Venemaa majandus ja sanktsioonid I

Kõik käimasolevast sõjast
Suletud
chac
Liige
Postitusi: 475
Liitunud: 19 Mär, 2014 12:31
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas chac »

newton982 kirjutas: Nato liikmed peaksid ähvardama või siis vähemalt teesklema nagu nad kaotaks Prantsusmaa liikmelisuse kui ta Mistralid üle annab. Samuti müüb Saksamaa suurtes mahtudes kõrgtehnoloogiat Venemaale. Piltlikult näeb asi välja nagu me ehime karu relvadega.
Euroopa ühelt poolt on elanud võlgu ja samas ka vähendanud kaitsekulutusi, ma ei saa aru kuidas selline kooslus üldse võimalik on?
prantslaste jaoks ei oleks see esimene kord natost "välja astuda", nii et see ähvardus nüüd küll ei mõju.
pigem jah saavad ameeriklased pressida finantsidega.
või siis suudavad pranslased indiaga oma lennukilepingu lõpuks mingilgi kujul ära sõlmida.
Kasutaja avatar
Actual
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 13 Mär, 2008 11:47

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas Actual »

Kurjam kirjutas:Teadmiseks siinsetele kanasabaalustele. Seda, et Eesti elektrivõrk on sünkroniseeritud venemaa omaga ei tähenda seda, et neid ei saaks lahku lülitada. Seda on spetsiaalselt katsetatud ja asi toimib.
Mäletan samuti, et on katsetatud, aga see oligi selles stiilis katsetus, et lülitame lahku ja vaatame mis juhtub. Venemaast lahku lülitamisel täna vist Eesti ei ole piisavalt suurte võrkude külge ühendatud, et sageduse stabiilsust kõikides olukordades tagada. Võib küll ideaaltingimustes toimida aga kui kuskil jaamas rike või suurem liin maas, ei suudeta stabiilust tagada. Enne tuleb end riskide maandamiseks lisaks skandinaaviale ka euroopa külge ülekandeliinidega siduda. Ja sellega vist tõepoolest tegeletakse, vähemalt strateegilises plaanis. Need asjad ei käigi 1-2 aastaga, vaid pigem 5-10-15 aastat.
Loodan, et väga mööda ei pannud - ei viitsinud oma mälu abimaterjalise otsimisega turgutada :oops:
mikks
Liige
Postitusi: 355
Liitunud: 26 Okt, 2011 11:33
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas mikks »

kana tagumik kirjutas:Üks nüanss, millest saab ühtkomateist välja lugeda: pidevalt rõhutatakse et Vene-vastased sanktsioonid on eelkõige pikaajalise mõjuga. See tähendab seda, et pole mingi isu juurde keevitada - alati saab öelda ju, et "oodake, me ütlesime, et mõju alles tuleb".

Mis tähendab seda,et peale esialegseid paanikaid, mis ka eesti lehtedes käimas, kohanetakse olukorraga ja püütakse hakkama saada. Mõlemal poolel. Küll leitakse augud ja hallid tsoonid nii era- kui firma- kui ka riiklikus bisnisis.
Nii ja naa. Naftatööstuse tehnoloogiate, relvatehnoloogiate jms ekspordikeelu mõju on tõesti eelkõige pikaajaline. Aga see, et Vene pangandus ja Vene ettevõtlus on rahvusvahelisest finantsturgust ära lõigatud, see mõjub juba praegu.
newton982
Uudistaja
Postitusi: 18
Liitunud: 31 Mär, 2013 12:37
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas newton982 »

Kurjam kirjutas:Teadmiseks siinsetele kanasabaalustele. Seda, et Eesti elektrivõrk on sünkroniseeritud venemaa omaga ei tähenda seda, et neid ei saaks lahku lülitada. Seda on spetsiaalselt katsetatud ja asi toimib. Seega ei maksa sõna võtta teemal mille kohta on loetud vaid "Kroonikast" või "Nelli teatajast".

Siin vaadatakse tõenäoliselt Baltikumi tervikuna ja minu teada mingit konkreetset plaani veel ei ole. Seda muidugi, et siht on nö võetud ja lõppuks see ära tehakse. Hetkel on siin elektrienergiaga/tootmisega julegeoleku küsimisi hunnikute viisi veel. Gaasi probleem on isegi veel hullem.
Asja point ei ole näidata Eestit, kuid ka sisuliselt suurt osa Euroopat nõrgana vaid osutada suurele integreeritusele.
NGolf
Liige
Postitusi: 3073
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas NGolf »

Anne Sulling Venemaa sanktsioonidest: püüame piimatooteid müüa nii Aafrikasse kui ka Aasiasse
Väliskaubandusminister Anne Sulling lubab kasutada saatkondade võrgustikku, et leida Eesti piimatoodetele uus turg Aasias ja Aafrikas. Haapsalu PKC tehase sulgemist peab minister paratamatuks, sest firma kolis väiksema palgakuluga Leetu.

Väliskaubandusminister Anne Sulling, räägitakse, et eestlased on aeglase loomuga. Ja mis ma näen: kui Venemaa teatas eelmisel nädalal, et nad alustavad sanktsioone Euroopa Liidust pärit toiduainetele, siis lätlased ajasid valitsuse kohe juba eelmisel nädalal kriisikoosolekule. Eestlased aga kogunevad alles homme (täna – toim).

Sanktsioonid tulid neljapäeval – lätlased siis tegid kohe ära?


Järelikult oli siis ettevalmistamata koosolek! (Naerab.) Selleks et koosolekul mõtet oleks, tuleks natuke uurida ja materjalid paika panna. Mulle näiteks on tänase päeva jooksul saabunud palju materjale, mida kõiki ma pole jõudnud veel läbi töötada, sest mul on hommikust saadik olnud koosolekud. Aga kui eelmise nädala neljapäeval sanktsioonidest teatati, siis – hommikul tulid, lõuna ajal palusin piimaliidust, et pange kokku ülevaade, et mis seis meil on – millised on kogused, tooted, mis potentsiaalsed turud. Eile saabus piimaliidult, täna tuli Terelt. Kui lätlased eelmisel nädalal kohtusid, siis see pidi olema ilma materjalideta. Teeme seda step by step.

Äkki oli lätlastel must stsenaarium siis nii hästi valmis?

Aga must stsenaarium milleks? Me ju ei teadnud, millele sanktsioone rakendatakse. See oleks puhas hüpotees.

Teil on siin ju terve hulk osakondi, mis tegelevad stsenaariumide läbimängimisega ja näevad asju ette.

Kõikides valdkondades, eks. Aga räägime tõsiselt ka!

Minu arvates me räägime tõsiselt! Kuivõrd hea ettevalmistatus teil oli selleks, et äkki tulevad sanktsioonid, mis selle tagajärjed võivad olla ja nii edasi?

Venemaa turuga on selline seis, et see on väga suure riskiga turg. See ei tule kellelegi ilmselt üllatusena, et sellel turul võib juhtuda suuri kõikumisi ja poliitilistel põhjustel võidakse väravad lukku panna. Seda on ka juhtunud, meie piimatootjad ja lihatootjad on selle aasta alguses seda juba tunda saanud. Kolmandik ekspordist on selles valdkonnas juba ära kukkunud. Seal võivad olla suured kasumid, seal võivad olla suured riskid. See pidi olema ettevõtetele teada. Kuid mida Venemaa täpselt plaanib, seda teadmist ei saanud ühelgi riigil olla. Aga kui Putin annab korralduse sanktsioonid välja töötada, siis meil tuleb sellele reageerida. Meie oleme ära kaardistanud, mis seis on. Ligikaudu 300 miljonist eurost, mis oli meie eksport Venemaale, moodustavad üle poole reeksporditud kaubad. See tähendab, et nad pole meie toodetud, vaid on pärit teistest riikidest, ostetud kokku soodsama hinnaga, müüdud kallimalt edasi. Mis puudutab sanktsioneeritavaid kaupu, siis Eesti ekspordist on see vaid 0,7%. Toiduainete ekspordist moodustab see 7,9%. See ei ole nii märkimisväärne osa, kuigi kahtlemata teatud ettevõtteid ta puudutab.

Kui palju töötajaid Eesti ettevõtetel teie hinnangul Venemaa toiduainesanktsioonide tõttu koondada tuleb?


See sõltub paljudest faktoritest, kas üldse tuleb koondada. Selleks see kohtumine piimatootjate ja põllumajandusministriga ongi, et kaardistada olukord.

Kas te tunnete mõnda piimatootjat, kes ütleb, et tal tuleks koondada?

Sellist infot, et oleks vaja koondada, pole ükski piimatootja mulle andnud. Me peame läbi mõtlema ka ülejäävad kogused, millisel kujul me nad teistele turgudele suuname, sest teadupärast jogurt ja värske piim ei säili pikka aega. Seda saab säilitada kas võina või piimapulbrina ja viia siis kaugematele turgudele.

Nagu näiteks?

Nagu näiteks Aasia. Välisministeerium on kokku pannud ülevaate turgudest, mida piimatootjad ise on maininud. Tuleb uurida, kes oleksid kokkuostjad ja mis hinnaga saaks müüa. Meil on ju üle maailma saatkondade võrgustik. Ma ise olen tegelenud viis aastat CO2 kvoodi müügiga ja kasutanud seda tööriista – saatkondade võrgustikku.

Hm, Aasiasse? Kas hiinlased söövad juustu?

Kaugetel maadel on erinevad maitse-eelistused, see on õige märkus. Hiinlased ei ole harjunud juustu sööma ja meie toodete eksport sinna on praegu dalai-laama ja Tiibeti teemast tulenevalt niikuinii keeruline.

Kas asiaatidel pole mitte sageli laktoositalumatus?

Nii täpselt ei oska ma seda öelda. Tuleb kaardistada, mis tooted mis riikidesse sobiksid. Piimapulbrit ja vadakupulbrit kasutatakse sageli lastetoitude segudes, need ei peagi minema juustu kujul. Täna aga saabus mulle postkasti teade, et üks Eesti ettevõte ütleb, et tema on valmis kogu ülejääva täispiima lõssipulbriks ja võiks ümber töötlema.

Selline ettevõte on olemas?

Mulle tundub, et te tahate draamat teha, aga võtame rahulikult!

Nii. Juba lahendused paistavad?

Loomulikult on lahendused. Rääkides piimaliiduga saan ma aru, et oluline ongi otsustada: kui pikaajaliselt me prognoosime, et need sanktsioonid võiksid kehtida? Ega nad igaveseks ilmselt ei jää. Soomes pani Valio juba liine kinni, aga kui meil on võimalik töödelda piima võiks ja lõssipulbriks, siis see ongi arutlusteema, mida me ülejääva toorpiimaga teeme. See tingimata ei tähenda, et me paneme tootmisliinid kinni, vaid leiame võimalused teha kaupa, mis säilib.

Kui meil on olemas plaan, kui meil on olemas arusaam, millised on kogused, mis on need tooted, meil on ülevaade, kaua need säilivad – neil on kuni kaheaastane säilivusaeg –, siis me saame hakata vaatama, mis on turud, kuhu me läheme. Piimaliit on maininud Indoneesiat, Marokot. Kaardistatud on ka Korea, Jaapan.

Nädalavahetuse jooksul on välisministeerium teinud tööd, et uurida välja, millised on sealsed piimatoodete tollimaksu määrad. Kõrge lisandväärtusega asju nagu jogurt ja kohupiim me muidugi viia ei saa. Aga see on selleks, et elada üle sanktsioonide periood.

Kui mitu majandusdiplomaati on meil teie mainitud Indoneesias?

Marokot katab meil Portugali saatkond. Prantsusmaa saatkond katab Tuneesiat. Läheme turgudele, vaatame, kumba tahetakse rohkem, kas võid või lõssipulbrit.

Kui ma ise hakkasin CO2 kvooti müüma, ka siis oli mitmekümnekordne ülepakkumine. Meil oli aimdus, millised riigid võiksid olla huvitatud, ja saatsime oma pakkumised välisministeeriumisse, palusime saadikutel minna asukohariigi keskkonnaministeeriumi juurde, tuvastada seal, kes on need ostjad, ja saata see info meile. Meil oli kahe nädalaga kogu globaalne pilt ees. Sedasama skeemi saaks siin rakendada. Piimatootjad on olnud väga konstruktiivsed. Paljudel Euroopa riikidel jääb piimatooteid üle ja ilmselt tekib hinnasurve allapoole.

Meie ülesanne ongi keskenduda mujale, mitte pakkuda oma tooteid Euroopa Liidus, kus on niigi ülepakkumine. Meil võrreldes muude Euroopa riikidega on suur eelis: me oleme otse Venemaa piiri ääres. Hollandlastel pole turgu otse ukse taga, meil on. Kuna eraisikutele pole pandud piiranguid, et nad võiksid tulla siia ostma…

Venelased tulevad siia piima ostma?

Mitte ainult piima, teisi tooteid ka. Väikest reklaami võiks piiri taga tõesti teha, et tulge Eestisse ostma. Kuni eraisikutele piiranguid pole, seni võiksid meie piiriäärsete kaubanduskeskuste käibed kasvada. See on meie võimalus.

Paljukest see valitsuse liikmete seas sagimist on tekitanud? Kui sageli peaminister teile sel teemal on helistanud?

Kabinetiarutelu sel teemal toimunud pole, pigem olen ma seda teemat arutanud põllumajandusministri ja piimaettevõtjatega.

Peaminister teile helistanud pole?

Selles küsimuses ei ole.

Räägime veel töökohtadest, mis kaovad. Haapsalus autojuhtmeid valmistanud PKC paneb varsti uksed kinni ja rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et Haapsalu juhtum on tragöödia. Ma küll teie majal leinalinti ei näinud, aga on siis tragöödia või mitte?

Eks ta lühikeses perspektiivis ole kannatusi põhjustav küll. Töö kaotab mitusada inimest. Ma ise rääkisin PKC juhtkonnaga. Peamine põhjus oli see, et tööjõudu polnud piisavalt. Haapsalu tehases oli pikemat aega kasutatud renditööjõudu – küll Leedust, Ida-Virumaalt. Renditööjõud on alati kallim. Selline olukord ei olnud nende jaoks jätkusuutlik. Samas on Leedu palgatase olulisel määral madalam, me räägime kääridest kuni 50%. Kuna Leedu EAS-i-laadne asutus pakkus neile ka toetust – see toetus on ühekordne –, siis nad otsustasid selle käigu teha. Leedus Panevežises, kuhu nad oma tootmise viivad, on ka tööjõudu rohkem. See on osa PKC üldisemast konsolideerimise lainest. Neil pandi tehas kinni ka Poolas ja Brasiilias. Mastaabisäästu saavutamiseks on mõistlikum panna kokku ühte tehasesse. Haapsalu tehasest üks osa läheb Keila tehasesse ja teine pool Leetu. Oluline on mõista, et me siin kurdame, et palgatase on madalavõitu. Meie töötaja pole nõus minema tööle selle raha eest, mis leedukas. Kui me võtame PKC, siis keskmine palgatase oli seal 700–800 euro vahel. Kui me eeldame, et meie palgatase peab olema kõrgem, siis me peame tegema ka kõrgema lisandväärtusega tööd.

Nii et see seal Haapsalus oli nagunii minevikutööstus?

See on minevikutööstus.

Ma näen siin teie laual pabereid ekspordiplaanidega: Taylor Service OÜ, alustav eksportija, hakatakse triiksärke tegema? Ega see ka väga kõrge lisandväärtusega ole! (Sulling korjab paberid ajakirjaniku nina alt ära – toim.)

Mis ma tahan öelda: see üleminekuperiood on raske, töötajad jäävad tööta. Kuid Eesti ettevõtetel on võimalik minna Haapsallu, sest tööjõudu on saadaval. Teisalt on EAS-il oma rahvusvahelistumise divisjon, mis püüab meelitada välisinvestoreid, et saada asendustööd.

Mis oli viimane kõrge li­sand­väärtusega töökohti pakkuv asutus, mis Haapsallu juurde tuli?

Haapsalu kohta ma ei oska öelda, ma oskan PKC kohta öelda. Nende tehaste kinnipanemiste käigus toodi inseneriarenduskeskus Keilasse ja seal on palgatase 1500–2000 eurot, PKC Lõuna-Ameerika arenduspool toodi sinna juurde. Ja sinna võetakse ka inimesi juurde. Mitte küll sadades, aga väiksemates kogustes.

Haapsalus on olnud raske aasta, ka valgekraeliste kohti on kadunud.

Elus tuleb pidevalt kohaneda. Samas on paljudel ettevõtetel tööjõupõud.

Töötukassa spetsialiste läheb seal äkki rohkem vaja!

Teete nalja. Aga ehk näevad uued ettevõtted seal oma võimalusi.
http://epl.delfi.ee/news/eesti/anne-sul ... d=69520495
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas kana tagumik »

Sulling ajas arukat juttu( st lähtuda tuleb reaalsusest ja vaadata ka konteksti), Päevalehe ajakirjaniku võiks kui panikööri tsirkusesse saata.
Kasutaja avatar
Porutšik
Liige
Postitusi: 574
Liitunud: 14 Apr, 2014 14:13
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas Porutšik »

Vahete-vahel on olnud jutte, et võitjateks on Hiina ja Ladina-Ameerika riigid. Ladina-Ameerika nende logistikaga ja pankrottidega jätame hilisemaks, aga vot Hiina on omaette ooper. Vist ainult tõeline sinisilm usub, et sealt saab "ökoloogiliselt puhast" toitu...

Meil endil on Eestis selle tavaariga vähe kokkupuudet (arusaadav miks). Kuid Venemaa Kaug-Ida regioonid on seda ammu tunda saanud. Mõned artiklid sel teemal.

http://www.rosbalt.ru/federal/2014/08/11/1302314.html

http://www.rosbalt.ru/federal/2014/08/12/1303029.html

Muide, natuke ka piiril toimuvast - http://www.rosbalt.ru/piter/2014/08/12/1303053.html

Miks just see meediasait? Eks ikka seepärast, et teda võib kõige vähem arvata praeguse Venemaa vastaste hulka. Alati on olnud propa esireas.
heino
Uudistaja
Postitusi: 21
Liitunud: 15 Okt, 2009 14:32
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas heino »

Kas kellegil on aimu , mis toimub/hakkab toimuma Kaliningradi oblastis ? Kuidas seal põllumajandusega on? Miskipärast arvan, et siiani tuli enamus , kui mitte kogu toit Leedust ja Poolast . Nüüd peaks siis kõik tulema kas laeva või rongiga vene emamaalt. Tundub olevat paras probleem.
diesel
Liige
Postitusi: 638
Liitunud: 20 Jaan, 2011 20:47
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas diesel »

mulle ei jõua kohale. ega ju kuskil ei toodeta otse prügimäele vist. suurem osa vast ikka kuskile on senimaani maha müüdud. no kui nüüd kuskilt osta ei tohi ja võetakse mujalt, siis seesama "mujalt" peaks ju olema koht kus puudus kätte tuleb ja "kuskilt" kaubad võib siis lahkesti sinna müüa. logistikafirmad võidavad, kõik muu peaks ju samaks jääma.
kes paremini sisteemi jagab võiks lahkeste asja selgitada.
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas PaganHorde »

Porutšik kirjutas:
Muide, natuke ka piiril toimuvast - http://www.rosbalt.ru/piter/2014/08/12/1303053.html

Miks just see meediasait? Eks ikka seepärast, et teda võib kõige vähem arvata praeguse Venemaa vastaste hulka. Alati on olnud propa esireas.
САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, 12 августа. У россиян, возвращавшихся из Финляндии, Норвегии и Эстонии в Россию, на границе изъяли 238 кг рыбы и 10 кг мяса. Это произошло на контрольно-пропускных пунктах "Брусничное", "Торфяновка", "Светогорск" и "Ивангород".
Päris karm kui enda kodanikke ka kotivad juba.

Danske: Venemaa vastased sanktsioonid lõpetatakse 1-3 kuu jooksul
http://majandus24.postimees.ee/2885589/ ... uu-jooksul
Danske "hiilgab" jälle. Nende varasemad analüüsid majandusest on suht pees olnud.

Murelikud Venemaa restoranipidajad: mis menüüdest alles jääb?
http://majandus24.postimees.ee/2885473/ ... alles-jaab
«Hinnad lähevad üles ja teatud toidud kaovad,» ütles Aleksei Papernõi, kelle keskmises hinnaklassis Moskva kohvik the Children of Paradise oli reede õhtul puupüsti täis, kirjutab Reuters. «Me anname endast parima, et ellu jääda... Ma ei kujuta ette, kuidas mõned restoranid ja kohvikud sellises olukorras tegutseda saavad.»
Ta nimetas aastast embargot «Venemaa sanktsiooniks Venemaa vastu». Üks kohviku klientidest ütles, et oleks olnud ausam, kui ametnikud oleksid pidanud loobuma oma Mercedestest ja hakanud sõitma Žigulidega.
Pakun et selle aasta ajaga saab Venemaal pankrottide laine võimas olema.

Kommersant: Vene automüüjad keelustaks BMWde ja Mercedeste riigihanked
http://www.postimees.ee/2885055/kommers ... iigihanked
Paar õhtut tagasi nägin ühes Tartumaa tanklas oma 30 vene rekkat korraga seismas , ikka veel veavad oma uusi lux masnaid.

Venemaalased ostavad Eesti toitu ja kiidavad Kremli sanktsioone

http://majandus24.postimees.ee/2884487/ ... anktsioone
Kolm Kingissepa noormeest olid just ostnud kommi, küpsiseid ja terve kasti hinnalist šampust. „Teie sanktsioonidesse suhtume me eitavalt, meie omasid aga pooldame,“ teatasid nad napisõnaliselt.
Avaldavad toetust sellega et käivad fashistide juures toitu ostmas :lol:

Postimees toetab sanktsioonide tõttu kannatanud Eesti tootjaid
http://majandus24.postimees.ee/2885443/ ... i-tootjaid
Vahete-vahel on olnud jutte, et võitjateks on Hiina ja Ladina-Ameerika riigid. Ladina-Ameerika nende logistikaga ja pankrottidega jätame hilisemaks, aga vot Hiina on omaette ooper. Vist ainult tõeline sinisilm usub, et sealt saab "ökoloogiliselt puhast" toitu...
See paistab põhiteema olema et kus nüüd alles veetakse Ladina-Ameerikast toitu. Tahaks näha kuidas nad sealt piima vedama hakkavad. Piimalennukeid pole veel leiutatud.

Arvan et seni kuni väike Volodja Valgevenet ja Kasastani kimbutama ei hakka saab asjalood üsnagi nii olema nagu see anekdoot
Internetis levib nali Valgevene austritest, mida küsitakse Moskva toidupoest.
„Kas teil austreid on?“ küsib ostja müüjalt.
„On,“ vastab müüja.
„Neid ei saa ju mitte kuskilt, mis maa omad need on?“ küsib ostja.
„Valgevenest,“ vastab müüja.
„Aga Valgevenes ju ei...“
„Valgevene omad!“ ütleb müüja rõhuga.
„Saan aru, 15 Valgevene austrit, palun.“
Venemaa sanktsioonid annavad piimatootjatele juba praegu tunda
http://majandus24.postimees.ee/2885953/ ... aegu-tunda
Sama loo alt üks kommentaar.
Jaagup1 tund tagasi

Uus-Meremaal on piimalehmi sama palju kui inimesi – 4,4 miljonit.
Piima töödeldakse ja piimatooteid turustatakse Uus-Meremaal peamiselt ühistuliselt. Üle 11 000 farmeri, s.o 96% piimakarjakasvatajatest, on ühinenud ühistusse Fonterra.
Fonterra sündis 2001. aastal, kui ühinesid kaks suuremat piimatootjate ühistut: New Zealand Dairy Group ja Kiwi Co-operative Dairies.
Kuna enamik farmereid otsustas ühinemise kasuks, võttis Uus-Meremaa valitsus 2001. aastal vastu piimatööstuse restruktureerimise seaduse, mis reguleerib kogu valdkonda ja välistab täieliku monopoli tekkimise.
Edasiste sisepingete vältimiseks moodustati kahe ühistu baasil täiesti uus – Fonterra, mis ostis üles eelmiste ühistute ja Uus-Meremaa Piimatoimkonna osakud. Ühinemise strateegiline eesmärk oli välistada riigisisest ja -välist konkurentsi ning otsida ühiste jõududega paremaid globaalseid turgusid.
Fonterra töötleb 92% Uus-Meremaal toodetavast piimast. 8% töötlevad väiksemad tööstused ning Fonterra on kohustatud tagama neile vajaliku toorpiima.
Uus-Meremaa ekspordib 93% piimatoodetest. Peamised turud on Aasia riigid ja Ameerika Ühendriigid.
Ühistus osalemiseks peab farmer soetama ühistu osakud, mis on oluline kapitalimahutus ühisesse piima töötlemisse ja turustamisesse.

Piima eest saavad farmerid raha igal kuul. Tegelik piimahind kujuneb globaalselt piimandusturult teenituna ja pärast aasta kokkuvõtete tegemist.
------
Õppige! Ja ärge halage oma Venemaaga. Nagu kuradi 147 miljonit venelast oleksid ainsad kes 9 miljardist Maailma elanikust piima ja piimatooteid tarbiksid?!
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas kana tagumik »

tsirkus sanktsioonidega jätkub täie hooga: loo täisversioon võiks kah siia ilmuda ;)

http://epl.delfi.ee/news/valismaa/missu ... d=69519111
NGolf
Liige
Postitusi: 3073
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas NGolf »

kana tagumik kirjutas:tsirkus sanktsioonidega jätkub täie hooga: loo täisversioon võiks kah siia ilmuda ;)
http://epl.delfi.ee/news/valismaa/missu ... d=69519111
Missugused sanktsioonid? USA ja Vene firmad hakkasid rõõmsalt koos naftat puurima
Kui mängus on Saudi Araabia jagu naftat ja gaasi, ei peata sanktsioonid äri Venemaaga.

Suvest hoolimata näitab kraadiklaas kaugel põhjas Kara mere ääres ainult mõne pügala üle nulli. Ülikonna väel on üpris jahe kaua ühe koha peal seista. Seetõttu oli kõige tähtsam mees laupäevase piduliku sündmuse jaoks püstitatud poodiumil tõmmanud endale pintsaku peale karusnahkse kraega jope.

„Tere päevast!” kostis äkki kõlaritest. Tardumusest võpatades hakkas mees jopet seljast maha ajama. Nähtavasti polnud ürituse korraldajad talle jõudnud kõrva sosistada, et Venemaa president Vladimir Putin oli juba teisel pool spetsiaalset telesilda istet võtnud.

„Minu pärast pole nüüd küll vaja jopet seljast ajada,” ütles soojas Sotšis laua taga istuv Putin riikliku naftafirma Rosneft juhile Igor Setšinile, kes jopevarrukat maha raputada püüdes oli näost natuke punetama hakanud.

USA abiga tehtud puurtorn

Peale selle, et ta pidi kohe hakkama Putinile aru andma, ei soovinud Setšin lohvaka jopega kaadrisse jääda ka ürituse enda tähtsuse tõttu. Mõne minuti pärast pidi Kara merre püstitatud hiiglaslikust West Alpha nimelisest naftapuurtornist lastama esimest korda Põhja-Jäämere sügavusse puuripea, et hakata ammutama sealseid arvatavasti tohutuid nafta- ja gaasivarusid. Ent seegi polnud veel asja tuum. Eriti märkimisväärseks tegi ürituse hoopis tõsiasi, et Rosnefti juht sai kiita USA suurt naftafirmat ExxonMobil, kellega kahasse ja kelle tipptehnoloogilise abiga valmis puurtorn ja algas puurimine.

USA energiahiid käivitab koos Venemaa riikliku naftakompaniiga Põhja-Jäämere alt nafta ammutamiseks mõeldud viimase sõna projekti? Kuidas jääb siis USA ja EL-i paljukiidetud sanktsioonidega? Kasvõi seesama Setšin: USA on ta viisakeelu alla pannud ja tema võimalikud Ameerikas olevad varad külmutanud. Samuti on USA piiranud Rosnefti sealselt finantsturult laenu võtmise võimalust. EL käis omalt poolt välja veel naftatööstusele tehnoloogia müümise keelu…

Putini osalusel toimunud suurejoonelise projekti avamisega sai Venemaa propaganda kõigile nina alla hõõruda, et lääne suured sõnad sanktsioonide kohta ei maksa just palju. Kahjuks vastab see üldjoontes tõele. Kuna ExxonMobili ja Rosnefti koostööprojekti alustati juba paari aasta eest, siis sanktsioonid seda ei puuduta. Sotšist 700 miljonit dollarit maksma läinud puurtorni käivitamise käsu andnud Putin sai seda muidugi kõvasti rõhutada.

„Tänapäeva äriedu sõltub suuresti efektiivsest rahvusvahelisest koostööst. Nii Venemaa kui ka rahvusvahelised ettevõtted saavad suurepäraselt aru, et hoolimata mõningatest praegustest poliitilistest raskustest võidab ikkagi pragmaatilisus ja ratsionaalne mõistus, ning meil on seda hea tõdeda,” teatas Putin rõõmsalt.

ExxonMobili Venemaa-operatsioonide juht pöördus tänusõnadega Putini poole üsna ladusas vene keeles ja kinnitas soovi arendada Venemaa projekte. „Näeme siin väga suuri hüvesid ja oleme teie loaga valmis nende nimel töötama,” teatas ta Vene riigipeale aupaklikult.

Rohkem naftat kui Saudi Araabias

ExxonMobil jätkab sanktsioonidest hoolimata sõprust Rosnefti ja selle juhi Igor Setšiniga ja see pole imekspandav, sest Põhja-Jäämere all arvatakse olevat tohutud nafta- ja gaasivarud.

Laupäevasel tseremoonial, kui Kara meres käivitati esimene ExxonMobili ja Rosnefti koostöös ehitatud puurtorn, iseloomustas Setšin arvatavaid merealuseid maardlaid niimoodi: „Siinsete nafta- ja gaasiressursside maht ületab Mehhiko lahe, Brasiilia mandrilava, Alaska ja Kanada leiukohtade mahu kokku. See on võrreldav umbes Saudi Araabia ressursiga.”

ExxonMobili ja Rosnefti esimene, West Alpha nimeline puurtorn hakkas tööle Kara meres Universitetskaja merealusel puurimisväljal. Rosneft on teatanud, et kavatseb seal 2018. aastaks tööle panna 40 puurtorni.



Lisaks veel selline uudis, et Gazprom on selle aasta esimese poolaastaga Euroopasse müünud rekordilise gaasikoguse, hoolimata sanktsioonidest:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/untern ... 86004.html
vanahalb
Liige
Postitusi: 2635
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas vanahalb »

Seda, et venelastelt piiripunktis liha ja kala ära võeti ning austatud PaganHorde seda oma kodanike kottimiseks nimetas - ega Eestisse või Euroopa Liitu ei tohi samuti väljaspoolt piima-liha , suvalises koguses kala vms tuua
http://www.emta.ee/index.php?id=755
Või proovigu keegi Austraaliasse oma tomateid kaasa võtta. Kui nähakse siis hea kui plate peale ei viida.
Täiesti iseküsimus on, et tavaliselt keegi ei vaevu kontrollima, kas üle piiri tulles on võipakk pinsaku põuetaskus või lihakonserv seljakotis.
Seetõttu tundub igasugune optimism teemal, et eraisikud hakkavad nüüd rongide kaupa liha ja võid üle Narva silla vedama, pehmelt öeldes lühinägelik. Venelased ostavad juba ammu Eestist omal autod head -paremat täis ja seni pole neid piiril pitsitatud. Aga tuleb üks ukaas ja ei lähe enam vorstinahk ka üle.

diesel - kuskil ei toodetagi prügimäele. Kogu toodang on võimalik ära müüa, küsimus on ainult hinnas. Anne Sullingu intervjuu tundub mulle küll selline, et minister ei jaga ööd ega mütsi (kaardistame ja kaardistame) ning reporter ründab teravamalt kui peavoolumeedial tavaks.
Kasvõi selline teade, et keegi lubab kogu Eesti ülejääva piima piimapulbriks töödelda: kui ettepanek on umbes nii, et ärge valage maha, andke tasuta meile ja küll me siis teeme-müüme siis oskan mina ka kogu Eesti piima üksinda ära müüa :) Või paljukorrutatud saastekvoot - kui see müük tähendas vahetust nende elektriautode vastu pole see mumeelest saavutus, millega kiidelda.

Venemaa nälga vaevalt nüüd jääb, ilmselt hakatakse tõesti usinamalt läbi Valgevene ja teiste sõbralike riikide eksportima. Tingimusel, et seda ei tohi teha igaüks (Putin juba vibutas näppu) vaid valitud seltskond Putini lähedasi oligarhe kes siis omakorda isakest -toitjat ära ei jõua kiita.
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas PaganHorde »

vanahalb kirjutas: Venemaa nälga vaevalt nüüd jääb, ilmselt hakatakse tõesti usinamalt läbi Valgevene ja teiste sõbralike riikide eksportima. Tingimusel, et seda ei tohi teha igaüks (Putin juba vibutas näppu) vaid valitud seltskond Putini lähedasi oligarhe kes siis omakorda isakest -toitjat ära ei jõua kiita.
Ja sealtsamast tuleb sisse ka nn keelatud toit. Kuid me siin ikka leelotame. Elame näeme. Hetkel on suureks plussiks vähemalt Eestile see et Venemaa kottis Eesti tootjaid juba kuid varem. Ja on seda on sealt ida poolt tehtud korduvalt. Küll on neil raudtee remondis ja siis jälle remondivad teid. Või olla Eesti tootjate kvaliteet kohutav. Ses suhtes iga Venemaaga äri tegev ettevõtja peaks olema teadlik kui suur risk on teha äri Venega.
Eks mats tuleb nendele pigem kes on teinud alltöövõttu Leedu jms suunas kes ise omakorda Venemaale vedasid.


Finnairilt huvitav avaldus.
http://www.bloomberg.com/news/2014-08-1 ... a-sky.html
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: USA/EU/Liitlased & Venemaa majandussõda

Postitus Postitas PaganHorde »

NGolf kirjutas: Lisaks veel selline uudis, et Gazprom on selle aasta esimese poolaastaga Euroopasse müünud rekordilise gaasikoguse, hoolimata sanktsioonidest:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/untern ... 86004.html
Hoolimata mis sanktsioonidest??? Keegi pole esimesed poolaastat Gazpromi sanktsioneerinud.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Madis Reivik, Mopple ja 14 külalist