Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
Hjalmar Nelk
Liige
Postitusi: 548
Liitunud: 01 Apr, 2005 7:47
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Mismoodi pool maailma neid õpetab? BMP-l on lihtsa ehitusega, vanakooli "mehhaaniline" diiselmootor, mille töötamiseks pole isegi elektrit tarvis. Vanasti õpetati neid isegi ALMAVÜ klubides.
Tänan täpsustuse eest. Loomulikult saab ja tehtud on nii aastakümneid. Mida ma silmas pidasin on see, et moodsate masinate puhul ei pea rääkima vigadest teoreetiliselt, vaid neid saab "esile kutsuda" ja sellega muudad mehhaanikute õpetamise palju tõhusamaks ja suunatumaks. Tüüpvigade esilekutsumine "vanakooli" sõidukitel niimoodi ei õnnestu. Kas väljendusin piisavalt selgelt?
Mismoodi mootorit ei saa lahus tööle panna? Kui ehitada vastav stend, siis saab. Kui sa finantseerid selle ehituse ja tood mulle katsemootori "modelliks", siis ma ehitan selle oma garaazis valmis.
Garanteeritult.
Usun ja ei vaidle vastu. Kuid sisuline küsimus on, et miks nii teha? Vaadata, kuidas mootor töötab? Miks? Vaata palun eelmise punkti kommentaari - CV90 puhul on sellel mõtet (seda enam, et lahinguväljal vahetataksegi kogu mootor välja).
Küsimus on süsteemis. IFV on vaid üks ja mitte kõige tähtsam osake mehhaniseeritud lahinguüksuses. Võrdlus TT relvadega on asjakohatu, sest jalaväe süsteem on meil olemas ja päris hea. Peale IFV-de ostmist alles kulud algavad, tankid, liikurhaubitsad, mobiilne õhutõrje (mitte taburetid Unimogi kastis)- arvestades meie kommet mitte osta odavaid asju - operatiivne efekt ei tekki enne 2030. aastat....sõjaline efekt on aga väljendatav komponentide korrutise, mitte summaga, 3-4 tegurit väärtusega 0,3 annavad suurema korrutise kui üks tegur 1 ja rivi nulle.
Nõus, küsimus on alati süsteemis. Aga ka usuküsimuses ja riigikaitse ülesehituses. Poola tankid, saksa liikurhaubitsad, USA mobiilne õhutõrje (ja veel kõigil palju muudki) on ju juba olemas. Järelikult ei ole korrutis 0, või kuidas?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma arvan, et sul ei õnnestu masinaid jagavale inimesele tõestada CV mootori suuremat töökindlust lahinguolukorras, praeguse sõjatempo juures teeb see mootor võibolla 100 töötundi ja vene diiselmootorid on täiesti rahuldava töökindlusega. Mõistagi on nende remondi- ja hooldumaht suurem, mootori ressurss väiksem, kuid nende probleemide eliminieerimine on hooldussüsteemi ja kasutamisharjumuste küsimus, mida ei lahendata mootorivahetuse kiirusega metsavahel. Samas on mootor ja selle osad odavamad ning ehitus lihtsam ning remont vähem kvalifikatsiooni nõudev.
Poola tankid, saksa liikurhaubitsad, USA mobiilne õhutõrje (ja veel kõigil palju muudki) on ju juba olemas. Järelikult ei ole korrutis 0, või kuidas?
Sellisel juhul lisanduvad korrutisse täiendavad tegurid kättesaadavuse teemal, mis teatud asjaoludel (sõja kiirus, poliitiline olukord, liitlaste hõivatus mujal) võivad samuti nullideks osutuda. Kuid võivad ka mitte. Nishiarmee on suurriigile ideaalvastane.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Hjalmar Nelk
Liige
Postitusi: 548
Liitunud: 01 Apr, 2005 7:47
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Ma arvan, et sul ei õnnestu masinaid jagavale inimesele tõestada CV mootori suuremat töökindlust lahinguolukorras
Ei ole midagi sellist väitnud (veel).

Väitsin, et "elektroonilise" mootori õpetamist saab teha palju tõhusamalt ja suunatumalt, kui vanamoodsa mootori õpetamist.

Ning teiseks väitsin, et tänapäevase rauteri hooldus on suunatud sellele, et masin kiiresti lahingusse tagasi saada. Mootori probleem? Vahetage power-pack, masin lahingusse ja küll siis saab vaadata, mis probleem on.
Samas on mootor ja selle osad odavamad ning ehitus lihtsam ning remont vähem kvalifikatsiooni nõudev.
Odavusega olen (vist) nõus. Ehitusega on nii ja naa (väljaõppe käigus saab ju elektroonilise hingeelust parema pildi ette). Kvalifikatsiooniga eriti nõus ei ole. Jällegi - tänapäevane diagnostika võimaldab mootoriga tegeleja kvalifikatsiooni paremini sättida. Vanema põlvkonna masinate puhul (räägin ainult lahinguväljast ja rauteritest) on vigade diagnoosimine üleüldse kõige raskem tegevus, sest sellest sõltub paljuski masina edasine saatus ja see, kui kaua too lahinguväljalt eemal on. Seetõttu oli näiteks Soomes kompanii tasemel selline 40-50 aastane äärmiselt kogenud allohvitser, kellel tegelikult eriti tööriistu polnud, kuid kes otsustas, mis masinaga edasi saab (pataljon, brigaad, mujale). Ehk teisisõnu - need mehed tegelikult käsutasid pataljoni-brigaadi tasemel hooldusressursse. USA-l jälle oli asi lahendatud selliselt (kuna neil oli raske taoliseid allohvitsere kompaniidesse suruda), et brigaadi tasemel olid varumasinad, mida siis koheselt allapoole lükati.

Tänapäevasel rauteril (issand, kui ilus sõna :)) jällegi on kõik komponentide vahetusel baseeruv (ja selle komponendi leidmiseks ning vahetamiseks reeglina suurt kvalifikatsiooni vaja pole). Kallim? Kindlasti. Kuid samas saab masina kiiresti lahingusse.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Karjala brigaad on Soome armee eliitüksus. CV9030 antakse ikka parimatele. Mehhaniseeritud jalaväebrigaad ongi soomusüksus. Keegi tankipataljoni CV9030 -ga ei relvasta. Lahingus toetavad mehhaniseeritud jalaväe koosseisus Soome CV9030 -d tanke nagu mujalgi.
No eriti loll jutt rubla poolt. :D
Päris imelik oleks, et Karjala metsa/soomaastikul ning venelaste eeldataval peasuunal antakse jäägrite kasutada kehva läbivusega Pasid (mida kasutavad analoogsed üksused Lõuna-Soomes) või olematu kaitsega Pannvaagenid. Mingi eliitsusega pole seal küll tegemist, mõnevõrra eliitsemaks peetav Lapi brigaad (mille talvesõja oskusi peetakse eriüksuse vääriliseks) "sõidab" põhiliselt pannvaagenite ja suuskadega.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Xender »

Me ei ole endiselt vastust saanud küsimusele, kust need odavad BMP-2hed meile tuleksid ?

Neid on relvastuses järgnevatel riikidel, kes võiks neid meile müüa :

Tsehhi ( kaalub oma masinatele uuendust )
Soome ( Ei müü, uuendab )
Ukraina

Sõjas oleva riigi käest osta ? Ametlikult on neil, neid ligi 14 00 tk aga mis seisus nad on ? Lugedes Ukraina foorumeid, siis jäi kusagil meelde, et suurem osa neist on kusagil põllupeal olnud viimased 20 aastat ning need mis töökorras, müttavad Ida Ukrainas.

Muidugi võiks Ukraina need põllupeal seisnud masinad korda teha … kuid miks nad peaks need meile 50 000 euroga ära müüma ? Kui viimased tehingud on olnud ligi 500 000 eurot / masin ?
Kui neile minimaalsed uuendus teha ( optika, öövaatlus, soomus jne ) siis võime öelda, et saame me need alates miljoni ... pooleteise euro eest kätte. Kuid niipidi tuleb hind praktikas sama mis CV9035 tehingu juures ( kui saame Hollandilt täiskomplekse pataljoni ) + väljaõppe ( mida ei maksa ka alahinnata ).

Teine küsimus on, kas meil on hetkel üldse üle ühe pataljoni IFVsid vaja ? Olgu, 2.brigaadil võiks ka olla pataljon IFVsid … aga sellega on meie vajadus täielikult kaetud pikemaks ajaks, sest siis oleks vaja muretseda mõlemale brigaadile juurde ka tankid, liikursuurtükid, MLRS ja iseliikuvad õhutõrjeseadmed.

Samas … isegi tehaseuued CV9035 saaks me kätte teisele pataljonile nii 130 miljoni euro eest … Seega me ei räägi nüüd nii suurtest kuludest ka, kui me jääksime ainult CV9035 juurde … Pealegi tuleks vajadus teise pataljoni järgi alles ehk 10 aasta pärast, kui meil on 1. Brigaad korralikult ära relvastatud ning toimima saadud ja selleks ajaks on meie kaitse eelarve seal 700 – 800 miljoni euro juures.
Sealjuures ei ole küsimus ainult lahingumasinates, vaid ka kõiges mis sinna juurde kuulub. Need 8 Pataljoni BMPsid ( isegi siis kui me nad kusagilt saaks ) võtavad infra kulusid ikkagi pea 8 korda rohkem kui üks pataljon CV9035 …

Soomlastega sellel teemal rääkides, kus on nii BMP 2hed kui CV9030 relvastuses, ei hinnatud BMP 2 kaudseid kulusid eriti väiksemaks. Tehnikat on juurde samapalju vaja … jupid pidid olema odavamad aga väiksema vastupidavusega ( Venemaa ei pidanud ka neid enam nii odavalt müüma nagu 90nendatel … ju siis näeb võimalust teenimiseks ja üldine risk selles suunalt ning Soome enda tootjate käest tellitud jupid pidid kallimad olema kui CV omad, mis on arusaadav, ikkagi väga väikeseerias tootmine ) suur kütusekulu jne. Ühesõnaga kaudsete kulude poolest, poleks suurt vahet, kas 8 pataljoni BMP 2htesid või 8 pataljoni CV9035 …

Kokkuvõttes üritab Kapten Trumm automaailmast võrdlust tuues meile selgeks teha :

1. Väga vähe kasutatud uusim Honda mida me tahame osta 10 000 euro eest on jama, sest :
2. Naabrimees Peko tegi oma Fordile 1000 euro eest uuendusi ja ta saab sellega veel kümme aastat ära sõita …
3. Kui küsid, kui palju naabrimehe vana ford maksab … ütled 500 eurot, võtame lahti autoportaali, vaatame hoopis, uhuu 5000 eurot ( naabrimees ostis selle omal ajal üldse 150 00 euroga )
4. Naabrimehe Ford on samal ajal igas mõttes kehvem auto, kui Honda on enam vähem parim mis turul saada.
5. Siis ütled, et vot selle ühe Honda asemel võiks siiski olla kaka Fordi … samas, kui mul pole teise autoga midagi erilist peale hakata.

Ühesõnaga BMP 2 vs CV9035 arutelu võiks edasi pidada juhul, kui Kapten Trumm suudab tuua välja, kust saaksime me neid BMP -2 oluliselt odavama hinna eest :

Praegu on suhe selline :

Pea tehaseuus CV9035 umbes 2 miljonit eurot tk vs Kordatehtud BMP 2 ( kuid uuendamata ) 500 000 eurot, lisades sinna minimaalne vajalik uuenduskuur räägime me siis 1 miljonist eurost tk, tehaseuus BMP 2M 2.3 miljonit eurot tk. Võtsin arvesse ka inflatsiooni ...

* Alžeeria 2005 - 2009 : 700 miljonit dollarit ja 300 BMP-2M tk hind 2.33 miljonit dollarit. Uued masinad
*Jeemen 2004 - 2005 :100 miljonit dollarit ja 188 kasutatud BMP 2hte, tk hind 531 tuhat dollarit.

Trumm võiks siia kõrvale tuua mingid tehingud ( millest ma ei ole teadlik ) mis näitavad muid numbreid. Kuid kui me räägime võrdväärsest tehingust, ehk siis pmt tehaseuutest BMP 2, millel peal korralik uuenduspakett ( umbes nagu Tsehhid teevad ) miski ütleb mulle, et sellisel kujul oleks masina hind üle 3 miljoni euro ehk miljon kallim kui CV9035 ...
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Postitusi: 1263
Liitunud: 10 Nov, 2011 1:55
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas pagan »

"nii 130 miljoni euro eest … Seega me ei räägi nüüd nii suurtest kuludest ka"

Ma ei hakka kuulsat bussipilti Ukrainast siia postitama, aga me kõik teame kuidas autokastis sõit lõppeb.
Meile on kvantiteeti KA vaja!!! Mehed mõtlevad, kuidas oma raha eest raudplaate autole ümber toppida, et midagigi oleks.
Nüüd siin mingid rahabossid seletavad, et 130 miljonit pole proble ja ehk aastaks 2020.
Ja veel kord, ..
On olukordi kus multi-tool on hädavajalik tööriist, aga enamus töid tehakse pussnoaga.
Kui vendasid seljataguse katmiseks alles ei jää (sest pussnugasid ei ole) siis jääte üksi oma kalli mänguasjaga.

Nelk rääkis ajakohasusest. Vanem soomuk peab kuuli paremini kinni kui kaasaegne veoauto. Korruta nüüd terviseks.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Xender »

Sellisel juhul räägime me siin juba teistest kogustest ja masinatest. Jalaväetaksoks BMP 2 ei sobiks nagunii

1. Liiga kõrge ühiku hind, seniajani kui keegi pole vastupidist tõestanud, jään ma selle juurde, et korras masin tuleks kätte umbes poole miljoni euro eest
2. Sellist kogust, st me räägime siin 400 – 500 masinast … ei oleks kusagilt võimalik ostagi ( vaevalt, et Ukraina meile kõik enam vähem töökorras masinad ära müüks ) … kui ehk uuest peast Venemaa käest … nii 2 miljonit euri tk.
3.Olematu soomuskaitse ( mida peaks kohe parandama hakkama ), tänapäevane 7.62 AP moon laseb külgedelt ilusti läbi

Selle jaoks oleks meil ainus loogiline valik M113, Hollandil peaks olema umbes selline kogus YPR-765 masinaid üle … Neid saaks kätte massiliselt ja odavalt ning tagavad enam vähem vastuvõetava soomuskaitse.

Hakkata kasutama IFVsid jalaväe transpordiks tagalas ... nii rikkad me ka nüüd pole ...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kilo Tango »

Xender kirjutas:Sellisel juhul räägime me siin juba teistest kogustest ja masinatest. Jalaväetaksoks BMP 2 ei sobiks nagunii

1. Liiga kõrge ühiku hind, seniajani kui keegi pole vastupidist tõestanud, jään ma selle juurde, et korras masin tuleks kätte umbes poole miljoni euro eest
2. Sellist kogust, st me räägime siin 400 – 500 masinast … ei oleks kusagilt võimalik ostagi ( vaevalt, et Ukraina meile kõik enam vähem töökorras masinad ära müüks ) … kui ehk uuest peast Venemaa käest … nii 2 miljonit euri tk.
3.Olematu soomuskaitse ( mida peaks kohe parandama hakkama ), tänapäevane 7.62 AP moon laseb külgedelt ilusti läbi

Selle jaoks oleks meil ainus loogiline valik M113, Hollandil peaks olema umbes selline kogus YPR-765 masinaid üle … Neid saaks kätte massiliselt ja odavalt ning tagavad enam vähem vastuvõetava soomuskaitse.

Hakkata kasutama IFVsid jalaväe transpordiks tagalas ... nii rikkad me ka nüüd pole ...
Kusjuurest YPR-765 on erinevalt M113-st täiesti IFV-ks kvalifitseeruv masin korraliku soomusega.
Fordtransit
Liige
Postitusi: 95
Liitunud: 01 Okt, 2014 16:49
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Fordtransit »

Selleks et bmpdega yleyldse ringi uhada, vötsid sommid need juppideks lahti kophe alguses. Kruvide ja mutriteni. Kui palju plokikaani silindreid jms kohe vahetamisse läks, ei räägita. Odavam juba ise lihtsalt osadest uus kokku laduda. See ymberlappamine ei ole yldse mitte odav.
Aga jahh kes neid myyb ja soomus on sisuliselt olematu.

Narva koridor kohati all 10 km lai, Vöru tartu paarkymmenend kilomeetrit ja kinnine poolkinnine maastik. 400 - 500 masinat...? Seda on kuidagi palju ehk, ei mahu ju enam manöövritki tegema nomraalselt keegi. Isegi jahh sygavuses kaistesse rivistumine, ikkagi löhnab magino liini järgi, kuulipilduja pesad maase kavatud.. ei ole vast hea möte.

See 44 CV-d on töiselt hea uudis. Nendele peaks adekvaatset kaadrit jms piisama. Ei ole vaja köike ja kohe ymber laduda.

Kohalike yksustel ma motoriseeriks vöi mehhaniseeriks toetuse, ehk siis järelveo.
Yber manöövri vöime kohalikele yksustele on ehk liialdus. Kuigi ilus selline.:) "Esimene eesti soomuskorpus palub autojuhtidel täna käia jala. Narva ja Otepää vöru suunal te lihtsalt ei mahu teele ära :)

Aga vot kui iga ilmaga vöi kontakti olukorras suudetaks järelvedu teha, see oleks asi. Nii arvutuslkult 16 malevat, seega 4 vedajat yksust igayks toetab nelja malevat.. miski paarkend kolmkymmend tykki kasvöi BTR- 50 vöi MT-LB- d. Need annaks kövasti vunki juurde södimsele. Isiklkult mina muutun kole aeglaseks yle 70 kilost seljakotti tirides.

Aga lihtsalt kontaktiks kölbmatut tehnikat kollektsioneerida sihtmärgiks teele, ei ole jahh nagu mötekas.
aj1972
Liige
Postitusi: 917
Liitunud: 23 Mär, 2014 21:53
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas aj1972 »

Xender kirjutas: Selle jaoks oleks meil ainus loogiline valik M113, Hollandil peaks olema umbes selline kogus YPR-765 masinaid üle … Neid saaks kätte massiliselt ja odavalt ning tagavad enam vähem vastuvõetava soomuskaitse.

Hakkata kasutama IFVsid jalaväe transpordiks tagalas ... nii rikkad me ka nüüd pole ...
Mis see odav hind oleks?
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas tommy »

Kui Ukraina konflikt midagi õpetas, siis suur ei ei igasugusele ex-Nõukogude raskemale tehnikale.
Mida "kohalikud sepakad" saaksid vajadusel sadadena "trofeena" võtta.
Idanaaber loomulikult asjasse ei puutuks.
Kas siin ei peitugi põhjus EKV-le Vene tehnika promomiseks....??
Kreml annaks poolthääle...
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas tommy »

Hollandil peaks olema umbes selline kogus YPR-765 masinaid üle
Pea 40 aastat vanust on tõsine vastuargument.

On muidugi ka vahe, kas masin on seisnud aastakümneid mopidepoodes või on olnud intensiivkasutuses.
YPR puhul paraku viimane...
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Gideonic »

tommy kirjutas:
Hollandil peaks olema umbes selline kogus YPR-765 masinaid üle
Pea 40 aastat vanust on tõsine vastuargument.

On muidugi ka vahe, kas masin on seisnud aastakümneid mopidepoodes või on olnud intensiivkasutuses.
YPR puhul paraku viimane...
Mjah, sõltub ka masina keerukusest. Saksast Mardereid saada oleks ilmselt parem variant, kui asi oleks needki. 44 rauterit igatahes tundub mõttetult vähe. Kui me tõesti tahame 1. jalaväebrigaadi mehhaniseerituks nimetada, peaks ka ajateenijatest pataljonidele neid tulema.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas TTA »

tommy kirjutas:Kui Ukraina konflikt midagi õpetas, siis suur ei ei igasugusele ex-Nõukogude raskemale tehnikale.
Mida "kohalikud sepakad" saaksid vajadusel sadadena "trofeena" võtta.
Idanaaber loomulikult asjasse ei puutuks.
Kas siin ei peitugi põhjus EKV-le Vene tehnika promomiseks....??
Kreml annaks poolthääle...

Tõenäolise vastaspoolega sama tehnika omamisel on veel see lahinguväljal äratundmise variant. Just sellepärast pean ma ikka väga julgeks neid mehi kes plaanivad mõne allesjäänud BTR'iga siin sõja ajal ringi sõitma hakata. Piisab mõnest väheinformeeritud ja ärksa päästikusõrmega kaitseliitlasest ja.. Kevadtormil ju korduvalt nähtud kui "siniste" poolel ka üksikud PASI'd ringi sõidavad.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Viiskümmend »

Need YPRid, Marderid ja M113-d rohtuvad täna kõik laoplatsidel ning ei leia endale millegipärast Euroopa päritolu ostjaid. Ma olen mõelnud, miks soomlased nii kangekaelselt nende poole isegi ei vaata ja oma Vene samovare edasi putitavad?!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 11 külalist