nipid ja nõksud

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Vasta
Kasutaja avatar
Hertsog
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 23 Veebr, 2009 9:03
Asukoht: Dorpat, nõudmiseni
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Hertsog »

kuna weathering on endiselt aktuaalne teema... siis kaks linki asjalikule jutule koos piltidega.

http://www.panzermania.com/tipps/weathering_en1.html
http://www.panzermania.com/tipps/weathering_en2.html

ehk on abiks ja saavad ka algajamad mudelistid oma tankid rokaseks.
Pilt

https://www.facebook.com/panzerwerke

Bitte kommen sie in nach käsikaudu, aber vorsicht: esikus on dunkel ja tulistatakse !
Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas calico »

Ja minu mökerdamine oleks ehk ka pidanud siia saama kirjutatud.
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 1&start=30
Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Postitusi: 2105
Liitunud: 21 Apr, 2006 1:42
Asukoht: Kalamaja
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas vaoinas »

1:35 mudelitele saadaolevad erinevad roomikute tüübid, nende eripära ning plussid ja miinused.


1. Modelkasten-tüüpi roomikud. Need roomikud on valmistatud resin tüüpi plastmaterjalist ning jäävad pärast koostamist vabalt liikuma. Tuntuim seda tüüpi roomikute tootja on Modelkasten, kui on ka teisi - näiteks Master Club. Sellist tüüpi roomikud on üldiselt väga täpsed, selgepiirilised ja puhta joonega. Samas nõuavad need kannatlikkust ja rohkem tööd, kuna iga lüli kohta tuleb 3-4 detaili. Lülid pannakse kokku kummaltki poolt sisse lükatavate plasttiftide abil. Olenevalt roomikust tuleb igale lülile pele liimida veel eraldi detailina olev roomikuhari. Vahel paneb tootja koostamise hõlbustamiseks kaasa alusraami, mille abil on võimalik lahtised veel kinnitamata roomikulülid üheskoos hoida. Roomik jääb pärast koostamist vabalt liikuma, mistõttu võib kulutamise etapis roomikut mudaseks tehes muretult pigmentidega möllata. Loomuliku liikumise tõttu jäävad roomikulülide ühenduskohad siiski selgepiiriliseks ja jätavad roomikust realistliku ilme. Samuti vajub liikuvate lülidega roomik masina ratastel loomulikku läbirippesse.

PS: On silma jäänud, et Modelkasteni roomikute puhul kipuvad Modelmasteri Metallizer-tüüpi värvid materjali eriti hapraks tegema. Seetõttu soovitatakse roomik kõigepealt hariliku mattmustaga üle värvida ning seejärel alles metallizeriga kallale minna.

+ Üldiselt väga täpne
+ Eraldi lülidest liikuma jääv roomik hõlbustab värvimis- ja kulutamisprotsessi
+ Roomik jääb loomulikku läbirippesse
+ Jäiga materjali tõttu ei veni roomik töö käigus ja hiljem välja.

- Küllaltki töömahukas koostamisprotsess eeldab kogenud kätt
- Hapra materjali tõttu võib koostatud roomik kergelt puruneda

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

(Piltidel Master Club'i ja Modelkasteni roomikud. Pildid: vaoinas, http://www.perthmilitarymodelling.com, http://www.bpmodels.net)


2. Friul tüüpi roomikud. Need roomikud on valmistatud pehmest valgest metallist ning jäävad pärast koostamist vabalt liikuma. Tuntuim seda tüüpi roomikute tootja on Friulmodel, kuid on ka teisi. Sellist tüüpi roomikud on võrdlemisi täpsed - kuid on ka materjali eripärast tulenevaid üldistusi, üledimensioneerimisi jne - sageli oleneb konkreetsest tootest. Enamasti on lülid üsna puhtad ja vajavad vaid kerget puhastamist. Koostamine on pisut lihtsam, kui eelmist tüüpi roomikutel. Lülide ühenduskohtades on läbivalt puuritud auk ning lülid ühendatakse peene traadiga, kusjuures traat fikseeritakse liimi abil. Vahel võib olla auk ummistunud, siis tuleb puuriga natuke kaasa aidata. Roomik jääb peale koostamist vabalt liikuma, mistõttu säilib loomuliku liikumise tõttu ka peale ohtramat pigmentidega mökerdamist kahe roomikulüli vaheline vuuk. Kasutades kemikaale nagu Blacken-it ei ole tarvis metallist roomikuid värvida. Sellised kohad, mis roomiku ekspluateerimisel haljaks kuluvad (nagu roomikuharjad, roomikutallad) saab haljaks teha peene liivapaberi abil. Kuna materjal on aga pehme kipuvad seda tüüpi roomikud nii kulutamise, kui ka lihtsalt hilisema seismise käigus riiulis välja venima. Eriti puudutab selline probleem väikeselülilisi roomikuid.

+ Üldiselt täpne
+ Eraldi lülidest roomik jääb liikuma
+ Ei pruugi vajada eraldi värvimist. Materjal hõlbustab metallilise ilme saavutamist.
+ Roomik jääb loomulikku läbirippesse

- Kipub välja venima
- Võrdlemisi töömahukas protsess eeldab siiski kogenud mudelisti

Pilt
Pilt
Pilt

(Piltidel Friulmodel'i toodang. Fotod: http://www.perthmilitarymodelling.com, vaoinas)


3. Eraldi lülidest liimitavad roomikud. Tavaliselt keerukamate/paremate mudelite karbis kaasasolevad roomikud (Dragon'i Magic Track). Vahel on lülid juba eraldi detailidena kilekotikestes, vahel aga restides. Kummalgi puhul nõuab korraliku tulemuse saavutamine üsna põhjalikku detailide puhastamist. Täpsus sõltub väga palju tootjast ja konkreetsest mudelist. Koostamisel on sobiv kasutada Tavalist plastiliimi (Revelli mudeliliim näiteks), mis kuivab aeglaselt ja lubab liimitud roomikuga kuni tund aega peale liimühenduse loomist mängida. Roomikud liimitakse laual sirge segmendina kokku ning painutatakse värskelt liimitud roomik üle rataste. Selle käigus painutatakse roomikule ka vajalik läbiripe. Ratastele painutatud roomikut tuleks mõnda aega kuivamisel jälgida ning vajadusel korrigeerida, kuna poolkuiv liimühendus kipub vahel sirgeks tagasi painduma. Kindlasti ei tohi roomikut kohe ratastele kinni liimida. Soovitav on üks roomikujooks jätta kahte ossa, et seda hiljem värvimiseks eemaldada. Selline roomik nõuab palju kannatust ja kogemust et saavutada head tulemust. Kuna lülid ei liigu omavahel, siis pigmentide lisamisel tuleks üles näidata ettevaatlikust just lülide omavahelise ühenduskoha suhtes.

+ eraldi lülid lubavad mängida läbirippe osas.
+ Tulemus jääb kogenud mudelisti käe all võrdlemisi hea.
+ Tavaliselt on selline roomik juba karbis kaasas.

- koostamine nõuab palju kannatust.
- Roomik ei jää pärast koostamist liikuv.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

(Fotod: http://www.scalemodelguide.com, http://www.ipmsuk.proboards.com)


4. Segmentidest koostatavad roomikud. Need roomikud tulevad mudeliga karbis kaasa ja on juba restis vormitud pikkade segmentidena - ülemine ja alumine segment pika mitmekümnelülilise tükina ning ratastele painutatud üleminekut 2-3 lülilise detailina. Sealjuures on läbiripe juba valmis vormitud. Oluliseks plussiks on sellise roomiku juures koostamise lihtsus - Üks roomikujooks koosneb vaid ca. 10 detailist. Samas ei ole selline roomik lülide ühenduskohtades eriti ažuurne ja jääb lihtsustatuks.

+ Lihtne koostada
+ Roomiku läbiripe on juba eelnevalt vormitud.
+ Jätab üldjoontes üsna loomuliku üldmulje.

- Lihtsustatud ja detailivaene

Pilt

(Fotod: http://www.scalemodelguide.com)


5. Kummist roomikud. Sellised roomikud on kõige lihtsustatum roomikuvariant, mis tuleb mudeliga karbis kaasa. Materjaliks kasutatakse kummitaolist materjali, mis olenevalt tootjast on elastsem, või siis venitamisel kergemini purunev. Terve roomikujooks on karbis ühe pika ribana, mille otstes on kinnitused roomikuringi ühendamiseks. Täpsuselt on selline roomik üldistatud ja detailivaene (Kõige detailirohkem on täna vist Dragon'i DS-track) Lisaks võib sageli esineda vormidefekte. Lülide ühenduskohtades puudub ažuursus. Vanemate mudelite puhul kipub olema probleemiks roomiku vale pikkus - liiga lühike, või siis liiga pikk, mistõttu võib roomiku kinnitamine masinale osutuda problemaatiliseks, või hoopiski ebaõnnestuda. Siiski, kui roomiku pikkus on õige, on roomiku kinnitamine iseenesest lihtne tegevus. Sealjuures ei omanda aga roomik mitte mingisugust loomulikku läbiripet. See tuleb saavutada kas roomiku tugiratastele liimimisega, või siis surutakse roomik alla tanki seinast väljaulatuvate traatide abil. Sealjuures ei pruugi läbiripe ikkagi loomulik jääda.

+ korrektse pikkuse puhul lihtne koostada

- vähese täpsusega, lihtsustatud ning sageli defektirohke
- keeruline saavutada loomulikku läbiripet ja üldse loomulikku üldmuljet


Pilt
Pilt

(Fotod: http://www.armorama.com, http://www.scalemodelguide.com)



Lõpetuseks. kindlasti on erinevaid võimalusi roomikmasinatele roomikute osas veelgi. Siin jäid täiesti puutumata näiteks võrdlemisi vähe levinud söövitatud roomikukomplektid. Kuid põhiaspektid enamlevinud roomikute puhul said vist valdavalt kirja. Mõningate roomikuliikide puhul võib lugejale tunduda, et asjad ei ole hoopiski nii, kui siin kirjeldatud. See tuleneb ka sellest, et siinkirjutajal on väga pinnapealne kogemus näiteks kummist roomikute ja ka segmentidest roomikutega. Samas eraldi lülidest kokkupandavate roomikute puhul on iga rohkem kogenud mudeliehitaja leidnud oma meetodi, kuidas neid ehitada. Ja siin on võimalusi palju.

Siinkirjutatu on selgelt autori subjektiivne arvamus. Ise pean roomikute puhul oluliseks geomeetrilist täpsust ja lülide ühenduskohtade ažuursust - ühelgi liikuval roomikmasinal ei jää lülidevaheline vuuk ju paksult muda täis. Pisiasi küll, kuid see on üks neid aspekte, mille puhul roomik saavutab loomuliku üldilme, või siis ei saavuta, mistõttu siinkirjutaja eelistus on kindlalt liikuvate lülidega roomik. Samas olen näinud, et ka eraldi lülidest liimitava roomiku puhul on sarnane ažuursus saavutatud. On ka näiteid kummiroomikutega mudelitest, mis on igati väga tasemel. seega lõpuks on kõik kinni iga meistri oskustes.


Kristjan
Kasutaja avatar
Hertsog
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 23 Veebr, 2009 9:03
Asukoht: Dorpat, nõudmiseni
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Hertsog »

väga hea jutt. tänud vaoinale.

omalt poolt lisaks friule puudutava väite kohta et venivad välja... jah, aga venivad välja kuna kasutatav traat on pehme. lääne foorumites soovitatakse kasutada friulide ühendamiseks nööpnõelu. need on tugevad, nööpnõela pea sarnaneb poldi peale ning roomik ajapikku välja ei veni.
Pilt

https://www.facebook.com/panzerwerke

Bitte kommen sie in nach käsikaudu, aber vorsicht: esikus on dunkel ja tulistatakse !
Joss Metsast
Liige
Postitusi: 2062
Liitunud: 23 Aug, 2005 9:34
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Joss Metsast »

Aitähh, väga hea kokkuvõte !

4 punkti puhul võib küll öelda et ega tamiya 1:48 seeria segmentidega tehtud roomik nüüd teab mis kehva ja detailivaene ei ole . On võimalust võrrelda friuli ja plasti. Usun et kui nad ühte värvi pihustada, siis ilmselt ka kogenud mudelist neil 1 m kauguselt vahet ei tee :) Edasine oleneb tegija käeosavusest. Vahekohad muidugi on reetlikud....

Lisaks ühe variandi veel.

Ämbriplastikust tehtud liikuv roomik. Esindajaks võib pakkuda näiteks AFV Clubi AF 48003, mis tegelikult on skybow ümberpakendus. Mõeldud omal ajal eelkõige liikuvatele masinatele, nüüd pakutakse ka stendimudelitele. Kokku käib klikkides (ei oska muud sõna siin kasutada) Puhastamine on jube, kuna liivapaberit/viili kasutada ei saa, pind jääb väga kole pärast. Kõige lihtsam ja "töötav" variant on hästi terav ja õhuke nuga. Kokkupanemisel tasub olla ettevaatlik et roomikut kooshoidvaid nagasid ära ei murraks. Hilisem värvimine on mõistatus , vähemasti skybow roomikutel ei püsi värv ka ohtra sõimuga kostitamise saatel.
Plusspoolel võib kanda et masinale istub joontes hästi ja loomulikku läbiripet on lihtne tekitada. Detailsus on tasemel.

Levar
Kasutaja avatar
Seersant Steiner
Liige
Postitusi: 1098
Liitunud: 05 Nov, 2005 12:59
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Seersant Steiner »

airfixi roomikud ehk mida ma edasi pean tegema , kuna proovisin panna peale ja nad läskid katki, edasi olen nõutu! [img]http://4.bp.blogspot.com/-jwLigfRUWU0/T ... M_0173.JPG[/img] http://stgsteinersmodels.blogspot.com/2 ... iiret.html
Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas calico »

Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas calico »

Lavasaares sai näidatud enda kokku kogutud Militaar.net militaarmudelite alafoorumist leitud õpetustest tehtud väljatrükki. Omaks tarbeks nagu sai teha, selle tuumik oli algul Sho kujukeste maalimise õpetus, siis hakkas õpetusi juurde tekkima, mingi aeg kogusin kokku erinevatest kohtadest tõsimeelsemad killud sissejuhatuseks ja lõpetuseks, illustreerimaks üldse seda mis on mudelism. Seda kirjatükki sai aja edenedes natu täiendatud, õpetustele mõned (näpatud) pildid juurde jne. Ilmselt oleks vaja veel redigeerida, täpsustusi, paigutust, mõned lauseehitused jmt.
Raamatuks oleks ilmselgelt veel vähe, autoriõigused jmt peaks ka sebima (osad pildid on võimalik et õigusevastased, mõnele kirjastusele äkki ei meeldi) ning eks neid õpetussõnu peaks ka veel juurde korjuma.
Aga enda tarbeks on suht hea ka paberkandjal seda käes hoida.
ning arvestades seda et autoriks olete kõik teie siin, ei oleks kauem mõtet seda enam kalevi all hoida.
siin on siis selle Word´i dokumendi fail
https://dl.dropbox.com/u/63733725/Mudel ... ajaile.doc
Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
Kasutaja avatar
Hertsog
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 23 Veebr, 2009 9:03
Asukoht: Dorpat, nõudmiseni
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Hertsog »

moodsad inimesed, kes on lõustakaustiku, ehk lõustiku kasutajad (tuntud ka kui facebook), võiksid minna ja "laikida" Acrylicos Vallejo nimelist lehte. seal on päris huvitavalt ja õpetlikult pildiseeriatesse jagatud weatheringi nipid. lommulikult kasutades vallejo enda tooteid... aga need on lihtsasti asendatavad :)
Pilt

https://www.facebook.com/panzerwerke

Bitte kommen sie in nach käsikaudu, aber vorsicht: esikus on dunkel ja tulistatakse !
Joss Metsast
Liige
Postitusi: 2062
Liitunud: 23 Aug, 2005 9:34
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Joss Metsast »

http://www.modellversium.de/tipps/6-det ... 8030-.html

Ehk kellelegi abiks, kuidas siklirattale kodarad tekitada.
Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas calico »

Ne, juhuslikult sai androidimaailmas sorides leida üks äpp mudelistidele. Nimelt kui (antud juhul mul) oli Revelli asi kokku panna ja juures olevad õpetuses on ainult Revelli värvikoodid, kuid nt mina kasutan Vallejo omi, siis kuidas kindlamini leida vastavus enda värvide seast. Asi lihtne kui omad tahvlis või nutis sellist asja:
https://play.google.com/store/apps/deta ... rter&hl=en
omab Revelli, Vallejo, Tamiya ja Humbroli värvikoode. Lisaks on sama asjaga võimalik mõõtusi skaalasse teisendada.
Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Postitusi: 2105
Liitunud: 21 Apr, 2006 1:42
Asukoht: Kalamaja
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas vaoinas »

Õigupoolest on järgmise õpetuse initsiaator Von Manstein, kuid kuna ma ühe valmis tegin, siis panen selle nipi siia ise üles.

Et siis lehter vastavalt Mansteini ühte ammusesse teemasse postitatud piltide järgi. Ega õpetust kui sellist siin väga ei olegi. Annan lihtsalt pinnalaotuse koos mõõtudega 1:35 mõõtkavva arvutatuna.
Kuradi hea, et isetehtud ämbrite kasutusala mudelite juures järjest avardub.
Aga suuremate koguste vedelike ümberkallamine ilma abivahenditeta on üpris tülikas. Millegipärast pole veel sarnast atribuutikat mudelite kaunistuseks kohanud.
Maal käies trehvasin ühe trööbatud isendi peale, päritolumaa ja valmistusaasta paraku teadmata.

Pilt
Pilt

ülemise serva läbimööt 300mm ja laius 40mm.
Koonilise osa seinalaius220mm. ja alumise avause läbimööt 65mm.
Tilaosa pikkuseks 170mm. ja alumise otsa läbimööt 30mm.
Käepideme laius ülevalt 30mm ja alt 20mm.

Pilt

Pilt
Kasutaja avatar
Hiinlane
Liige
Postitusi: 388
Liitunud: 13 Jaan, 2011 17:24
Asukoht: Tallinn, Kopli Ühendkuningriik
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas Hiinlane »

Tänud Kristjan. Üks uus asi jälle kõrvade vahele pandud.
Kasutaja avatar
urmo25
Liige
Postitusi: 249
Liitunud: 25 Okt, 2007 20:38
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas urmo25 »

Kasutaja avatar
calico
Liige
Postitusi: 1209
Liitunud: 08 Apr, 2009 23:12
Asukoht: Laisholm - Jõgewa
Kontakt:

Re: nipid ja nõksud

Postitus Postitas calico »

Jajaaa-eks ole asi lihtne, otse karbist kokku masin. kas etse ka paigaldab? :wink:
Meie asutuses töötamiseks ei pea te olema hull, kuid see tuleb kasuks...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist