutub, siis on väga keeruline siin üldse mingit liitlastegevust arendada.

Ma ei ole nii kindel, et ostes 40 tanki ja sinna juurde 120 soomukit, on see ülalkirjeldatud meelepärase tõenäosuse seisukohast kõige targem tegu. Et ainult rakettidega pääseb, ma ka ei usu. Eks tanke on ka vaja, aga tehkem first things first.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:Eks tanke on ka vaja, aga tehkem first things first.
Täpselt õige. Kuna meil oma 330 juhitavat raketti + kustid ja RPG-7-d on praegu olemas (first thing first), siis ongi praegu aeg asuda selle second thing asja kallale.

Tõsisemalt võttes - statistiliselt on 300 juhitavat raketti juba üsna oluline number ja selle baasi kõrvale soomusvägede ehitamiseks ongi imho üsna õige aeg.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas kaur3 »

Tsiteerin artiklit "Changing their spots: anti-tank missiles tackle wider target sets" Jane's International Defence Review July 2010:
The latest standard of MILAN is the MILAN ER, which has a 3 km range and a new tandem-warhead able to penetrate up to 1 m of RHA steel. However, as a system, MILAN is reaching the end of its development potential and MBDA unveiled the first of a family of missiles on the first day of the 2010 Eurosatory exhibition.
Artikli mahust suurem osa on aga pühendatud TOW'ile, Javelinile ja Spikele. Spike puhul räägitakse ühe võimaliku raketi arengusuunana ka loitering funktsioonist. Javelini puhul aga kaalulangetamisest.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas TTA »

Kapten Trumm kirjutas:Mis mulle isiklikult tundub - see pole mingi tõde ega õigus - aga probleemiks oli see, et dzigitile tundus asi hapu ja naha turule viimine soovimatu tegevus, mille tulemusena läks lahti lihtsalt juhitamatu lagunemisprotsess. Sellele on näiteks iseloomulik suure koguse üksikmehe relvastuse langemine vastase kätte. Meenutab kangesti 1941. a suvesündmusi, kus Punaarmee kaotas peale tankide ka kolosaalsel arvul laskurrelvastust, põhjusel, et nõukogude inimene sai elus esimest korda hääletada ja seda tehtigi - jalgadega. Selllises olukorras võis sõjaline juhtkond ükskõik mis otsuseid teha, aga protsess ei olnud enam juhitav. Ka siis olid kasutada head sideseadmed (oma aja kohta) tohutus koguses ja õppustel toimis asi õlitatult.

Edasi on küsimus, mis meil oleks paremini. Natuke seda rohujuuretasandit teades (sh näiteks vabatahtlike osalusprotsente) tundub mulle, et analoogses olukorras ei ole meil asjad suurt teisiti. Meditsiinist ja selle mõjust moraalile on siin palju räägitud. Isegi rahuajal on "side sitt" ja GSM ruulib. Isegi kuudepikkuse etteteatamisega ei saada reservüksusi normaalselt rahuajal kokku ja inimesed pannakse lihtsalt tuimalt kastidesse paberil. Miks me arvame, et kui läheb kiireks, toimib kõik õlitatult? Kui pommid kukuvad, siis tuleb kogunemispunkti 70% asemel kokku maybe 18% isikkoosseisu. Loodetavasti tuleb ikka 70....

Minu prognoos - analoogses olukorras, isegi 1 vs 1 kontaktis juhtub täpselt sama, mis Gruusias ja vastane saab pärast teha trofee- Leopardide, Marderite ja tont teab mille näituse, vähemalt nädala kontrollib olukorda lahingus ning kannab umbes analoogseid episoodilisi kaotusi. Ja need mehed, kes saaksid lajatada, hakkavad seda ikkagi IED-dega, hapuks läinud kusti rakettidega ja alternatiivsidega tegema, sest kogu papp kanaliseeriti just miljardiprojektidesse. Selle asemel tuleks kanaliseerida märksa rohkem pappi neile, kes kindlasti pauku teevad ja piisavalt, et neil oleks relvastus, mis lubaks ka järgmisel päeval elus olla ja pauku teha. Mitte s****i me pole strateegilises plaanis A-stanist õppinud...

Mis ma oskan öelda, sul on oma arvamus mul oma. Vaata pronksööd ja rahva meelsust peale seda, tundub et kriisis siiski potentsiaali eesti rahval, veel. Argumenteeriks sügavamalt aga ei saa.
kaur3 kirjutas:TTA, kui grusiinidel oli häda juhtimise ja sidega, siis kuidas meil lood on? Ma ei taha siin riigisaladustesse nina toppida, kuid kuidas on meil mehitatud kasvõi tänasel päeval brigaadi, kaitseringkondade, väljaõppekeskuste staabid? Kas seoses läheneva sõjalise konfliktiga toimub kvalitatiivne hüpe?
Mehitatud nad on, mida aeg edasi seda paremini ka. Hakkab ju vabariigi algusaegadel igat sorti imehariduse saanud ohvitseride aeg läbi saama ja esile hakkavad kerkima ühtse haridusega ja sõjakoolist läbi käinud mehed.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas Kilo Tango »

kaur3 kirjutas:Tsiteerin artiklit "Changing their spots: anti-tank missiles tackle wider target sets" Jane's International Defence Review July 2010:
The latest standard of MILAN is the MILAN ER, which has a 3 km range and a new tandem-warhead able to penetrate up to 1 m of RHA steel. However, as a system, MILAN is reaching the end of its development potential and MBDA unveiled the first of a family of missiles on the first day of the 2010 Eurosatory exhibition.
Artikli mahust suurem osa on aga pühendatud TOW'ile, Javelinile ja Spikele. Spike puhul räägitakse ühe võimaliku raketi arengusuunana ka loitering funktsioonist. Javelini puhul aga kaalulangetamisest.
Muide päris hea point. Raketid vananevad ja vajavad ümber vahetamist. Oluliselt kiiremini kui tankid. Kui tankile saab lisakihi soomust peale panna ja uue laskemoona kasutusele võtta, siis raketi peab välja vahetama (erijuhtudel võib aidata ka lõhkepea vahetus)

Spike on tegelikult rakettide sari. Selles on väga erinevaid tooteid. Loitering (ek. taevas jõlkumine :-)) tähendab seda, et kasutada tuleb oluliselt parema eriimpulsiga mootorit kui rakettmootor. Ilmselt on siinkohal mõeldav ainult turbiin, mis muudab oluliselt relvasüsteemi profiili ja hinda. Serblastel on olemas selline asjandus: http://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_%28missile%29
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas kaur3 »

Spike loitering moona puhul räägitakse artiklis UAV mootorist.

Mis on tankipataljoni soetuskulu? Mis on jooksvad kulud? Kui õigesti mäletan, siis Laaneots nimetas esimese pataljoni soetuskuluks ja infra väljatöötamiseks 280 milj EUR'i. (1 Leopard 4 milj, 1 Abrams 4,5 milj). See on siis see esimene pataljon.

Spike-LR Shelf life: 20 years

http://www.eurospike.com/lr.html

Javelin: The round has a 10-year shelf life. The only requirement for maintenance is for stockpile surveillance.

http://www.inetres.com/gp/military/infa ... velin.html

NLAW Shelf life: 20 years

http://www.google.ee/url?sa=t&source=we ... Ew&cad=rja

PS. Kilo Tango, viskasin eelmisel leheküljel Sulle paar küsimust õhku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kilo Tango kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Eks tanke on ka vaja, aga tehkem first things first.
Täpselt õige. Kuna meil oma 330 juhitavat raketti + kustid ja RPG-7-d on praegu olemas (first thing first), siis ongi praegu aeg asuda selle second thing asja kallale.
Tõsisemalt võttes - statistiliselt on 300 juhitavat raketti juba üsna oluline number ja selle baasi kõrvale soomusvägede ehitamiseks ongi imho üsna õige aeg.
Kui täpne olla, siis vast ikka 300 töökõlblikkuse tähtaja ületanud või kohe ületamas raketti. Sealt otsast on kulutatud ära ka mingi kogus väljaõppeks. Lisaks on avalike allikate andmetel tegemist Milan 2 mudeliga, mis on mõeldud kasutamiseks reaktiivsoomuseta tankide vastu (80ndate tehnika). Värskelt hangiti kusti moona (Balti ühishange). M-69 (RPG-7 kehv hiina koopia) parim enne saab ka peagi mööda. Mingi pisike kogus AT-4. B-300 moona pole Iisraelist avalikel andmetel hangitud. MAPATSit on mingi tühine kogus ja see 90ndate keskpaiga laskemoon on ka peagi parim enne möödas. Reaktiivsoomuse vastasest võimest saab vist ainult Kusti uuema moona puhul rääkida. Igasugu vanadel rakettidel on komme lõhkeda suvaliselt, näiteks aktiveerimisel natuke peale laskeseadet (on juba juhtunud). Lihtne arvestada, rakettrelvastuse shelf life on 20-25 aastat, vaata valmistamisperioodi ja ongi asi selge. Omaette küsimus on veel TT kahurid.

Niiet TT teemal on tõsised ostud nagunii ees ja tegelik elu pole nii ilus nagu Jane'si raamatus.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas tommy »

kaur3 kirjutas:Kui õigesti mäletan, siis Laaneots nimetas esimese pataljoni soetuskuluks ja infra väljatöötamiseks 280 milj EUR'i. (1 Leopard 4 milj, 1 Abrams 4,5 milj). See on siis see esimene pataljon.
Halvasti mäletad.
Oli seal ikka jutt tuliuue tehnika maksumusest.
Igasugu vanadel rakettidel on komme lõhkeda suvaliselt, näiteks aktiveerimisel natuke peale laskeseadet (on juba juhtunud). Lihtne arvestada, rakettrelvastuse shelf life on 20-25 aastat, vaata valmistamisperioodi ja ongi asi selge.
Trüki joutuubi otsingusse "Javelin fail" ja näed mõndagi huvitavat.
Pole tegelik elu tõesti alati nii ilus, nagu Jane's-raamatutes, mida Kaur meile tihti tsiteerib...
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas kaur3 »

tommy, julged Sa spekuleerida meie kaitse-eelarve tuleviku üle olukorras, kus majandus teeb igasuguseid veidraid käike, hard core isamaaliitlased on sunnitud oma MTÜ tegema, sotsiaaldemokraadid paistavad järjest popimaks muutuvat, Euroopa liitlased kärbivad oma kaitse-eelarveid, rahvastik vananeb, asümmeetrilised ohud on pingeridade eesotsas jne? Nagu Kilo Tangole sai küsimus visatud, siis kaua me siin vastuvoolu ujume?

Löö Youtubesse sisse tank stuck ja vaata ka :)
Viimati muutis kaur3, 08 Sept, 2011 13:00, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas TTA »

Kapten Trumm kirjutas:
Kilo Tango kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Eks tanke on ka vaja, aga tehkem first things first.
Täpselt õige. Kuna meil oma 330 juhitavat raketti + kustid ja RPG-7-d on praegu olemas (first thing first), siis ongi praegu aeg asuda selle second thing asja kallale.
Tõsisemalt võttes - statistiliselt on 300 juhitavat raketti juba üsna oluline number ja selle baasi kõrvale soomusvägede ehitamiseks ongi imho üsna õige aeg.
Kui täpne olla, siis vast ikka 300 töökõlblikkuse tähtaja ületanud või kohe ületamas raketti. Sealt otsast on kulutatud ära ka mingi kogus väljaõppeks. Lisaks on avalike allikate andmetel tegemist Milan 2 mudeliga, mis on mõeldud kasutamiseks reaktiivsoomuseta tankide vastu (80ndate tehnika). Värskelt hangiti kusti moona (Balti ühishange). M-69 (RPG-7 kehv hiina koopia) parim enne saab ka peagi mööda. Mingi pisike kogus AT-4. B-300 moona pole Iisraelist avalikel andmetel hangitud. MAPATSit on mingi tühine kogus ja see 90ndate keskpaiga laskemoon on ka peagi parim enne möödas. Reaktiivsoomuse vastasest võimest saab vist ainult Kusti uuema moona puhul rääkida. Igasugu vanadel rakettidel on komme lõhkeda suvaliselt, näiteks aktiveerimisel natuke peale laskeseadet (on juba juhtunud). Lihtne arvestada, rakettrelvastuse shelf life on 20-25 aastat, vaata valmistamisperioodi ja ongi asi selge. Omaette küsimus on veel TT kahurid.

Niiet TT teemal on tõsised ostud nagunii ees ja tegelik elu pole nii ilus nagu Jane'si raamatus.
Ei ole Milan 2 vaid Milan 2-t ja üldiselt, tähtaja ületanud milani moon laseb täiesti kenasti. Millega sa arvad saavutati siin mõni aasta tagasi 100% tulemus TT RÕK'il?
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas tommy »

kaur3 kirjutas:tommy, julged Sa spekuleerida meie kaitse-eelarve tuleviku üle olukorras, kus majandus teeb igasuguseid veidraid käike, hard core isamaaliitlased on sunnitud oma MTÜ tegema, sotsiaaldemokraadid paistavad järjest popimaks muutuvat, Euroopa liitlased kärbivad oma kaitse-eelarveid, rahvastik vananeb, asümmeetrilised ohud on pingeridade eesotsas jne? Nagu Kilo Tangole sai küsimus visatud, siis kaua me siin vastuvoolu ujume?
Kusotsast me ikka niiväga vastuvoolu ujume...??
Äran'd nüüd üle kah pinguta.
Aga kaitseeelarve olukorra üle julgeks spekuleerida küll.
Usun, et see 2% on leidnud enam/vähem aktsepteerimist.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Spike ATGM

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Pole tegelik elu tõesti alati nii ilus, nagu Jane's-raamatutes, mida Kaur meile tihti tsiteerib...
Kauril on tegelikult paljuski õigus. Kui me räägime 330 Milani asendamisest 330 Javeliniga, on see üks variant paljudest.
Kui me räägime mõne küsitava suurprojekti rahade paigutamisest "dzävelinidesse", on meil võimalik saavutada edasiminek, millega kaasnevad operatiivse taseme efektid. Tankipataljoni ja kahe pataljoni soomukitega sellist ei kaasne päris kindlasti.

Vähemalt mitte senikaua, kui kõik "brigaadiväline" on "palja tilliga". Reaalses elus saab sellest soomusbrigaadist kõige lühema elueaga üksus, sest ta on vastasele kõige kergemini avastatav, mõjutatav ja pakub head konkreetset sihtmärki, tema vastu kontsentreerib vastame olulised ressursid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: pikk ja 7 külalist