Eesti ja sõprade paraadid

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hummel »

tommy kirjutas:Olen meie värvides ikka igasugu tehnikat näinud, aga see isend on siiani suutnud mööda lipsata.... :D
Pilt
See peaks olema ülesvõte paraadist aastal 24.02.1998 ehk kõige esimene kord, kui haubitsaid näidati. Need saabusid Soomest jupikaupa juba 1997 lõpus. Suurtükiväegrupp ise asutati alles kuu aega pärast seda (20.03.1998 - peagi 15. aastapäev :P). Tol korral siis võeti kasti teadaolevalt ajateenijad Tagalapataljonist ja üks ohvitser Tapalt juhendama. Suurtükiväkke (tegelikult algul rühmade kaupa vahipatis, sidepatis, tartu patis) võeti esimesed ajateenijad SBK-d tegema alles aprillis ja Tapale toodi punt kokku alles enne jaanipäeva.
Kuna ka 1998 võidupüha paraadil (Viljandis?) oli vaja haubitsaid näidata, võeti selleks Õhutõrjedivisjoni ajateenijad suurtükiväe ohvitseri juhtimisel. Minuteada olid jälle samad autod, aga seekord õhutõrjest. Tegelikult osalesid need masinad neil aegadel paraadil mitmel korral ka õhutõrjekahuritega ZU-23-2.
24.02.1999 osalesid suurtükiväelased esmakordselt paraadil ise oma tehnikaga. Vedukiteks ZiL-131. Mäletan, et oli karm tuisuilm ja autorisude kojamehed kippusid streikima. Samuti käis Kalevi ÜJP lippur presidendi ees käbla - halb enne? :D .

Masin ise pildil Magirus Deutz 178 D15A Jupiter. Olid ka kõvakatusega versioonid. 7 t kandejõuga ja 12 ltr õhkjahutusega loomad. Tundus, et misiganes käik lõpuks õnnestus sisse raiuda - jalutas minema ikka. Tagurpidikäiku panid aga ajateenijad mõnikord sisse 2-kesi. Praegu peaks olema kõik maha kantud ja sihtmärkidena puruks lastud. Sõjamuuseumile vast on midagi alles. Tendiraamidest aretati mõned aastad tagasi aga tendiraamid ZiL-131-dele, mis said suurtükiväele 122mm jaoks.

Suurtükiväes pidasime tegelikult kahte kõvakatusega Magirust 2004 - väliköögi autodena. Haubitsaid vedasid siis juba esimesed MAN 4620. Ühele Magirusele oli monteeritud rootsi auruköök, teine majandusvedudeks. Iseloomulik, et mõlema autojuhi nimi oli Ivanov :D
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hummel »

Mis paraadidesse puutub, siis tõepoolest Vabaduse plats nende korraldamiseks ei sobi, aga see ei tulene mitte sellest, et kaitsejõud oleks uskumatult arenenud, vaid sellest, et Tallinna linnavalitsus on platsi koos ümbrusega lasknud nii toredasti ümber ehitada, et seal lihtsalt enam normaalselt sõjaväeparaade pidada ei saa. Kõige tobedamad on see suur auk koos allakäigutrepiga (segab rivistumist), kitsaskohad platsilt väljumisel ning laternapostid keset platsi (segab tehnikat).
Lisaks sellele pidi kuulu järgi olema üldse väga raske Kaitseväel linnaviletsusega misiganes asju ajada, et paraadideks kooskõlaastusi saada. Iga liigutuse eest küsitakse koormaga raha, seatakse piirangud (ei tohi kahjustada liiga tundlikku katet, relvi ei tohi suunata linnavalitsuse ega vabaduse kella suunas jms jaburusi) ja noh... eks kaitseminister ole ka juhtumisi vastaserakonnast või nii?

Aga mujal Tallinnas on ka vähe selliseid asjalikke platse ja kohti, kus asja saaks teha. Ainult mõned supermarketite parklad. Muud asjalikumad kohad on kõik ärieesmärkidel betooni-klaasi täis ehitatud...
Pirita teel on paraadi tehtud, kuid tundub, et see siiski pole ka väga hea koht. Kuidagi liiga avatud ja vähekompaktne. Samuti eks ta paneb kinni linna ühe põhilise tuiksoone. Lauluväljak, kui otseselt kultuuriasutus, vist ka tegelikult väga ei lähe ja jääks tiba kitsaks tehnikale.

Aga idee mul siiski selle koha pealt oleks.
Mida arvate, kui teha paraad Rävala puiesteel?
Asukoht kompaktselt kesklinnas majade vahel, kuhu moodustub nagu plats. 400 m sirget kahe-kolme sõidurea laiust tänavat kaubamajast Kentmanni tänavani. Tõsi, edelapoolne ots on pisut kõrgemal. Jalgsiüksused saaks mahutada ühele tänavasuunale (minu arvutuste järgi mahuks sinna vähemalt 2000 võitlejat), kuna teist suunda pidi toimuks paraadmarss. Tehnika saaks rivistada näiteks Lembitu või Lauteri tänavale paariskolonni. Asukoht otse linna keskel, aga mitte tuiksoonel, sest kogu liiklus on võimalik suunata ümber Liivalaia ja Estonia pst/Pärnu mnt kaudu. Poodium jääks kuhugi Islandi väljaku kanti ja ma ehitaks sinna isadele väikese platvormi. Samasse ka orkestrid. Puuduvad massi- ja muud piirangud. Tehnika saab sõita täielikult 2-kaupa. Tehnika näitus toimuks hiljem samas teede peal. Presidendi ringkäik tuleks suht pikk, aga ma jätaks selle üldse ära. Vana traditsiooni järgi teeb ringkäigu just paraadi juhataja koos rivistajaga, mitte aga vastuvõtja. Vastuvõtja lihtsalt tervitab kõiki korraga.
Roamless
Liige
Postitusi: 3811
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Roamless »

Millist tehnikat paraadil tegelikult näidati ja millest ETV ja Tali vaikisid :)
http://www.youtube.com/watch?v=8-9EmnffJ1k
Unforeseen consequences
allatah
Liige
Postitusi: 1063
Liitunud: 15 Veebr, 2006 17:04
Asukoht: Tallinn/Tartu/Võrumaa
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas allatah »

Õhusõiduki värvitoon sobib kokku vabadussambaga. Eks ma olen kogu aeg arvanud, et nii kallil ehitisel peab ikka mingi teine otstarve kah olema. Paistab, et vabadussammas on vist mingi kütusetankimis pump, millega seda õhusõidukit täidetakse.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Roamless
Liige
Postitusi: 3811
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Roamless »

Muide hummel, kas oled kindel, et Magirused enam rivis pole. Juhtusin siin youtube-s ühele värskemale videole, kus ka paar kõva katusega Magirust põristasid (hetkel ei viitsinud välja otsida). Äkki on mõned paremini säilinud isendid lihtsalt Kaitseliidule antud (ei välista, et nähtud videos oli mingi Kaitseväe Kaitseliidu ühiskolonn)?
Teine küsimus oleks, et kas Saurerite aeg hakkab ka lõpuks Kaitseväes läbi saama? Ja millega seda soovitakse asenda? DAF, Unimog?
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hummel »

Kui kuskil mõni üksik Magirus ametlikult alles on, siis vast tänu asjaolule, et ta on seni suuremast kasutusest mõne väiksema rikke läbi lihtsalt eemale jäänud või leidub kuskil keegi fanatt, kes viitsib seda putitada. Laiemast kasutusest peaks kadunud olema.
Parempoolse rooliga Saurerite aeg on tegelikult idee poolest juba ammu läbi, kuid kuna midagi uut vist asemele anda ei ole, siis kasutatakse veel. Idee poolest ei pidavat just kehvad autod ka olema. Usun, et seoses uue arengukava muutustega korrigeeritakse struktuure sedavõrd, et Saurerid ja Bernad saavad teenitud puhkusele.


Vaatasin lõpuks ära ka paraadi. Esmane mulje on, et kommenteerimine on arenenud, kuid arenguruumi ikka veel on. Kujukalt on kirjeldatud juba siinsamas pisut eespool. Olulised asjad, mis kõige teravamat silma-kõrva riivama jäid, olid...
- Paar üksust (sh PPA) tervitas eestipäraselt, muud ikka ti*lapäraselt. Aga noh on meil juba kord sellised koolitajad.
- Mereväelased ei oska seista automaadiga "vabalt"-seisangus.
- KL Harju maleva juhtohvitser vist ei tea, et marssides-tervitades peab vasak käsi külje vastas seisma.
- KL ühe lipuauto tiim oli omast arust vist kavalalt kinnitanud lipu auto parema seina juurde mingisse hoidikusse - assimeetriline ja tobe.
- Logistikute kraanaga veoautode (mis neis erilist, et paraadile tuua?) kastid olid lumest puhastamata.

Eelnimetet vead oleks saanud tegelikult kõik proovide ja ülevaatuste käigus ellimineerida.

Täiendavalt veel seda, et mispärast on üldse vaja neid autosid ja asju sinna kokku kuhjata, kui neid ei suudeta täiuslikuna presenteerida. Miks neid hollandi kööke oli tarvis sinna vedada, kui kaasa polnud panna väliköögi meeskonda ega polnud isegi suutlikkust köögilt ja autolt presentkatteid eemaldada? Ground Masterile presendiga abi-Unimogi kaasapanek polnud minumeelest ka just mõtekas.
Samahästi oleks võinud suurtükivägi tuua paraadile 12 ühekaupa tilkuva haubitsa asemel taktkalisi 8x8 laskemoonaveokeid, mis olnuks kindlasti vaatamisväärsemad, kui mingid logistilised tänavaveokad.
Kui meil on midagi veoka baasil veel näidata, on need pioneeride MAN FSG-d. Miks 200-300 liikmelist Pioneeripataljoni kunagi paraadile ei kaasata (ka jalgsi), ei tea keegi. Ilmselt kunagi on ära unustatud ja kõrgematel planeerivatel ülematel puudub laiem riigikaitseline silmaring, kui kahe varasema paraadi dokumentatsioon. Ja ega Kaitseväes keegi vabatahtlikult ka endale naljalt mingeid lisakohustusi võtta taha - isegi juhul, kui see oleks lõpeks kuidagipidi endale kasulik.

Eraldi küsimus, millel tahaks peatuda, on Scoutspataljon ja distsipliin.
Nägin ise platsilt välja liikuvat kolonni ning vaatasin tuubist videot. Närvi ajas see pidev nolgilik signaalitamine. Nad olid ka suht ainsad, kes pidevalt kontrollimatult lehvitasid. Inimlik ja tore küll, aga mitte sõjaväelaslik.

Mis on üldse paraad?
Relvastuse-varustuse-riietuse näitus ja meelelahutus? Ei!
Paraad on eeskätt sõjalise jõu, uhkuse ja distsipliini demonstratsioon!

Sellest tuleks ka lähtuda paraadi korraldamisel ja paraadiks valmistumisel.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hillart »

Mis paraadidesse puutub, siis tõepoolest Vabaduse plats nende korraldamiseks ei sobi, aga see ei tulene mitte sellest, et kaitsejõud oleks uskumatult arenenud, vaid sellest, et Tallinna linnavalitsus on platsi koos ümbrusega lasknud nii toredasti ümber ehitada, et seal lihtsalt enam normaalselt sõjaväeparaade pidada ei saa. Kõige tobedamad on see suur auk koos allakäigutrepiga (segab rivistumist), kitsaskohad platsilt väljumisel ning laternapostid keset platsi (segab tehnikat).
Asja annaks parandada rivistuse linnavalitsusepoolse külje toomisega teisele poole bussipeatust, laiendades rivistusala laiusesse, milline idee kunagi ka juba esitati. Selleks on vaja lihtsalt bussipeatuse konstruktsioon teha teisaldatavaks. Seda viimast ettevõtmist pole aga suudetud viimastel aastatel aktiivselt "oma riiki" loova Tallinna linnavalitsuse vastuseisu tõttu ellu viia. Muideks! Kunagi, 90-ndate algul selliselt ka tehti ja eelpoolnimetatud koomilist situatsiooni ei tekkinud.
Üldiselt aga jättis selline nö. poole platsi peale rivistuse kokkupressimine kaunikesti käpardlikult naeruväärse mulje. Päriselt kah. Nagu keegi üritaks mingit pidupäevalavastust organiseerida oma tagahoovis puuriitade vahel. Eriti oli seda märgata, kui TV võttis ülevalt suurt plaani.
Muideks! See tähelepanek on väga aktiivset mõnitamist leidnud ka venekeelses kommentaariumis. Nii meie kodumaises, kui ka idapiiritaguses. Ja vägagi õigustatult. Vähemalt selle tähelepaneku osas küll. Jälle viskasime ise ühe mahlase kondi närimiseks. Analoogselt selle korduvalt laenuobjektiks oleva Läti tanki ja kunagi väidetava liigkülma tõttu ärajäetud aastapäevaparaadiga, missuguseid senimaani sealpool aktiivselt suupruukimisel kasutatakse. (Paraku on neid mõnitajaid-praalijaid küll rohkem meie endi kodumaa territooriumi netiaadressitega.)

P.S.
Aga, et idapoolne ja idameelne kommentaator üleüldse meid oma tähelepanuobjektiks võtnud on, pole asjasse süvenedes põrmugi mitte negatiivne nähtus. Kuigi see oma pahatahtlikkuse ja mõnitava iseloomu tõttu just head meelt ei põhjusta, annab see siiski märku tõsiasjast, et meiega arvestatakse. Ja kuna idarahvaste kombed, eriti peale sealse kultuurikihi (k.a. traditsioonilise ohvitserkonna) hävitamist 20. sajandi alguses, oma vastasest lugupidamise ja tema austamise traditsiooni ei kanna, siis vene tavade kohaselt püütakse teda igati halvustada, tema üle mõnitada, teda maha teha. Seega - me oleme nende jaoks olemas, mida ei saa suures osas näiteks meie lõunanaabri kohta konstateerida. Viimane tõsiasi ei peaks meile aga mitte heameelt tekitama, sest ... Aga nii on.
Meie arenguperspektiiv on jõuda kunagi tulevikus (kui meile seda arenguaega antakse) oma kaitsevõimega näiteks Soomega võrreldavale (proportsonaalselt muidugi) tasemele, ja siis lakkavad ka eelpoolnimetatud kommentaarid. Või keda krdit tegelikult see verbaalne saast huvitama peaks, peale nende kommentaatorite endi? Aga siiski on see märgilise tähendusega. :wink:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Roamless
Liige
Postitusi: 3811
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Roamless »

Kes siis marsivad paremini, kas EW või EV sõdurid. Vaadake videolõiku alates 26:21 Võrdlus on ilusti välja toodud ja see pole EV kasuks :)
http://www.youtube.com/watch?v=beXkhsllOIQ
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hummel »

Paraadi ongi tegelikult suuresti rividemo. Hea rivi näitab üksuse kohta nii mõndagi. Eeskätt isikkoosseisu distsiplineeritust ja motivatsiooni, mis on toimiva sõjaväe üks alustalasid. On see kõik siis saavutatud läbi sisemise motiveerimise või lihtsalt läbi karistushirmu, aga kokkuvõttes toimib. Olen täheldanud teenistuse jooksul, et rühmad, mis ei suuda linnakus asfaldil rivis korralikult käia (samm läheb kergelt sassi või siis lihtsalt longitakse), on ka näiteks siseteenistuse ja motivatsiooni poolest viletsamad. Sealt edasi väljaõppesse minnes ei ole ka paremaid tulemusi olnud.

Samas rivi ei ole pelgalt distsipliini treenimiseks. Riviõpe arendab tegelikult ka rühti, koordinatsiooni ja reaktsiooni, mis on samuti õigele sõjamehele vajalikud!

Mis puudutab Roamlessi poolt lingitud videot, siis see on tore. Oligi endal kahe silma vahele jäänud. Nägin ka mõningaid kaadreid, mida polnud varem näinud. Tänud.

Põhiline paraadifilm tollest ajast: "Relvastatud rahvas" http://www.youtube.com/watch?v=KcO8DRNq8Sg
Soovitan otsida veel üles Vabadusristi vendade päeva paraadi 1940. Seal on huvitava uuendusena kasutusele võetud kompaniikarbid.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas tommy »

pakzmagu
Liige
Postitusi: 239
Liitunud: 24 Jaan, 2005 22:21
Asukoht: Keila
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas pakzmagu »

Mnjah... aga ega muud kui ilkuvat möla selliselt tegelaselt oodata olnudki. :twisted:

Offtop: huvitaval kombel mainis üks MP.net-i nn. "russia strong" meeskonna liige ka antud subjekti Eestisse mittelubamist kui järjekordset tõendit selle kohta millesed jäledad vassistid me siin oleme. Ühesõnaga, propagandasõda jätkub kõigil rinnetel... http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... sian/page3
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas tommy »

Aga saab nalja vähemalt. :)
Aga Venemaa suhtes laiemalt olen ma üha optimistlikum. Kui derzaavnikute ila on nagu ikka on, siis asjalikke ja mõistvaid hääli/suhtumist on, mida aeg edasi, seda rohkem.

Pildid olid samas korralikud...
Kasutaja avatar
trafomees
Liige
Postitusi: 418
Liitunud: 25 Nov, 2012 23:46
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas trafomees »

Neid pilte oli huvitavam vaadata, kui meie ametlikke KV pilte.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 746
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas wolfgang »

No mees toob ära meie kitsaskohad. An2 paraadil on ikka plass küll. Oleks võind kasvõi Estonian Air üle lennata, in corpore. Ohkida pole midagi seis ongi sitt, härrased.
Siiski - uusi radareid põld pildil näha vankal.
Samas sõnum ongi ju õige - pole paraadil midagi näidata pole sõjas ammugi.

Niiet asi pole mehe ilkumises, vaid nii ongi.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hillart »

Kuigi aastate jooksul peaksin juba nii mõndagi näinud ja ka paljuga ära harjunud olema, aga ikka võtab arusaamatuses pead vangutama. Kust küll võetakse selline kogus mürki sõnadesse ja ehedat vihkamist naaberriikide ja nende elanike ning tegemiste kohta? Ja seda on aina jätkuvalt. Aastakümneid. No ei saa kellegagi rahumeelselt kõrvu elada, ei saa. Ikka kohe peab ennast ülemana tundma, ja kui hammas momendil peale ei hakka, siis vähemalt alavääristama ja mõnitama peab täiega. "Krdi väikesed värdjad, julgevad ennast isegi kaitsta veel!" Ju siis persoonid sellest mingi rahulduse saavad.
Eks sama näeb ikka täiega ka venekeelses Delfis. Võta või jäta, kuid midagi võrdväärset eestikeelses kommentaariumis igatahes ei kohta. Või kui võib-olla mõni juhtubki, siis on need hetkega tsensuuri poolt kustutatud (ja õigusega, arvan ma), kuid venekeelsete kommentaariumide kohta meil samalaadsed tsensuurinormid vististi ei kehti.
Ja ikka see verbaalse süljena väljapritsiv lausvihkamine. Nii piiritaguste, kui eelkõige just siin kohapeal elavate võõramaalste sulest.

Aga, nagu öeldud - niipalju oma idanaabrit tundes, siis - kui tema mõnituste ja alavääristamiste objektiks olla, siis oled sa olema ja sinuga arvestatakse. Ja kui veel mingil vajalikul momendil suudad väärikaks jäädes ka vastu nina anda, siis on respekt (kuigi seda vaevalt et tunnistatakse) garanteeritud.

Kuid need nüansid, millele just taolises mõnitavas vormis tähelepanu juhitakse, on tegelikult järjekordsed "kondid", millised me oma võimalikule vastasele ise just-kui kandikul ette toome. Ja vähemalt taoliste komponentide osas, nagu rivisamm, see "kont" ka jääb, sest kord sõjaväelaslikkust iseloomustanud "valvelsammu" vaevalt-et enam taastada õnnestub. Ja isegi, kui tahtmine oleks, siis pole enam neid, kes seda õpetajate õpetajatele ja seejärel õpetajatele õpetaksid. :cry:

Rivi on meil tegelikkuses suhteliselt hale vaatapilt, tuleb ka ise tunnistada. Ning seda ei saa millegagi välja vabandada.
(Omal ajal kaotati valvelsamm, väites selle õpetamise liigraske olevat, andmata endale aru, et see praegune variant nn. valvelsammust eeldab selle korrektseks esitluseks kordades enam drilli ja väljaõpet. Neid viimaseid, drilli ja väljaõpet, aga ei lisandunud ning tulemuseks ongi see, mida oma silmaga näeme.)
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist