Matkale minek!

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Gettu
Uudistaja
Postitusi: 12
Liitunud: 11 Jaan, 2015 18:34
Kontakt:

Matkale minek!

Postitus Postitas Gettu »

Tervist!

Ees on tulemas kaheööne matk ja minek on ühele Eesti saarele. Olen läbimõelnud kõik võimalikud asjad mis võiksid juhtuda, aga siiski võtaksin kuulda kõiksugu häid nõuandeid, et matk paremini lähkes :)
antisionism
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 13 Apr, 2014 18:04
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas antisionism »

Ära näpi surnud metssigu! Võinoh, elusaid pole ka mõtet käperdama hakata.
meesmets
Uudistaja
Postitusi: 18
Liitunud: 14 Okt, 2012 22:18
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas meesmets »

Kõnni kus suunas tahad varem või hiljem tuleb ikka meri vastu.
,,Higi säästab verd, veri säästab elusid, mõistus säästab mõlemat. '' Erwin Rommel
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19208
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas ruger »

Üksi? Mitmekesi? Jala? Ratastel? Telkides? Enne matkamas oled käinud? Millal kavatsed minna? Mis vanuses osalejad on? Metsikult-marsruuti mitte järgides ja looduses käies mõõda kõrvalteid? Kui võimalust siis loe enne matka planeerimise kohta http://www.seljakotirandur.com/reisivarustus või trip.ee foorumit. Varustus olemas enamus? Telk peab vihma? Loe näiteks sellist raamatut-Tõnu Jürgenson "Seljakotiga looduses"
http://web.zone.ee/matkaleht/eesmark.html ka lugemiseks huvitav

EDIT
Aga allpool olev soovitus on õige-võta vabalt ja vaata, mis ette jääb. Päris sohu tõsi ka tormata ei tasuks. Väike uuring+kaart ümbruskaudsetest vaatamisväärsustest ja marsruut tasuks reaalse pilguga kokku panna ning läbi mõelda. Uute jalatsitega ei tasuks kohe jalgsimatkale minna. Liiga palju kraami ei ole mõtet ka kaasa võtta. Ülepingutamist asjade osas, mis kaasa võtta tuleb, on näha palju.
IDEE on hea-mine metsa :)
Viimati muutis ruger, 31 Juul, 2015 8:30, muudetud 2 korda kokku.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Postitusi: 2056
Liitunud: 22 Veebr, 2005 12:20
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas speedsta »

Kõige parem nõuanne hetkel see, et võta vabalt ja ära üle muretse. Ise genereerima ja muretsema hakkad siis tulevadki probleemid külge.
Kui on probleem, tõmba lõuga
Kasutaja avatar
Hydrazine
Liige
Postitusi: 1182
Liitunud: 17 Mär, 2008 11:12
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Hydrazine »

Kaheööne matk ei ole kuigi pikk. Telefon lae täis ja lülita kõik andmesided, GPS'id jms jurad välja ning topi veekindlasse kotti, mis käib paela või karabiiniga kere külge, see on hädaabi vahend ainult helistamiseks, mitte isegi metsas igavusest linnutapmismängu mängimiseks, eeldusel, et seal saarel üldse GSM toimib. Mu LG G2 peab niimoodi vastu 8-9 ööpäeva jutti. Ja kui vahepeal veel ise välja lülitad, et pole hetkel vaja levis olla, siis krt teab kui kaua... Saare kohta lase endale netist korralik kaart paberile ja pane veekindlasse minigrip kotti. Üldiselt pole Eestis isegi kompassi enamus kohtades vaja kui kaart on hea ja oskad seda lugeda. Järgmine tähtis asi on vesi, arvuta ratsioonid välja, palju sul päevas mille jaoks kulub. Vee soovitan endal kaasa võtta mandrilt, kindlast ja puhtast nö "allikast" ükskõik kui hea samblafiltri ehitaja sa ka pole. Priimus on hea, ühest balloonist piisab kolmeks päevaks, kui priimust pole või kui priimusel pole piezo süüdet, siis kindlasti tikud veekindlasse kotti, lõket ikka oskad teha. Ja katelok, milles saad igasugu asju keeta, 3in1 kohvipakikesi või teepakikesi kaasa, kes mida eelistab ning igalühel oma metallkruus ja lusikas. Hea saabas ning riietus, vettpidav telk, magamiskott ja alusmatt. Ning kindlasti mingi korralik pussnuga. Kruvikeeraja ja küünekääridega "šveitšikas" on küll popp aga metsas ikkagi rohkem "nice to have" väärtusega. Toiduportsud pead ise välja mõtlema, need kuuma vee nuudlid ja püreed topsides on lihtne lahendus aga neid eriti üle kolme päeva järjest süüa ei tahaks ka. Leiba, ja metsast saab ka igasugu marju praegu kui tead mis mari on mis mari, et ussilakk ei ole mustikas ja et vaarikas on ülimõnus kõhutäide. Kõik mis on "nice to have" väärtusega jäta maha. Kui nüüd lubavadki ilusamaid ilmasid, siis arvesta et sa müttad päev otsa poolalasti päikese käes mitu päeva järjest, UV kreem selleks tarbeks kaasa ei ole paha mõte, muidu on ihu pärast ülihell. Ja kui saarel on ka inimasustust, siis võta kaasa inimlikkus, austus ja viisakus ning saad kõik hädad lahendatud. Üldse on matkamine tehtud ülilihtsaks tänapäeval kui raha on, astu aga matkapoodi sisse, pane varustus kokku ja minek.
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1017
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Mudakoon »

Ühest priimuse balloonist piisab vaid 3-ks päevaks? :) Võib-olla tõesti,ei ole kunagi kolme päeva jutti põletanud ,aga kopsikutäit vett keetes saad ikka suht pikalt läbi,ise olen paarinädalasi "trippe" käinud ikka ühe ballooniga. Muidugi on sinna hulka sattunud vahel ka katla ja kuivtoit ,kuid üks balloon on kestnud ka laagreid.(suvel seda enam)
"Surnujuuksed" pole suurem asi söök jah kui pikemalt metsas kükata ,kuid kui sa neid harva tarbid(naine ,ämm või ise teed ikka kodus süüa) ja erilist füüsist taga pole siis paariks päevaks sobivad küll. (söödki vähem :-) ,kuigi on kes "keevitavad" neid ka kaks nädalt silmapilgutamatta endale sahtlisse.Speedsta kirjutas ilusti ,ära üle genereeri ja küll kõik millest puudust tunned (võiks-olla)kakud järgmisel korral kaasa.
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Gettu
Uudistaja
Postitusi: 12
Liitunud: 11 Jaan, 2015 18:34
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Gettu »

Suured tänud kõigile vastajatele! Sain palju häid ideid, mille peale ise ei tulnudki :)
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Troll »

Ära sääsetõrjevahendit unusta! Kui sa alles metsas õhtul, kui vereimejate parv su ümber sumiseb, avastad, et oled selle koju unustanud, võib eesolev öö väegagi meeldejäävaks kujuneda.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kasutaja avatar
Hydrazine
Liige
Postitusi: 1182
Liitunud: 17 Mär, 2008 11:12
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Hydrazine »

Mudakoon kirjutas:Ühest priimuse balloonist piisab vaid 3-ks päevaks? :)
Sa mõistsid valesti, mõte oli, et kolmepäevasele matkale piisab ühe ballooni kaasa tassimisest, sellest tood ka pool koju tagasi...
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas trs »

Vahetussokid, vihmakeep, taskumati lemmik destillaadiga, satikatõrje, sool, matkakahvel ja -lusikas, päris kohv või nescafe lahustuva pakikesed(dilemma, sest ma eelistan iga kell kohvipaksu hammaste vahel sellele keemiakokteilile, aga samas enamasti eelistan koore ja suhkruga kohvi), tagavaraaku(d) pealambile jne olenevalt matkast. Mõni nimetab ka kolmepäevast grilli matkaks. Sellisel juhul on põhiline, et õlunaad ei lõpeks. Kui mingi seltskonnaga koos matkate, siis soovitan proovida lahendust, kus ei võta midagi kaasa ja rotite kõike kordamööda kaaslastelt. Enam ultralaidimalt ei saa, kui vihmakeep ja söögiriistad taskus teistega kaasa jõlkudes :mrgreen:
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige
Postitusi: 2192
Liitunud: 04 Veebr, 2012 13:49
Asukoht: Harjumaa

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Kulibin »

Nii muuseas mainiksin, et puugid on meie saartel üsna tapvad, herr Trolli eelnev soovitus tõrjevahendite kohta väga asjalik.
Korralik vahend, mida saab osta jahitarvete poodidest, säästab hilisematest valudest. Sääsed on tühiasi, võrreldes puukide poolt kantud haiguste tüsistustega.
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19208
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas ruger »

Soovitus veel-mineraalvesi on joomiseks hea aga ei ole mõeldud söögitegemiseks. Selleks mullita ja maitsestamata joogivesi ikkagi. Kogemus endal Norramaalt, kus sai pakisupi tehtud virsikumaitselise karboniseeritud veega. See ei olnud üldse hea idee aga teist vett seal sellel hetkel polnud.

Grupi peale võtke kaasa isiklikud söögivahendid aga ärge võtke kõik endale isikliku söögitegemise gaasipliiti jne.. 1-st seltskonna peale jätkub. Kahvlit kaasa ära võta. Lusikast piisab. Rootsi katelok on hea aga kaalub palju. Teepeale võta mingeid snäkke-pähkleid, kuivatatud puuvilju jne närimiseks.
Samuti võta kaasa kerge müts(ike)/rätik pähe panemiseks, vahetussokid 2 paari, plaastreid ja söetablette. Tundmatust kohast vee võtmisel või tundmatu kvaliteediga söögi söömisel võib põhja alt lüüa.
Kui on pikemalt maastikul käimist siis jalatsid ja pikad püksid on olulised.

Puugitõrje osas soovitus lasta ennast vaktsineerida ja kasutada puugi(sääse)tõrjet.
2-ks ööks metsa minemine pole küll väga pikk aeg, kuid tee kogu varustusest endale nimekiri paberil/arvutis ja jälgi, mida tõesti on vaja kaasa võtta.
Ning hinda peale matka, millel oli vajadus ja millest oleks saanud loobuda ning mis oli ballastiks kaasas.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas trs »

Need maitseveed on üldse üks suur enesepettus. Loodetavasti keegi sellist rämpsu metsa ei tassi. Tänapäeval tambitakse kõigile, et vesi=tervislik ja kapitalistid on asunud seda ära kasutama tehes natuke lahjema keemialimonaadi ja seda x-maitselise vee pähe müües. Lisaks sellele, et need sisaldavad hunniku suhkrut ning maitse- ja värvikeemiat, ei sobi need juba sellepärast matkale, et avatud pudel mõnda aega päikese käes vedeleb, siis laguneb see keemiakokteil vist uuesti naftaks ja veeks ning edaspidi maitseb umbes sama moodi. Nii et aitame solidaarselt naftahinna langusele kaasa ja jätame selle kräpi joomata. Praegu on igalt poolt saada päris maasikaid, vaarikaid, sidruneid, laime, erinevaid maitse- ja teetaimi, mett jne mille abil looduslikult vett maitsestada. Väga edukalt saab teha ka ise jääteed pannes õhtuse taimetee natuke pikemalt tõmmanud ülejäägi meega maitsestatult külmikusse ja järgmine päev on super rüübe olemas. Mett ei soovita matkale kaasa võtta nagu ka suhkrut eriti mitte, sest esiteks pole selle järele vajadust ning võib avastada, et laagripaik võetakse sipelgate, herilaste ja mesilaste poolt kontrolli alla. Karu nimetatakse ka mesikäpaks :mrgreen:
Aga maitsestamata ja mullita pudelivett võib veevaruna ikka vähemalt matka alguses kaasa võtta, sest see vesi säilib paremini kui kraanivesi, pudel ei kaalu midagi ning teda saab võimalusel mõnest kaevust või kraanist uuesti täita. Kui ei ole vaja uuesti täita, siis saab näiteks eviani pudelist väikese töötluse järel väga kerge ja kompaktse prügi.

E: Ja plaastrid ning söetabletid on ka õige tähelepanek. Söetablett aitab lisaks üldisele põhja alt lendamisele ka erinevate mürgituste puhul, aga selliseks tarbeks võiks neid olla ikka omajagu(kuni 10 lehte) kaasas. Kui seltskonnas keegi kärbseseeni sööma ei kipu, siis pole neid nii palju vaja. Ning pakendada tuleb need minigrippi muust kraamist eraldi, sest eriti need paberlehtedes tablakad ei kannata üldse niiskust ning muutuvad söemudaks. Aga plaastrite puhul tasub vaadata ka karpi sisse, mitte rebida apteegist suvalisi. Esiteks pole mõtet neid kõige väiksemaid ribasid võtta ning teiseks läheb nende odavate "veekindlate" all olukord kiiresti hauduma ning veekindlus on ainult ühepoolne- vesi sisse saab, aga ära enam ei kuiva. Eks esmaabi pauna peab igaüks omale individuaalselt kokku panema vastavalt oma vajadustele ja oskustele.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Matkale minek!

Postitus Postitas Walter2 »

Teemast küll veidi välja aga arenenud kõrgema terviseteadlikkusega riikides (Saksamaa, Prantsusmaa, Skandinaavia jne) on kasvav trend kasutada ainult klaaspudelivett plasttaaras vee asemel, tõenäoliselt plastikust erituva keemia tõttu mis mõjub vee maitsele ning kvaliteedile. Käitlus on küll tülikam taara tõttu aga eks muud põhjused kaaluvad ebamugavused üles. Eks igaüks võib proovida kas tunneb maitseerinevust näit. värskelt avatud ja paar päeva avatuna olnud klaas- ja plastpudelivee puhul.
Matkal ja mujal viibides kui vaja põhi kiiresti alla saada soovitan söetablettide asemel Immodiumi või Loperamidi kiire 100%- lise toime tõttu.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: EiTahaÖelda ja 15 külalist