Läti Kütid.

Lahingud ja väeosad. Relvad ja tehnika. Eestlased I maailmasõja rinnetel.
Vasta
1661
Liige
Postitusi: 450
Liitunud: 18 Dets, 2004 23:53
Asukoht: Valga
Kontakt:

Läti Kütid.

Postitus Postitas 1661 »

Tere.
Aeg jääb küll Vene kodusõja aegadesse, aga eks ta ole lMS tekkinud teema. Tegu on Moskva Kremlit valvanud Läti sõduritega.
Minu vanaisa, Jahnis Ludvig Julius Zvaigzne; tagumises reas paremalt esimene. Jõudis õnnelikult 1921 a. Narva kaudu kodumaale. Kahjuks minu silmad teda pole näinud (suri viiekümnendatel). Vanaema teadis ka väga vähe sellest perioodist.
Svaigsne_1.jpg
Svaigsne_2.jpg
Toomas.
Kasutaja avatar
kanakukk
Liige
Postitusi: 247
Liitunud: 22 Mär, 2008 22:57
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas kanakukk »

Päris reapoistega pole vist tegu jah, osadel meestel ilusad nahktagid seljas -- Džersinski kaardivägi Tšekaa näib seega esindatud olevat.
"Me oleme nii lootusetult inimpalge minetanud, et igapäevase kasina leivapalukese pärast anname ära kõik: põhimõtted, oma hinge – kõik võimalused tulevastele põlvedele, et mitte ainult ohustada oma ebakindlat eksistentsi." A. I. Solženitsõn
ppp
Liige
Postitusi: 723
Liitunud: 05 Apr, 2006 17:54
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas ppp »

Tere, tere!
Mulle jäi tähelepanelikumal vaatlemisel peale nahkkuubede ja mütside silma ka mõned jalgrattad. Lätlased muidugi on vana ja tuntud jalgrattarahvas. Vähimagi häbi ja au tundeta, nagu ma olen, võtsin ja saatsin need 2 fotot tagasi Moskvasse, Kremli lähedusse vene jalgrattaspetsialistile Andrei Mjatievile vaadata. Ta pakkus, et esimesel fotol paremal on Moskvas asunud Melleri jalgrattatehase "DUX" jalgratas perioodist 1914-17. Ise pakuks, et need 3 ratast seal esimesel fotol võiksid kõik ühe tootja sama mudeli tallapressid?
Dux oli üks kahest suurimast jalgrattatootjast (autode, lennukite, tsiklite, dresiinide jms nipsasjakeste kõrval) Tsaari Venemaal, teine tootja muidugi lätimaine Leutneri tehas Riias.
Duxist kirjutab härra Mjatiev järgmist
http://www.old-velo.ru/hist.shtml
Teisel fotol on mitut masti rattaid, kahjuks iseloomulikumaid detaile on vähe näha, kuigi siltide üldkuju järgi saaks midagi tuletada. "Normaalseid" tavakodanikke need jalgrattatootjad ja tegijad muidugi ei eruta, teema autor ka rohkem tsiklimees.
1661
Liige
Postitusi: 450
Liitunud: 18 Dets, 2004 23:53
Asukoht: Valga
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas 1661 »

Tere.
Märkasin alles nüüd, et alumisel pildil vasakpoolse ratta leistu ei läigi. Vaevalt, et lausrooste.
Militaarmatt?

Toomas
OveT.
Liige
Postitusi: 2610
Liitunud: 22 Jaan, 2004 13:22
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas OveT. »

corvus kirjutas:Üks huvitav detail veel. Kahel mehel - üks kummagil pildil - on rinnas punaarmeelase nn komandöri märk (punaarmeelase 1918-1922.aastate mütsimärgi edasiarendatud versioon, mis on pärjas või ventslis). Täpselt silm ei seleta, kuidas näevad viisnurgad ja pärg detailides välja neil piltidel, aga osasid sellist tüüpi märke kutsutakse ka veel "soomlaste" märkideks, sest nad esinevad enamasti just soome päritolu punastest tehtud piltidel Venemaal. Samas on Riias muuseumis ka selliseid ventslis märke (kinnine pärjarõngas; ristatud suurtükitorud viisnurga taga ja tripodil Maxim kuulipilduja viisnurga alumise osa peal), mis on kuulunud koju opteerunud läti küttidele.

Läti küttide märke aga pole ühelgi väidetaval lätlasel millegipärast näha?

Ventsel. Ehk selgitad, mis imepärase sõna oled jälle leiutanud?
Ja üldse- iga kingsepp võiks oma liistude juurde jääda. Ei saa olla peigmees igas pulmas.
Faleristikas pole võimalik vaid internetis sobrades põhjapanevaid avaldusi teha.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas Reigo »

Tšekaal olid samuti nö eriväed - erineva suurusega üksused (pataljonid, polgud jne). Teoorias pidid ilmselt tegelema sisejulgeoleku kindlustamisega, aga praktikas löödi häda korral ka rindele.

Siin lähemalt juttu:
http://www.ref.by/refs/104/35916/1.html
OveT.
Liige
Postitusi: 2610
Liitunud: 22 Jaan, 2004 13:22
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas OveT. »

corvus kirjutas:Nii armas, et "kingsepp" Ove T. oma teadmisi lahkelt jagab...siis kui võiks. Mitte siis, kui lihtsalt targutavalt möliseda tahab. Ja seda sa kulla mees ju teed!

Ei ole kahel mehel rinnas ju märke.
Ei ole need märgid teps punaarmeelaste omad, mis mütsimärgina olid ametlikult kasutusel 1922.aastani ning mis isetegevuslikus korras ja erinevates versioonides leidsid tee punaarmeelaste (enamasti juhitva koosseisu) rindagi.
Ja ei olnud Kremlis soome päritoluga punaarmeelasi, keda just Kremlis tehtud piltidel sarnaste rinnamärkidega näha võib.
Ja kohe kindlasti näeme me kõigil meestel rinnas läti küttide märke.


Vensel. Minu viga, t on liigne aga tegelikult sa seda vist teadsid... Või tuleb sulle ka sõna vensel uudisena? Tunnistan, et päris korrektne ei ole mõiste vensel üldistav kasutus nende embleemide kontekstis, samas päris selgelt on nad saanud mõjutusi imperaatorlikest monogrammidest ning keiserliku Venemaa sõjaväeosadele omistatud venslitest.


Ei ole meie keeles ka sellist sõna, nagu vensel.
Kindlasti ei soovi ma suhelda inimesega, kelle arvates teised "mölisevad".
Tõesti ei mõista, kas see on mingi ajaloo haridust nuusutada saanud inimeste omapära või on siia foorumisse sattunud ebaõnnestunud valik. :dont_know:
Nii et vastata pole tarvis (ning oma "kulla" hoia naise jaoks, kui taoline olemas on)
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Jura
Liige
Postitusi: 495
Liitunud: 20 Aug, 2015 9:46
Kontakt:

Re: Läti Kütid.

Postitus Postitas Jura »

Fotol peaks allika väitel olema Läti küttide eesti rühm.

Pilt

Veel fotosid:
http://horstveps.livejournal.com/190249.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline