Kuum jook ja söök

Relvastatud gruppide tegevus väljaspool ametlikke väeosi. Metsavendlus, sissisõda, mittekonventsionaalne sõda, gerilja, banditism ja mis iganes nimed sellele nähtusele antud on.
Vasta
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Kuum jook ja söök

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Ütlen veelgi, et see Trangia on väga hea asi:
- korralik alus, mis seisab hästi püsti
- korralik priimus, mis toodab kõrge temperatuuri
- korralik tuulekaitse tagab kiire soojenduse ja hoiab katlat
- kaks head katlad, teises söök, teises jook ja pesuvesi
- käepide katlatele ja pannile
- panni
- see kõik kraam läheb üksteisele ilusti sisse väikseks ja suhteliselt kergeks pakiks.

Suurepärane leiutis.

Väga kõval pakasel piiritus ei taha süttida, aga ka sellele probleemile on lahendus - priimuse alla saab panna väga väikse küünla andma algsoojenduse piiritusele.
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Kuum jook ja söök

Postitus Postitas Lemet »

Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Re: Kuum jook ja söök

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

On suurepärane asi, et neid Rootsi leiutisi valmistatakse Tartus.
holt
Liige
Postitusi: 197
Liitunud: 09 Juul, 2005 8:45
Kontakt:

Re: Kuum jook ja söök

Postitus Postitas holt »

Ei hakanud vana teemat uuesti üles upitama.
Madis22 kirjutas ligi paari aasta eest:
Huvitav idee toidukeetmis vahendi valmistamiseks:
http://www.youtube.com/watch?v=hHugMrvIxg0
Matemaatika on lihtne: teeküünal sisaldab u. 16 g parafiini, kütteväärtusega 11.1 kwh/kg = kokku u. 180 wh. Mida kiiremini küünal põleb, seda suurema võimsusega ta kütab. Oma tavalise tahiga põleb ta u. neli tundi, andes u. 45 w küttevõimsust, kui ta aga põleb 10 minutiga, annab u. 1100 w, mis on võrreldav tavalise koduse elektripliidi väiksema raua võimsusega. Kui teoreetiliselt võiks selles küünlas sisalduv energia ajada 10 kraadi pealt keema 1.7 liitrit vett siis, arvestades energiakadusid, oleks sellest viiendikugi keema saamine täitsa hea tulemus. Piisav ühele mehele kiirhelvestest pudru valmistamiseks, või kohvi ehk puljongi keetmiseks.

Proovisin asja ära - videos nähtule lähedase suurusega papiriba tahiks, rootsi kateloki sisse ca 1,2l vett, katelok tema originaalümbrisesse, küünal alla ja kogu kupatus õue, ca -5 kraadi juurde. Vee algtemp ca 10 kraadi. Küünal põles ca 12min ja suutis selle ajaga tõsta vee 50-ni. Ehk et kui vett võtta ca 400ml(termoskruusitäis näiteks), siis oleks samades tingimustes ilmselt ka keema ajanud. Paraku kaasnes sellise forsseeritud põlemisega KOHUTAVA hulga tahma tekkimine :D , nii et ei toas(eriti suitsuanduriga toas) ega ausaltöeldes ilmselt ka telgis sellise asja kasutamine kõne alla ei tule. Kateloki põhja ja külgede puhtakssaamine nõudis hulga vaeva ja Fairyt :P
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3834
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Kuum jook ja söök

Postitus Postitas Jaanus2 »

Vabandan, kui see kusagil eespool juba on, aga googeldage "turbo stove". Taastumatuid energiaallikaid ei ole vaja, piisab oksajuppidest, isegi kuivad ei pea tingimata olema. See turbo tahendab asja juures u. 3 W puhurit, aga pliit töötab ka ilma selleta. Kui on kuiv puu, jääb lõpuks süsi järele, kui märg, siis ei jää (süsi kulub kütuse kuivatamiseks), muud vahet ei ole. Võimalik valmistada ka suuremast konservikarbist. Võib vaadata ka "inverted downdraft gasifier".
Topsile augud põhja, puujupid sisse, süüdata pealt ja peale leegisuunaja nagu gaasipliidil. Kütuse ja gaaside vahele tekib söekiht, kus toimub gaaside pürolüüs enne süttimist, õhk liigub alt üles läbi kütuse ja söekihi, lõplik põlemisõhk saadakse ülalt. Puhas põlemine ja sinine leek, väike toss ainult süütamise ajal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist