Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
Ajet175
Liige
Postitusi: 36
Liitunud: 01 Sept, 2006 18:47
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Ajet175 »

Kapten Trumm kirjutas:Kui vaadata Ukraina BTR-4-de seiklusi Donbassi sõjas, siis seal oli tootjal probleeme sellega, et masinasse tekkisid praod. Näiteks meeskonnaruumi lakke.
St kas ebasobiv materjal või tootmistehnoloogia eiramine (nt keevitades lasti karbil liiga kuumaks minna). Väsimuspurunemise nii uuel masinal laes võiks välistada.
Seda siis Harkovi tankitehases või kus nad neid tootsid. Seal peaks vennad teadma, mida teevad ja nad ei keevitanud enne eluaeg prügikaste kokku.

Ei ole see niisama lihtne - et neid peensusi vallata, tuleb kõvasti harjutada ja varakult alustada. :)
Kered BTR-4le toodetud just tundmatu erafirma (võib olla ka prügikaste keevitamiskogemusega, kes teab) abil, kusjuures väga soolase hinnaga. Ehk siis Ukraina mineviku eripära..
http://www.unian.net/1126465-x.html
Ajet175
Liige
Postitusi: 36
Liitunud: 01 Sept, 2006 18:47
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Ajet175 »

Kapten Trumm kirjutas:
Minuarust on massiliseks kasutuseks (Soome armee mastaabis pole ka Pasi teab mis massiline) peaks olema lihtsam masin, 4x4 veermikul, lühem, väiksem, kergem, esialgu võiks isegi mitteujuv olla. Kui me taotleme taolist kaitset nagu XA-188-l on, siis ujuvaks ta ei muutu nagunii.
Minule meeldib üks ukrainlaste kontsept, Triton 01:
http://novosti-n.org/ukraine/read/104482.html

ehk prantslaste VBList suurem ja paremeni kaitstud kuid siiski ujuv masin..
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3503
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Chupacabra »

CV90120 :wink:
reserv2006
Liige
Postitusi: 149
Liitunud: 12 Okt, 2014 14:38

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas reserv2006 »

vk1 kirjutas:
PS, see MRSI - kas miinipilduja puhul pole mitte tähtsam õigel hetkel jeed tõmmata, arvestades vastase MP-vataseid radareid, kui ajada taga mingit imelist võimet, mida pole vist veel isegi vihas kasutatud...
Ma arvan, et MRSI annab ikka kõvasti efekti juurde. Peale esimest tabamust teatavasti varjutakse ja mõju väheneb märgatavalt.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas vk1 »

reserv2006 kirjutas:
vk1 kirjutas:
PS, see MRSI - kas miinipilduja puhul pole mitte tähtsam õigel hetkel jeed tõmmata, arvestades vastase MP-vataseid radareid, kui ajada taga mingit imelist võimet, mida pole vist veel isegi vihas kasutatud...
Ma arvan, et MRSI annab ikka kõvasti efekti juurde. Peale esimest tabamust teatavasti varjutakse ja mõju väheneb märgatavalt.
CARDOM https://en.wikipedia.org/wiki/Cardom , loodetavasti meie esimene kandidaat. https://www.youtube.com/watch?v=LxJWGLkZ0Kk
16 lasku minutis. AMOS vist 7 lasku minutis. reaalne tulemus laias laastus sama, AMOS 4 milj. eur, CARDOM - ei leidnud midagi erilist, kuid peaks ikka ca. 10x odavam olema.

ps. AMOS MP patarei nt. 4 masinat = 16 milj. eur ainult hinnalt, CARDOM võiks olla nt. 6 tk patareis. kolmanda sõjapäeva lõpuks on vast sellisest patareist rohkem alles
ribikardin
Liige
Postitusi: 379
Liitunud: 25 Jaan, 2009 15:13
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas ribikardin »

Just metsast tulnuna tuli seda Iisraeli lahendust vaadates mõte, et selles oleks ju väga külm praegu ja ainus boonus oleks iseliikuvus. Amoses/Nemos oleks kindlasti soojem ja meeskond peaks kauem vastu. :)
Kui mõttekas sellise ägeda platvormi miinipildujale kulutamine on, on iseküsimus.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas tommy »

reserv2006 kirjutas: Ma arvan, et MRSI annab ikka kõvasti efekti juurde. Peale esimest tabamust teatavasti varjutakse ja mõju väheneb märgatavalt.
IMHO oleks MRSI-võimekus tänapäeva konfliktis vägagi oluline.
Kuid lisaks relvale endale on kavas tõsta kvalitatiivselt uuele tasemele kogu sihtmärgi avastamise/koordinaatide määramise ja edastamisest tulekäsuni jõudmise kett.
Kõik erinevad avastamis-ja juhtimissüsteemid koos (digitaalse) infoedastusega.

Aga kui arvata sellest kõige erutavast......mida ikka osta võiks.... :D
Siis puht isiklik ja subjektiivne arvamus peab hetkel Patria Nemo-süsteemi sobivamaks...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõige olulisem on tagada kaudtuletoetuse kättesaadavus KÕIKIDELE võitlevatele üksustele, mida on oluliselt rohkem kui 1. või 2. brigaad.
Väga kena oleks seda teha muidugi Nemode või muude peenikeste MRSI jne asjakestega, kuid kui seda rahakott ei kanna, siis tuleb leppida Tampella 1940. a mudeliga, peamine, et oleks veokid, õppinud-harjutanud meeskonnad ning rikkalik laskemoonavaru. Meeskonnal tuleb lihtsalt rohkem higistada ja ega need odavamad soomusveokid ka nii kättesaamatu hinnaga pole.

Sellel lihtsal põhimõttel on üles ehitatud soomlaste kaudtuletoetus, millest igasugu peened relvad moodustavad (mõistagi rahapuudusel ja posti esimese lause tõttu) kaduvväikse osa.

Kui vastane on vähegi kaevunud või soomusel, siis 81 mm MP (mida meil ka napilt on) efekt on pisike (metsa sees lausa olematu). On vaja raskemat rauda, 120 MP-sid ja 122-üles kaliibriga haubitsaid, et tulel mõju oleks.

Kui aga asutakse ehitama MP-sid nt CV90 keredest, siis taaskord pole rahakulutuse prioriteedid päris paigas.
Viimati muutis Kapten Trumm, 06 Jaan, 2016 9:15, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Viiskümmend »

Norrast tulevad esimese generatsiooni CV-de kered on ju märgatavalt väiksemad, kui kolmanda generatsiooni (Hollandi CVde) omad. Põhjus, miks Norra need ümber vahetas oligi ruumivajadus. Tavalise 120mm MP jaoks ei oleks seal "kereaugus" ka tõenäoliselt piisavalt ruumi, lisaks tuleks kogu moon teise CV-ga järgi vedada. Sellel Poola torniga MP-l oleks aga 60 lasku tornis/masinas ja 20 lasku salves, enne kui ta täiendust vajab, ehk vajadusel ka väikestviisi autonoomne :)
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

vk1: CARDOM https://en.wikipedia.org/wiki/Cardom , loodetavasti meie esimene kandidaat.
Kas see CARDOM ei ole mitte nö käsitsi laadimisega? Postimehe artiklis käis jutt ikkagi vähemalt poolautomaatsest laadimisest ("ambitsioon").

Trumm, miks seda teemat hägustada selle "kõigile midagi" jutuga? Siinne foorumi rahvas on seda juttu juba kümneid kordi kuulnud/näinud, kuid antud juhul käib jutt konkreetsest üksusest ehk Scoutsist, kellele need masinad lähevad. Julgen pakkuda, et 6tk NEMO/AMOS/RAK on ikka kõvem sõna kui need 20tk järelveetavat.
Sellised otsused on tehtud ja siin ei ole vist mõtet enam udutada teemal järelveetavad, need on Scoutsil ammu olemas.
Pealegi ei kuulu see järelveetav MP järelikult soomusmanöövri kuludesse, seega täiendatakse nende arvu muu eelarve reaga.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Leo »

Siin tuleb jah omavahel eristada 2 erinevat teemat. Esiteks on EKJ üksuste varustamine piisava kaudtule võimekusega, mis tähendab kompaniidele 81 mm ja pataljonidele 120 mm MPsid ja brigaadile 122-155 mm haubitsaid. Siin ilmselt ei olegi muid reaalseid võimalusi kui järelveetavad süsteemid. Juutide Cardom tundub olevat selline 81 või 120 mm MP alus, mis määrab relvasüsteemi asukoha ja keerab toru vastavalt sihtmärgi asukohale paika kuid relvasüsteem ise on tavaline miinipilduja ja selle laskekiirus sõltub peamiselt sellest, kui kiiresti meeskond miine toru otsast sisse kukutab. Netis pandud 16 lasku esimese minutiga ongi ilmselt inimvõimete piir, sest mõni sekund kulub ka miinil torus alla kukkumiseks ja välja lendamiseks. MRSI-võimekust tal ei ole, see eeldab automaatlaadimist. Kaksiklaadimise puhul juhtub aga õnnetus, sellepärast ei tasugi laadimisega liigselt kiirustada.

Vaatame nüüd fakte. Skautidel on järelveetav 120 mm MP olnud kasutusel aegade algusest ja loogiliselt nad ei nõustuks pataljoni tuletoetuseks kasutama näiteks väiksemat 81 mm MPd, isegi kui see oleks Cardomiga CV sisse ehitatud. Samas kas 120 mm Cardom mahuks CV I põlvkonna kere peale, kui see on oluliselt väiksem kui uuemad? Seal on küll automaatne sihtimine, kuid laadimine on käsitsi ja laskmise ajal on nii relvasüsteem kui meeskond soomukist poolest kerest saadik väljas, hea saak vastase snaipritele ja kaudtulele. Poolakate 120 mm MP torn tundub huvitav, kuid kas peale müügimeeste jutu on ka fakte, et see on töökindel? AMOS on vägev, saab vajadusel 2 rauast korraga MRSId lasta, kuid relvasüsteem kaalub üle 4 tonni, mis on ikka päris palju. Hind ka soolane. Sellepärast töötatigi välja NEMO, mis kaalub kolmandiku kaheraudsest ja tundub olevat oluliselt edukam, lisaks soomlastele on veel mõned riigid seda võtnud. Ehk siis kõiki argumente arvestades on loomulik, et skautidele ostetakse 6 komplekti NEMOt või kui selle hind on meeletu, siis poolakate variant.

Mis peale seda juhtuma hakkab, saab näha. Ma usun, et mõned poliitikud väidavad tuimalt peale 120 mm MP tornide hanget Skaudile, et see ongi pikalträägitud iseliikuv suurtükivägi! Tegelikult muidugi ei ole ja ma loodan, et mingi eelarverea pealt leitakse veel raha leedukate eeskujul ka pataljon 155 mm iseliikuvaid haubitsaid hankida.

Kui rääkida näiteks Kaitseliidust ja kaudtulest, siis võiks üldse lõpetada selle 120 mm MPdega jantimise. Kaitseliit on oma olemuselt kergejalavägi ja relvasüsteemid peavad olema kantavad. Kompanii MPd peaksid olema 60 või 81 mm ja neid täiendavad pataljoni MP-kompanii 81 mm relvasüsteemid ja ongi kogu lugu. Kui 60 mm juurutamine tundub liiga keeruline, siis hoitakse kompaniides edasi 81 mm, kuid taktikaliselt oleks väga hea, kui KL võitlusgrupp või hajutatud kompanii saaks oma MPd sõna otseses mõttes seljas ära tassida. 60 mm on lihtsalt tassitav 1 jalaväejaoga, 81 mm tassimine on ka veel läbi häda võimalik, kuid mingigi laskemoonavaru tassimiseks on vaja 1 rühma võitlejaid. Miinide lõhkemine puude võrades on Eesti hõredas metsas pigem teoreetiline probleem, see on reaalne pigem vihmametsas, kus tõesti on enamik taevast kaetud omavahel põimunud okste ja väätidega ja ainult sellepärast 120 mm MPd eelistada ei tasu. Vaadake näiteks talvisel ajal Eesti metsas üles, seal on oksi suhteliselt hõredalt ja ega rohelistel aastaaegadel ka sinna pea kohale mingit eriti läbimatut padrikut ei teki. Kui on näha, et palju miine lõhkevad võrades, saab miini sütiku panna viivitusega ja detonatsioon toimub pool sekundit peale esimest lööki sütiku pihta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

81 mm polegi reaalselt pataljoni ülesannete täitmisel reaalselt kasutatav. Selleks on ikka 120sed.
Põhjuseid on mitmeid, eelkõige 81 mm nõrk efekt, väike efektiivne laskekaugus (ei vasta PATi huviala suurusele) ja võimetus anda korralikku koondtuld.
9x120 on igati võimsam kui 9x81 kolmes kohas laiali, eri juhtimise ja asjadega. 81 idee kompaniis on paindlikkus ja kiirus vähemtähtsate (PATi seisukohast) tuleülesannete lahendamisel (mis pole nt prioriteetsed, et 120 mm asukohta reeta).
Kaitseliit on oma olemuselt kergejalavägi ja relvasüsteemid peavad olema kantavad
No neid mittekantavaid asju on meil ilma MP-ta nagunii, näiteks väliköögid, meditsiinipunktid, juhtimispunktid jne. Jääme veel pikalt motoriseeritud jalaväeks....
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Viiskümmend »

Norra puhul jäi nende MkI CV-des asjade ja inimeste jaoks ruumi väheks ning ka nende esimese põlvkonna kerede kaitseklassid ei vastanud enam tänapäevastele ohtudele ehk IFV-dena oli neil "sein ees"...khuuul :D. Samas toetussoomukitena ja neid keresid teistes rollides kasutades ei ole sellel erilist tähtsust ning need käravad küll, eriti veel selle hinna eest, hea ost!
Peaasi, et neid ei hakata nüüd Hollandi CV-dega "samale tasemele" tuunima, norrakad nägid selle teo perspektiivitust ette ja just tänu sellele meil see ostuvõimalus ka ju tekkis. :roll:
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

Viiskümmend, Postimehe tasulises väljaandes oli küsimus ka "tuunimise" hinna kohta, mida asekantsler Pärnamäe ei tahtnud ennustada, kuid kindlasti on tegu kümneid kordi suurema kuluga kui nende hankimine on. Lihtsalt spekuleerides, 20 korda suurem on ca 13 mln eurot, mille eest 35 masinat küll MKIII tasemele ei upgrade?
Ühtlasi oli kirjas, et kerede ümberehitus ei ole lahingumasinate endaga võrrledes keerukas töö. Samal tasemele tehnika lisamist nõuavad vaid miinipilduja ja tulejuhtimise soomukid.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Suitsunurga jutud räägivad, et keegi tänasel päeval tornisüsteemiga miinipildujaid isegi ei aruta, nii tehnilistel kui majanduslikel põhjustel.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist