Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Vasta
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas Roamless »

Tegu on Soome reservistide foorumiga. Teemaks on meie Kaitseliit. Juhul, kui seda teemat on juba korra käsitletud, siis vabandust. Igatahes pealiskaudsel esimese lehe lugemisel paistab, et meie Kaitseliit on Soome reservistides isegi mõningast kadedust tekitav. Kuna valdan naabrite dialekti, siis tuleb soomlaste kommentaare lugedes muie näole. Mentaliteedilt oleme ikka väga sarnased, samamoodi käib valitsuse kirumine ja vohab pessimism, miks meil on asjad nii ning eestlastel tuleks õppust võtta jne jne. Täpselt sama, meiepoolset teksti, võime siit foorumist lugeda meie ja Soome armee võrdluse kohalt.

http://maanpuolustus.net/threads/kaitseliit.1777/
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
rakk
Liige
Postitusi: 67
Liitunud: 19 Veebr, 2008 12:50
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas rakk »

Hea lugemine, kuradi hea tunne tekkis. :)
Aitäh Roamless!
Räägin vähe, kui, siis ainult kulda!
on mõte, kui läinud kuues pilku.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas A4 »

See on tõepoolest naljakas, et isegi Soomes kui ühes maailma parima kulu-efektiivsus suhtega riigikaitsesüsteemiga riigis leidub neid, kes arvavad, et poliitikud ja KV juhtkond teeb kõik ikka valesti. Võibolla tasuks ka meil seda vaadates teinekord enne järjekordse pahura ja iriseva postituse kirjutamist korra hinge tõmmata ja mõelda, kas äkki pole meil paljud asjad siiski päris hästi välja kukkunud, arvestades seda, kustkohast me 20 aastat tagasi alustasime?

Samas juhiks ma tähelepanu sellele, et soomlased vaatavad oma foorumis paljuski esindus- või sõjalistelt võistlustelt tehtud fotosid (paljude piltide peal olid üldse tegelikult Kaitseväe ajateenijad) ning arutlevad mitte niivõrd süsteemi kui terviku efektiivsuse üle, vaid pigem väliste ja/või teisejärguliste aspektide üle – kui uus ja milline on välivorm (paljudel kaitseliitlastel tegelikult ise ostetud või täiendatud), millised on käsitulirelvad ning kas ja millise optikaga need on, kas relvi hoitakse kodus või riigilaos jne. Seda, et kas või kui efektiivne on tegelikult kahe paralleelse sõjaväelise organisatsiooni olemasolu, kui efektiivne saab tegelikult üldse olla ilma ajateenistuskogemuseta nädalavahetuse-sõdurite väljaõpe nii üksikvõitleja kui allüksuse tasandil, kuidas on võimalik parimaid võitlejaid mõistlikult jagada Kaitseväe SA-struktuuri ja Kaitseliidu SA-üksuste vahel, kas toimub reaalne ja pidev rotatsioon Kaitseväe ja Kaitseliidu tegevväelaste vahel jne, nendelt piltidelt me tegelikult ei näe.

Soomlaste „probleem“ seisneb selles, et Moskva vaherahu ja Pariisi lahuleppega keelustati kõik Soome vabatahtlikud riigikaitseorganisatsioonid, pandi päris palju piiranguid sellele, kui suur tohtis olla Soome RA-kaitsevägi ning milliseid relvasüsteeme tohtis see omada (nt. keelati ära allveelaevad ning pommituslennukid). Soome riigikaitsele oli see kindlasti suureks hoobiks, kuid teisest küljest võimaldas kogu riigikaitseks eraldatud napid rahalised ja inimressursid koondada ühte kohta ühe juhtimise ja planeerimise alla. Mille tagajärjeks oli muuhulgas see, et kodanike sõjaline väljaõpe toimus pea eranditult läbi suhteliselt pika ja efektiivse ajateenistuse ning paljud aktiivsed ja asjalikud inimesed, kes muidu oleksid leidnud rakenduse Soome nn Kaitseliidus (Suojeluskunta) leidsid nüüd rakenduse suhteliselt suures ja korralikult väljaõpetatud Kaitseväe reservüksuste ohvitserkonnas.

Pariisi rahuleppega ja Moskvaga sõlmitud YYA-leppega pandud piirangud kaotasid 20 aastat tagasi sisuliselt oma tähenduse ning paljusid varasemaid piiranguid on Soome südamerahus hakanud ka eirama (nagu selge lähenemine NATO-le, mis Külma sõja ajal oleks olnud mõeldamatu, aga ka Õhuväele õhk-maa lahingumoona hankimine), kuid miskipärast ei ole soomlased tormanud looma vabatahtlikke relvastatud sõjalisi organisatsioone, kuigi keegi neid selles keelama pole hakanud. Ma kindlasti ei taha öelda, et me oleme oma tänase Kaitseliidu loomisega teinud vea (pigem ikka vastupidi), aga väikene mõttekoht peaks siinkohal olema ka meile, aga soomlased oskavad raha ja ressursse lugeda paremini kui meie ning kui nemad juba midagi teevad või tegemata jätavad, siis on selle taga tavaliselt väga hea põhjus.

Umbes kümmekond aastat tagasi hakati Soomes arendama n-ö maakuntajoukko-süsteemi, mille raames hakati kaitseringkondade juurde moodustama väikseid, vabatahtlikest koosnevaid ja peamiselt nädalavahetuseti õppustel käivad üksusi, millel olid vist peamiselt teisejärgulised tagalakaitseülesanded. St. mitmes mõttes nagu meie Kaitseliit, ainult et ilma eraldi avalik-õigusliku organisatsioonita, suure peastaabita ning ilma territoriaalse ja paralleelselt Kaitseväega tegutseva struktuuri ja ohvitserkonnata ning ilma igasuguste ühiskondlike vanematekogude, keskkogude ja keskjuhatusteta. Ilmselgelt ei ole see süsteem Soomes teab kui hästi käivitunud, seda enam, et raha ja korralikku varustust nendele üksustele pole kah vist jagunud. Kuigi ka see peaks järgmistel aastatel minu teada muutuma. Ühesõnaga – väliste atribuutide võrdlemise asemel ootaks mina veel paar aastat ning prooviks siis hinnata maakuntajoukkude-süsteemi kui terviku efektiivsust ja väljaõppetaset võrreldes sinna investeeritud rahaga.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 11 Mär, 2009 10:32
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas setu »

Aitäh soome foorumi postituse eest!

Üldiselt väga asjalik foorum ja hea lugeda. Analüüsirohke ja täpsete, lühikeste ja otseste kommentaaridega. Meeldib nende analüüsivõime näiteks vene sissirühmade teemal, kus paarilt suvaliselt pildilt pannakse väga hästi tervikpilti kokku ja kummutatakse igasugu tüüpilisi arvamusmustreid. Lühidalt asjalik. Tuleks endalgi konto sinna teha. Kindlasti hoian tulevikus ka paralleelselt sellel foorumil silma peal.

Nende kommentaarid Kaitseliidu kohta on kahetised. Ühelt poolt neil on jumala suva Eestist, neile vaid meeldib, et kaitseliitlastel on kasutusel oma nänn + riigi poolne varustus. Ja see, et 25 mln hoitakse üleval kuni 11k suurust organisatsiooni, mis suudab ka selliseid õppuseid läbi viia, ning sooviksid ka oma vastavat 7% eelarvetoega samaväärset organisatsiooni, mis võiks 48k organisatsiooni ülal hoida. Lisaks meldib ka see, et kaitseliitlasi koolitab kirju spekter erineva taustaga inimesi.

Seega soovin meelekindlust Kaitseliidu arendamisel. Soomlaste näitel õiged asjad kaitseliitlase kingikotti oleks:

- punatäpp-sihikud;
- kuulivestid;
- raua-alused granaadiheitjad;
- UZI-d (M45te asemele);
- rohkem noori ilusaid tüdrukuid;
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma kindlasti ei taha öelda, et me oleme oma tänase Kaitseliidu loomisega teinud vea (pigem ikka vastupidi), aga väikene mõttekoht peaks siinkohal olema ka meile, aga soomlased oskavad raha ja ressursse lugeda paremini kui meie ning kui nemad juba midagi teevad või tegemata jätavad, siis on selle taga tavaliselt väga hea põhjus.
Vot selle lause peaks panema loosungile ja lööma siin suurte naeltega seina.
Ja iga kord meelde tuletama, kui läheb soomlaste asjade üle mingi (võhiklik ja süvenemata) ilkumine lahti.
Samas juhiks ma tähelepanu sellele, et soomlased vaatavad oma foorumis paljuski esindus- või sõjalistelt võistlustelt tehtud fotosid
Soomlastel, kes seal ägedalt kommenteerivad, pole erilist ettekujutust siinsest elust. Nagu ka meil, kes me mõnda Soome asja heaks peame.
Isegi mil.ee ametlike peastaabi fotode alt leiab näiteks viimaselt Kevadtormilt selliseid fotosid, et anna padruneid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas Roamless »

Ei oleks just nõus jutuga, et antud foorumi sommidel on jumala suva Eestist. Eks suhtutakse ikka kui vennasrahvasse, mingeid patriotismipuhanguid neilt Eesti kohta muidugi loota pole (kuigi üks lubab seal naljaga pooleks lippu vahetada, kui Soomes asjad liikuma ei hakka), nagu meil ka Soome kohta, sest nemad ju ikkagi oma kodumaa patrioodid ja meie enda oma. Nendepoolne kajastus meie Kaitseliidust kipub jah olema kantud just meie nn promopiltidest, kuid olgem ausad, asjad on meil edasi arenenud (kuigi teha on veel väga palju) ja seda just soomlased märkavad, et võrreldes meiega, tundub neil rohujuure tasandil paistvat paigaltammumine (A4 väitel pidid ka soomlastel lähiajal asjad liikuma hakkama). Soomlased tõid välja just paar põhilist asja, mis on nende arvetes meil ülipositiivne (ei mõtle siin paranevat varustust, punatäppsihikuid jne jne), selleks on suur vabatahtlike arv arvestades rahvaarvu, igasugused noorte sõjalise kasvatusega vabatahtlikud organisatsioonid (kodutütred, noorkotkad) ja võimalus kaitseliitlastel hoida oma lahinguvarustust kodus. Need on punktid, mis tekitavad soomlastes konkreetselt kadedust. Mingisuguse varustuse probleemi suudab Soome riik vajadusel kiirelt ära lahendada, kuid kolm ülalmainitud asja eeldavad vaidlusi Soome valitsusese tasandil.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eks need arusaamad "teistel on ülikõva ja meil vilets" on vastastikused ja on kantud nii promomeediast kui ka suust suhu liikuvatest linnalegendidest. Soomlased lihtsalt meie tegelikkust eriti ei tea ja mingi suurõppuse demo pakasuhha ei näita õiget pilti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 737
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas wolfgang »

Irin on edasiviiv jõud. Kui me midagigi hästi teeme siis ei tähenda see, et pistame pöidla p...e ja teeme vahuveini lahti, vaid, et hoiame, mis on, vingume edasi ja loodame, et üha raskemaid asju KL antakse. Ja kõike selleks, et VÄHEMALT Sinimägedes vantidel vere nii lahti lööme, et oma maad hoida suudame.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 737
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas wolfgang »

Meie oleme need vennad, keda te, invasiooni puhul, uudistes, näete kas söestunud keredena või tanki luugist sisse kusevana.
Ja et näha Eesti mehi luuki kusemas tuleb riistu kätte anda. Kogu lugu.
Kasutaja avatar
Jalutu
Liige
Postitusi: 772
Liitunud: 29 Dets, 2012 19:55
Kontakt:

Re: Kaitseliit soomlaste silmade läbi

Postitus Postitas Jalutu »

wolfgang kirjutas:Meie oleme need vennad, keda te, invasiooni puhul, uudistes, näete kas söestunud keredena või tanki luugist sisse kusevana.
Ja et näha Eesti mehi luuki kusemas tuleb riistu kätte anda. Kogu lugu.
:scratch:
Häguselt meenub üks lause:
ära anna mulle kala, vaid õpeta mind kala püüdma...

Kumbki ülalkirjeldatud uudisteklipi kujutelm ei tundu erilise kangelasteona. 1x rumaluse või kangelasteoga hakkama saada võib ka kogemata juhtuda. Palju olulisem on XX aastat x 365 tagada kindlustunne paljudele tuttavatele ja mittetuttavatele ning jätkusuutlik alaline heidutus...
[i]Aga lapsed on Teil toredad![/i]
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist