Soome kaitsevõime

Vasta
Kasutaja avatar
Hydrazine
Liige
Postitusi: 1182
Liitunud: 17 Mär, 2008 11:12
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome ostab mini-UAV'sid

Postitus Postitas Hydrazine »

Laiakas kirjutas:...on vahest tehase poolt selline "tagauks", droonile edastatakse mingi teise sagedusega miskine impulss ja laksust asi seiskub näiteks ja sajab alla. Kes see teab ju mis sinna kividesse tehasest progetud on. On selline asi ju võimalik? Vist... :scratch:
See on vägagi aktuaalne teema, ega ilmaasjata ei ole jänkide NSA'l oma pooljuhtide tootmine.

http://arstechnica.com/tech-policy/news ... rcuits.ars
http://spectrum.ieee.org/semiconductors ... l-switch/0

jne...
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas tommy »

http://www.postimees.ee/898140/soome-sa ... seministri

Ja pealegi veel mees, kes ise polegi ajateenistust läbinud... :shock:
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Lemet »

Seda siis tervislikel põhjustel, lisame ka selle juurde...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Leo »

Soome kaitseministri vahetus ei mõjuta kuidagi Soome kaitsevõimet. Vahetus inimene, kuid partei ja koalitsioon jäi samaks. Suured otsused kaitsejõudude SA koosseisude ja infra kärpimise kohta on varem ära tehtud ja nendest ilmselt ei taganeta, v.a. võimalus, et majandushädade süvenedes tuleb rahasid veel kokku tõmmata. Ma ei näe ka probleemi selles, et mees ei ole ajateenistust läbinud. Sel ei ole mingit tähtsust, sest ajateenistuse kogemus ei anna ministri ametis midagi. Tasemed ja suurusjärgud on liiga erinevad. Ministri asi on ajada kaitseväele välja maksimaalselt palju vahendeid ja seada kaitsevõime arendamise eesmärgid ning kontrollida nende täitmist, sõduri baasoskus on "söösta-katan!". Selle kallal norimine näitab ainult piiratud mõtteviisi. Samal hetkel, kui läbitud sõjaväeteenistus muutub kaitseministrile kriitiliseks, peab haridusminister olema õpetaja, välisminister diplomaat, sotsiaalminister arst jne.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas tommy »

Leo kirjutas:Ma ei näe ka probleemi selles, et mees ei ole ajateenistust läbinud. Sel ei ole mingit tähtsust, sest ajateenistuse kogemus ei anna ministri ametis midagi. Tasemed ja suurusjärgud on liiga erinevad. Ministri asi on ajada kaitseväele välja maksimaalselt palju vahendeid ja seada kaitsevõime arendamise eesmärgid ning kontrollida nende täitmist, sõduri baasoskus on "söösta-katan!". Selle kallal norimine näitab ainult piiratud mõtteviisi. Samal hetkel, kui läbitud sõjaväeteenistus muutub kaitseministrile kriitiliseks, peab haridusminister olema õpetaja, välisminister diplomaat, sotsiaalminister arst jne.
Absoluutselt nõus...
Loodame, et sellist suhtumist tulevikus ka iseenda suhtes rohkem rakendame..
Liiga tihti vingutakse meil teemal, "minister/ametnik pole ise KV's käinudki"...
(mis ei tähenda, et ülalmainitud kogemus inimesele elus kasuks ei ole...)
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Postitusi: 1263
Liitunud: 10 Nov, 2011 1:55
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas pagan »

"Sel ei ole mingit tähtsust, sest ajateenistuse kogemus ei anna ministri ametis midagi."

See Soome kaitseminister võib ju tore mees olla, aga Eesti kontekstis vaidleks vastu. Siin riigis tahaks ma väga, et kaitseminister oleks mulle mitte parteibroiler-bürokraat, vaid relva-vend. See on otseselt kaitsetahte-autoriteedi küsimus.
Lihtsalt (partei nimekirja?) mandaat ja 100 kriitikavaba päeva on ainult piisav selleks, et teha selgeks omale erialased põhimõisted. Vere-higi hinnaga saadud erialaste kogemuste kõrval see mandaat-pädevus kahvatub.

Kits kärneriks, oeldakse selle kohta.
Milleks siis õppesõitu vaja on? - Selleks, et mehhanismi elementaarse tööpõhimõttega kursis olemata võib selle mehhanismi lihtsalt puusse keerata.
Samamoodi ongi (vähemalt!) ajateenistus kaitseministri omamoodi õppesõit.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas vk1 »

meie oludes näitab see teatud määral inimese ühiskondlikku teadlikkust, kohusetunnet, kuna meil on see kaitseväekohusluse teema ka vägagi moraali küsimus. on endalgi mitu tuttavat , keda medits. põhjustel pole kutsutud, või lihtsalt KRA kahe silma vahele jäänud, kuid kõrvalejääjate protsent on liiga suur, et sellele läbi sõrmede vaadata. meie jaoks sobivam võrdlus oleks maksupetturist rahandusminister vms.

meie praegune kaitseminister peaks küll antud koha pealt peeglisse vaadates punastama.
Kasutaja avatar
Actual
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 13 Mär, 2008 11:47

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Actual »

Ma ei näe mingit põhjust, miks ajateenistuse mitteläbinud kaitseminister ei sobiks kaitseministeeriumit juhtima. Minister on siiski valdkonna poliitiline tippjuht, mida seost on ajateenistusel poliitika või tippjuhimisega - mitte mingisugust. Samahästi võiks ajateenistus ka kahjuks tulla, ministril võib olla ajateenistusest ebameeldiv kogemus, kui mõttetust drillist ja ajude nu..imisest ja alateadlikult hakkab see negatiivne kogemus juhina tema otsuseid mõjutama :)
väidaks, et tegelikkuses ministri ajateenistuse läbimine või mitteläbimisel ei tarvitse olla tippjuhist ministriotsuste kvaliteedile olulist mõju.

Tegelikud ministrist ja poliitilikast tulenevad ohud võivad tuleneda mujalt. Klaasikaline skeem on ju sedasi, et erakonnal on oma programm, valimisprogramm, saadakse võimule ja hakatakse kibekähku oma lubadusi läbi suruma. Tihti me ei tea kuskohast need lubadused pärinevad. Näiteks kui mõni partei paneks oma valimisprogrammi sisse, osta Eesti kaitsmiseks tankid. Siis me ei tea kes selle ja mis alustel lubaduste programmi pani. Kas tankiost põhines mingil süvanalüüsil, et just need tankid on parim rahapaigutus riigi kaitsevõime tõstmiseks või on see usinate parteibroilerite populistlik luulu valijatele meeldimiseks. Kui see erakond saab võimule siis on tal rahva mandaat nui neljaks oma lubadus täita, ja sel juhul lubaduse täitmine võib tähendada kesiste rahaliste vahendite eest mitmekümne üleelmise põlvkonna tanki ostu või ka kalli raha eest näputäie tänapäevaste ostu - lubadus saaks täidetud, aga kas see oli parim rahakulutus kaitsevõime tõstmiseks, on iseküsimus.

Tuleks üritada eristada ebaolist olulisest. Minu nägemuses ei ministri ajateenistuse läbimisel või mitteläbimisel ei tarvitse olla ei positiivset ega negatiivset mõju. Suurem mõju võib tuleneda parteilistest lubadustest, millede teke võib olla kantud partei poplistlikest huvidest või valdkonnas orienteerumise bakompetentsusest. Parimal juhul ministeeriumi ametnikkond, arengukavad jne panevad ministrile ja tema parteipopilistlikele lubadustele mõistuse pähe. Aga see oleks teistpidi veider, kus poliitlisel ministril ei oleks valitsemisalas võimu :)

Me ei arva ju, et autotootjate tijuhtkond oleks pidanud kindlasti alustama oma karjääri automehhaanikuna või tootmisliinilt. Või tipppankur tellerina või miljonär ajalehepoisina. Need on müüdid, millel ei tarvitse tegelikus elus edus ja ebaedus olla põhjuslikku seost.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Minu tagasihoidlik arvamus on, et kui minister hakkab peale ametisseasumist rääkima esimese asjana tankidest või muust taolisest, on tegemist
a) lihtsalt asjaga mittekursis oleva ministriga või/ja
b) lihtsalt lolli ministriga, kes tuleks nt kaitseministri toolist kaugel hoida või/ja
c) omab lihtsalt mingit "oma agendat" - heaks näiteks on USA kaitseministrite pidev sekkumine relvaprogrammidesse - heaks näiteks on F-22 canceldamine ning surumine vähemvõimekale ja alles katsetamata F-35-le (mille taga võib olla lihtsalt eri valmistajate poliitiline lobitöö).

Kunagi Laari esimeste kõnede peale sai ka sel teemal kribatud, muidugi ta seisukohad muutusid kiiresti, kas nõuandjad aitasid vist.
Kui minister hakkab täna rääkida tankide ostmisest, on asi veel väga udune.
Me ei arva ju, et autotootjate tijuhtkond oleks pidanud kindlasti alustama oma karjääri automehhaanikuna või tootmisliinilt. Või tipppankur tellerina või miljonär ajalehepoisina. Need on müüdid, millel ei tarvitse tegelikus elus edus ja ebaedus olla põhjuslikku seost.
Antud arvamuse kohta maaliks sulle pildi seinale elukaugetest eesti yuppie'dest, kes esimese töökohana elus alustavad kohe teiste inimeste saatuse üle otsustamist, olemata ise mingit tööd kunagi teinud. Märkimisväärne osa industriaalmiljonäridest on muide alustanud oma karjääri lihttöölisena vanemate ettevõttes ja see on taotluslik (issi võinuks ju pojukesest kohe mingi "tegevdirektori" teha). Eriti valus on sellise karjäärimudeli mõju riigisektoris, kus otsuste kaal ja hind on tihti suuremad kui erasektoris. Täpselt sedasi tekivad ka need Emajõe poldri kuivendamise ja Eesti Eine juhtumid, sest miljoneid liigutavad inimesed, kes oskavad ainult pabereid liigutada ja kel puudub elutarkus, et tööd tuleb objektil vaatamas käia, samas nende "vastasteks" on inimesed kes teavad hästi, kuidas tegelik elu käib.
Viimati muutis Kapten Trumm, 06 Juul, 2012 9:59, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Actual
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 13 Mär, 2008 11:47

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Actual »

a)b)c) võivad tõesti nii olla aga see ei tarvitse välistada reaalsust, kus minister oma valimislubadusi innukalt täitma asub ja teeb seda õiguspäraselt valija antud mandaadiga. Mu juru mõte ei olnudki niivõrd just tankid ja minister, kuivõrd oluliste otsuste kujunemisprotsess. Võib palju vahtu kulutada sellele, et tunnistada ajateenistuse mitteläbinud minister sel põhjusel sobimatuks ja samas aktsepteerida ministrit kes tundub õige mees ja lubab kurat teab kellepoolt valimis-valitsemisprogrammi kokkulepitut täitma asuda. See kõik hüpoteetiline aga olemuselt võimalik.
Reaalsus võib olla hoopis kolmandat moodi, näiteks mingi mugavustsoon, kus minister saab samuti silma paista, asju ära teha, olla aktiivne. Terve ministriaja võib kulutada rääkimaks ühistest edusammudest Afganistanis, Eesti panusest piraaditõrjesse, Eestist kui küberkaitse eesliinil olijast, kuni euroopa ühtsete relvajõudude väljaarendamise olulisuseni välja.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Päris mitmel juhul on Eestis ka nii olnud, et parim minister on olnud see, kes on kõige vähem seganud ministeeriumi ja allasutuste asjatundjatel oma töö tegemist mõttetute palaganidega ja võtnud kuulda nende arvamust. See mõistagi ei tähenda, et kantslerite ja asekantslerite punt ministrit jalamatina kasutaks. On kuulda olnud nt Hanno Pevkur sedalaadi minister on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Postitusi: 1263
Liitunud: 10 Nov, 2011 1:55
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas pagan »

Riik ei ole firma. Firmas kompenseeritakse elu ohtu seadmine võrdeliselt ohu suurusega.
Riigi kaitseks elu ohtu seadmise eelduseks on teatav kamraadlikkus - ülemused on autoriteetsed ja ülemad-alamad teineteisele lojaalsed.
Firmades me näeme kuidas töölised ülemaid siunavad ja kuidas päevitunud, Hawai särkidega "tippjuhid" allapoole tööhobuste poole üldse ei vaata.
Olen ka mina tähtsatel töökoosolekutel istunud ja näinud "kuidas vorsti tehakse".
Olen näinud kuidas erialaseid teadmisi nõudvad otsused alla delegeeritakse ja ise tähtsa näoga ainult linti lõigatakse. Telekast nähtav on kampaaniameistrite toodang ja kaamera taga on inimene küllalt labane olevus.
Oleks ühiskondlikult tervendav kui meie riigi rahvateenrid elus korra ka sapöörilabidat keerutanud oleks ja kaevikus kuuli saamise mõtteid mõlgutanud oleks. Kui mitte ajateenistuses, siis kaitseliidus. Ja poliitikust naisterahval või sandil olgu vähemalt poeg, vend, isa või mõni muu lähisugulane selle tee läbi käinud.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas HeiniR »

Nagu olen eelnevalt siin välja toonud, siis minu isiklik arvamus on see, et see on väga SUUR pluss kui kaitseminister või muu valdkonnaga tegelev isik on siiski läbnud ajateenistuse. Peale eelnevalt juba välja toodud autoriteedi küsimuse (psühholoogiline) on seal veel minu arvates väga oluline teatud paradigmade mõistmine, st kui teatud parteitegelane ei ole osalenud nt sõjaväelisel väljaõppel, millist kogemust mujalt tegelikult ei saa, siis on tal ka raske isiklikul pinnal mõista teatud vajadusi. Heaks näiteks siinkohal on roomiksoomukite / IFV ning tankide hankimine vastavatele üksustele. Kui ei ole ikka ise kottideni lumes end 50 meetriga rihmaks tõmmanud, siis võib mõni mees terve elu rääkima jääda sellest kui mõttetud need riistapuud on ja kui hea on ikka kergjalavägi, mille mobiilsusest/löögijõust eriti sellist tehnikat omava vastase suhtes teavad kõik siinse foorumi liikmed. Nüüd aga küsimus, kumb "tegelane" otsustab raskerelvade kasuks, kas see, kellel on endal see kõige "madalama" taseme väljaõpe ja kogemus või see, kes on käinud paar korda aastas mingit pakazuhat vaatamas ja ise sellist kogemust ei oma. Mõistagi on siinkohal olemas vajalikud nõunikud ja kindlasti ei väida ma, et kaitseminister või mistahes sarnane antud valdkonnaga tegelev isik ei või olla kogemuse puudumise tõttu väga hea minister, kuid samas usun, et teatud asjadest arusaamise annab kasvõi kõige elementaarsem isiklik kokkupuude. Minister on siiski isik, kes peab oma valdkonnas teatud otsused läbi suruma (parteilised, isiklikud jne), seega võib antud juhul kokkupuude kaitsevaldkonnaga, eelkõige ajateenistus, muuta nii ministri isiklikke siesukohti (mida ta valitsuses või kasvõi oma parteis läbi surub).

Mis puutub Soome kaitseministrisse, siis rääkides ühe soomlasest kolleegiga möödunud presidendi valimistest, tõdes ta, et enam ei mängi teenistuse läbimine tõesti nii suurt rolli kui see oli mõnikümmend aastat tagasi ( "Kui Sul siis oli sõjaväeline auaste ja ka mingi ülikooli kraad, olid Sa ühiskonnas väga tehtud vend!" olid tema sõnad), kuid sellest hoolimata ei olnud Haavisto kahjuks ainult tema sooline orientatsioon, vaid olulist rolli valijate seas mängis ka tegelikult see, et antud persoon ei ole läbinud ajateenistust. Seega ei saa öelda, et Soomes sellesse ükskõikselt suhtutakse, pigem mängib see seal ehk kokkuvõttes suuremat rolli kui isegi meil, kus nii või naa 2/3 kutsealustest ajateenistust ei läbi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

pagan kirjutas:Riik ei ole firma. Firmas kompenseeritakse elu ohtu seadmine võrdeliselt ohu suurusega.
Riigi kaitseks elu ohtu seadmise eelduseks on teatav kamraadlikkus - ülemused on autoriteetsed ja ülemad-alamad teineteisele lojaalsed.
Firmades me näeme kuidas töölised ülemaid siunavad ja kuidas päevitunud, Hawai särkidega "tippjuhid" allapoole tööhobuste poole üldse ei vaata.
Olen ka mina tähtsatel töökoosolekutel istunud ja näinud "kuidas vorsti tehakse".
Minuarust on küsimus sotsiaalses silmaringis, mis elus abiks on.
Issi kinnimakstud EBS stuudiumi lõpetanud ja elus esimese tööna issi firmasse palgatud "tegevdirektor" lihtsalt ei suuda eales taibata, millises maailmas töölised mõtlevad ja seetõttu tuleb seal robinal asju, mille peale allpool pead kinni hoitakse. Ja kuna asja tagamaid ei taibada, levibki arusaam, et tööline on koer, kellele tuleb saapaninaga äsada ja kes on nii loll, et ei saa millestki aru. Õnneks kõrbevad sellised kiirelt ja neid leiab peamiselt Jõe ja Tornimäe tänava õhumüügi kontoritest, kus neil pole peale sekretäri alluvaid, kelle respekti teenida. Selleks et saada aru ehitustöölise mõttemaailmast, tuleb ise ka segumeheks olla, tsementi raisata ja ülemuse äraolekul viilida.

Mis palgataset puudutab, siis vaadates nt keskasutuste palgaandmeid ja struktuuri (st ülemate ja alluvate arvu) kõrvuti, siis muidugi tükati võtab kulme kergitama, kui ministeeriumi mingi teisejärgulise 5-6 inimesega osakonna juhataja, kellel tegelikult pole praktikas pea mingit vastutust peale oma töökoha kaotuse saab brutos 2000 eurot kuus - sellise töömahu ja alluvate arvu juures on see ka täna erasektoris täiesti arvestatav sissetulek. Eesti riigiaparaadi probleem on täna see, et tegeliku töö tegijad ametnikud on üsna näru palgaga (igasugu ülemakstud asekantsleritega ja osakonnajuhatajatega võrreldes) ja seepärast on seal tihti suvalise ettevalmistusega naised või mitte eriti terava peaga mehed ning need, kellega nad asju ajama peavad, on sootuks raskemast kaalukategooriast.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5558
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas: Minuarust on küsimus sotsiaalses silmaringis, mis elus abiks on.
Siin on üks koht, milles ma kpr Trummiga (mõningaste reservatsioonidega :mrgreen: ) ühel meelel olen.

Olgu selle väeteenistusega kuidas on, aga minu isikliku arvamuse kohaselt ei sobi määrata olulistele täitevvõimu ametikohtadele (minister, linnapea, vallavanem jne) isikuid, kes ei ole vähemasti ühe lapse "kaela kandvasse" vanusesse kasvatanud.

Sest neil lihtsalt puudub teatud "sotsiaalne silmaring".

Kui poeg veel väeteenistuse läbi teeb :twisted:

Kõik muud asjad tulevad juba lisaks ja hiljem...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist