Raamat "Baltimaad. Haakristimärgi all"

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
Vasta
Hjalmar Nelk
Liige
Postitusi: 548
Liitunud: 01 Apr, 2005 7:47
Kontakt:

Raamat "Baltimaad. Haakristimärgi all"

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Juba mõne aasta tagune raamat nüüd (paremini) netist saadaval. Kasutades nõukaaegset sõnavara - raamatulehekülgedelt hoovab kommunistlikku vaimsust! Ja teine parafraas - mitte mingi külje pealt ei jää alla nõukogude ajalookirjanduse analoogidele ning ületab neid paljude näitajate poolest. Ja seda kõike 2009 aastal.

http://militera.lib.ru/docs/0/pdf/sb_pr ... astiki.pdf

Juba sissejuhatus algab ilusasti - mitteammu said euroliidu täisõguslikeks liikmeteks endised nõukogude liiduvabariigid, nüüdsed iseseisvad riigid - Eesti, Läti, Leedu. Kommentaarid, nagu öeldakse, on liigsed.

Ilusasti ja ajalooliselt korrektselt (nõukogude mõttes korrektselt muidugi) kirjeldatakse sündmuseid 1939-40 ja nõukogude töötajate kangelaslike jõupingutusi kommunistliku revolutsiooni tagasihoidmisel ülalmainitud riikides. Vaata, tahtsid kommud riiki pöörata, aga N-Liit ei lubanud. Valimistest (ja töörahva suurest edust) räägitakse põhjalikult. Ei uskunud enam rahvas võimul olnud kliket ja seepärast hääletas nad maha. Raamatuautorid esindavad kriitilist ajaloolaste seltskonda ja küsivad, et kas saab uskuda niivõrd kõrgeid valimistel kommunistide ja nende toetaja poolt valinute protsente? Muidugi saab ja seda tõestavad nad ka veenvalt - kuigi kohalolnud nõukaaktiivi (ja agentide) "administratiivne võimekus" olnud piisav riigipöörde läbiviimiseks, siis ometi ei saa eitada, et riigis leidus inimesi, kellele ei meeldinud valitsev klike. Seda viimast tõepoolest eitada ei saa.

Küüditamine oli loomulikult arusaadav ja vajalik (ja arvud muidugi nii pisikesed-pisikesed). Ja loomulikult - varjamatult nõukavastased ning saksa agentuur. Ah jaa, seda mööndakse, et tõepoolest, ka klassikuuluvuse alusel (millegipärast jutumärkides, ju siis naljaga pooleks), kuid neid tõepoolest, näpuotsatäis.

Parajasti jõudsin suvesõja kirjelduse juurde. Tore on näha sõna "bandformirovanija" kasutamine. Ja siis Erna - soome vormid, kokardi asemel E täht ja mõõk läbi. Selline vormiriietus oli vist kõigil? Ja siis muidugi (kuidas siis ilma) - mõrvatud nõukogude aktivistide ja nõukogude ohvitseride kehadele (kõigile?) lõigatud e-täht. Ja verine pussnuga kõrval. Huvitav palju neid nuge pidi kaasas tassima?

Rohkem vist ei viitsi lugeda.
Kasutaja avatar
Jalutu
Liige
Postitusi: 772
Liitunud: 29 Dets, 2012 19:55
Kontakt:

Re: Raamat "Baltimaad. Haakristimärgi all"

Postitus Postitas Jalutu »

:D
Hea, et Sa oma loetu kirjeldust pikemaks ei venitanud - täpselt parasjagu!
[i]Aga lapsed on Teil toredad![/i]
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline