E. Puusepa Pe-8

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Vasta
Kõrvaltvaataja
Liige
Postitusi: 236
Liitunud: 23 Okt, 2005 20:43
Kontakt:

E. Puusepa Pe-8

Postitus Postitas Kõrvaltvaataja »

Kas keegi teab lähemalt punalendur E. Puusepa allakukkunud lennukist Pe-8?
Oma memuaarides kirjutab ta, et peale hädamaanudmist Ida-Virumaa soos õhkisid nad vaid tol ajal salajaseks peetud diiselmootorid.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2195
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Mulle jäi neist memuaaridest meelde, et nad pidid need diiselmootorid hävitama, aga kui nad langevarjudega maha said ja lennuki allakukkumiskohani jõudsid, olla mootorid ammu minema viidud.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
tõnuv
Liige
Postitusi: 638
Liitunud: 05 Jaan, 2005 19:07
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas tõnuv »

Lapsepõlvest meelde jäänud AK lõik, kus valge habemega Puusepp kuskil rabas oma lennukit taga otsib.Vaheplaanidest meelde jäänud mingi pikk võll ja raami või tiivatükk.ETV arhiiv oleks üldse huvitav infoallikas militaaralal, aga see eeldab isiklikku lähenemist, milleks mul kahjuks aega ei ole,
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Postitusi: 926
Liitunud: 16 Dets, 2003 19:25
Kontakt:

Postitus Postitas nublu »

Lennukiga oli vist niimoodi, et see potsatas maha rappa kusagile eikellegimaale. Algul ei teinud nad sellele midagi, ronisid rabast välja ning Puusepp sai oma roostes eesti keelt praktiseerida ning kohaliku karjapoisi käest järele uurida kus pool sakslased ning kus venelased on.

Hiljem mindi juba mingite sõduritega sinna tagasi, et pardarelvad ära tuua ning mootorid õhku lasta. Aga siis oli juba keegi seal näperdamas käinud ja vist oli üritatud ühte kuulipildujat maha kruttida. Igatahes Puuseppa memuaaride järgi õnnestus neil relvad kõik ära tuua ning mootorid õhku lasta.

Mäletan ise ka, et kusagil 80-ndail oli mingi uudis selle kohta, et Puuseppa lennuk leiti ülesse. Palju seal järgi ei olnud jäänud, ja mis nende juppidega peale hakati - ei tea...
kui sul on vanu lennundusega seotud pilte, dokumente või muud huvitavat - võta ühendust...
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Ka mina mäletan kahte uudisteklippi AKs, kus esimeses pioneerid-jäljekütid siirdusid lennukit otsima aga ei leindud ja teises oli kordusüritusel see vrakk leitud. Ka Puusepa vana poseeris seal lennuki tükkide juures. Mis tükkidest edasi sai, ei mäleta.
Anton - horridoo!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: E. Puusepa Pe-8

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõrvaltvaataja kirjutas:Kas keegi teab lähemalt punalendur E. Puusepa allakukkunud lennukist Pe-8?
Oma memuaarides kirjutab ta, et peale hädamaanudmist Ida-Virumaa soos õhkisid nad vaid tol ajal salajaseks peetud diiselmootorid.
Miks Sa teenekast vennast sellise "punalenduri" teed? Minumeelest ei vääri mees sellist lahterdamist, seda enam, et tegu on vist ainukese teadaoleva eestlasega, kes ka reaalsete lahinguliste teenete eest tähe sai.
Või on raudristiga õiged mehed ja ülejäänu põlu all? Need mõned lahingulennud, mis vana tegi, ei ole ka teadaolevalt ühegi sõjakurjateo vms-ga seotud :?:

Hea piloot oli ta kindlasti, sest teps mitte igat vanti nii salajase lennuki peale ei lastud, seda enam esiokupant Molotovi USA-se vedama.
tõnuv
Liige
Postitusi: 638
Liitunud: 05 Jaan, 2005 19:07
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas tõnuv »

Meeldetuletuseks et seda staatust mees ise genereeris.Sellest ka tema raamatus "Kodumaa tiibadel"Tundub, et viisteist aastat on väga pikk aeg inimeste mälu jaoks.Mis me siis räägime veel 61 aastat tagasi juhtunust.
Immelmann
Liige
Postitusi: 343
Liitunud: 04 Sept, 2005 14:55
Kontakt:

Postitus Postitas Immelmann »

Näedsa, tahtsin ammu Puusepa lennuki kohta küsida, aga mõtlesin enne infi juurde hankida. Nüüd tuli lihtsamalt kätte...
Ise ei ole seda AK uudist näind. Tekkis küsimus, kui palju tolle aja propagandat uskuda võib. Et äkki ei leitud õiget vrakki üles ja poseeriti suvaliste pilbaste juures. Lihtsalt kripeldab, et nii suur lennuk ei tohiks niisama lihtsalt soos ära lahustuda, sellise hulga utiili laiali tassimisest peaks külafolkloori mingi jälg jääma. Kehvem variant, kui see hiljem kroonu suletud aladele jäi. Sel juhul võidi küll armee poolt minema tassida nii, et keegi ei tea.
Venemaal otsisid entusiastid aastaid tagasi viimase kasutusel olnud Pe-8 rususid Siberis taga, et juppide baasil muuseumisse replikat ehitada. Ei tea, mis sellest üritusest on saand?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

tõnuv kirjutas:Meeldetuletuseks et seda staatust mees ise genereeris.Sellest ka tema raamatus "Kodumaa tiibadel"Tundub, et viisteist aastat on väga pikk aeg inimeste mälu jaoks.Mis me siis räägime veel 61 aastat tagasi juhtunust.
Tollal oli see lihtsalt moes. Ilmselt oleks sakslaste võidu korral samamoodi eestlastest raudristi kandjad ka propagandavankri ette rakendatud ja nad oleks ka kohalikule hitlerjugendile jutlustanud põhjagermaani riigi ideedest.

Aga erinevalt Arnold Merist oli see vana ilmselt oma kuldtähe ka välja teeninud. Neid pommireide ja Molotovi vedamist pole siiani keegi suutnud ka faktidega ümber lükata.

Võiks lihtsalt mitte tembeldada (kui tegu pole sõjakurjategija moodi asjaga) vaid lähtuda sellest, et tegu oli tippklassi piloodiga, keda tollal eestlaste hulgas suurt polnud. Seda enam, et Pe-8 meeskonnad (piloodid ja navigaatorid) komplekteeriti eranditult suurte kogemustega polaarlenduritelt, kelle oskuste kinnituseks on see, et nad 10 a Arktika järel veel elus olid. Kui nad oleks kobad olnud, siis ei oleks nad 1941 lennanud ka.

Puusepa memuaaride nimi on hoopis "Kaugetel lennuteedel" ja 3/4 raamatu sisust on pühendatud polaarlendudele ning propagandat on seal sees suhteliselt vähe.
tõnuv
Liige
Postitusi: 638
Liitunud: 05 Jaan, 2005 19:07
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas tõnuv »

Juba see et kapten Trumm ei leia et saksamaa linnu pommitamas käinud lendur ei ole sõjakurjategija näitab et propaganda mõjub.Loodan, et sinu lõpp saabub pommi läbi, mis läkitatud prohvi pommituslenduri käega .Eriti tigedaks tegi mind hiljuti nähtud filmis Hirosimale pommi viinud lenduri ütlus, et tema on uhke oma teo üle.Tegu oli kolkakülast pärit farmeripojaga.Kapten Trumm.Minu vanatädi pidi elu lõpuni kulme maalima tindipliiatsiga. sest tema kodu Tallinnas Lembitu tänaval süttis punalenduri pommist 1944 märtsis ja piki tänavaid lõõtsunud kuum õhk kõrvetas ta näo.
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

tõnuv käis sõda,millest erilist inimlikust nagu otsida ei ole.Sõjas on pommitamine lendurille samasugune töö nagu iga teine ja kui hakkad endale pidevalt meelde tuletama,kui mitu inimest sa tapsid,nagu eriti elada ei saagi.Ka millegi pärast on tsiviilhoonete pommitamine sõja tavaline osa,eriti 2.maailmasõjas kus seda kasutasid nii Liitlased kui ka Sakslased,tollal ei olnud ju pommitamine mingi täpisteadus,sageli kõik pommid läksidki sõjalise objekti asemel tsiviilobjekti kaela.Seega lihtsam oligi kasutada lauspommitamist.Selles,et need pommireidid toimusid,on süüdi need,kes selle sõja vallapäästsid,mitte piloodid,sama hästi võiks ju süüdistada inimesi,kes tehases neid pomme kokku nikerdasid.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mina sain miskipärast aru, et siin on foorum, kus lahatakse vastaspoolte taktikat, oskusi, moraali, tehnikat, mitte ei arutata natsismi ja kommunismi paremuse/kuritegude üle. Selleks natuke teised kohad.

Mis puudutab Puuseppa, siis olen tema memuaarid vist 10 korda kunagi läbi lugenud (isegi mäletan,et jääkaru nimi oli Masha :lol: ) - polnud seal nii padupunast midagi. Kummaline on muidugi see, et aastast 1943 nagu ajalugu raamatus lõpeb. Kuigi kuskil ajalehes jooksis läbi ka see, et kodanik osales veel 1945 mingitel reididel, kus olevat saanud õhutõrjemürsu istme alla, niiet lendas koos tooliga kabiiniklaasi. Samas nendest sündmustest (1943-1945) ajalugu vaikib.

Vahest tegeles kodanik Jossifi & co enda vedamisega ning täitis vaikimisvannet :?:

Kellel on huvitavat infot Puusepa ja Pe-8-te tegemiste kohta 1943-1945, võiks need siia tulistada....

Mis puudutab neid vaippommitamisi, siis Pe-8-d toodeti miski 80 lennukit kokku, võrreldes ca 12 000 B-17-ga - niiet massilisest punase kauglennuväe poolt tehtud linnade tasandamisest rääkimine on selge liialdus. NL-l polnudki korralikku kauglennuväge tollal ja olemasolevad keskmised pommitajad on enam kasutusel rindel kui linnapurustamistel.

Pikem jutustus:
http://zhukov.mitsi.com/sovietbombers.htm

Mis Pe-8-t puudutab, siis see oli oma aja kohta suurepärane masin, mis jäi Stalini ja sõprade hammasrataste vahele. Petjajov istus ise 3 a Siberis ja rehabiliteeriti selleks, et keegi ei suutnud tema lennukit tööle panna. Silmapaistvatest asjadest oli tegemist esimese seerialennukiga, mis oli diiselmootoritega (kuigi need olid viletsad) ning tegu oli esimese raskepommitajaga, mille pardalaskurite käsutuses olid 20 mm Shvak-automaatkahurid :shock:
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Postitusi: 926
Liitunud: 16 Dets, 2003 19:25
Kontakt:

Postitus Postitas nublu »

Kui nüüd päris detailidesse minna, siis tegelikult oli Puusepal kaks erinevat versiooni neist memuaaridest. Esimesena ilmus vene keeles "Trevožnoje nebo", seejärel selle veidi lühendatud ja muudetud versioon eesti keeles "Kaugetel lennuteedel" ning seejärel see viimane veel ka vene keelsena.

Mõlema raamatu venekeelsed tekstid on ka netis üleval (militera.lib.ru on see ressurss, kus need asuvad). Ise olen küll lugenud ainult seda eesti keelset ning seetõttu ei oska hinnanguid ega soovitusi anda.

Ning Puusepa tegemistest leiab üht-koma-teist samuti venekeelsest netist kui tema perekonnanime järgi otsing teha.

Kes ei viici kirillitsa klaverit installida - neile link :wink:
http://www.google.com/search?hl=lv&q=%D ... C4%93t&lr=

Lühidalt võib öelda - ilmselt oli mehel väga huvitav teenistus, millest omal ajal lihtsalt memuaarides kirjutada ei saanud. Oli hiljem 890. pommituslennuväe polgu komandör. See oli aga omalaadne üksus 1945. aastal. Võttis relvastusse igalt poolt kokku korjatud ning ära remonditud ameerika pommituslennukeid (B-17 ja B-24), hiljem üks esimesi üksusi kes sai Tu-4 (ja nendele ümberõppimisel kasutasid ka vähemalt üht venelaste üles korjatud ning ära remonditud B-29).

Igatahes oleks mida mehelt küsida...
kui sul on vanu lennundusega seotud pilte, dokumente või muud huvitavat - võta ühendust...
tõnuv
Liige
Postitusi: 638
Liitunud: 05 Jaan, 2005 19:07
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas tõnuv »

Kuulge.Praegu Histori kanalis film täpsuspommitamisest läbi aegade, kus väideti et NATO tappis Kosovos kolm korda rohkem tsiviilelanikke kui serbia genotsiid.Kas mõni teie lähedane peab surema et te selle pommituslendurite ülistamise jätaks.Endiselt leian et linnade pommitamine võib olla rinde jaoks halvav, aga pommilendur pole kangelane.
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Kuulge! Kõrvaltvaataja esitas konkreetse küsimuse Puusepa alla kukkunud Pe-8 kohta. Teie aga jahute siin ideoloogiatsest ja pommilenduritest :evil: Avage vastav teema kui soovite edasi kembelda!
Anton - horridoo!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist