Tänud, Ruusserg. Väga asjalik tähelepanek - avardas vaadet ning pani pilte lappama. Väga lahe, et selliseid märkusi tuleb.
Küll aga nende asjade asetusega on tegelikusti kaks põhilist probleemi, mis tulenevad peaasjalikult sellest, et ühtegi LWS'i pole säilinud ja sellest riistapuust on vaid loetud fotod.
1. Et tegu oli kõrge masinaga ja enamjaolt tehti pilti maapinnalt inimsilma kõrguselt, siis pole ühtegi head fotot, kust ninaosa paistaks ülalt ja seetõttu saaks detailide asetust hinnata.
2. Kuna pole ei masinat, ega jooniseid, siis on juba mudelitootja olnud sunnitud tegema seda mudelit peamiselt kõhutunde ja hinnangute najal. Seega ei saa me päris kindlad olla, et detailid, proportsioonid, või kasvõi kere kuju olid täpselt sellised, nagu kujutab seda oma mudelil Bronco (mudeli tootja). Näiteks ei ole üldse kindel, et ninaosa kaardus pealtvaates sellise kujuga, nagu päris masinal. Seega selle kaare peale ning sinna vahele jäävatel detailidel võib olla sellest tulenevalt erinev joondus. Kui nüüd võtame need kolm detaili (Klüüs, latern, pollar), siis minu mudelil on klüüsi asukoht valitud peaasjalikult vendri aasa järgi, pollar on seal, kuhu Bronco selle pani, ning sinna vahele jääv latern on üsna hinnanguliselt paika pandud kabiini järgi - noh, et tunduks foto järgi samas kohas.
Need on siis vabandused. Fotosid vaadates tundub aga, et ka päriselt jäi laterna jalg üsna klüüsi ja pollari joonele. Udused pildid võimaldavad küll üsna loomingulist lähenemist, aga siiski. Ma toon siin pildid omapoolsete kommentaaridega ära:
1. Siin on pilt toodud silma kõrguselt. Näha on, et kolm asja asuvad üsna ühel joonel. Klüüs ja pollar peavad asuma üsna kere serval. Samas lambi jala asukohta on raske hinnata. Teiste piltide järgi paistab ta servast seespool olema. Tundub jäävat pigem klüüsi-pollari joonele, või sealt seespool.

2. Siin teine taoline pilt.

3. Siit on näha Pollar, selle taga latern. Klüüsi asukohta hindaks ma kuskile pollari taha, sest väljaspool seda silm ei märka. Kahjuks jääb sõduri jalg ette, seega ei saa päris kindel olla, et klüüs sel pildil pollarist paremale ei jää.

4. Siin veel üks tagant võetud udusevõitu suurendus - paistavad üsna ühel joonel kuigi klüüsi identifitseerimine ja asukoht on pildi udusust arvestades üsna hinnanguline. Tegelikult on mul raamatus üks pisut selgem võte umbes sama nurga alt, kuid seegi ei anna tõsikindlat vastust.

Kristjan