Ajateenistuse pikkus ja väljaõppe küsimused

Vasta
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Martin Herem kirjutas: Ma arvan, et mõnigi siin foorumis teab ühte eksperimenti lõunauinakust Tapal. Küllap teavad need inimesed siis ka suhtumist sellesse ettevõtmisse ... pehmelt öeldes ebausaldav. Isegi siis, kui on tõestatud:
a) 15 min pikutamist kaotab 95% keha lihaspingetest
b) 30 min uinakut mõjub märkimisväärselt psüühiliste pingete maandamisele
... VF relvajõududes jõuti nende järeldusteni 2010 aastal. Kamin korraldus jäi täitmata, sest hulk tegevväelasi otsustasid, et nemad teavad paremini ... pehmosid pole vaja ja analüüsida oskame me siin isegi :lol:
Kõigest sellest lõunauinakust ja Kirdes eesmärgiks seatud väljalangevuse vähendamisest.

Retooriliselt võiks küsida, et kas kõrghariduse kohustuslikuks muutmine tõstab rahva keskmist haridustaset? Aga kõrghariduse kvaliteeti?

Neid lõdvestunud sõdureid läbi ajateenistuse vedades vähendame väljalangevust. Samas- stressitase langeb, väljaõpe saab läbitud, kas need "pehmod" on ikka võimelised oma SA ülesannet täitma? Või peaks sõduri-reservväelase lahinguvõimelisuse hindamise üheks parameetriks olema just stressitaluvus? Kui teatud latti ei ületa, siis las langeb välja?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Värskes Sõdurilehes ilmus üks propagandistlik artikkel IDF-st ehk siis Iisraeli kaitseväest. Viitan sellele seepärast, et taolist jutt olen kuulnud/lugenud ka varem.
Seal on öeldud, et selle, kahtlemata maailma tippu kuuluva armee teenistusrutiini osa on ka ebapädevate ülemate välja hääletamine alluvate poolt ning nn "institutsionaalne allumatus" (mis ei tähenda, et käske ei täideta, vaid alluv on harjutatud suhtuma käsku kriitiliselt ning suutma leida paremaid lahendusi). Mõistetavalt taolises kultuuris pole mõeldav mingite kapi- ja voodirallide korraldamine. Samas on ajateenistuse pikkus 2-3 aastat.

Ometi pole siin vist kellelgi kahtlust IDF võitlusvõimes.
Seega, kas need voodirallid ja muud "distsipliini tugevdajad" ikka seda tugevdavad? Või tugevdavad need lihtsalt "klientide" arvamust valitsevast nürimeelsusest ja mõttetusest?
Või tuleks 3-tunnised relvapuhastuse imitatsioonid asendada sellega, et pool tundi puhastataksegi relva, kasutades tehnilisi vahendeid (nt pesumasinad, kemikaalid jne) ja ülejäänud 2,5 tundi õpib isikkoosseis relvade lahtivõtmist käsikaudu (kõik allüksuse relvad) kuni suvaline reamees suudab kuulipilduja vigase osa leida käsikaudu kottpimedas ja välja vahetada või relva liivast puhastada?

See teema on mulle iseäranis hambusse jäänud seepärast, et mul tekitavad teatud okserefleksi taolised kaadri tarkpead, kes ajavad taga AK-4 päästemehhanismi põhjast liivaterakesi ja seletavad, et see teeb mehest sõduri. Seda vist KVÜÕA eri astmetes mingis mehhaanika algkursusel ei seletada, et abrasiivse ainega (lapp+õli+liiv) mehhaanilist seadet ei nühita (kiirendatud kulumine), vaid taoline saaste eemaldatakse pestes (olen oma silmaga näinud relvapuhastuse "juhendit", kus keegi tark oli öelnud et relva pesemine on keelatud - mehhaanikas oleks sama tark keelata ka relva kasutamine vihmasajus). Samal ajal näiteks ei pöörata erilist tähelepanu praktilise laskmise asjadele, nagu laskeasendid või käigult salvede vahetamise tehnika, mis erinevalt liivaterade jahist mõjutavad otseselt ellujäämist lahingus. Selle kohta öeldakse idanaabri keeli "pakazuhha nazõvajetsa". :D
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Martin Herem »

Ei saanud sellest kõrghariduse asjast päris hästi aru.
Kui ma kellegi peale päevast päeva lõugan. Lihtsalt. Kas siis inimese stressitaluvus tõuseb? Ja isegi kui tõuseb, kuidas see mõjutab tema hoiakuid KV teenistuse suhtes? Igaks juhuks ütlen veel: ega meil pole midagi katastroofilist. Lugege "Just nii härra seersant". Vaatamata mõningate inimeste ebaõnnestunud pedagoogilistele ja juhtimisalastele võtetele, on autori moraal ikkagi kõrgel.
Voodiralli, eriti kasvatuslikul eesmärgil on 98% otstarbetu. 2% kasu tuleb sellest, et ajateenijad saavad seda pärast irvitades meenutada.
Kahju on aga mitmekülgne.
Küsi päästeametilt. Enamasti ei arvesta need "tuletõrje õppused" absoluutselt tegeliku tulekahju asjaoludega. Drillituna, võiksid need asjad aga hoopis vastupidist efekti anda.
Kui isikkoosseis näeb voodirallis, relvapuhastamises, mootorrattur hiirte mängimises vms ainult n-------t, siis minu hinnangul on igasugune stressitaluvuse kasv olematu võrreldes hoiakute negatiivse kujunemisega. Ja mis peamine, stressitaluvuse arendaja, muutub juhist stressoriks.
Samas on see kõik üsna peenike kunst (isegi mitte teadus). Üks vend saavutab tegevusega X tõepoolest kasvatuslikke tulemusi, samas kui teine liigub negatiivses suunas.
Näiteks: (pühendatud Trummile :) ) Kaks venda nõuavad relvade piinlikku puhtust. Neist esimene nõuab relvade igapäevast "nühkimist". Teine kasutab olemasolevat suruõhku ... isegi kui see kasarmus ei paikne.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kas keegi targem oskaks seletada, kas on vahet stressitaluvuse tasemel/kvaliteedis, kui:
1. korraldatakse lapirallisid vms taolist värki
2. korraldatakse õppusi, kus vastane laseb vahetpidamata 48h järjest (Keskpolükal peaks võimalik olema, kuna seal minguteada pole öiseid piiranguid), rünnak järgneb rünnakule ja kogu kamp on H+48 tundi vaimses mõttes kui väänatud pesu?

Et kasarmu peab olema korras, ei vaidle - olen ka näinud küllalt taolisi "valgete inimeste" kursusi kasarmeerimisega, kus tekkidega ei rivistuta, inimesed teevad ise omast intelligentsist voodi korralikult/määrustepäraselt ära. Keegi joonlauaga ei mõõda, aga voodid on korralikult tehtud. Tõsi, seal oli publikum ka natuke vanem vahemikus 25-40 aastat.

Häire peale x minuti pärast y kohas on ilmselt vajalik ja sellest saavad ka osalised aru (kui sellele häirele järgneb vähemalt mõistlik seletus, et miks ja milleks).
Lugege "Just nii härra seersant". Vaatamata mõningate inimeste ebaõnnestunud pedagoogilistele ja juhtimisalastele võtetele, on autori moraal ikkagi kõrgel.
Olen lugenud, kingiti mulle taoline raamat. Mis mulle sealt silma jäi - et kas KV on meil tegelenud sellise teemaga nagu isikliku varustuse sobivus kiiresti riietumiseks. Seal oli paar kirjeldust, kus peategelane ärkas mõni minut enne äratust ja pani sokid jalga (et aega säästa) või et vormijakil jäetakse nööbid kinni (taoline jakk, mis nööbid kinni üle pea selja lopsti läheb, istub kandja seljas samahästi kui sadul sea seljas). Lihtsalt vahemärkuse korras....
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas A4 »

Panen ka oma paar kiiret mõtet sel teemal.

Mis puudutab Iisraeli, siis seal pidavat see n-ö üldine väline kord (tervitamine, kasarmud, voodid, vormiriiete kandmine jne) esmapilgul olevat tõesti ligadi-logadi, kuid distsipliini ja stressitaluvust arendataksegi mitte kasarmus voodi- ja lapirallide, vormikuue taskunööpide kontrolli jms, vaid eelkõige läbi maastikul toimuva pingelise, raske ja võimalikult realistliku väljaõppe. Kuskil raamatus toodi illustreeriv näide – suvalise väliõppuse (või väliõppuselt linnakusse tagasituleku) tavapärane osa on see, et instruktor määrab kellegi „haavatuks“ ning siis peab ülejäänud jagu seda „haavatut“ kas seljas või kokkukäiva kanderaami peal tassima – arendab nii üldist füüsilist vastupidavust (kui sellega üle ei pingutata), stressitaluvust kui ka realistlikku olukorda.

Voodi- ja lapirallide jms koha pealt arvan niimoodi, et need on vajalikud ja mõistlikud vaid siis, kui allüksus ei saa hommikuti määratud aja peale oma tube korrastatud, ei suuda elementaarset puhtust hoida, või hilinevad allüksuse mõned liikmed pidevalt kuskile. Sellisel juhul rikub selline venitamine ära päevagraafiku, sunnib korralikke allüksuse liikmeid asjatult teiste järele ootama jne. Aga niisama, olukorras, kus tegelikult on voodid alati korras ja toad puhtad, aga rallit tehakse „pingetaluvuse“ ja „sisemise sideme“ tugevdamiseks, annavad need rallid soovitule vastupidise tulemuse.

Mis nädalavahetusi puudutab, siis kui nendel nädalavahetustel ei suudeta ajateenijate aega sõjalise väljaõppe vm kasulikuga sisustada, siis pole ka mõtet ajateenijaid niisama asjatult kasarmus hoida ja maksumaksja raha raisata. „Stressitaluvust“ ja kaitseväekke „sulandumist“ see võib-olla ei kahjusta, aga kindlasti ka ei parandada. Neid asju võiks arendada ikkagi läbi reaalse väljaõppe. Kui nädalavahetuse linnalubadega üldse midagi mõjutada, siis võiks need load olla mingis seoses töönädala sees hakkama saamisega – st. kui väljaõppes asjalikult osalemise ja distsipliiniga probleeme ei ole, siis saab ajateenija ka nädalavahetuseks koju, aga slange ei peaks selle asja puhul kindlasti võrdselt kohtlema eeskujulikult hakkama saanud ajateenijatega.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tuntud vene väejuht Suvorov on öelnud sellised sõnad: "(Vene) sõdur armastab õppust, kui see on läbi viidud lühidalt ja arukalt".
Mis puudutab Iisraeli, siis seal pidavat see n-ö üldine väline kord (tervitamine, kasarmud, voodid, vormiriiete kandmine jne) esmapilgul olevat tõesti ligadi-logadi, kuid distsipliini ja stressitaluvust arendataksegi mitte kasarmus voodi- ja lapirallide, vormikuue taskunööpide kontrolli jms, vaid eelkõige läbi maastikul toimuva pingelise, raske ja võimalikult realistliku väljaõppe. Kuskil raamatus toodi illustreeriv näide – suvalise väliõppuse (või väliõppuselt linnakusse tagasituleku) tavapärane osa on see, et instruktor määrab kellegi „haavatuks“ ning siis peab ülejäänud jagu seda „haavatut“ kas seljas või kokkukäiva kanderaami peal tassima – arendab nii üldist füüsilist vastupidavust (kui sellega üle ei pingutata), stressitaluvust kui ka realistlikku olukorda.
Aga võibolla lahingus VF motolaskurvägedega (erinevalt Egiptuse armeest või Hezbollahi kaltsupeadest) juudid nii edukad poleks...oled mõnikord mõelnud.
Samas, kui asjad on tõsiselt halvad olnud (nt 1973 ootamatult alanud sõjas), siis juudid võitlesid kui kuradid. Väejooksud, sõjakuriteod jne, mis iseloomustavad vähest distsipliini - olematul tasemel.
Raamatutes fotosid vaadates oli see väline kord ka 70ndatel samamoodi liga-loga, vähe õllekõhuga ajamata habemega reservistid vedelevad maas, kindralit ei tehta märkamagi.
Muidugi kui käid korra aastas kuu aega RÕK-is ja nii 20 aastat järjest, siis tekib arusaadavalt ka moraalne õigus esitada mõnele sõjakoolist pääsenud leitnandile küsimisi, et kas sa mees oled ikka piisavalt tasemel, et meid kamandada ja leitnant peabki seda tõestama, muidu riskib ta saada "välja hääletatud" ega suuda enam oma tööd teha - isikkoosseis ei allu. See sunnib omakorda ülemaid veel rämedamalt harjutama, et tõestada enda moraalselt õigust ametile.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas LeBon »

Kas keegi targem oskaks seletada, kas on vahet stressitaluvuse tasemel/kvaliteedis, kui:
1. korraldatakse lapirallisid vms taolist värki
2. korraldatakse õppusi, kus vastane laseb vahetpidamata 48h järjest (Keskpolükal peaks võimalik olema, kuna seal minguteada pole öiseid piiranguid), rünnak järgneb rünnakule ja kogu kamp on H+48 tundi vaimses mõttes kui väänatud pesu?

Et kasarmu peab olema korras, ei vaidle - olen ka näinud küllalt taolisi "valgete inimeste" kursusi kasarmeerimisega, kus tekkidega ei rivistuta, inimesed teevad ise omast intelligentsist voodi korralikult/määrustepäraselt ära. Keegi joonlauaga ei mõõda, aga voodid on korralikult tehtud. Tõsi, seal oli publikum ka natuke vanem vahemikus 25-40 aastat.
Need kaks asja ei peaks ju välistama teineteist.
Minu kogemuste põhjal päris ilma rallideta ja teiste selliste asjadeta ei saa sest nii kui asja natuke lõdvemaks lasta, kasutatakse seda kohe ära. Nagu leitnant Lukaš Švejikis ütles, täpset tsitaati mäletamata: kui täna pigistaksin silmad kinni, et su saapad on puhastamata, siis homme tunduks sulle liiga koormav relva puhastada , ülehomme aga unustaksid juba oma täägi kuskile kõrtsi.
Vähemalt ajateenistuses kipub nii olema. Ja kui asi on juba käest läinud, siis korda taastada on juba üpris raske.
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No see on ammu teada tõsiasi, et distsiplinaarteemad tekivad siis, kui reakoosseisul pole midagi tarka teha.
Annad 48 tundi hagu, siis on vendadel ainus mõte, kuidas magamiskotti pääseb.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Martin Herem »

Küsimus ei ole ainult hagu andmises. Küsimus ei ole selles, et sõdur tuleb "azadatshit, nakormit ja võjebat", sest siis pole tal aega lolluste jaoks.
Küsimus on selles, ja eriti meil Eestis, et sõdur peab aru saama oma kohustustest ja tahtma rakendada omandatud oskusi sõja korral.
Iseenesest olen ma Trummiga nõus - stressitaluvust tulebki kasvatada mõistlikke harjutustega. Ka sellistega, kus valitseb teadmatus ... aga see peab olema osa süsteemsest kasvatusest, mille eesmärk on lisaks oskustele/teadmistele, kujundada vastavaid hoiakuid. ... nüüd läks hulluks :lol:
Ehk siis: Sõdur võib taluda igasugu tripperit, mis kuri saatus talle kaela saadab. Võib osata laskmist ja pommitamist. Aga sama oluline on tema tahe sõdida hetkel, kui talle jalaga perse ei anta. Võib olla kannab voodiralli endas mingeid Pavlovi refleksi saavutamise vahendeid (käsk - ei teinud - n--s, uuesti käsk - ei teinud - n--s, käsk - tegi - ...?), kuid mina seda eriti ei usu.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas hummel »

Mis SBK linnalubadesse puutub, siis mul tegelikult kästi seda ajateenijatelt (esindusmehed) uurida ja ette kanda ja siis mitmed ütlesidki, et liiga vara hakatakse laskma väljaloale ja et väljaluba SBK ajal peaks olema vaid parimatele motivatsiooniks.

Voodirallisid (vihkan seda sõnastust - mis krdi ralli?) ei ole mõtet ilma asjata kindlasti teha, kuid õigel ajal on nad omal kohal. Sõdurid vihkavad voodite aja peale tegemisi, kappide korrastamisi ja aja peale riietumisi absoluutselt, kuid need on paraku üliefektiivsed ülilihtsad ja üliodavad harjutused, kus õpitakse end harjumuslikkusest kiiremini liigutama ja vajadusel ka üksteist pisut aitama ning mõistetakse nõrgema lüli tähendust. Need asjad pole kindlasti ka ei EKV-s ega lähinaabrite juures välja mõeldud.
Eks kindel ole ka see, et sõdurihakatistest enamus end algul eriti vaimu ja füüsise koostöös liigutada ei jaksa - aga õpvad pm kõik.

Käsu kuulamine ja vastuvaidlematu täitmine on asi, mida pooled ajateenistusse tulnud pole enne üldse harjunud tegema. Ja üldiselt vaid meelitamine ja niisama pühalik innustamine ning isamaalised kõned ei ole nüüd ka toimiv variant. Paljud rasked asjad on vaja teha kohe ja kiirelt. Sellepärast treenitakse sõdureid vanas heas preisi stiilis ka vastuvaidelmatult käske täitma. Ja treenitakse enamuses armeedes ja toimib. Näiteks USA-s.
Siiski on KV juhtivad tegelased heitnud süüdistusi allapoole, et eesti madalama astme kaitseväelased on võrreldes paljude NATO vastavate sõjaväelastega üsna vähe distsiplineeritud, uimased ja lodevikud. Riviline sõjaväeline hoiak ja enesekindel väljendumine oleks nagu häbiasi vms. Ja loomulikult süüdi on siis väidetavalt vanemallohvitserid, kes ei oska alluvaid treenida ja kasvatada. Mina isiklikult näen, et sõdurlik käitumine ei väljendu mitte pea norgus piki seinaääri kõndimises (ühes EKV väeosas on seda nõutud) ja muus alandlikkuses, vaid just militaarses selgetoonilises esinemises ja hoiakus. Eks ole saanud ise ka pisut kiusata neid, kes ei suuda ja saavad hakkama küll, kui tahavad. Tahtejõud või selle puudumine avaldub tegelikult igal sammul.

Maastikul jah võib ka mingeid vaimu tugevdavaid harjutusi teha ja tehaksegi, aga kui enne seda pole suudetud kasarmus distsipliini selgeks õpetada ja sisse juurdada, siis ega teatavasti paljud mittevabatahtlikult tulnud ajateenijad üldiselt eriti ei hooli ka mingist "vastasest". Pm las lollid paugutavad, kui huvi on.


Mis ajateenistuse kestusse puutub, siis edasiminek oleks kõigile 11 kuu kehtestamine, millega oleks võimalik muuta ajateenistuse iseloomu ja eesmärki selliselt, et viimased 5 kuud (JAN-MAI/JUL-NOV) oleks nad praeguse "õppeteenistuse" asemel ka tegelikult nime sisu poolest "ajateenistuses" ehk täidaksid alalise valmiduse ülesandeid. Kui aastas oleks 2 suurt teenistusse kutsumist (a - 1700-2000 kutsealust), saaks nii tagada Eestis juba 10 kuud suurtükiväge, õhutõrjet, pioneeriväge ning veel mõningaid erialasid aastas praeguse fiktiivse 3 kuu asemel. Lisaks langeks hoobilt ära mitmeid muid teenistus- ja õppekorralduslikke probleeme. Viimased kuud oleksid siis koostööõppe, täiendõppe ning õppuste tähe all.
Ainus küsimus on, et kuidas sisustada efektiivselt reasõdurite (1/2) 3-4 teenistuskuu, kui paralleelselt toimuvad NAK ja AJK?

Mereväega-laevadega on aga nii, et seal kindlasti 11 kuust ei jagu. Merevägi on per koolitatav väga kallis väeliik ja pole mõtet õpetada-sõdutada pidevalt välja koosseisu, kes kohe reservi kaob. Samuti poleks mõistlik mereväge kadreerida, sest keegi ei jaksaks piisavalt palka maksta ja see lugu läheks kokkuvõttes isegi veel kallimaks.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Martin Herem »

Mis SBK linnalubadesse puutub, siis mul tegelikult kästi seda ajateenijatelt (esindusmehed) uurida ja ette kanda ja siis mitmed ütlesidki, et liiga vara hakatakse laskma väljaloale ja et väljaluba SBK ajal peaks olema vaid parimatele motivatsiooniks.
- mul on MITMEID tuttavaid ja alluvaid ja MITMEID ... kes ... Hummel - MITU siis? Aga no olgu peale.
Voodirallisid (vihkan seda sõnastust - mis krdi ralli?) ei ole mõtet ilma asjata kindlasti teha, kuid õigel ajal on nad omal kohal. Sõdurid vihkavad voodite aja peale tegemisi, kappide korrastamisi ja aja peale riietumisi absoluutselt, kuid need on paraku üliefektiivsed ülilihtsad ja üliodavad harjutused, kus õpitakse end harjumuslikkusest kiiremini liigutama ja vajadusel ka üksteist pisut aitama ning mõistetakse nõrgema lüli tähendust. Need asjad pole kindlasti ka ei EKV-s ega lähinaabrite juures välja mõeldud.
Eks kindel ole ka see, et sõdurihakatistest enamus end algul eriti vaimu ja füüsise koostöös liigutada ei jaksa - aga õpvad pm kõik.
Voodiralli on nimetus, mille on saavutanud need kes korraldavad nn evakuatsiooni õppust või tuletõrjehäireid. Mul on tunne, et näiteks sina oled loonud midagi mida sa vihkad :wink:
Üliodavuse ja efektiivsuse kohta ei teagi mida öelda. Mina seda mõõta ei oska. On olemas harjutusi, mis on sama lihtsad, otstarbekamad, seejuures efektiivsemad ja mis peamine - tõhusamad. Hoone kaitse, väeosa kaitse, haavatute evakuatsioon ja esmaabi, iga kord erinev meeste arv ja erinevad mehed ... juhib ajateenija. Lisaks veel hunnik meeskonna harjutusi. Ka "voodiralli" võib neist üks olla, kui see ongi arenduseks, mitte n---------s ja oma positsiooni teguvdamiseks.
Naabrite lause jäi veidi segaseks. Küsi soomlaste käest voodite tegemise kohta. Mina küsisin "kahe" soome endise ajateenija käest, kui peenelt nad voodeid tegema peavad? Nad ütlesid, et korras peab olema. Kui ma rääkisin sentimeetritest ja sirgusest, siis vahtisid nad mulle lolli näoga otsa ja küsisid: Kuidas see mind paremini sõdima õpetab ...
Käsu kuulamine ja vastuvaidlematu täitmine on asi, mida pooled ajateenistusse tulnud pole enne üldse harjunud tegema. Ja üldiselt vaid meelitamine ja niisama pühalik innustamine ning isamaalised kõned ei ole nüüd ka toimiv variant. Paljud rasked asjad on vaja teha kohe ja kiirelt. Sellepärast treenitakse sõdureid vanas heas preisi stiilis ka vastuvaidelmatult käske täitma. Ja treenitakse enamuses armeedes ja toimib. Näiteks USA-s.
Ma ei taha mitte mingil juhul teise äärmusesse laskuda. Kuid päris kõigega ma nõus ei ole. Ma kunagi uurisin Reichswehri pedagoogilisi ja juhtimise põhimõtteid. "Mõtlev sõdur" oli üks eesmärke. Küsimus pole mitte vastuvaidlemises, vaid ülesande mõistmises. "Voodid õue!" ei arenda eriti mõtlemist.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas vk1 »

viskan õhku lihtsalt küsimuse, mis ammu huvitanud - mis oleks puht-militaarselt kõige otstarbekam teenistuse pikkus meile? iisraeli 3 aastat annab praktiliselt professionaalse sõjaväe lepingu pikkuse välja, NL-i 2 aastat andis puhtteoreetiliselt aega eriala väljaõppeks ja teenimiseks, saksamaal oli vist 1aasta ja kuus kuud. meiegi foorumis on läbi käinud leedukate arvamus, et kompanii tasemel korralikult toimiva üksuse loomine on poolteist aastat

jätan meelega sotsioloogilised/majanduslikud/jms argumendid kõrvale, ma tean et ühiskond nt. 2 aasta pikendamist välja ei kannataks. ise olin 1 aasta mees, tundus pikk ja lohisev, aga vähemalt oli kogu aeg ühesuurune vägi olemas. praegused kirjeldused, et ekv on võimekas kuu aja vältel mais, on suht nukker lugemine
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas Kilo Tango »

Martin Herem kirjutas:... Kui ma rääkisin sentimeetritest ja sirgusest...
Kas EKV ajateenistuses tegeletakse sentimeetriga voodi mõõtmisega? Kes on see ogar inimene, kes on lasknud sellisel lollusel EKV-s juurduda?

See on preisi juurtega komme, millel oli tsaariarmees oluline roll. Punaarmeelased võtsid selle üle. Tollane arusaam oli selline, et kui kästakse marsisammul surma minna, siis tuleb minna. Minu ettekujutus on siiani olnud, et EKV on pisut nutikamalt üles ehitatud. Vähemalt minu lühikeseks jäänud teenistuse ajal sellist asja ei toimunud. Kui selline totrus on leidnud koha EKV-s, siis on asi päris hull!
HotelVictor
Liige
Postitusi: 208
Liitunud: 23 Nov, 2013 14:06
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas HotelVictor »

Martin Herem kirjutas: Võib olla kannab voodiralli endas mingeid Pavlovi refleksi saavutamise vahendeid (käsk - ei teinud - n--s, uuesti käsk - ei teinud - n--s, käsk - tegi - ...?), kuid mina seda eriti ei usu.
Õigesti teete, et ei usu. Täpselt Teie kirjelduse järgi need harjutused toimuvadki, sageli isegi ei vaevuta vahetulemusi kontrollida vaid lastakse tuimalt edasi kuni ettenähtud aeg täis tiksub. Ja kui ka saavutatakse vajalik kiirus/hoolikus/korrektsus siis auhind on see, et see päev ilmselt harjutusi rohkem ei korrata. Kõik.
Ilmselt on see tõesti üks kiireim ja lihtsaim viis õpetada käsu täitmist, lihtsalt reeglina selle arulagedaks pööramine tagab harjutuse läbiviijale teatud maine, millest see sats ajateenistuse lõpuni (ja ka hiljem) järeldusi teeb.
Samuti ei suuda ma aru saada sellest kollektiivsest karistamisest. No ei ehita see mitte mingil määral kambavaimu, kui sinu toas juhtub olema mõni doonor, kes järjepidevalt s***a keerab. Peaks iga hommik ise ta voodi ära tegema? Pesuruumis poolsurnuks peksma? Mis mõtet on olla eeskujulik, püüdlik ja tubli kui niikuinii tõmmatakse sind samale liistule kõige loodrima selliga kompanii peal?
hummel kirjutas:Mis ajateenistuse kestusse puutub, siis edasiminek oleks kõigile 11 kuu kehtestamine, millega oleks võimalik muuta ajateenistuse iseloomu ja eesmärki selliselt, et viimased 5 kuud (JAN-MAI/JUL-NOV) oleks nad praeguse "õppeteenistuse" asemel ka tegelikult nime sisu poolest "ajateenistuses" ehk täidaksid alalise valmiduse ülesandeid. Kui aastas oleks 2 suurt teenistusse kutsumist (a - 1700-2000 kutsealust), saaks nii tagada Eestis juba 10 kuud suurtükiväge, õhutõrjet, pioneeriväge ning veel mõningaid erialasid aastas praeguse fiktiivse 3 kuu asemel. Lisaks langeks hoobilt ära mitmeid muid teenistus- ja õppekorralduslikke probleeme. Viimased kuud oleksid siis koostööõppe, täiendõppe ning õppuste tähe all.
Ainus küsimus on, et kuidas sisustada efektiivselt reasõdurite (1/2) 3-4 teenistuskuu, kui paralleelselt toimuvad NAK ja AJK?
11 kuud kõigile pooleaastase vahega on minuarust normaalne lahendus, aga ainult siis kui seda suudetakse ka süsteemselt sisustada ja kooskõlastada. Murekoht on jällegi ja alati selle maksumus, kui selle arvelt saab vähem moona või metsaaaega siis pole mõtet. Siin on ennemgi räägitud reaalse väljaõppe teostamiseks kaadri puudusest, näiteks kuidas kompanii kaitselahingus on ründavaks pooleks 4-5 nö "lolli mängijat". Sellise kattega teenistuse korral saaks juba väljaõppes (NAK) kasutada force on force tegevust - osalevatel pooltel peaks olema selleks ajaks juba piisavalt oskust plaani järgi mängida. Sõduritele meeldib. Õpib ilmselt ka kaader. Lisaks annab alati reasõdurite väljaõpet sisutada kompanii relvastuse õppimisega ja drillimisega, iga viimne kui mees oskaks KP, TT ja medpaunaga toime tulla. Miks mitte harjutada ka nö reservrelvadega - meil peaks neid jaguma.
Viimaste kuude väljaõpe võikski olla seeria väikesemahulisi Kevadtorme, võimalikult tõetruud lahingtegevuse matkimist.. aga jällegi, jube kallis on see värk ja keegi peab ju rohkem tööd tegema.
sada
Liige
Postitusi: 235
Liitunud: 29 Jaan, 2013 11:56
Kontakt:

Re: Ajateenistus

Postitus Postitas sada »

Meil näiteks üks veebel nõudis, et kapis oleks kõik riided ühepaksuselt volditud nii, et kui riidekuhja vaatad, siis t-särk ja kampsun paistavad servast sama laiad. Ega see nüüd suurt tragöödiat ei põhjustanud (sõdur on leidlik) ja pigem oli naljakas aga milleks seda vaja oli (enam polnud isegi noorteaeg), vot seda vähemalt mulle selgeks teha ei suudetud ja saladuseks on ta jäänud siiamaani.

Mis ma öelda tahan on see, et kui esitatakse mingeid absurdsena näivaid nõudeid ja neid põhjendada ei suudeta, siis hakkab inimene kahtlema ka muus jutus, mis sellest allikast tuleb. Pigem hakkad "selle kiiksuga tegelase" jutust nimme vigu otsima, et selle üle hiljem isekeskis nalja heita, ja õpetuse tegelik sisu läheb kaotsi või ei tundu usaldusväärne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 11 külalist