Tartu rahulepingu staatus.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Tartu rahulepingu staatus.

Postitus Postitas alax »

Venemaal käib praegu suur kommunismi kuritegude hukkamõistmine, just oli saade Lenini kuritegelikust rollist võimuhaaramisel sakslaste rahaga.
Küsimus oleks, et kui venelased tunnistavad Lenini valitsuse tagantjärele ebaseaduslikuks ja kuritegelikuks, kuidas jääb siis Tartu rahuga? Ja piirileping Venemaaga? Teoreetiliselt huvitav küsimus, aga mis siis, kui venelased tunnistavadki bolsevike riigi ebaseaduslikuks.
Grenader88
Liige
Postitusi: 107
Liitunud: 11 Dets, 2005 21:01
Kontakt:

Postitus Postitas Grenader88 »

Tunnistavadki ebaseaduslikuks, aga mis siis ikka juhtub? Kunagi oli pool Lätit ka meie oma ja võime nüüd väita, et tagasiandmise või kokkuleppe vms leping oli altkäemaksuga tehtud ja see ei kehti ja me tahame oma maad tagasi jne. Vankud ikka igasugust lollust mõtlevad välja.
susi
Liige
Postitusi: 557
Liitunud: 08 Juul, 2005 21:22
Asukoht: pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas susi »

Siis oleme ühes paadis Soome,Läti,Leedu,Poola jaTürgiga.Venemaa saab nõuded Saksamaalt ja Jaapanilt.Äkki ka Austrialt Franz Josephi maa asjus?
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Ja üleüldse - kogu siber ja põhjavenemaa kuulub meie sugulasrahavastele, venkud kebigu volgamaadelel tagasi.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
thor199
Liige
Postitusi: 164
Liitunud: 29 Nov, 2005 19:55
Kontakt:

Postitus Postitas thor199 »

Selline väike kokkumiksitud lause-rahvasuu..
kord saabub aeg kus pirrud löövad kahel otsal leegitsema
ja eesti piir käib vastu hiina müüri ....

:)))
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Venemaal käib praegu suur kommunismi kuritegude hukkamõistmine
See on nüüd pehmelt öeldes liialdus. Selektiivse ajalookäsitluse (ka venelaste köögilaudade taga) pahapoisiks on osade venkude seas saanud Lenin, kes brežneviaegses argiteadvuses oli pikaaegse ajupesu tagajärjel muutunud ainukeseks õigeks, kes "suri liiga vara". Nüüd siis Lenin paha spioon, aga Stalin? Seda värdjat ei tohi enam kooliõpikuteski igakülgselt käsitleda. Liiga lihtsalt võtate seda probleemi, Tartu Rahu on kõige selle jama kõrval ikka väga väike probleem!
Grenader88
Liige
Postitusi: 107
Liitunud: 11 Dets, 2005 21:01
Kontakt:

Postitus Postitas Grenader88 »

Kellele väike, kellele suur. Vankudel vist kamakaks sellest Tartu rahulepingust, aga meile ta ikkagi väga oluline, või kuidas?
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Seda lugu tead, kuidas sääsk härjaga kündmas käis?
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

ja eesti piir käib vastu hiina müüri ....
Hoia jumal selle eest.
Ainuke hea asi mida mina Venemaas näen on just see, et ta on puhvriks meie ja Hiina vahel.
Loodan, et mind rassistiks ei peetaks, aga venelased tunduvad mulle hiinlaste kõrval väga toredad inimesed.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kuna me oleme venelastega ühest rassist, et mitte rohkem öelda, siis rassismisüüdistus Brüsselist jääb tulemata :lol: Aga hiinlaste koha pealt ole ettevaatlik - jumal teab millega kurat naljatab!
Oleg A
Liige
Postitusi: 227
Liitunud: 21 Nov, 2004 0:09
Kontakt:

Postitus Postitas Oleg A »

Да что вы всё со своим Тартуским договором, как курица с яицом.
Вот представте, получила Эстония земли за Ивангородом. И эстонцев в Эстонии уже будет меньше половины. Итак эстонцев меньше миллиона в СТРАНЕ :lol:
Peter[L]
Liige
Postitusi: 67
Liitunud: 17 Nov, 2005 17:36
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Postitus Postitas Peter[L] »

Juba puht juriidilistest küsimustest lähtuvalt oleks mingi perioodi valitsuse ebaseaduslikuks kuulutamine vähemalt praegusel venemaal mõeldamatu. Kelle õigusjärglane siis ollakse. Nö mittepidev õigusjärgsus tekitab tohuteid probleeme. Ega meilgi siin Eestis lihtne polnud. Kõik polnud ja ega saagi olla rahul. Et aga praegune venemaa hakkaks ennast näiteks Tsaari venemaa õigusjärgseks pidama :)) Ehk kujutate ette.
Mis puudutab aga Tartu Rahulepingut, siis sisuliselt ei oma see enam mingit tähtsust. Ta omab vaid ajaloolis-romantislist-patriotistliku tähtsust.
See on nagu meie enda sünnitunnistusega. Vaid meene.
Piire, mis on mõõgaga tõmmatud, pliiatsiga ei paranda.
Inimene123
Uudistaja
Postitusi: 6
Liitunud: 29 Veebr, 2016 9:34
Kontakt:

Re:

Postitus Postitas Inimene123 »

Vahepeal on kümme aastat möödunud, ning arutelu Tartu rahulepingu kehtivuse või mittekehtivuse üle on jätkuvalt laual... :wall:
Peter[L] kirjutas:Mis puudutab aga Tartu Rahulepingut, siis sisuliselt ei oma see enam mingit tähtsust. Ta omab vaid ajaloolis-romantislist-patriotistliku tähtsust.
See on nagu meie enda sünnitunnistusega. Vaid meene.
Sellega küll nõus olla ei tahaks. Tartu rahuleping märgib siiski Eesti ja Venemaa vaheliste rahvusvaheliste suhete algust. Kindlasti on tegemist enamaga, kui sümboolse dokumendiga. Pealegi on Venemaa end kehtestanud NSVL-i õigusjärglasena, mistõttu ei tohiks rahulepingu kehtivuse üle erilist küsimust olla.
Tartu rahuleping on muuhulgas ka ÜRO kehtivate rahvusvaheliste lepingute registris täiesti olemas, nii et siin ei tohiks mitte mingit vaidluskohta olla.

Praegune juhtivpoliitikute jutt, et Eesti-Vene piirileping ei mõjutaks kuidagi Tartu rahulepingut, on muidugi puhas nonsenss ja populism. Kehtivat muus osas edasi, lihtsalt mitte riigipiiri käsitlevas osas (artikkel III). Milline silmakirjalikkus. Sellega saavutakski Vene pool selle, mida nad tahavad: et Eesti nõustuks vaikimisi Venemaa seisukohaga, et Tartu rahuleping on õigustühine. See annab Venemaale võimaluse käsitleda taasiseseisvunud Eesti Vabariiki kui "uut" ning mitte "vana" Eesti Wabariigi õigusjärglasena, vaid pigem ENSV õigusjärglasena.

Praegu ratifitseerimisel olev piirileping riivab muidugi otseselt põhiseadust. Ja täiesti kummastav on see, et kuidagi ei ole sellele võimalik saada Riigikohtu hinnangut, sest õiguskantsler näib olevat veendunud, et kõik on korras (ja tema on ainus, kes saaks selle kõrgemasse kohtusse viia). Õigusvaldkonna asjatundjad selles nii veendunud ei ole. Minu hinnangul on asi lihtne: põhiseadust tuleks kas muuta (kaotades viite Tartu Rahule ja seeläbi seades küsimuse alla Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse) või ei saa piirilepinguid praegusel kujul ratifitseerida, sest need on põhiseadusega vastuolus. See oleks üks sobiv hetk rahvahääletuse korraldamiseks: las siis rahvas otsustab, mida teha. Stiilis "Kas toetatate Eesti ja Venemaa vahelise piirilepingu ratifitseerimist ja põhiseaduse muutmist?" Kui rahva enamus on selle poolt, siis olgu nii. Miskipärast ma arvan, et seda poolehoidu ei saavutataks. See poliitiline retoorika, et sellist küsimust ei saa rahvahääletusele panna (olevat vastuolus põhiseadusega, kuna puudutab välislepingut), on muidugi ka lollus. Nii nagu sai EL-iga liitumise referendumile panna, küll saaks ka piirilepingu küsimuse rahvahääletusega otsustada. Asi jääb lihtsalt poliitilise tahte taha.
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Tartu rahulepingu staatus.

Postitus Postitas Puurija »

EKRE erakonna liige ja Riigikogu esimees Henn Põlluaas: „Tartu rahuleppe kestvuse ehk Eesti territoriaalse terviklikkuse toetamine on - vastupidiselt Eesti Päevalehe väidetule - meie julgeoleku üks nurgakive. (Eesti Vabariigi välisminister Urmas) Reinsalu ütles 11. veebruaril välispoliitika arutelul Riigikogus: „Kui ei ole jõusse astunud uus (piiri)leping, kehtib eelmine leping (Tartu rahuleping, H.P.).“ Tartu rahulepet kaitstes on Eesti julgeolek tugevam kui kunagi varem.“
https://epl.delfi.ee/arvamus/henn-pollu ... d=88940467

Teadur Kalev Stoicescu: „Eesti taastas oma iseseisvuse 1991. aasta augustis mitte nendes piirides, milles ta sündis veebruaris 1920. aastal rahvusvahelise õiguse subjektina Tartu rahulepingu alusel ning milles ta okupeeriti ja annekteeriti ebaseaduslikult 1940. aasta juunis Nõukogude Liidu poolt. Stalinistlik Nõukogude Liit pidas Eesti ja Venemaa vahelist piiri administratiivseks ehk haldusjaotuslikuks jooneks, mida Kreml „korrigeeris“, lülitades augustis 1944. aastal 75 protsenti Petserimaast (1251 ruutkilomeetrit) Pihkva oblasti koosseisu. Ka Petserimaal elas enne Teist maailmasõda rohkem venelasi (65 protsenti), kuid eestlaste osakaal oli Narva-tagusega võrreldes palju suurem (pea 33 protsenti). Petseri klooster kui õigeusklikele (sealhulgas setudele) väga oluline paik olevat olnud Petserimaa „jaotamise“ ajend 1944. aastal, kuid tegelik põhjus oli nähtavasti Stalini soov kustutada Venemaa jaoks „häbiväärse” Tartu rahulepinguga kehtestatud piir ning teisalt Kremli üldine poliitika – piiride muutmine –, mida teostati pea kõikjal kurjuse impeeriumi territooriumil. Venemaa lähenemine piiriküsimustele endise Nõukogu Liidu territooriumil on selgelt selektiivne ning Krimmi loogika (ajalooline õigus) ei kandu teistele kontekstidele, mis pole Moskvale kasulikud (näiteks Petserimaa). Venemaale oli selge, et oma iseseisvuse õigusliku järjepidevuse alusel taastanud Eesti taotleb Tartu rahulepingu riigipiiri, mistõttu Kreml tegi ennetava ühepoolse käigu. Riigiduuma võttis 1993. aasta veebruaris vastu seaduse, mis kehtestas Nõukogude Liidu aegse administratiivpiiri (nn kontrolljoone) Venemaa ja Eesti vahelise riigipiirina. President Boriss Jeltsin külastas peatselt Pihkvamaad ja uut „riigipiiri” ning teatas, et Venemaa ei anna ära (st tagasi) tolligi „oma” maad. Eesti pandi fakti ette, et riikidevahelise piiri, mis erineks nn kontrolljoonest, kulgemisest ei saa juttugi olla. Piiriläbirääkimiste esimene lepinguprojekt sisaldas nii poliitilist sissejuhatust kui ka piirikirjeldust, mõistagi kahes kardinaalselt erinevas sõnastuses. Viited Tartu rahulepingule ja sellega kehtestatud piirile ning jaanuaris 1991. aastal sõlmitud Vene NFSV ja Eesti Vabariigi riikidevaheliste suhete aluste lepingule ning „kontrolljoone” kirjeldusele pandi vastastikku nurksulgudesse. Ei ole erilist põhjust kahelda, et 1991. aasta alguse seisuga oli Eesti (okupeeritud) riik, kuid Vene NFSV polnud kindlasti rahvusvahelise õiguse subjekt, kellel oleks olnud õigus riigina esineda. Tallinnas sõlmitud leping ei saanud olla sel ajal ja nendes tingimustes muud kui vastastikune toetusavaldus iseseisvuse taastamiseks või saavutamiseks. Kahepoolsed riikidevahelised suhted algasid veebruaris 1920. aastal, kuid see pole Moskvale meeltmööda mitmel põhjusel, mitte ainult piiriküsimuse tõttu. Annan vihje, et president Putin valmistab ette põhjaliku artikli Teise maailmasõja ning sellele eelneva perioodi ajaloolisest „tõest“. Praeguses olukorras oleks näiteks Petseri rajooni tagastamine Eestile suuremeelne samm Moskva poolt, kuid Venemaa kindlasti sooviks selle eest vastutasu/kompensatsiooni saada, mida Eesti tõenäoliselt ei suuda maksta (võrreldes näiteks Jaapani majanduslike võimalustega Kuriili saartega seoses). Nõutav tasu võib olla rahaline, kuid ka poliitiline (näiteks Eesti „neutraalsus” ehk NATOst välja astumine). Setu rahva aktiivsemad liikmed protestisid Tartu rahulepingu piirist loobumise ja „kontrolljoone“ põlistamine vastu. Setumaa on jäädavalt jagatud, inimesed on lahutatud oma esivanemate haudadest teisel pool piiri jne, mis on inimlikult muidugi mõistetav. See on karm reaalsus, millega tuli ning tuleb jätkuvalt arvestada. Meil polnud võimalik Eesti kagupiiri nihutada itta, kuid meil õnnestus saavutada piiriületamise lihtsustatud kord selleks õigusi omavatele kohalikele. Lisaks, toona oli kaalul seegi, et Eesti riik tervikuna võinuks jääda piiriküsimuse pantvangiks ning Läände mineku rongist maha. Mõistagi pidi Eesti olema täiesti kindel juba varem, et piirileping vastab sel kujul põhiseadusele, sealhulgas § 122-le, mis muuhulgas sätestab: “Eesti maismaapiir on määratud 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga ja teiste riikidevaheliste piirilepingutega. Eesti mere- ja õhupiir määratakse rahvusvaheliste konventsioonide alusel.” Toonane õiguskantsler ja valitsus olid ühel arvamusel, et põhiseadust ei ole vaja muuta ning vastuolu ei teki, kui uus piirijoon kattub osaliselt Tartu rahulepingu piiriga (tänu sõnastusele: „… ja teiste riikidevaheliste piirilepingutega”), mis pidas paika Lämmijärvel. Mõned erakonnad nõuavad Tartu rahulepingu piiri, apelleerides ajaloolisele ja juriidilisele õigusele, kuid ignoreerides igati tegelikku olukorda ja võimalikke ja tõenäolisi tagajärgi. Tänapäeval elab Petserimaal (Venemaa Petseri rajoonis) ja Narva-tagusel alal kokku umbes 35 000 inimest, kusjuures pea kaks kolmandikku neist on enam-vähem Haapsalu-suuruste linnade – Petseri ja Jaanilinna – elanikud. Eestlasi elab seal ainult 300 ehk alla ühe protsendi. Kas me soovime Eestisse importida veel 35 000 Venemaa kodanikku lisaks juba olemasolevale massile (umbes 100 000 Venemaa kodanikku)? Eriti arvestades, et enamik neist ei soovi ega saa Eesti kodakondsust ja on Eesti riigi suhtes mitte kõige paremini meelestatud. Ebaseaduslikult Moskva võimu alla jäänud Eesti alad on paraku ühed vaeseimad isegi Venemaa äärealade tingimuste kontekstis. Kes maksab nende piirkondade Eesti keskmisele tasemele viimise eest? Kas Euroopa Liit, millesse Tartu rahulepingu piiri nõudjad suhtuvad valdavalt vaenulikult või skeptiliselt? Lõpuks, Eesti õiguslik järjepidevus (Tartu rahulepingu § 2 alusel) ei kao kuhugi, kui piirileping jõustatakse. Rahuleping on selle paragrahvi alusel ja ulatuses kehtiv ning jääb ka edaspidi kehtima, kuid tundub, et Venemaa püüab vett segada. Välisminister Sergei Lavrov väitis tänavu 17. jaanuaril toimunud pressikonverentsil, et Eesti ei soovi piirilepingu jõustada, sest Tartu rahuleping kaotaks kehtivuse. Järelikult rahuleping kehtib ning seda tulebki Venemaale meelde tuletada. Ka siis, kui vana piir muutub.“
https://diplomaatia.ee/tartu-rahuleping ... i-idapiir/

Kuku raadio saate „Poliitikaguru“ üks saatejuhtidest Keit Kasemets: „Ilmselt ei hakka Eesti Tartu rahu taastama täies hiilguses. Tartu rahu järgsed piirid on Põlluaasa isiklik prioriteet.“
https://arvamus.postimees.ee/6901244/ku ... noudmiseks

Poliitikavaatleja Toomas Alatalu: „13. veebruari Eesti Päevalehe juhtkiri „Julgeolekuoht on me riigikogu eesotsas“ oli nagu pühendatud Eesti välisluureameti aastaraamatule, ent andis hoopis osavalt tuld Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa pihta, kelle avaldusi Tartu rahu järgsest piirist lähtumise kohta peetakse Venemaad provotseerivateks. 15. veebruaril ilmutas riigi tähtsuselt teine mees oma vastuse samas, juhtides tähelepanu sellele, et tegu on ka välisministri Urmas Reinsalu välispoliitika arutelul 11. veebruaril kõlanud seisukohaga - „kui ei ole jõusse astunud uus piirileping, kehtib eelmine leping“ ja et praegune koalitsioon ei kavatse esitada piirilepingut ratifitseerimisele vaadeldavas tulevikus. Seda lugenult ründas väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson Facebookis uuesti nii Põlluaasa, Reinsalu kui ka Isamaa esimeest Seederit ja kuulutas, et märtsi lõpul toimuva riigikogu juhatuse valimistel tuleks Põlluaas „Venemaale esitatavate nõudmiste pärast“ maha võtta.“
https://epl.delfi.ee/arvamus/toomas-ala ... d=88951133

Ameerika Ühendriikide riigisekretär Michael R. Pompeo: „Nii Tartu rahuleping, kui ka Ameerika Ühendriikide iseseisvusdeklaratsioon räägivad enesemääramise vaimust, rahva õigusest lõpetada võõrvõimu valitsemine oma territooriumil ja saavutada oma iseseisvus.“
https://www.postimees.ee/6907252/usa-va ... atsiooniga
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: EiTahaÖelda ja 14 külalist