Protestid Venemaal

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas alax »

http://www.ut.ee/ABVKeskus/?leht=kohtum ... 2011.11.25

Millal identiteedikriis hakkas kujunema? 19.nda sajandi lõpus ja 20nda sajandi alguses.


Vene idee ja ajalooline Venemaa
Kuni 19-nda sajandi lõpuni arenes Venemaa üldiselt normaalselt, oma heade ja vigadega. 19-nda sajandi lõpus oli Venemaal meeletu majanduskasv, tööstuslik ja demograafiline ime – rahvastik suurenes iga aastaga 1,5%, 1916-ndal aastal oli rahvast rohkem, kui praegu Venemaal.


20.saj I veerandil oldi maailmas 3.-4. kohal SKPs, tekkis üldine kirjaoskus ja toimus kiire kultuuriline areng.


Selle kiire muutumise taustal murenesid vanad väärtused ja oleks olnud vaja töötada välja uusi lähenemisi.


Semantilise välja analüüsiga ja (vanasõbade ning muinasjuttude) kontentanalüüsiga selgitasin välja 3 peamist nimetajat, millega seondub nn vene idee.
• Õigeusklikkus
• Maade kogumine (sobiranie zemel’)
• Sobornost’ – kogukondlik kollektivism


õigeusklikkus
Venemaa sattus religioossesse kriisi – jumala kadumine tähendas pea kõikide reeglite aluse kadumist. Enamik norme ja moraali tulenes religioossetest mõistetest. Olla tsaari puhul jumala asemik kohustas tsaari rohkem kui kedagi teist ja andis väga tõsiseltvõetava autoriteed. Kui pole jumalat, pole enam organiseerivat väärtuste struktuuri ja kõik on lubatud.


Kokkuvõte: sel hetkel kui toimus Venemaa enneolematu majanduslik esilekerkimine kogu maailma tasemel (1. koht maailmas sündivuses, massiline immigratsioon jne) tekkis ideekriis, mille keskseks probleemiks oli religioosne kriis.


maade kogumine
Sel perioodil lõppes ka laienemine – otsustati enam mitte laieneda.


kogukondlik kollektivism
Oli oluline, sest Venemaa põllumajandus karmides oludes eeldas kollektiivset tegutsemist. Sajandivahetuse põllumajanduse tõhususe kasv lammutas kollektivismi, millele vastuseks hakkasid kujunema Stolõpini reformid. Seega justkui hakati vastuseid kujundama.


Kuid poliitilistel tasandil ei õnnestunud reforme edasi viia, Aleksandr II ja Stolõpin kaotasid ning bolševikud hakkasid looma Nõukogude riiki. Seega toimus lõhenemine.


Ajalooline lõhenemine
Churchilli vastus Stalini kõnele – Venemaa kohale laskub raudne eesriie. Tegelikult seda metafoori kasutas esimesena Venemaa literaat Rosen 1918 aastal: „Venemaa ajaloo kohale laskub kriuksumise ja raginaga raudne eesriie“. Bunin 1919: „Meie lapsed ja lapselapsed ei suudagi enam mõista, kui võimas ja vägev oli Venemaa“.


Teaduslikumalt, näitajatega:
- täiesti erinevad riigikorrad – monarhiast muutus proletariaadi diktatuuriks;
- täiesti erinevad sümboolikad, deviisid, hümnid jne, mis on väga tundlikud teemad Venemaal;
- Jõustruktuurid senisel kujul lammutati ja loodi täiesti teistsugusel kujul, seal hulgas lasti laiali Vene armee (Bresti rahuleping). Lenin faktiliselt nõudis sinna punkti Venemaa armee desarmeerimisest, sest ta kartis Venemaa armeed, et see võib peatada bolševike riigipöörde. Loodi täiesti uus struktuur tšekaa. Tsaarivenemaal oli 32 salapolitsei ohvitseri. 1991 oli ainult moskva KGB valduses Lubjankal 7 maja. Kogu NL ajalugu on terrori ja vägivalla ajalugu, ja tegu on kvaasiriigiga, milles pole kunagi olnud vabadust tema eluaja jooksul.
- Õiguslik murrang – 1917 30.nov keelati kasutada kogu Venemaa seaduste korpust, mis kujunes aastatuhandete jooksul, ainuüksi sellele viitamine muutus karistatavaks. NL ei tunnistanud end Venemaa õigusjärglaseks (sh ei tunnistanud võlgu ega endisele õigusele põhinevaid kohustusi). Seega õigusriik oli, aga NL ajal see lõppes ja pole seda siiamaani.
- Moraal – NL moraal ei ole Vene moraal. Vene moraal põhines õigeusul. NL ajal näiteks sattus ikooni staatusesse isa peale kaevanud Pavlik Morozov. 3. komsomoli kokkutulekul – moraalne oli toona ainult see, mis endist korda lõhub.
- Sotsiaalse struktuuri lõhkumine – kõik senised seisused lõhuti ära. Lõhkumise loosungiks oli sotsiaalne võrdsus, tegelikult aga võeti senistelt seisustelt kõik õigused, töölistele jäeti midagi ja nomenklatuurile loodi kolossaalsed eriõigused
- Eraomandi natsionaliseerimine – eraomand sai justkui rahva omaks, aga tegelikult nomenklatuuri omaks.
- Uus aja ja ruumi käsitlus – uue kalendri juurutamine, uued pühad loodi selleks, et pühkida mälust kõik eelmised olulised kuupäevad. Seda tehakse ka nüüd, nt 4.novemer kui rahvusliku ühtsuse päev, et asendada 7.ndat novembrit.


Seega: vana lõhuti ära. Aga millele ehitati uus? Väidetavalt kommunistliku idee peale, mis iseenesest on helge humanistlik nähtus. Aga tegelikult ehitati riiki kommunistliku ideoloogia peale, mille keskmes oli kõikehõlmav tsensuur ja isegi keele tasemel totaalne kontroll kogu mõttevälja üle. Samuti vajadusel füüsiline kontroll Siberisse saatmise näol. Seega kommunismi NL-is pole kunagi ehitatud ja seda ideed pole järgitud. Sisuliselt loodi illusoorne maailm, mis varises 1991 kokku.


Venemaa pärast NLi
Põhimõtteliselt on 3 teed.
- Esiteks, osad soovivad, et tuleb luua uus NL. Selle ümberlükkamisega on probleem, sest jätkuvalt pole jõutud tagasi enne 1991 elatustasemele. Selline suund oleks uus rahvuslik katastroof.
- Teine variant – loobuda kõigest senisest ja võtta üle lääne mallid.
- Kolmas variant – taasühineda endiste Venemaa printsiipidega, impulssidega (mis aga ei tähenda uut maadevallutust, vaid praeguse Venemaa korrastamist /ülesehitamist). Näitena see, kuidas võtsid balti riigid oma okupatsioonieelse riikluse impulsid ja printsiibid ja ehitasid sellele tänapäevased riigid.


Mis toimub hetkel? Ühtegi neist variantides ei rakendata ja neid tarvitatakse täiesti segamini, kord ühte, kord teist. Seda segadust ilmestab hästi sümbolite segadus (Venemaa lipp aga NL hümn, Ikoon ja punatäht, Stalini ülistamine ja destaliniseerimine samal aastal). Gruusiat rünnati, sest see soovis NATOsse, samal ajal VF on NATO strateegiapartner.


Sisuliselt hetkel saboteeritakse mistahes identsuse loomist, sest see tähendaks reaalset vastutust. Tegu on kõige sügavama fundamentaalse probleemiga, ilma mida lahendamata ei saa lahendada ühtki teist olulist kriisi ja probleemi tänapäeva Venemaal.


Enamik järeldusi selles teeside süsteemis tuleneb eelduse aktsepteerimisest – NL ei olnud Venemaa õigusjärglane. Seda küsimust võimud teadlikult ignoreerivad. NL traditsioonide jätkamisel on oht apokalüpsise poole liikumiseks.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Lemet »

Mõned õiendused...
kogukondlik kollektivism
Oli oluline, sest Venemaa põllumajandus karmides oludes eeldas kollektiivset tegutsemist. Sajandivahetuse põllumajanduse tõhususe kasv lammutas kollektivismi, millele vastuseks hakkasid kujunema Stolõpini reformid. Seega justkui hakati vastuseid kujundama.
Paljud autorid väidavad aga, et nimelt seesinane kogukondlik põllumajandus oli põllumajandusliku arengu eriti efektiivseks piduriks.
Tegelikult seda metafoori kasutas esimesena Venemaa literaat Rosen 1918 aastal: „Venemaa ajaloo kohale laskub kriuksumise ja raginaga raudne eesriie“
Herbert Wells 1904 aastal. Kui mitte veelgi varem...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas alax »

Ärilehest:
Putini malelaud: miks ei ole mehel enam oligarhe tarvis
ärileht.ee

25. jaanuar 2015 15:43


Putini malelaud: miks ei ole mehel enam oligarhe tarvis?
Foto: RIA Novosti
Vladimir Putin ei ole välja vihastanud mitte üksi välismaa poliitikuid ja avalikkust, vaid ka oma rikkamaid sõpru, kes soovivad, et mees Ukraina konflikti lõpetaks. Täna ei ole Putinile oligarhe ka vaja, tema toetus rahva silmis on meeletu, kirjutab Bloomberg.

President Putin on viimasel ajal oma siseringi oluliselt koomale tõmmanud. Alles on jäänud vaid väike grupp ametnikke. Neid ühendab see, et toetatakse Ukraina separatiste. Seda rääkisid Bloombergile kaks pikka aega Putinile lähedal seisnud isikut.

Putin kahtustab üha enam neid mehi, kes on jõukaks saanud tänu talle endale ning kes on saanud USA ja Euroopa sanktsioonide tõttu enim kannatada. Riigi 21 rikkamat inimest kaotasid aastaga 61 miljardit dollarit.


Putini lähiringi on jäänud Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev, Vene föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juht Aleksander Bortnikov, välisluure juht Mihhail Fradkov ja kaitseminister Sergei Šoigu, ütles poliitiline konsultant Sergei Markov.

„Putinil on väga raske aeg," ütles endine partei Ühtne Venemaa liige ja sotsioloog Olga Krõstanovskaja. „Teda kritiseeritakse mitmelt poolt. Samas mitmed Kremli inimesed usuvad, et Venemaa peaks olema isegi veel karmim."

Endine välisminister Jevgeni Primakov ütles eelmisel nädalal riiklikule ajalehele Rossijskaja Gazeta, et Venemaa on kaotamas oma olulist ja tugevat positsiooni maailmas. Primakov on sündinud Kiievis ning tema meelest peaks Venemaa Krimmiga piirduma ning austama Ukraina territoriaalset terviklikkust.


Teine Putini kunagine liitlane, endine rahandusminister Alexei Kudrin, on hoiatanud, et Venemaad ootab ees täielik majanduslik krahh, kui nad ei paranda suhteid USA ja Euroopaga.

„Need väljaütlemised näitavad, et väga laial ringil on suur mure Venemaa kursi pärast," ütles poliitanalüütik Gleb Pavlovski. „Kõrgetel kohtade olevad inimesed püüavad end kaotuste eest kaitsta. Nad on kriitilised, kuid ei suuda Putiniga võidelda, sest ta võib nad väga kergelt purustada. See aga omakorda muudab nad veel õnnetumaks."

Miljardär Vladimir Evtušenkovi vahistamine eelmise aasta septembris ja tema naftafirma renaturaliseerimine näitab selgelt, milline võim riigijuhtidel on.

Ärimehed ei soovi aga avalikult Putinit kritiseerida, Bloombergile ei olnud nõus vastama mitte ükski väidetavalt rahulolematu oligarh.

Nad mõistavad oma võlga Putini ees ning ei soovi teda ärritada.

Endine miljardär ja Putinil kunagi lähedal seisnud Sergei Pugatšov on samuti märganud, et Putin on eliiti kokku tõmmanud. „Putin hakkas malelaualt nuppe kõrvaldama maikuus, kui ta vallandas Vladimir Kozhini, kinnisvaraga seotud kõrge ametniku, kes on lähendane sõber muuhulgas miljardär Timšenkoga. Viimane on samuti Putini režiimist väga palju võitnud.

„Täna ei tähenda lähedane sõprus ja lojaalsus Venemaal enam midagi. Miks on Putinile sõpru tarvis, kui 85% riigi elanikest teda toetab?" küsis Pugatšov.


Ja need 85% võtavad vaimustega vastu teated uusmiljardaride muttatampimisesest. Venemaa lumpenil on ees teguderohked ajad võitlemaks uuskapitalistedega. Kommunistid on ka valmistumaks uuteks aegadeks.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kurjam
Liige
Postitusi: 1565
Liitunud: 10 Dets, 2007 22:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Kurjam »

Väidetavalt saadetakse Putin "puhkusele" juba lähipäevil. http://glavnoe.ua/news/n217243
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19206
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas ruger »

Vene televisioon kandis ette Putini kohtumisest, mida pole veel toimunud

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 3t-Aw-mUSY
Vene riiklik telekanal Rossija 24 tegi uudise, et Venemaa president Vladimir Putin on kohtunud Kirgiisia president Almazbek Atambajeviga, kuigi kohtumine ise on planeeritud alles esmaspäevaks. Telekanal tunnistab oma viga.

Saatejuht rääkis uudises, et kohtumisel rääkisid Putin ja Atambajev koostööst majanduses, kultuurivallas ja energeetikas. Samuti räägiti Kirgiisia astumisest Euraasia majandusliitu. Telekanal tunnistas venekeelsele BBC-le, et tegemist oli veaga. BBC andmetel oli teade Putini kohtumisest täna päeval eetris kaks korda, kella 13. ja kella 14. uudiste ajal.

Vladimir Putinit nähti avalikkuses viimati 5. märtsil. Tema ootamatu kadumine avalikkusest on tekitanud kõikvõimalikke kuulujutte alates terviseprobleemidest kuni riigipöördeni.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=71011105
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Viiskümmend »

Tõenäoliselt on see Putini "kadumine" lihtsalt üks poliittehnoloogiline spinn :roll:
aest
Liige
Postitusi: 428
Liitunud: 30 Okt, 2011 18:12
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas aest »

Aga mida siin imestada? Teeb ju teine säherdusi Chuck Norrislikke tempe juba pikemat aega - mis tal siis reaalajastki ette rutata pole.
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas PaganHorde »

Kuskilt kommentaariumist
Öösiti viiakse mingit staffi Kremlist välja, on palju rekkasid
.......
https://twitter.com/JuMistress/status/5 ... 7035996160

Mingi artikkel et Putja peidab end
http://glavred.info/politika/zapadnye-s ... 07111.html
passija
Liige
Postitusi: 153
Liitunud: 03 Mär, 2014 18:01
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas passija »

18märts peaks punasel väljakul suuremat sorti pidu olema Krimmi vabastamise puhul,sellest ka rekkad,lava ehitavad.
Radist86
Liige
Postitusi: 318
Liitunud: 14 Jaan, 2009 1:16
Asukoht: Hiiumaa
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Radist86 »

Või evakueeritakse kunsti ja antiikmööblit. Et kui mõni rakett õhukaitsest läbi lipsab, siis tühja sest Kremlist - selle ehitame uuesti üles. Kasvõi kusagil mujal.
Loodetavasti ei öelda nädalavahetusel põnevusest värisevale pressile, et kui meie õigustatud nõudmisi kohe ei täideta, siis vajutame maailma vabastamise nupule - meil pohh...
Ahilleus
Liige
Postitusi: 39
Liitunud: 14 Aug, 2014 18:42
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Ahilleus »

Kreml plaanib lähiajal suurt teadet, ajakirjanikel on palutud puhkepäevadel mitte lahkuda,
vahendab Venemaa uudisteportaal Vlasti.net.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=71012135
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Roamless »

Teateks on, et lisaks Krimmile ja Ukrainale, liidetakse Baltimaad ja Soome :D
Ei usu mina, et Putiniga midagi juhtunud on, siis oleks ka Kremli juures teistsugune pilt. Siseväed juba vuraksid ja võtaksid sisse positsioone, sest juhul, kui asjad pole filigraanselt paika pandud järglase suhtes, tekiks kohe võimuvaakum, mida erinevad jõuad täita püüaksid.
Unforeseen consequences
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Viiskümmend »

Tõenäoliselt on meie tegelane kusagil Saksa-Austria-Shveitsi arstide juures kergel kohendamisel ning võime suure juhi noorenenud välimust ja head jumet veel aastakümneid imetleda. :D
Rannahooaeg on tulemas ning kindlasti pakub meedia meile varsti ka juhi enne ja pärast "müstilist kadumist" tehtud piltide detailirohket analüüsi?
atnekas
Liige
Postitusi: 369
Liitunud: 06 Mär, 2014 22:40
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas atnekas »

Kõige tõenäolisem on siiski see, et uudis tuleb seoses "Russki Miri", "fashistide" või novorassistidega.

Miks nii arvan? See, et samal ajal koos Putiniga olid silmapiirilt kadunud muud tähtsad tegelased ja see viitab selgelt sellele, et Putler istus koos oma klanniga kusagil punkris ja pandi paika mingeid eriti perversseid avantüüriskeeme.


Kahjuks venemaa suudab alati üllatada negatiivses mõttes... nii et valmis tuleb olla halvimaks.
--- d9ebae53a4f41a4339ca904acd88468c ---
Ahilleus
Liige
Postitusi: 39
Liitunud: 14 Aug, 2014 18:42
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Võimuvahetus Venemaal?

Postitus Postitas Ahilleus »

Huvitav mis põhjustel seal lipp langetatakse?
http://rusjev.net/2015/03/13/nad-kremle ... vozmozhno/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kalvis, Semrush [Bot] ja 14 külalist