Läti ja Leedu kaitsejõud

Vasta
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Läti jalavägi

Postitus Postitas Larry »

Läti jalaväest on teema tõepoolest kaugele pöördunud :D !
See hange meenutab mulle tegelikult tänast Läti Kaitseväge - suure raha eest vähe powerit. Jah osteti head relvad, aga täiesti irrelevantses koguses ja sedagi vaid välismissioone silmas pidades. Kõik tundub seal maal tiirlevat välismissioonide ümber. Hakkab muutuma ebaselgeks, miks seda asja seal üldse veel Läti Kaitseväeks nimetatakse... :oops: Kurb. Kui lätlased taas Kevadtormile peaksid tulema, siis võiks neil ikka oma kodusesse kliimasse sobiv rohekas vorm seljas olla, nii palju nad ju ikka jaksavad? Ootaks pigem uudiseid, et "Läti ostab tankitõrje raketikomplekse" või "Läti ostab haubitsaid", aga noh, Läti on meist kolmest kogu aeg see nõrgim lüli olnud :? .
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Läti jalavägi

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kaugel see 105 mm Soome haubitsate Lätile kinkimine on?
See tõstaks läti brigaadi lahinguvõimet juba märkimisväärselt. 8)
Või loodavad nad ikka, et mõne USA diviisi suurtükivägi selle nishi vajadusel täidab?
Need oleks ka A-stanis väga head, kaalub vähe ja kuna Talibanil suurtükke pole, siis pole ka väike laskekaugus probleem.
Chinhook võtab neid vist 2 tükki korraga peale ka.

Läti kõige suurem probleem on tegelikult mitte relvastus, vaid nn missiooniarmee lõks.
Käies väljas, tahavad nii partnerid kui armee ise järjest rohkem käia= $$$
Egas kutselisel kõlba mingi humanitaarabi aeruga vehkida =$$$
Palk-seda on alati vähe, piraadimissioonid kutsuvad ja relvavennad imestavad õlletopsi taga, et nii vähe saate =$$$
Poliitikud aga mingist piirist raha juurde ei anna, armee kaugenemise tõttu rahvast ei kiida seda ka valija heaks.
Lõpptulemusena on hulk rahuolematuid Daugavpilsi venelasi G36'dega ja kogu lugu.
Tekkiva julgeolekuvaakumi täitmiseks peavad aga Leedu ja Eesti rohkem raha köhima.
See hange meenutab mulle tegelikult tänast Läti Kaitseväge - suure raha eest vähe powerit
Millised "väikse raha eest suur power" variandid 90ndate keskpaiku oli, võis näha ju Hiina relvadest, mida meil pruugiti.
Me võime rääkida B-300 kohta mida iganes (kallis), aga tõde on, et võrreldes vene RPG-7 s*** Hiina koopiaga M-69 on juutide relv kui teisest galaktikast pärit.
Päris algajad saavad sellega polügoonil kergesti pihta märgile. M-69-ga lasevad isegi veebelinstruktorid mööda (rakett lendab kuidas juhtub).
Käsigranaadid ka vist hiinakad olid. Sütikud olid tükati sellised, et osa teki pauku sekundi pärast ja teine ei teinudki.
Sa julgeks nendega laivis tegutseda? 8)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Koopakoll
Uudistaja
Postitusi: 3
Liitunud: 12 Jaan, 2012 15:38
Asukoht: Tapa
Kontakt:

Re: Läti kaitsejõud

Postitus Postitas Koopakoll »

Pabriks: kaitseväelaste lahkumine Läti armeest on peatunud - http://www.postimees.ee/776982/pabriks- ... -peatunud/

Kokku peaks siis olema Lätis ca. 4500 kaitseväelast.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Läti kaitsejõud

Postitus Postitas tommy »

Lasti vette järgmine "Skrunda"-tüüpi patrull-laevadest...
http://reporter.delfi.lv/news/witness/f ... d=42275996
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Läti kaitsejõud

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Konkreetne Läti laevaehitusprogramm jääb oma ideelt isiklikult nats arusaamatuks.
Piirivalve oma laevastikuga on ju Lätil olemas. Mis iva on kahuriga relvastatud ja madalvees kasutamiseks vähesobiva disainiga laevadel?
Olla Balti laevastiku merelennuväele ujuvateks märklaudadeks?
Taaselustada Kilusõda? Keegi arvab, et kui laevastik, järelikult peavad ka laevad olema?

Mina oleks pannud nende laevade raha Spike-ER või Hellfirega relvastatud esmase rannakaitse loomisele (kerged motoriseeritud üksused).
Selle ellujäämise ja kasutamise võimalused on idanaabri vastu kodu kõrgemad või üksikutel nõrgalt relvastatud laevadel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas Some »

Põrkasin leedu delfis uudisele, et uue ajateenistuse seaduse projekti järgi tahetakse hakata ajateenistuse läbinud noormeestele kompenseerima õppemaksu. Minu jaoks oli juba sõnad Leedu ja ajateenistus ühes lauses üllatus. Teab keegi mis plaanid Leedul ajateenistusega tulevikus on?
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=58252294
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas hillart »

Vaat, asi on selline, et Leedus on ajateenistusega käitutud analoogselt Saksamaa ja USA-ga, kus ajateenistus pole seadusega mitte ära kaotatud nagu Lätis, vaid et see on ajutiselt peatatud. Seega on võimalik ilma eriliste seaduste ümbertegemisteta ajateenistusse võtmisega taas algust teha.
Ja arvestades viimaste aastate poliitikafooni on ajateenistuse järk-järguline taastamine Leedus täiesti võimalik. :roll:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas Lemet »

Punkt, milles Eesti võiks Leedust kindlasti eeskuju võtta. Kahtlemata tõstaks see ka EKV ajateenistust läbiva kontingendi kvaliteeti. Ja imelik, et seda siini veel tehtud pole :scratch:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
alban
Liige
Postitusi: 1208
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:01
Kontakt:

Re: Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas alban »

Lemet kirjutas:Punkt, milles Eesti võiks Leedust kindlasti eeskuju võtta. Kahtlemata tõstaks see ka EKV ajateenistust läbiva kontingendi kvaliteeti. Ja imelik, et seda siini veel tehtud pole :scratch:
Kontingendi kvaliteedil pole tegevohvitseride sõnul häda midagi, sest viimastel aastatel ei võeta isegi kõiki keskhariduse/ülikooliharidusega mehi teenima, sest tahtjaid ja sellest tulenevalt valikut on palju. See algharidusega tüüpide massiline võtmine on õnneks jäänud ajalukku.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas Lemet »

Seda siis kena kuulda. Mis aga ei muuda minu kindlat veendumust, et riigil veel ajateenistuse ja riigikaitse prestiiži tõstmisel pikk tee käia on...seesama õppemaksu tasumine, juhul, kui kellegi peaksid pangalaenud olema, siis nende tasumise selleks ajaks (ja järsku ka pool aastat peale ajateenistuse lõppu) peatamine, riigiametitesse ajateenistuse läbinute eelistamine ja selle ka kõva häälega välja hõikamine jne.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas HeiniR »

Lemet, üldiselt olen Sinu pakutuga väga nõus, kuid teisalt nagu Alban juba ütles, siis ei ole meil probleeme enam kvaliteediga.
Meil mõned aastad tagasi olid seerud suurem osa kõrgema haridusega või kõrgharidust omandavad (märkimisväärne osa magistrandid). Ka reamehe tase oli üllatavalt hea.
Kui õigesti mäletan, siis käis see pataljoni juhtivate isikute poolt ka läbi, et 10a tagasi oli kahel käel võimalik kokku lugeda mehi, kes omavad keskharidust, kuid nüüd on põhimõtteliselt 100% keskharidusega (mingil määral võib see erineda teenistuskohtade vahel, kuid aasta-aastalt mitte enam oluliselt).

Kuid nagu ütlesin, siis suur töö on veel teha ajateenistuse propageerimisel.
Olles väikelinnast pärit, siis on minule suhteliselt kaua aega tundunud, et suurem osa "jõukamate" perede poisslapsed sageli just ajateenistusest kõrvale hoiavad (nt esinevad sidemed arstidega, makstakse otseselt "kellelegi" jms). Sellisel juhul ei saa aga üldine arvamus EKV-st (sh. ajateenistusest) muutuda. Need, kes ei ole käinud, õigustavadki end sellega, et see on jama ja ajaraiskamine (kokkuvõtvalt on neid vähemalt kaks korda rohkem kui ajateenistuse läbinuid).
Tuues nt Soome, kus ajateenistuse läbinute protsent on 90% kandis, siis ei saa ka eksisteerida arvamust, et ajateenistus on ajaraiskamine, vaid vastupidi, suurem osa tööandjaid ja personalivärbajaid on tõenäoliselt läbinud ajateenistuse ja osakavad sellist kogemust CV-s ka hinnata (see on vaid üks võimalus, kuidas ühiskonnas on võimalik näha ajateenistuse respekteerimist).
Tulles veelkord kvaliteedi juurde, siis on ebaõiglane olukord, kus ainult 1/3 kutsealustest teenistust reaalselt alustab ja selle läbib. Peale selle, et tegu on põhiseaduse mõistes vastuoluga, näitab see selget ebavõrdset suhtumist oma kodanikesse. Nagu foorumist varem mitmel korral läbi käinud, siis tuleks küsida nt Riigikogu koosseisult, juhtivametnikelt jms kui paljud neist on läbinud ajateenistuse (sh. oleks huvitav teada nt. Kaitseministeeriumi andmeid). Tõenäoliselt jääb see protsent üsna madalaks...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Leedus jälle ajateenistus???

Postitus Postitas Kapten Trumm »

suurem osa tööandjaid ja personalivärbajaid on tõenäoliselt läbinud ajateenistuse ja osakavad sellist kogemust CV-s ka hinnata
Üks soomlane kommenteeris, et kui pole käinud, siis pidada "mõni viga külges olema" - tänapäeval näiteks mingite ainete tarbimine. Et ei maksaks võtta, kui vaja töölist, kes tööd teeb, mitte kuskile ei kao ega haiguslehel elama ei hakka.

Aga muidu jah - omasugused produtseerivad omasuguseid.
Siin jutuks olnud kodune isamaaline kasvatus ega muu asja tegelikult ei muuda, kui 1/3 läheb ja 2/3 mitte. % paraneb, aga mittemillegitegemise arvelt (kutsutavate aastakäikude arvukus on lihtsalt hulga väiksem). Paratamatult kujundab üldise arvamuse enamus, mitte vähemus. Füüsilise puudega inimest nokivad kõik terved, kui suhe on 1:10. Kui aga on juba 5:4, siis saab sellest üldine leppimine ja arusaam.

Sestap pole mõtet loota, et eales midagi suhtumises paraneb, kui ei saavutata olukorda, kus vähemalt 80% meestest saab mingit väljaõpet (kasvõi lihtsustatut). Ei aita seal ei riigikaitseõpetus, Laidoneri muuseum ega riigimeeste kõmisevad kõned - need on vaid kirss koogil. Pubekas lülitab end "ignore" mode'sse ja üritab ikka mainstreami moodi olla. Umbes sama puudutab ka ringlevaid lolle jutte sõjaväe sisust. Neid ajavad ja levitavad enamasti need, kelle teadmised pärinevad samasuguste kõlakate kuulamisest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Läti kaitsejõud

Postitus Postitas tommy »

Tutvustav klipp Läti mereväe tegemistest.....(algab kusagil 11 minutist)
http://www.youtube.com/watch?v=KToaZzEH5Yk&feature=plcp
Lupus
Liige
Postitusi: 872
Liitunud: 02 Juun, 2005 12:44

Re: Läti kaitsejõud

Postitus Postitas Lupus »

Mnjaa kilusõja lätlased ilmselt võidaksid . Ainuüksi Lode võiks meite laevastiku põhjalasta :-)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Läti kaitsejõud

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Hulk kahuritega relvastatud, iseseisvaks lahingutegevuseks isegi lagunemisfaasis VF BL vastu võimetuid pisilaevu/abilaevu...mida see propaklipp tõestama pidigi? :dont_know:

Meri on kahjuks radariga suht hästi vaadeldav nähtus, kus korraliku laev-õhk ja laev-laev relvastuseta võib nendega rohkem Daugaval patrullteenistust pidada ja sadamate reididele kummipaatidega tungivaid diversante tõkestada.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist