Kaitseliidu arengud

A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas A4 »

Ilmselt teen ma nüüd natukene liiga paarile kõrghariduseta ohvitserile, kellel tõepoolest polnudki praktiliselt teenistuse kõrvalt võimalik 3-aastat bakalaureusekraadi kätte saada (pillutamine ühest Eesti otsast teise, välismaale pikaajalisse komandeeringusse, seejärel vastutusrikkale ametikohale Eestis jne). Aga suures plaanis pole minu arvates eriti millegagi õigustatud nende ca 50 kõrghariduseta ohvitseri siidikinnastes kohtlemine – Kaitseliidu omad ametniku kohale sama tööd tegema, Kaitseväe omad jätkama teenistust vanemallohvitseri ametikohale säilitades õiguse kanda ohvitseri auastmetunnuseid ja saada ohvitseri auastmetasu. Sisuliselt ongi keeruline nende puhul rääkida mingitest reaalsetest sanktsioonidest, sest nooremohvitseri ja vanemallohvitseri ametikohad ja -ülesanded võivad praktikas (nt. instruktori või staabitöötaja ametikohtadel) olla üsna sarnased ja väeosas käivad need inimesed ikka ohvitseripagunitega edasi, nagu polekski midagi eriti muutunud.

Sest olgem ausad – alates kaitseväeteenistuse seaduse kehtimahakkamisest 2000. aastal on (ilmselt mingite üksikute eranditega) praktiliselt võimatu ohvitseri ametikohale siseneda ilma kõrgharidust omamata – olgu siis Sõjakoolist või (erialaohvitseride puhul) mõnest tsiviilkõrgkoolist saaduga. See omakorda tähendab, et ilmselt kõigil praegu kõne all olevatel ohvitseridel on 12 (kaksteist!) aastat olnud aega 3-aastase bakalaureusekraadi omandamiseks. Ja igaüks, kes on tänase Eesti kõrgharidusmaastikuga kokku puutunud, teab, et selle 3-aastase baki omandamist ei saa parimagi tahtmise korral eriti raskeks ülesandeks pidada. Eriti ohvitseride puhul, kes ideaalis võiksid meie väikeses riigis olla keskmisest natukene intelligentsemad ja võimekamad inimesed.

Seejuures on nendele inimestele antud kolmel (!) korral ajapikendust (iga kord mitte kolm, vaid lausa neli aastat), on antud suurel hulgal nii palgata kui palgalisi õppepuhkusi, vabu päevi koolis käimiseks, makstud kinni õppemakse, koostatud individuaalseid õppeplaane jne jne – ühesõnaga, ei taha isegi hakata mõtlema selle peale, kui palju töötunde ja raha on nende inimeste peale tühja maha valatud. Jah, tihti on teenistus ise takistusi teinud, Kevadtormi kipub ikka olema kõige kibedamal sessi-ajal jne ning mingil määral näitab tekkinud olukord ka personaliplaneerimise läbikukkumist nii Kaitseväes kui Kaitseliidus.

Ega muidu võibolla väga hullu ei olekski, aga sisuliselt on minu arvates tegemist võimekamate ja initsiatiivikamate (nende, kes siiski suutsid 12 aasta jooksul kõrghariduse omandada) karistamisega ning teisalt laiskade ja lohakate pilpa peal hoidmisega.

Teiseks, kui Kaitseliidus on kõrghariduseta ohvitsere tervelt iga viies, siis on arusaamatu, millega Kaitseliidu personalitöötajad viimased 12 aastat on teinud? Personalipuuduse olukorras on nende inimeste ametnikena tööle jätmine arusaadav, kuid on taaskord tegemist laiskade premeerimisega, sest sisuliselt jäävad inimesed oma senist tööd tegema.

Kolmandaks, eriti veider tundub vähemalt mulle olukord, kus kõrghariduseta nooremohvitseridele pakutakse võimalust jätkata teenistust vanemallohvitseri ametikohtadel, säilitades seejuures oma senised auastmetunnused ja ausastmetasu. Kujutan veel kuidagi ette, kuidas nt. selline „endine kapten“ hakkab alluma nooremleitnandile või leitnandile (sest ohvitseride seas on alluvusvahekorras ametikoht kõrgemal ausastmest), aga mis saab siis, kui nt. rühmavanema ametikohale määratud „leitnant“ hakkab kaudselt alluma veeblist kompaniiveeblile? Ühesõnaga, vägisi jääb mulje, et selle otsusega devalveeritakse ohvitseri, austame ja hierarhia mõisteid üsna tugevasti.

Kogu see olukord ilmselgelt ongi selgitatav terava personalipuudusega ja seetõttu mõneti mõistetav. Aga kui 12 aasta jooksul on olnud teada, et kõrghariduse omandamine on normaalse ohvitserikarjääri jätkamise eelduseks, siis jääb vägisi mulje, et selle tohutupika aja jooksul ongi kõrghariduse (üksikute eranditega) jätnud omandamata pigem need laisemad, mugavamad ja olematu ambitsiooniga inimesed. Mistõttu tekib vähemalt mul küsimus, et kas nende inimeste lahkumise tõttu Kaitsevägi tervikuna midagi erilist kaotaks.
ivanorav
Liige
Postitusi: 922
Liitunud: 30 Juun, 2008 22:38
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas ivanorav »

Aga kas mitte vähe varem kui 12 aastat tagasi körged völlid mitte ei saanud oma töö ajast ja komandeeringutasude eest välismaal haridust?
Kas kaitseväes ei toimigi vördse kohtlemise printsiipi?
Sepperile oleks selles süsteemis aastateks tööd!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tõde on siin jah pigem kusagil keskel.
Riik ilmselt ei tegutse antud juhul mõistlikult, kandes kõiki neid inimesi nüüd lihtsalt maha... Samas ei ole ka relevantne see hala, et vaat kui tublisid-asendamatuid võitlejaid nüüd nülitakse
Loomulikult on näiteid mõlemast vallast.
Siiski tean päris mitmeid juhtusid, kus ülikooli lõputu venimise põhjuseks on pingeline töö väljaõppekeskustes. Mitte laiskus-lohakus.
Pere tahab kah oma ja nii see ülikool venibki 15 aasta pikkuseks. Loodeti kah, et mis siis ikka juhtub, kui tähtaeg tuleb.
Seda enam, et kõrgharidusena läheb kirja ka hulka militaarvaldkonnast kaugel seisvat jama.
Selle taustal muuhulgas eluaegseid staabi lauaülemaid, kel pool tööaega kulub oma isiklike asjade tegemiseks tööarvutis ja vahepeal tehtud bakad-magistrid - "initsiatiivikaks-ambitsioonikaks" nimetada on kah tiba naeruväärne. :dont_know:

(seejuures ei õigusta loodud võimaluste najal liugilaskmist).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 11 Mär, 2009 10:32
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas setu »

Mingid Ü-kategooria bakad-magistrid on ka elumõtetus. Justiitsministri Nord akadeemia käkerdis on elunäide. No ei ole tõsiseltvõetav. Selliseid on kindlasti ohvitseride seaski rohkem kui iga viiendal.

Samas ega Tartu sõjakoolilgi pole rahvusvahelist akrediteeringut. Tegelikult võiks olla isegi bakade-ja magistrite erialade sobivuse nimekiri, mis oleks vastavuses sõjaliste auastmetega. Et ikka iga eriala kõrgharidusega võll või muidumees näiteks üle leitnandi ei saaks.
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Postitusi: 902
Liitunud: 07 Sept, 2007 20:40
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas soesilm »

Jälle Setu perutab ilma asjata!
KVÜÕA õppekavad on akrediteeritud. Elumõtetult rahvusvaheliselt. :D
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas TTA »

soesilm kirjutas:Jälle Setu perutab ilma asjata!
KVÜÕA õppekavad on akrediteeritud. Elumõtetult rahvusvaheliselt. :D

Äran'd seleta soesilm, setule kibestund KL seersandid rääkisid saunaõhtul et kogu see KSK värk on mõttetu..
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: Ohvitseride haridusnõue tabas eriti valusalt kaitseliitl

Postitus Postitas oleeg »

Äran'd seleta soesilm, setule kibestund KL seersandid rääkisid saunaõhtul et kogu see KSK värk on mõttetu..
:lol: :D
Kas on asi selles, et järjekordne eneseületamisi täis päev hakkab otsa saama ja lihtsalt ei jõua enam nutta, kuid see on teine alafoorum mida loen - ja no ei saa naeru pidama...
Ärge kõvasti lööge, kuid tõesti ajab naerma...

Reaalsuses ei ole paljud nendest meestest lihtsalt võimelised või lihtsalt ei taha seada seadusetähte täita.
Ei saanud jne - jätke see inin! Selliseid pole nende hulgas isegi mitte 10 meest.
See kõik ei tähenda seda, et nad halvad mehed oleks. Aga see on teine teema...

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline